Tujina

'Odločitev o Hrvaški le še eno od spornih sporočil Junckerjeve komisije'

Strasbourg, 22. 10. 2019 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
L.Š./STA/Svet
Komentarji
159

Slovenski evroposlanci so se na odločitev Bruslja, da Hrvaška izpolnjuje tehnična merila za vstop v schengensko območje, odzvali različno. Večinoma obžalujejo, da je o tem odločala sedanja komisija, poslanca iz vrst SDS pa zaupata oceni. Poslanci še navajajo, da bo končno besedo pri širitvi schengna, ki je tudi v interesu Slovenije, imel Svet EU. Hrvaški evroposlanci pa navkljub izražanju zadovoljstva nad odločitvijo komisije ne pričakujejo, da bo Hrvaška že kmalu postala članica schengna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vstop Hrvaške v schengen
    03:42
    Iz 24UR: Vstop Hrvaške v schengen
  • Iz SVETA: Ljudmila Novak o odločitvi Evropske komisije
    02:42
    Iz SVETA: Ljudmila Novak o odločitvi Evropske komisije

"Obžalujem potezo odhajajoče Evropske komisije. Namesto, da bi odpravljala notranje meje, ki so grožnja schengnu, se ukvarja z vprašanjem, katera država izpolnjuje pogoje za vstop v schengen in daje lažno upanje na schengensko širitev," je zapisal Milan Brglez (S&D/SD). Po njegovem je to še ena izgubljena priložnost za zgled, kako bi morale evropske institucije delovati legalno in legitimno.

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak FOTO: Kanal A

Evropska komisija je danes v sprejeti oceni o izpolnjevanju schengenskih pravil in standardov v Strasbourgu sporočila, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje. "To je še en evropski uspeh Hrvaške," se je na odločitev komisarske ekipe odzval hrvaški premier Andrej Plenković.

Ljudmila Novak (EPP/NSi), sicer pobudnica pisma šestih slovenskih evroposlancev, ki so Evropsko komisijo pozvali, naj počaka z odločitvijo glede hrvaškega vstopa v schengen, pa je v današnji oddaji Svet poudarila, da obžaluje, da evropski komisarji niso bil pozorno prebrali omenjenega pisma in ga tudi upoštevali. "Bolj primerno bi bilo, da bi tako pomembno odločitev sprejela naslednja komisija, tako pa ostaja grenak priokus, da je bila odločitev sprejeta politično in ne strokovno," je dejala. Ob tem je izrazila tudi močan dvom v to, da Hrvaška resnično izpolnjuje merila in kriterije, da bi lahko varovala schengensko mejo, čeprav se obenem zaveda, da bi bil njen vstop dober tudi za Slovenijo. "Vemo, da se število migrantov nenehno povečuje, vemo, da smo ogroženi, zato je treba res dobro varovati te zunanje meje. Država, ki pa še svojih meja z drugimi državami na več koncih nima urejnih, pa bo to težko naredila," je bila kritična Novakova. 

Na vprašanje, ali je na današnjo odločitev komisije vplivala tudi neenotnost slovenskih evropskih poslancev (pisma komisiji namreč nista podpisala evropska poslanca iz stranke SDS Romana Tomc in Milan Zver), pa je Novakova odgovorila, da bi bilo "vsekakor bolje, če bi bili enotni oz. če bi vsi podpisali to pismo". Ob tem pa je še opozorila, da pa ne moremo pričakovati čudežev, da lahko osem poslancev iz Slovenije ustavi ta proces. "Komisija je pač sprejela takšno odločitev, kot jo je, nadaljnje odločitve pa bo potem sprejemal Svet EU."

In kako naprej? Novakova se je strinjala s tem, da je del politične odločitve že sprejet, hkrati pa nič še ni dokončno. "Komisija je sprejela to odločitev, jo predstavila, povedala na glas, zdaj pa bo odšla. S problemi se bo torej ukvarjala naslednja komisija oz. dokončno odločitev bodo sprejele države članice," je zaključila Novakova. 

Slovenski evroposlanci večinoma obžalujejo, da je odločitev o Hrvaški sprejela odhajajoča Evropska komisija pod vodstvom Jeana-Clauda Junckerja.
Slovenski evroposlanci večinoma obžalujejo, da je odločitev o Hrvaški sprejela odhajajoča Evropska komisija pod vodstvom Jeana-Clauda Junckerja. FOTO: AP

Podobno stališče kot Novakova zastopa tudi Franc Bogovič (EPP/SLS). Meni, da bi morala odločitev sprejeti nova komisija, saj je odločanje o tem v trenutku, ko se po eni strani soočamo z izjemnim porastom nezakonitih prehodov meja, po drugi strani pa z realnimi dvomi o operativni usposobljenosti Hrvaške za učinkovito varovanje svojih meja z BiH in Srbijo, neprimerno in nekorektno. Dodal je, da je vstop Hrvaške v schengen nedvomno v interesu Slovenije, da pa morajo biti za dosego tega cilja izpolnjeni vsi objektivni in zlasti varnostno-tehnični pogoji za vstop Hrvaške v schengensko območje.

'Senco dvoma v odločitev vzbuja več vprašljivih okoliščin'

Tudi Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) obžalujeta, da je Evropska komisija o tako pomembnem vprašanju odločala tik pred zaključkom svojega mandata in sprejela očitno politično odločitev. "Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška izpolnila vse potrebne pogoje, tako tehnične kot pravne, vključno s spoštovanjem vladavine prava, za vstop v schengenski prostor. Med drugim mora Hrvaška izkazati sposobnost učinkovitega in trajnega varovanja zunanje meje in s tem zagotavljati varnost celotne EU," sta zapisala v skupnem odzivu. Poslanca se strinjata, da je širitev schengna v interesu vseh, tudi Slovenije, vendar ne sme obstajati niti najmanjši dvom v strokovnost sprejemanja takšne odločitve.

"Današnje sporočilo glede Hrvaške je še eno od spornih sporočil Junckerjeve komisije, ki si jo bomo zapomnili kot eno izmed najbolj političnih doslej," je bila kritična Tanja Fajon (S&D/SD). Senco dvoma v nepristranskost te odločitve poleg nenavadnega časovnega okvirja po njenem vzbuja več vprašljivih okoliščin, tudi več držav članic je nakazalo, da je odločitev komisije politična. Poslanka je še omenila, da mora pred vsakršno odločitvijo Sveta o pristopu Hrvaške v schengen svoje soglasje na glasovanju podati tudi Evropski parlament. "Če pristopanje držav v schengensko območje ni več tehnični, temveč zgolj politični proces, ga je treba ustrezno na novo opredeliti," je menila.

Slovenski evroposlanci izpostavljajo, da bo končno besedo pri širitvi schengna, ki je tudi v interesu Slovenije, imel Svet EU.
Slovenski evroposlanci izpostavljajo, da bo končno besedo pri širitvi schengna, ki je tudi v interesu Slovenije, imel Svet EU. FOTO: Dreamstime

Romana Tomc (EPP/SDS) po drugi strani pričakuje, da je bila Evropska komisija v svoji oceni nepristranska in strokovna. Tudi ona je spomnila, da bodo končno odločitev o vstopu Hrvaške v schengen sprejele države članice s soglasjem. "To pomeni, da ima predsednik vlade Marjan Šarec možnost, da Hrvaški prepreči vstop v schengen, če meni, da za to obstajajo razlogi in da je to v korist Slovenije," je menila in dodala, da vlada za odločitev prevzema tudi politično odgovornost.

Tudi Zver (EPP/SDS) poročilo Evropske komisije sprejema. "Verjamem, da so v zadnjih štirih letih temeljito nadzorovali, izvedli monitoring na tem področju, da ocene držijo, da je Hrvaška sprejela ukrepe, ki zagotavljajo ustrezno upravljanje z južno mejo," je povedal za slovenske medije in dodal, da ne verjame, da je slovenska vlada naredila boljšo analizo. Spomnil je, da je zdaj "žogica pri Svetu EU". Bo pa slovenska javnost po mnenju poslanca pozdravila čim prejšnjo odpravo schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško, ker bi to pomenilo večjo pretočnost na mejnih prehodih, kjer so zdaj zastoji.

Hrvaški evroposlanci: Člani schengna še ne bomo postali tako kmalu

Ob današnji zeleni luči Evropske komisije Hrvaški na poti v schengensko območje pa so zadovoljstvo izrazili evropski poslanci iz Hrvaške. Valter Flego, Tonino Picula in Željana Zovko kljub temu ne pričakujejo, da bo Hrvaška kmalu postala članica schengna.

Na vprašanje, kdaj bi Hrvaška po njegovem lahko vstopila v schengen, je poslanec Flego (Renew/IDS), ki živi le pet kilometrov od meje s Slovenijo, odgovoril, da ne tako kmalu, kot bi si želel on. Ocenil je, da o tem ne bo govora prihodnje leto, ko bosta Svetu EU predsedovali Hrvaška in Nemčija, glede na negativno ozračje, ki se skuša ustvariti v Sloveniji, pa verjetno tudi ne med slovenskim predsedovanjem v drugi polovici leta 2021. "Upam, da se motim, saj zares verjamem, da sta Slovenija in Hrvaška lahko partnerici, ko govorimo o schengnu," je pristavil.

Tudi evropski poslanec in nekdanji hrvaški zunanji minister Picula (S&D/SDP) pričakuje, da bo do članstva Hrvaške v schengnu minilo kar nekaj ciklusov predsedovanja Svetu EU. Današnjo odločitev Bruslja pa je v izjavi za hrvaške in slovenske novinarje v Strasbourgu označil za dobro novico za schengensko območje, ki so mu različne okoliščine v minulih sedmih, osmih letih oslabile prvotni namen, prosti pretok evropskih državljanov.

Željana Zovko (EPP/HDZ) je zeleno luč komisije za vstop Hrvaške v schengen označila za velik dosežek hrvaške vlade. "S to odločitvijo lahko postanemo del največjega območja prostega pretoka ljudi na svetu," je še izpostavila. Ob tem je čestitala vsem, ki so si prizadevali za izpolnitev kriterijev, da bi Hrvaška postala polnopravna partnerica pri varovanju zunanjih meja EU ter ohranitvi miru in varnost

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
24. 10. 2019 08.15
+1
Albanos JJ in njegovi kmeri so največja sramota za našo politiko. Že leta so izvor notraj političnih nesoglasij. Bog daj, da se propove volitve vsem, ki nimajo slovenskega rojstnega lista.
Petur
23. 10. 2019 19.25
+2
Je pa tudi janezo in baucarju dovolj bohinja,in bi brez sengna manj riskirala do paga smuknit.
Klotilda H
23. 10. 2019 18.25
+2
naši niso hoteli nastavljati zadnjice in rezultat je tu!!!
manolo31
23. 10. 2019 15.42
-2
Zakaj pa v tem clanku niti z eno samo besedico ne omenite tistega dela obrazlozitve odlocirve s strani komisije. kjer jasno in argumentino povedo, da ta odlocitev nikakor NI politicna, da Hrvaska izpolnjuje enaka pravila, ki veljajo za VSE? Aha...rezimsko kontroliran medij vam spet pere mozgane. Dajte malo tudi drugam, v svet pogledat za informacije pa boste dojeli, kako vas lepo perejo z obrnjenimi informacijami.
Uporabnik113189
23. 10. 2019 15.03
+4
Šarec je lepo razložil, če bo odločitev v Bruslju politična, bo politično odločala tudi Slovenija. Torej, ne glede na vse argumente bo Hrvaška doživela odločen NE.. Pa če ponudijo milijarde..
Uporabnik113189
23. 10. 2019 15.05
+2
Politično odločanje pač ni racionalno, polno je nekih emocij, ki nimajo nikakršne zveze z razumom ali denarjem.. ALi drugače, če te punca ( država) ne mara, imaš lahko premoženje kot Bill Gates, pa boš zavrnjen.
KladivoSi
24. 10. 2019 08.12
Iz tvojih oz. Šarčevih ust v božja ušesa.
HorstWiesel
23. 10. 2019 13.49
+2
Očitno so hrvaški poslanci dojeli, da zaenkrat ne bo nič s šengnom.
Kollerik
23. 10. 2019 12.47
+1
EU iz dneva v dan dokazuje, da gre v bistvu za projekt bogatih elit s popolnoma nasprotnimi interesi od večine svojih državljanov. Da je zapiti klovn junker, pajac davčnih oaz iz Luksemburga, sprejel neko balkansko lažnivo đamahirijo v Schengen je samo še en dokaz za to. Upravičeno lahko tudi domnevamo, da si je neka "stranka" v Sloveniji s svojim kvizlinštvom spet denarno okoristila (po forintih in bosanskih marakah prihajajo še kune, press....)
srebrnibreg
23. 10. 2019 12.18
+10
Hvala portalu, ker ste posredovali dokaz kako imamo v Sloveniji poslance in stranko katera odkrito podpira tujo državo v tem primeru Hrvaško ne našo domovino Slovenijo. Na naslednjih volitvah pa naj tisti nezavedni Slovenci in ne Slovenci spet obkrožijo stranko in ljudi iz te sds izdajalske stranke.
Klotilda H
23. 10. 2019 10.08
+1
naši niso hoteli nastavljati zadnjice in rezultat je tu!!!
Brezvezno
23. 10. 2019 10.06
+0
pijanci v evropi pri nas totalni nesposobnezi
Intimnanega3
23. 10. 2019 09.50
+11
kako ima lahko tak pijanec takšno besedo v EU??????? sRAMOTA IN V POSMEH VSEM. kATASTROFA!!!
fafajonka
23. 10. 2019 09.41
-1
Bo Hrvatom zmanjkalo otokov za darila tujim vplivnežem???
fafajonka
23. 10. 2019 09.37
+10
Paktiranje SDS s hrvaško HDZ ni samo njihov strel v koleno,......je tudi strel malo višje...... :-)))
U4
23. 10. 2019 09.34
+11
Še en dokaz, da SDS gleda le svojo korist in ne države. Samo, da so proti, pa naj stane kolikor hoče. SRAMOTA, poberite se v nazaj k svojemu bivšemu komunistu v naročje.
RupniK
23. 10. 2019 09.38
-1
Kam nazaj? Saj so vsi tu! SDS, SD, Levica, SAB, SMC, Desus...
Kollerik
23. 10. 2019 15.54
+1
A nam boš odkril večno, prastaro skrivnost, v kateri stranki si pa ti? Stranka "sredincev" morda.... ali stranka ne tič ne miš?
Tir1
23. 10. 2019 09.17
+25
Težje bomo dosegli kaj, če nismo enotni. Zver in Tomc bosta raje stopila na stran Hrvaške, ker prihajajo iz iste "družine". Kako bo 6 naših politikov prepričalo celotni evropski parlament v nekaj, v kar ne moremo prepičati dveh naših pametnjakovičev?
HorstWiesel
23. 10. 2019 09.16
+15
Generalno napak pa je nekoč naredil spomladanski demos, ker ni takrat energično zavaroval meje in izvajal jurisdikcijo nad celotnim slovenskim ozemljem. Namesto tega je raje dovolil hrvatom, da so postavljal mejne kioske kjerkoli jim je pasalo.
U4
23. 10. 2019 09.35
+16
Takrat so se nekateri domoljubi rajši ukvarjali s preprodajo orožja in polnjenjem svojih žepov.
HorstWiesel
23. 10. 2019 09.41
+7
oberzajebant
23. 10. 2019 09.13
+18
Slovenci kot majhen narod ne moremo računati na ne vem kakšno mednarodno podporo in tudi v evropski politiki ne pomenimo prav veliko, žalosti pa me dejstvo, da še takrat,ko bi morali pokazati politično enotnost doma, je "naši" europoslanci ne premorejo. Imamo zelo malo, po mojem, političnih možnosti, da zmagamo v boju pri uveljavitvi arbitraže, kakor je trenutno zastavljeno in še takrat nekateri delujejo, se meni zdi kot narodni izdajalci proti naši Sloveniji. Komentar, da zaupajo komisiji je pa res zelo bolna misel. Ali morda česa ne razumem prav??
HorstWiesel
23. 10. 2019 09.12
+12
Croatija ni sposobna varovati šengenske meje. Tistih nekaj migrantov, ki jih po naljučju urvati ujamejo, jih pretepejo, jim razbijejo telefone in poberejo denar, ostali jim pa izcurljajo v Slovenijo.
HorstWiesel
23. 10. 2019 09.13
+10
ja, švercanje migrantov pa obvladajao, to jim je pa treba priznati. Mogoče si Bruselj tako predstavlja varovanje šengenske meje; švercanje migrantov čez mejo.
Žac
23. 10. 2019 09.33
+2
Vi sta to švercanje obvladali v nulo. Za vas je to donosno,glede da so jih začeli švercati vaši politiki in že novinarji. In smo imeli priložnost brati pred par dni koliko je Pirančan zaslužil z švercom.
HorstWiesel
23. 10. 2019 09.37
+6
Točka 1: leta 2015 Slovenija ni nič švercala migrante ampak je upoštevala bruseljska navodila, da je treba migrante, ki jih je takrat Hrvaška neorganizirano spuščala v Slovenijo, organizirano in varno prepeljat v Avstrijo..........Točka 2: Pirančan je Hrvat s slovenskim državljanstvom in stalnim naslovom v Piranu.
RupniK
23. 10. 2019 09.09
+7
Hrvatje že nazdravljajo z Židanovim teranom?
Kollerik
23. 10. 2019 15.56
+0
Trta refošk daje vino teran na rdeči kraški zemlji in ob bolj surovem podnebju Krasa tudi v hrvaškem delu istre. Zakaj torej Židanov teran? Aja, spet politika....
BETONSKI
23. 10. 2019 09.09
+6
Vedno trdim in vedno bom trdil ,da je Hrvaška diplomacija tri svetlobna leta pred Slovensko,bolj sposobna in bolj odločna,zato tudi doseže kar hoče.