Tujina

'Odločitev škodi Ukrajini'

Astana, 11. 01. 2006 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski predsednik trdi, da želijo poslanci destabilizirali politično življenje v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko
Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko FOTO: Reuters

Cilj odločitve ukrajinskih poslancev, da odstavijo vlado, je destabilizirati politično življenje v Ukrajini, je v kazahstanski Astani izjavil ukrajinski predsednik Viktor Juščenko. Ob tem je odločitev parlamenta označil za "nerazumljivo, nelegitimno in dokaj razdiralno".

"Odločitev parlamenta pomeni le eno: destabilizacijo razmer. Ukrajina si tega 80 dni pred parlamentarnimi volitvami ne zasluži," je dodal Juščenko, ki je že v torek izjavil, da je ta odločitev v nasprotju z ukrajinsko ustavo.

"Odločitev je sprejel parlament, ki je bil izvoljen pred štirimi leti pod starim režimom. Njihov čas se izteka," je še povedal novinarjem. "Njegove odločitve niso bile vedno konstruktivne," je dodal ukrajinski predsednik, ki se v Astani mudi ob zaprisegi kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Juščenko se je danes sicer sešel tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Prav nedavni dogovor z Moskvo po sporu o ceni zemeljskega plina je bil po pojasnjevanju ukrajinskih poslancev vzrok za odstavitev ukrajinske vlade.

Juščenko se je sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom
Juščenko se je sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom FOTO: Reuters

Medtem so tudi nekateri drugi visoki ukrajinski predstavniki in opozicijski voditelji odločitev parlamenta označili kot dejanje, katere edini cilj je bil paralizirati vlado. "Želeli so se le igračkati. To ne bo imelo nobenega učinka," je dejal ukrajinski premier Jurij Jehanurov.

Ukrajinski parlament je v torek s sprejetjem posebne resolucije odstavil vlado Jehanurova. Pri tem so se sklicevali na lani sprejete ustavne reforme, ki so močno okrepile pristojnosti parlamenta. Jehanurov pa je pojasnil, da bodo te ustavne spremembe v veljavo stopile šele po parlamentarnih volitvah marca in da lahko novo vlado imenuje le nov parlament. Odločitev parlamenta je kot nezakonito označilo tudi ukrajinsko pravosodno ministrstvo.

Tudi opozicijski poslanec Nestor Šufrič, katerega Socialdemokratska stranka je bila ena od pobudnikov odločitve za odstavitev vlade, je priznal, da je bil cilj resolucije paralizirati delo vlade. "Da, vemo, da ne moremo odstaviti vlade. Smo ji pa odvzeli možnost sprejemanja odločitev," je povedal.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA