Tujina

Odnosi med Irakom in OZN nevzdržni

New York, 08. 04. 1999 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Posebni odbori Združenih narodov za razorožitev Iraka, humanitarne zadeve in kuvajtske vojne ujetnike ter kuvajtsko lastnino, so preko skupnega predsednika brazilskega veleposlanika Celsa Amorima, Varnostnemu svetu predstavili svoja poročila o omenjenih vprašanjih. Odbore je februarja letos ustanovil Varnostni svet, njihov namen pa naj bi bil poiskati rešitve za sedanji nemogoč položaj med Združenimi narodi in Irakom. To je priznal tudi Amorim, ki je dejal, da je sedanje stanje nevzdržno.

Celso Amorim je kolegom v Varnostnem svetu dejal, da položaj glede razorožitve in nadzora ter verifikacije, ni sprejemljiv. Zato je priporočil, da se stori vse potrebno za čimprejšnjo obnovitev mednarodnega inšpekcijskega režima, ki bi bil učinkovit in verodostojen. Sistem mednarodnih inšpekcij v Iraku je razpadel po lanskoletni operaciji puščavska lisica, ko sta ZDA in Velika Britanija napadli Irak zaradi zavračanja mednarodnega nadzora. Ta kljub vsakodnevnim bombardiranjem Iraka še ni bil ponovno vzpostavljen. Glede humanitarnih zadev je Amorim priporočil zvišanje količine nafte, ki jo je Iraku dovoljeno prodati na tuje za nakup humanitarnih potrebščin. Prav tako pa bi morali Združeni narodi pospešiti sprejem dovoljenja za iraški nakup rezervnih delov, potrebnih pri črpanju nafte. Glede vojnih ujetnikov iz Kuvajta je Amorim dejal, da je to predvsem humanitarno vprašanje, ki se ne bi smelo politizirati. Glavno vlogo pri urejanju teh zadev bi moral še naprej imeti Mednarodni odbor Rdečega križa.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.