Slovenija

V Trbovljah zaskrbljeni zaradi odpadnega pepela iz ljubljanske toplarne

Trbovlje, 08. 08. 2019 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anamarija Krese/Manca Turk
Komentarji
10

Močno zaskrbljeni so prebivalci Trbovelj. In to nad domnevno nepravilnim odlaganjem in skladiščenjem pepela, ki ga hrani tamkajšnja Energetska družba. Potem ko je inšpekcija prepovedala delovanje naprave za predelavo odpadkov moravškemu Termitu, je pepel, ki ostane po zgorevanju premoga v ljubljanski toplarni, Energetika Ljubljana začela voziti v Trbovlje. To pa je prebivalce v že tako okoljsko obremenjeni občini vznemirilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Trbovljah zaskrbljeni zaradi pepela
    02:40
    Iz 24UR: V Trbovljah zaskrbljeni zaradi pepela
  • Iz SVETA: Pepela v Trbovljah nočejo
    05:16
    Iz SVETA: Pepela v Trbovljah nočejo

Ko je julija devet tovornjakov v skladišče na Lakonci iz Ljubljane pripeljalo 106,7 ton elektrofilterskega pepela, na prevoz pa je čakalo še dodatnih 1253 ton, se je trboveljska lokalna skupnost uprla. "Trbovlje ne bo državno smetišče, mi smo imeli že močno zgodbo z Lafaržem," pravijo v Civilni iniciativi Trbovlje. 

Zmotilo jih je, da s temi odpadki prebivalci že tako okoljsko preobremenjenega kraja, niso bili seznanjeni. "Morate razumeti, da je tudi pristojna služba potrdila, da se ni odlagalo materiala na pravi način. To je bila čisto upravičena skrb, zdaj kakšna je vsebina tega materiala, pričakujemo še kakšne analize in da bomo še s tem seznanjeni," pa pravi županja Jasna Gabrič

Ljudje, ki živijo na območjih, kjer se je pepel v preteklosti že nasipaval in odlagal, in se še vedno, poročajo o zdravstvenih problemih, zatrjujejo na civilni inciativi. Na drugi strani predstavniki družbe zatrjujejo, da gre za nenevaren odpadek. "Gozdni požari proizvajajo pepel, tudi vi k greste na piknik, ostanek za vami je pepel, prav tako je tak enak pepel, ki ga mi proizvajamo. To je navaden prah, zelo lahkoten prah, veter ga lahko odnese v zrak, zato jih prevažamo v prahotesnih tovornjakih. Ta ocena odpadka kaže, da ti delci niso škodljivi, da gre za popolnoma nenevaren material," pravi Primož Škerl iz Energetike Ljubljana. 

Predelan lahko ta material služi celo gradbeni industriji ali za nasipni material. In to namerava v prihodnosti Energetska družba Trbovlje tudi narediti. Utrditi nabrežine nekdanjega dnevnega kopa. "Mi se bomo z lokalno skupnostjo o tem pogovorili, v kolikor bodo nadaljna nasprotovanja in strah pred onesnaženji, bomo to dejavnost opustili," pravi Ervin Renko, direktor Energetske družbe Trbovlje. 

V Energetiki Ljubljana zdaj iščejo novega odjemalca odpadkov. Do takrat pa bodo pepel, ki ga iz indonezijskega premoga nastane sicer petnajstkrat manj kot v preteklosti in vsebuje tudi zelo malo žvepla, zaenkrat morali skladiščiti sami. 

Občinski svetniki nasprotujejo skladiščenju pepela na deponiji

Trboveljski občinski svetniki so na izredni seji izrazili nasprotovanje skladiščenju pepela na deponiji Energetske družbe Trbovlje, dokler ne bodo opravljene dodatne analize. Pričakujejo, da jim ta družba na naslednji seji predstavi rezultate analiz že julija odloženega materiala iz Energetike Ljubljana.

Od trboveljske policije se nadejajo, da bo pogosteje izvajala nadzor nad dovažanjem tovornih vozil z naloženim odpadnim materialom na območje nekdanjih eksploatacijskih površin v Trbovljah.

Svetniki so bili soglasni, da Zasavje ne sme postati smetarska regija ter da o zdravju ljudi in okolju ne sme odločati kapital, ampak lokalna skupnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
09. 08. 2019 09.42
+1
Na Dunaju pa lepo sredi mesta kurijo odpadke in je vse v redu.
Neutrino
08. 08. 2019 20.55
+12
Dragi energetiki, nekaj je pepel ki je ostanek tabrnega ognja in iz domačih kurišč, nekaj pa je radioaktiven pepel iz prisiljene ga izgorevanja kot ga danes uporabljajo termoelektrarne in toplarne. V premogu in še več v lignitu je poleg urana tudi torij. Ko iz premoga pri sežiganju porabimo veš ogljik, ostane samo koncentrat radioaktivnega belega pepela. Naj se nekdo od novinarjev ali pa domačinov z Gammascoutom sprehodi do pepela in odčita vrednosti.
Uporabnik8879
08. 08. 2019 21.17
+3
A ni čudno Neutrino, da te tvoje trditve ne moreejo dokazati z merjejem radiacije. Te civilne inciative so samo za zdrahe delat. Sej ni problema, bodo pač to odpeljali v tujino samo na položnicah se pa bo poznalo.
proofreader
09. 08. 2019 09.45
+1
alenka.NN
08. 08. 2019 19.57
+9
Odpadni pepel iz ljubljanske toplarne v Trbovlju leži kar na prostem....kaj je zdaj to ?...če že avtorica Turkova ne zna sklanjati TRBOVLJE, upam, da imate vsaj lektorja..aja tudi on ne zna ''Trbovlje - v Trbovljah''
alenka.NN
08. 08. 2019 19.59
+7
...popravite naslov, ker strašno pika v oči, sploh nas Zasavce ;)
Melonija
08. 08. 2019 20.22
+1
klukec
08. 08. 2019 21.56
+1
proofreader
09. 08. 2019 09.47
+1