Tujina

Odprli mejni prehod med Sirijo in Jordanijo

Damask, 15. 10. 2018 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po treh letih so odprli mejni prehod med Sirijo in Jordanijo, ki so ga leta 2015 zavzeli uporniki, od julija letos pa je znova v rokah sirskih oblasti. Mejni prehod ima velik pomen predvsem za sirsko gospodarstvo, ki ga je sedeletna krvava vojna popolnoma opustošila.

Z današnjim dnem je po več kot treh letih odprt mejni prehod med Sirijo in Jordanijo, ki predstavlja glavno trgovsko pot z zalivskimi državami. Mejni prehod Džaber oziroma Nasib so leta 2015 zavzeli uporniki, Aman ga je takrat popolnoma zaprl. Sirske sile mejni prehod znova nadzorujejo od julija letos, potem ko je sirska zaveznica Rusija dosegla dogovor z uporniki. Konec septembra letos so nato sirske oblasti sporočile, da bodo kmalu odprle mejni prehod. 

Mejni prehod Nasib med Sirijo in Jordanijo.
Mejni prehod Nasib med Sirijo in Jordanijo. FOTO: AP

Ob osmi uri zjutraj po lokalnem času je jordanska stran tako odprla črna kovinska vrata, dogajanje pa je budno spremljalo ducat policistov in carinikov. Na sirski strani mejnega prehoda je medtem na prehod meje že čakalo več avtomobilov z jordanskimi registrskimi tablicami. 

Damask upa, da si bo z odprtjem Nasiba sirsko gospodarstvo, ki je v sedemletni državljanski vojni popolnoma razpadlo, vsaj nekoliko opomoglo. Pred vojno je namreč prehod dnevno prečkalo več sto tovornjakov. Sirski režim predsednika Bašarja al Asada sicer dandanes nadzoruje zgolj polovico od 19 mejnih prehodov s sosednjimi državami - Izraelom, Libanonom, Jordanijo, Irakom in Turčijo.

Mejni prehod Kuneitra.
Mejni prehod Kuneitra. FOTO: AP

Izrael pa je medtem za opazovalce Združenih narodov znova odprl mejni prehod Kuneitra na izraelsko-sirski meji. Gre za prehod, ki leži na meji z Golansko planoto, zaprli pa so ga avgusta 2014 po bojih med pripadniki sirske vojske in sirskimi uporniki. Kuneitra na jugu Sirije je poleg Dare in al Suvajda pokrajina, ki je nosila največje breme spopadov med vladnimi silami in uporniki v državljanski vojni, ki se je začela marca 2011.

Sirske sile so nadzor na Kuneitro ponovno vzpostavile čez letošnje poletje, mirovne enote ZN UNDOF pa so avgusta na območju znova vzpostavile patrulje. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hokej11
15. 10. 2018 17.38
+7
super! sedaj pa vse nezakonite migrante na živinski vagon pa vija nazaj od kjer ste prlezl!