Tujina

Odprt arhiv o inkviziciji

Vatikan, 22. 01. 1998 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vatikan je danes za zgodovinarje odprl arhiv o inkviziciji, ki je bil doslej praktično nedostopen. Obenem znanstveniki na mednarodnem kongresu v Rimu razpravljajo o dosedanjem položaju in perspektivah na raziskovalnem področju.

Inkvizicija velja za enega najtemnejših poglavij v zgodovini katoliške cerkve. Komentatorji so na odprtje arhivov čakali kot na papežev "osvobodilni udarec". Domnevne krivoverce in čarovnice so v božjem imenu preganjali, jih metali v temnice in zažigali na grmadah. Tako je bil italijanski učenjak Galileo Galilei obtožen, ker je - izhajajoč iz Kopernika - zastopal prepričanje, da se Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno. Inkvizicija ga je prisilila, da se je nauku odrekel.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.