Tujina

Zaradi naglavne rute odpustili učiteljico

Charleroi, 09. 06. 2010 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V srednji šoli v belgijskem kraju Charleroi so odpustili učiteljico matematike, ki je vztrajala, da bo med poučevanjem še naprej nosila naglavno ruto.

Učiteljica turškega rodu je z naglavno ruto poučevala že dve leti in pol, že ob začetku šolskega leta pa ji je vodstvo šole naročilo, naj ruto sname in naj ne poučuje več v njej. Učiteljica tega ni želela storiti in se je odločila za tožbo.

(simbolična slika)
(simbolična slika) FOTO: Reuters

Prvostopenjsko sodišče v Charleroiju je odločitev vodstva šole podprlo, razlog za ukrep pa je bila "verska nevtralnost" v šolah frankofonske belgijske skupnosti. Toda prizivno sodišče je ugotovilo, da bi moralo odlok o prepovedi verskih simbolov v šoli sprejeti tudi mesto Charleroi, saj naj pravna osnova, ki jo je navajalo prvostopenjsko sodišče, ne bi bila dovolj.

Mesto je nato res kmalu za tem sprejelo prepoved nošnje "vseh verskih in filozofskih oznak", v torek pa je vodstvo šole skupaj z županom izreklo odpoved omenjeni učiteljici, ki je v šolo še kar prihajala z naglavno ruto.

Razprava o burkah in muslimanskih naglavnih rutah je sicer v Belgiji precej razburkala javnost. Spodnji dom belgijskega parlamenta je maja potrdil zakon, ki bo prepovedal nošenje burke oziroma vseh oblačil, ki bi popolnoma zakrivala obraz v javnosti. Zakon mora zdaj sprejeti še belgijski senat, ko bo potrjen, pa bo to prvi takšen zakon v Evropi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
11. 06. 2010 02.08
Dokler zadnja kultura nebo opustila religije do takrat ne bo miru ,saj bi v nasprotnem prevladala tista ,ki je zelo klerikalna.
carpathian
10. 06. 2010 13.33
lepo prosim, če mi nekdo razloži, zakaj se sploh moramo deliti po narodnosti oziroma državi v kateri živimo ter po verski pripadnosti, barvi polti...res me zanima zakaj te nesmiselne delitve. sprašujem tudi morebitne muslimane če so gor, zakaj se povsod po svetu identificirajo ravno z oznako "musliman"? so te delitve res pomembne?
kripo5
10. 06. 2010 11.47
edino pravilno .. če greš pa brez rute v arabski svet te pa pokončajo ..
mamica55***
10. 06. 2010 10.21
novinarji 24kur burka in naglavna ruta sta dve različni pokrivali, burka pokriva celotno telo ima le režo za oči, je oblačilo žensk največ v Afganistanu , naglavna ruta je pa tale simbolična slika pri kateri vstraja učiteljica. jst mislim, da se mora prilagoditi državi v kateri živi ali naj gre poučevat tja kjer nosijo njej tako "sveto"ruto. . . Niko_K 9.6.2010 18:40 glede sekularizacije bo preteklo še veliko vode, spoh v muslimanskih državah ! tudi pri nas je "demokracija" !
19slovenija91
10. 06. 2010 09.31
Če te dole dobijo pijanega si ga naje... oni pa rute nočejo dat dol halooooooooo
jurjur
10. 06. 2010 08.44
Verski simboli so znak za nestrpnost. Če v določeniih delih ženska hodi brez rute, jo lahko kamenjajo. Ne smemjo voziti avtomobila, ne smejo hoditi naokoli same in podobne norosti. V srednjem veku je cerkev pobijala in mučila v imenu križa. A ni to res noro? Čisto prav je, da prepovedo rute in podobne simbole. Še več: morali bi odstraniti križe iz cerkev in javnih prostorov, da bi bili kristjani in muslimani enakopravno neobremenjeni z simboli.
volek
10. 06. 2010 07.57
V večini muslimanskih držav se mora krščan strogo pridrževati muslimanskemu načinu življenja, v nasprotnem primeru dobi najmanj nekaj udarcev z bičem po hrbtu na javnem bičanju, sekanju rok in nog ter eksekucij z odrobitvijo glave.
vsevid
10. 06. 2010 07.25
DOMA V SVOJI DEŽELI LAHKO VSAGDO NOSI KAR HOČE oz. mu dovoljujejo njihovi zakoni. EVROPE PA NAJ NE POSILJUJEJO S TO SVOJO KRAMO.
Istrijan
10. 06. 2010 02.49
Jaz je ne bi samo odpustil. Njo in vso to priseljensko zalego bi deportiral od koder prihajajo!
Abacus
10. 06. 2010 01.41
didiss 09.06.2010, 12:47 -36 SUZENJSTVO IZHAJA CE POGLEDAMO ZGODOVINO NAJPREJ IZ EVROPE ,ZDAJ SE EVROPA HVALI Z NEKAKSNO "DEMOKRACIJO"VSAK IMA PRAVICO NOSIT IN OBLACIT SE PO SVOJI VOLJI,...PA BOM REKLA KAKO PA NE PREPOVEDO POULICNE PROSTITUKEALI PO DOMACE CIPE KI SO NA POL NAGE IN NOSIJO HIV ITD... /// Suzenjstvo je bilo prisotno ze prej pred prvo civilizacijo v Evropi ,celo stari Egipcani so jo poznali ,potem Perzijci in Turki ter Arabci so vlacili crnce na sever za delo na poljih. Sicer vse se pride ,nekatere kulture so izkusile ze vse svobode ,da jim ze skodi ,nekatere se bodo. Potrebno je le da kulturo dozori ,marsikdo bo razocaran!
Abacus
10. 06. 2010 01.32
"ta odločitev je sramota za "svobodno" Evropo" Pravijo stevilni priseljenci iz Severne Afrike in Bliznjega Vzhoda. Problem nastane ,ko ljudje zapustijo svojo rodno zemljo in gredo v svet boljsega socialnega stanja ,ima sicer tudi drugo kulturo, ampak ti begunci s seboj prinesejo svojo kulturo in jo zelijo se naprej uveljavljati v praksi. Zakaj potem beg iz rodne domovine ,kjer je tista njihova prvobitna kultura? Zakaj prihod drugam ,v upanju na boljse ,ce zelijo kot je bilo po starem doma? S tem le nadaljujejo politiko drzav od koder so pribezali in se oddaljili.
Theo
10. 06. 2010 01.31
Stvari enostavno stojijo tako. V Belgiji je sprejet nov zakon, če jim kaj ne paše lahko res enostavno odidejo. Jaz nevem, kje je tle problem, kdo jim tle krajše pravice ? Imajo čisto enake pravice, če ne celo večje kakor navadni državljani. Imajo vse od mošej, džamij, raznih njihovih društev, noben jih ne zatira, kvečjemu oni terorizirajo domače prebivalstvo zato kasneje nastanejo razne subkulture kot so skinheadi, ampak nebom zdej o tem. Kar želim povedat je, da so začeli korrenito spreminjat Evropo in menim, da to ni vredu. Lepo je, da smo jih sprejeli in dali molilnice in precej drugih stvari, samo če se uvede kakšen zakon mislim, da ga rabijo spoštovat, tudi če ne gre njim v prid kakor ponoavadi.
djdj
10. 06. 2010 00.54
loden
10. 06. 2010 00.22
Po drugi strni so pa menda eno odpustili, ker je bila preveč sexy.... Brezveze.
carpathian
09. 06. 2010 23.03
imamo se za razvite in razmišljujoče ljudi, a imamo po tisočletju civilizacije še vedno dve vrste ljudi... 1.: Take ki verjamejo v razne verske pravljice 2.: Nestrpneže do drugačnih Ne eni in ne drugi se nikar ne imejte za inteligentne.
limonca4
09. 06. 2010 21.20
... muslimanke izjeme, da vlačijo s sabo še privat zadeve v službo ...
limonca4
09. 06. 2010 21.18
Dukasan, tudi kirurgi nosijo zeleno uniformo, tudi piloti nosijo temno modro uniformo s kapo, tudi policaji nosijo modro uniformo, tudi vojaki nosijo močeradaste uniformo, tudi zdravniki nosijo belo haljo ... Torej, v službi veljajo pravila oblačenja, zakaj pa bi morale biti muslimanske izjeme ...
MERDE-AVE-MERDE
09. 06. 2010 21.03
Nalsov: "Zaradi naglavne rute odpustili učiteljico" - tudi vaše babice nosijo naglavno rute
yerbas
09. 06. 2010 20.44
V Jugoslaviji so učile Slovenske otroke slovenski učitelji in učiteljice.Klicali so jih: tovariš učitelj ali gospa učiteljica. Mlajše, tovarišica učiteljica. Župnik pri verouku je bil gospod. Enako tudi katahet ali pomočnik župnika. Zelo dobre učiteljice iz drugih republik niso poučevale v slovenskih šolah. Imeli smo najboljše učiteljne in učiteljice. Kakšnih modnih refrenov se ni pojavljalo. Žensko z naglavno ruto se sreča še danes om mestnem vodnjaku. Ima svoj stil. Tudi naša Micka je imela zelo lepe rute. Bila je naša mama
marko.peser@gmail.com
09. 06. 2010 20.07
čisto prav, v prostem času se oblači kakor se hočeš, na delovnem mestu pa boš spoštoval pravila, če ti je vera pomembnejša od službe pa še toliko bolje, bo na tvoje delovno mesto prišel nekdo ki rad dela