Tujina

Odstop hrvaške ministrice za zdravstvo?

Zagreb, 15. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška vlada bo zaradi smrti 23 ljudi, ki so se zdravili s hemodializo, na izredni seji razpravljala o ponujenem odstopu ministrice za zdravstvo Ane Stavljenić Rukavine.

Vzrok smrti naj bi bila napaka na aparatih za dializo ameriškega proizvajalca Baxter. Ministrica za zdravstvo Ana Stavljenić Rukavina je sicer premieru Ivici Račanu že ponudila svoj odstop, vendar ga je ta zavrnil z besedami, da želi vlada najprej ugotoviti dejanske razloge za smrti bolnikov.

Namestnik hrvaške ministrice za zdravstvo Rajko Ostojić je za 24 ur povedal: "O smrtnih primerih smo takoj obvestili vse pristojne, vključno s preiskovalnim sodnikom. Oblikovana je že posebna skupino strokovnjakov kriminalistične policije, bo raziskala, kdo je odgovoren za tragične smrti."

Pomočnik direktorja evropskega oddelka podjetje Baxter Jose Divino, ki je prispel v Zagreb, pa je za hrvaško televizijo izjavil, da njihov dalizator večkrat preizkušen pri več neodvisnih inštitutih in je zanesljiv.

Po besedah slovenskega ministra za zdravje Dušana Kebra v slovenskih bolnišnicah ni dializatorjev tega proizvajalca, prav tako pa v preteklem tednu ni bilo nobenih zabeleženih nepravilnostih na aparatih za dializo.

Avgusta letos je v Španiji pod podobnimi pogoji na dializi umrlo dvanajst pacientov, zaradi česar je Španija prenehala kupovati Baxtrove dializatorje, vendar je Pliva, ki na Hrvaškem distribuira sporne dializatorje, od Baxtra dobila pisno zagotovilo, da so bili dostavljeni aparati neoporečni.

Ana Stavljenić Rukavina
Ana Stavljenić Rukavina FOTO:

Po zadnjih podatkih naj bi med dializo ali takoj po njej umrlo šest pacientov v Puli, pet v zagrebški bolnišnici Rebro, štirje v Požegi, trije v Karlovcu ter po eden na Reki, v Dubrovniku, Šibeniku in zagrebškem Svetem Duhu. Takoj po prejetju prvega poročila o smrti bolnikov so v vseh centrih za hemodializo na Hrvaškem izključili in prepovedali delovanje vseh dializatorjev, ki so bili dotlej v uporabi in zagotovili sprejem in zamenjavo s primernimi, alternativnimi napravami.

Hrvaški zavod za javno zdravstvo in ministrstvo za zdravstvo pa sta začela preiskavo, da bi ugotovili vzroke smrti. Pri petih umrlih v zagrebški bolnišnici naj bi po doslej znanih podatkih šlo za odpoved srca. Kot je sporočila hrvaška ministrica za zdravstvo Ana Stavljenić-Rukavina je v preiskavo vključen tudi preiskovalni sodnik in hrvaški državni pravobranilec. Namestnik ministrice za zdravstvo Rajko Ojstrić pa je za 24 ur povedal, da od prepovedi uporabe teh dializatorjev dalje, ni bilo več smrtnih primerov.

Direktor podjetja Pliva Željko Čović je včeraj dejal, da so v zadnjih dneh centru kliničnih bolnišnic Rebro v Zagrebu, klinični bolnici v Požegi in bolnišnici v Puli dostavili 316 naprav za dializo podjetja Baxter. Dodal je, da aparate omenjenega proizvajalca Hrvaška uvaža že 12 let, ni pa povedal, ali gre za aparate za dializo vrste A-18, ki naj bi v bolnišnicah v Madridu in Valenciji avgusta domnevno povzročile smrt več bolnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja