Tujina

Venezuelski parlament pozval vojsko, naj podpre 'ponovno vzpostavitev demokracije'

Lima, 05. 01. 2019 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S. / U.V.
Komentarji
96

Venezuelski parlament, v katerem ima večino opozicija, je razglasil drugi mandat predsednika Madura za nelegitimnega ter pozval vojsko, naj podpre prizadevanja za 'ponovno vzpostavitev demokracije' v državi. Maduro naj bi sicer v četrtek zaprisegel za nov šestletni mandat.

"Znova potrjujemo nelegitimnost Nicolasa Madure," je dejal predsednik parlamenta Juan Guaidó in dodal, da bo z "10. januarjem državni zbor edini legitimni predstavnik ljudstva". Tega dne naj bi namreč venezuelski predsednik zaprisegel za novi šestletni mandat, po spornih in kontroverznih volitvah, ki so potekale maja lani, piše France24

Juan Guaidó je danes zaprisegel kot predsednik državnega zbora.
Juan Guaidó je danes zaprisegel kot predsednik državnega zbora. FOTO: AP

'Odstop Madura je edina pot, ki vodi k obnovi demokracije v Venezueli'

Predstavniki desetih latinskoameriških držav in Kanade, ki so članice koalicije Lima Group, so se na srečanju v perujski prestolnici Limi strinjali, da je legitimnost drugega mandata venezuelskega predsednika Nicolasa Madura vprašljiva.

V Limi so ugotavljali, kako se soočiti z vse bolj avtoritarnim Madurom in ogromnim številom Venezuelcev, ki množično bežijo iz države zaradi gospodarske krize. 

Petkovo zasedanje ministrov desetih latinskoameriških držav in Kanade v Limi, Peruju.
Petkovo zasedanje ministrov desetih latinskoameriških držav in Kanade v Limi, Peruju. FOTO: AP

Kot so zapisale v sklepu, je odstop Madura edina pot, ki vodi k obnovi demokracije v Venezueli, zato so ga pozvali, naj naslednji četrtek ne zapriseže ponovno kot venezuelski predsednik. Namesto tega naj pristojnost podeli kongresu, ki ga nadzira opozicija, in to vse dokler se v državi ne bodo odvile nove in predvsem pravičnejše volitve. 

"Samo s popolno obnovo demokracije in s spoštovanjem človekovih pravic je mogoče rešiti politično, gospodarsko in socialno krizo v Venezueli," so se na srečanju strinjali ministri.

Septembrske predsedniške volitve v Venezueli so bile "sumljive".
Septembrske predsedniške volitve v Venezueli so bile "sumljive". FOTO: AP

Še pred objavo skupne izjave pa je venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza okaral koalicijo zaradi njihovega pogovora z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, češ da koalicija sprejema navodila neposredno od ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

"Kakšen prikaz ponižujoče podrejenosti," je tvitnil Arreaza.

Nekdaj premožna in z nafto bogata latinskoameriška država je že dlje časa v krempljih hude krize, ki jo zaznamuje hiperinflacija. Ta ljudem otežuje, da bi si privoščili zdravila in določeno hrano, kot je na primer meso. Po ocenah Združenih narodov se je od leta 2015 pa do danes iz države izselilo že 2,3 milijona Venezuelcev.

Kaos, ki vlada v državi, je številne Venezuelce prisilil v beg.
Kaos, ki vlada v državi, je številne Venezuelce prisilil v beg. FOTO: AP

Mehika se ne bi rada več vmešavala v venezuelsko notranjo politiko 

Koalicija Lima Group je bila ustanovljena pred več kot enim letom s strani pretežno konservativnih latinskoameriških vlad, ki želijo ublažiti krizo v Venezueli, saj ta ogroža stabilnost regije. Koalicija je že v preteklosti obsodila Madura in ga označila za diktatorja, a z zdajšnjim pozivom po odstopu se zdi, da člani koalicije že izgubljajo svoje potrpljenje.

Toda kljub ognjeni in ostri retoriki proti Maduru, se koalicija razhaja pri številnih ideoloških vprašanjih. Regionalni velikan Mehika je bil eden prvih in največjih promotorjev skupine Lima Group. A na petkovo srečanje mehiška vlada ni poslala svojega zunanjega ministra, temveč le nepomembnega uradnika. To odraža politiko nevmešavanja, ki jo želi spodbujati novoizvoljeni levičarski predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Maduro je sicer odpotoval v Mehiko na slovesno prisego Obradorja kot novega mehiškega predsednika in se z njim tudi sestal.

Novi brazilski predsednik je prisegel v torek.
Novi brazilski predsednik je prisegel v torek. FOTO: AP

Novi brazilski predsednik ostri nasprotnik Madura 

ZDA na drugi strani formalno ni članica koalicije, ampak le njena glasna podpornica. Mike Pompeo je na srečanju sodeloval preko videokonference. Je pa Pompeo letos že obiskal Latinsko Ameriko, in sicer se je udeležil prisege novega brazilskega kontroverznega predsednika Jaira Bolsonara in se kasneje ustavil še v Kolumbiji, kjer se je sestal s predsednikom Ivanom Duquejem. Tako Bolsonaro kot Duque se sicer strinjata z ostro retoriko koalicije proti venezuelskemu predsedniku. 

A analitiki opozarjajo, da koaliciji ne bo uspelo tako hitro spodnesti stolčka Maduru. "Resnica je, da Maduro ne bo samo predal ključev," je za Guardian pojasnil Goeff Ramsey, venezuelski analitik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
06. 01. 2019 16.11
-1
Bereš komentarje, pa takoj vidiš kaj je tudi problem v Sloveniji. Poglej koliko folka še vedno sanja o socializmu, vse more biti v državnih rokah, vse more kontrolirati država... Pa ta idiotska ideja da v skandinavskih državah prevladuje socializem. Pa stalno to zgražanje nad kapitalom, potem pa da ni denarja za zdravstvo, penzione..., ne vem kako si lahko privoščiš dobre plače, penzione, socialo... brez kapitala.
emilzapata
06. 01. 2019 09.34
+6
ko ti negro imegrira iz demokratičnih držav , kjer je večno poletje, in s tem prirhranjeno veliko življenskih stroškov, v relativno hladno "levičarsko "slovenijo, veš, da mora tam biti nekaj zelo narobe. Jaz sem v tistih krajih nekaj časa bival, in vem da za vse težave ni kriv sistem, ki omogoča vsem otrokom, da se naučijo vsaj pisati in brati.
emilzapata
06. 01. 2019 09.39
+3
samo v razmislek o zadevi, ki jo imamo pred domačim pragom. Angleži bi radi v prekmurju črpali plin, posležujejo se izsiljevanja, onesneževali bi zemljo in zrak, finančne koristi za Slovenijo pa nobene, mogoče bi nekateri nekaj dobili s podkupninami, ostali pa dolge nosove in svinjarijo na domačem pragu. No tole se dogaja v vseh državah srednje Amerike, kjer naj bi bil po logiki nekaterih vsaj majhen poizkus socializma kriv za vse tegobe.
olimpija35
06. 01. 2019 09.10
+0
venezuela je tik pred razpadom....
PUTINOVI?
06. 01. 2019 09.11
+5
PUTINOVI?
05. 01. 2019 22.36
+12
Venezuelska socialna politika je v primerjavi z ravnanji v nekaterih drugih latinskoameriških državah liberalna in napredna. Vsi otroci od sedmega do trinajstega leta morajo obvezno obiskovati osnovno šolo in možnosti za brezplačno šolanje ima mladina prav do univerzitetne ravni. Okoli 85 odstotkov vseh odraslih Venezuelcev bere in piše. V zadnjih letih so oblasti zasnovale, finansirale in izvedle vrsto obsežnih zdravstvenih načrtov in velikih javnih del. Zdaj je po državi razpredena mreža sodobnih avtomobilskih cest, ki povezujejo najpomembnejša središča.folk 24 in podobni mediji vas perejo z nekimi nebulozami....pač v venezueli ni kartelov in ni favel so pač raje izbrali pismen narod namesto kriminala.
staridida
06. 01. 2019 07.05
+2
Zato pa bežijo ven, ker je tam predobro-logika...
staridida
06. 01. 2019 07.36
-5
V letu 2018 je gospodarska politika države vodila do skrajne hiperinflacije,pri čemer, naj bi do konca leta pričakovali inflacijo v višini 1.370.000%-več si preberi -Venezuela-Winklopedia na Google....
Thinc25
06. 01. 2019 08.06
-4
PUTINOVIČ! Ti pa si levičarski BIMbO! Mesec, Kordiš in drugi levičarji želijo imeti v Sloveniji venezuelski režim, človekova neumnost ne pozna meja.
emilzapata
06. 01. 2019 09.01
+7
zakaj pa bežijo iz Gvatemale, Mehike, Salvadorja, Hundarasa, Argentine, Brazilije, tudi Ekvadorja, a tam tudi imajo socializem, nisem vedel, mogoče veš samo ti.
PUTINOVI?
06. 01. 2019 09.19
+6
visko desni i.q. mi je zmožen povedat da sem levičarski bimbo hhaha sploh nisem levičar ampak samo logično in pravično razmišjam vi pa skačete za svojga omejenega kaplarja ,verjetno še v savo v minus 20 če bi vam to reku ...ofce meee
User416781
06. 01. 2019 11.46
+3
Groza kakšno neumno razmišljanje glede Venezuele. Venezuela je torej sedaj levičarski ideal moderne države. A ste normalni...?
MASTERSS
05. 01. 2019 21.39
+22
vem da so brazilija in kolumbija najbolj kriminalne in skorumpirane države v južni ameriki skupaj z mehiko in oni bojo pametovali venezueli hahah vsako leto v ameriko zbeži 2 miljona mehičanov pa ne zaradi tega ker je v mehiki idealno...še dobro da se mehičan vzdržal ....prav tako imajo na kupe brazilskih in kolumbiskih migrantov še najmanj imajo venezuelcev...toliko o tem 24 nakladanje....pomebni so rusi ne pa savdska arabija ki strada ves jemen ....toliko o objektivnosti
User416781
05. 01. 2019 21.59
-7
Če bi vsako leto v ZDA pobegnilo 2 mio Mehičanov, bi bila Mehika že prazna. Ne nabijaj nekaj v tri dni. Nikjer na svetu se ne dogaja ničesar niti podobnega temu kar se dogaja v Venezueli. Totalni kolaps države.
staridida
05. 01. 2019 22.16
-5
Iz Venezuele je lansko leto zbežalo čez 2 milijona-tako ,da je dost mesta tam za naše levake...
PUTINOVI?
05. 01. 2019 22.57
+11
Dragonball
05. 01. 2019 21.35
+5
Pa vi ste res smešni s tem ko pravite da se mora Venezuela odreči svojemu socialističnemu modelu, a vi ljudje ne dojamete da je socializem najbolj napreden in pravičen družbeni sistem, poglejte samo skandinavske države, ki so 100% socialistične(zastonj oz. državno zdravstvo, šolstvo, spodobna socialna pomoč in pokojnina) kaka blaginja in pravičnost vlada tam, ne razumem zakaj je zdaj Venezuela, ki želi stopati po tej isti poti, naenkrat tako grozna, pač država ima trenutno rahle težave a če bo šlo tako naprej je pred njimi še zelo svetla prihodnost
igy02
05. 01. 2019 21.44
-3
CucurbitaPepo
05. 01. 2019 21.46
+10
User416781
05. 01. 2019 22.00
-3
Čarovnik, a ti resno primerjaš skandinavske države z Venezuelo...? A si bolan?
nikhrast
05. 01. 2019 22.13
+7
Skandinavija nima socializma, privatna lastnina še vedno prevladuje, imajo pa uspešen kapitalizem, plačujejo davke, tako imajo veliko sociale. Pomešal si socializem in socialo, brez kapitala ni sociale.
Kruh+sol!
05. 01. 2019 22.16
+1
Ne razlikujes med socialno in socialisticno. Socialne drzave so vecinoma bogate kapitalisticne drzave, ki slonijo na privatni lastnini in poberejo zaradi bogatih ljudi dovolj davka, da vzdrzujejo socialo. Socialisticne so tiste, ki slonijo na drzavni lastnini z drzavnimi monopoli brez konkurence, z nizkim standardom in vecinoma z zadolzevanjem ali z visokimi davki, ki osiromasijo prebivalstvo, vzdrzujejo socialo. Strokovnjaki bezijo iz drzave, ker imajo prenizke place, bohoti se korupcija, javni sektor in mafija. Dokler slej ko prej ne pride do zloma - Venezuela, S Koreja.
Thinc25
06. 01. 2019 08.45
-1
Čarovnik12!! Bog ti naj pomaga, saj ne ločiš socializem, kod družbeno politično ureditvijo in socialo. Preberi kakšno knjigo, potem pa kaj napiši. Socializem je propadel sistem, če pa poznaš kakšno državo, ki je uspešna, mi pa prosim odgovori.
MASTERSS
05. 01. 2019 21.32
+25
zakaj sem brisan ker sm povedal da je brazilski precednik prišel na oblast s pomočjo cie???
+4
MASTERSS
05. 01. 2019 21.29
+17
dve najbolj skorupirane države bojo govorile da je maduro nelegitimen...verjamem da je bolj legitimen kot tale brazilec ki je prišel na oblast s pomočjo cie...da o kolumbiskih politiki ne govorim,tam itak karteli vodijo politiko...
+2
Našvasan_zob
05. 01. 2019 21.29
+4
Ameriški režim že dolgo vrta svoj nos v Venezuelske resurse.
+1
ovce komentirajo ,ker so plačanci CIE
Krta?a 21
05. 01. 2019 21.14
+4
Tudi pri nas poznamo enega desnega ki vpije da je s 15% zmagovalec volitev. Razumi desne kdor more...
+0
najvsivedo
05. 01. 2019 21.24
+2
TI NE BOŠ NIKOLI RAZUMEL SI PRE BUU......VZEMI SVINČNIK PA IZRAČUNAJ PROCENTE LEVIH DA BOŠ LAŽJE VPIL...ŠEST STRANK STE RABILI ,DA STE PREHITELI TRI.....ZDAJ PA RAZUMI GDOR MORE.
najvsivedo
05. 01. 2019 21.42
+2
Krta?a 21
05. 01. 2019 21.46
-2
Ti verjetn rabiš dva sdsovca za to. En te okrog obrača, ta drug te pa na krtačo tišči....
Krta?a 21
05. 01. 2019 20.58
+0
No ja 24ur. S pobrisanim komentom ste spet dokazal da pišete po nareku cie
-1
Krta?a 21
05. 01. 2019 20.52
-8
Klasična taktika desnih. Maduro je bil izvoljen z 67% glasov a desni bi radi prevzeli oblast brez da so izvoljeni. In potem bo bolje....predvsem bo svizec zavil čokolado....
User416781
05. 01. 2019 22.02
+4
najvsivedo
05. 01. 2019 20.50
+13
Saj tudi naša vlada ni bila izvoljena ampak so jo mesečniki nagradili z opranoglavsko potezo...SAMO DA NI JANŠA.
Krta?a 21
05. 01. 2019 21.32
-2
Samodanijanša je desn problem ne lev. Kar ste sejali, to ste želi, se prav ništrc...
Fulano in Beltrano
05. 01. 2019 20.18
+9
Zadnja novica na brazilskih spletnih portalih je, da je venezuelski parlament, ki je pod nadzorom opozicije razglasil, da je drugi Madurov mendat, ki se prične 10. januarja NELEGALEN. Tako, da bo še zelo zanimivo.
frufru
05. 01. 2019 19.53
+0
Faloti so vsi okrogli
frufru
05. 01. 2019 19.52
+2
Je se pa kar debeluh
Kruh+sol!
05. 01. 2019 18.57
+32
Tomicka in kordis pa v jok!!!
krtofl
05. 01. 2019 19.53
-12
v severni koreji so jokali ko so jajota brcnli z predsedniškega mesta...imaš posnetek na YT...
Skunk Works
05. 01. 2019 18.48
+12
ZAsvetila jim je luč na koncu predora. Brazilija je dobila normalnega, naprednega predsednika, predsednika normale in normalnega sveta, normalne pameti in normalnih družinskih vrednot in vrednot dela....Lahko bodo odšli v Brazilijo, saj bodo tam verjetno zelo kmalu rabili precej delovne sile ob gospodarskem zagodnu, ki se tam kaže z novim predsednikom...Ni vse tako črno...
CucurbitaPepo
05. 01. 2019 19.31
-4
No ja. Imaš precej pristranski pogled na brazilskega predsednika
za bojši jutri
05. 01. 2019 18.48
-31
Pa kdo so ta golazenl, da bo odločala, kdo bo predsednik Venezuele