Tujina

Odstopil kosovski predsednik

Priština, 27. 09. 2010 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po odločitvi ustavnega sodišča, da je kosovski predsednik kršil ustavo, saj je bil hkrati predsednik stranke, je sedaj Fatmir Sejdiu tudi uradno odstopil.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu
Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu FOTO: Reuters

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je po petkovi odločitvi ustavnega sodišča, da je kršil ustavo, danes tudi odstopil. Sporno je bilo predvsem, da je bil 58-letni Sejdiu, ki je predsedniški položaj prvič prevzel leta 2006, hkrati tudi na čelu stranke Demokratska liga Kosova (LDK). Vodenje stranke je sicer zamrznil.

Pobudo za presojo je na ustavno sodišče vložila skupina 31 poslancev.

Sejdiu je danes tako poudaril, da je bil prepričan, da s tem, da ostaja na čelu stranke, a je operativno ne vodi, ne krši ustave. Dodal je, da mora kljub temu spoštovati odločitev ustavnega sodišča, čeprav razsodbe uradno še ni prejel.

Politični analitiki medtem opozarjajo, da lahko njegov odstop destabilizira krhko politično prizorišče, še posebno v času, ko potekajo pogovori z uradnim Beogradom.

Mandat bi se mu iztekel prihodnjo jesen

Sejdiu je v začetku leta 2008 začel že drugi petletni predsedniški mandat. Prvič je postal predsednik po smrti kosovskega predsednika Ibrahima Rugove, tokratni mandat pa bi se mu iztekel jeseni prihodnje leto, ko so na Kosovu predvidene tudi parlamentarne volitve.

Kosovskega predsednika voli kosovski parlament, v primeru njegovega odstopa ali smrti pa njegove dolžnosti začasno opravlja predsednik parlamenta. V tokratnem primeru bo položaj začasno prevzel predsednik kosovskega parlamenta Jakup Krasniqi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Parlament v Prištini ima sicer šest mesecev časa za imenovanje novega predsednika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEBASTI
28. 09. 2010 09.18
Pri nas lahko politika zalotijo pri dejanju, pa se vseeno ne bo čutil odgovornega, kaj šele, da bi odstopil.
Hilarij71
27. 09. 2010 21.34
Južni ima seveda čisto prav. Drugače je pa tip doktor prava! Ahahaah: DOKTOR PRAVA! nastala situacija se pa vseeno da razložiti z dejstvom, da je doktoriral pravo na slavni prištinski univerzi, hehehehe... Višjo izobrazbo po mojem pridobimo pri nas že v 1 razredu osnovne šole, kot pa z diplomo na prištinski univerzi.
Juzni
27. 09. 2010 17.23
Po ustavi "republjik kosovo" ni dovoljeno vodit istocasno dve ali vec narko skupin.
proofreader
27. 09. 2010 17.22
Postajajo prava država - politiki so se pričeli prepirati med seboj.
grdavs
27. 09. 2010 15.57
Kaj takega se pri nas ne more zgoditi.
lesnikovsok
27. 09. 2010 15.21
dj ta kosovo je treba vrnt srbiji.. zdj je pa tm sama mafija... droga za celo evropo