Tujina

Ofenziva na Abhazijo

Tbilisi, 12. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gruzijci in Čečeni vodijo obsežno ofenzivo na prestolnico Abhazije Suhumi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska patrulja v Čečeniji
Ruska patrulja v Čečeniji FOTO: Reuters

V Suhumiju naj bi bilo po njihovih navedbah kakih sto mrtvih. Na strani gruzinskih in čečenskih sil pa naj bi bilo ranjenih 16 borcev, dva pa pogrešajo. Neodvisni viri teh navedb niso potrdili. Rusija je zaradi omenjenih dogodkov uvedla izredne varnostne ukrepe na svoji 890 kilometrov dolgi meji z Gruzijo.

Že v torek so visoki predstavniki v Abhaziji poročali, da je skupina čečenskih in gruzinskih letal napadla nekaj vasi v tej samooklicani republiki, pri čemer naj bi bilo ubitih 14 ljudi. Gruzinsko obrambno ministrstvo je takoj odločno zanikalo te trditve. Gruzinske obmejne enote so pozneje tudi sporočile, da je več neznanih helikopterjev in letal bombardiralo vasi v Gruziji. Dan prej so v Abhaziji tudi sestrelili helikopter, pri čemer je umrlo vseh devet potnikov in članov posadke. Med temi so bili tudi vojaški opazovalci ZN. Po trditvah Abhazije so napad izvedli ruski in čečenski lovci.

Gruzinski parlament je v četrtek izglasoval resolucijo, v kateri zahteva čimprejšnji umik ruskih mirovnih sil z območja na meji med Abhazijo in Gruzijo. Gruzinski poslanci so tudi predlagali ZN, naj preučijo možnosti napotitve mednarodnih mirovnih sil na sporno območje. V ruskem predsedstvu so že ocenili, da bi morebiten umik ruskih mirovnikov Abhazijo spremenil v "območje kaosa", nevarno za celoten Kavkaz. 2000 ruskih vojakov je na območju nameščenih od leta 1994, poroča AFP.

Abhazija je leta 1992 razglasila neodvisnost in se odcepila od Gruzije. Slednja je v dveh vojnah leta 1992 in 1993 izgubila nadzor nad Abhazijo na zahodu države. Črta premirja med Gruzijo in Abhazijo teče skozi dolino Kodori, nadzirajo pa jo pripadniki mirovnih sil Skupnosti neodvisnih držav in vojaški opazovalci ZN.