Svet

Pomagajmo Velenjčanu Dušku Supiću

Velenje, 24. 06. 2019 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Milena Novak
Komentarji
11

Velenjčanu Dušku Supiću je njegovo strast do športa prekrižal padec, ki ga je priklenil na invalidski voziček. Velenjčan je znan kot velik ljubitelj gorskih koles in občasni rekreativni tekmovalec v enduru. Sicer pa je tudi oče dveh obetavnih mladih športnikov. Oba sinova sta uspešna tako v kolesarjenju kot v rokometu. Želi si, da bi lahko njegova družina zopet zaživela polno življenje.

2. maj 2017 je bil dan, ki je za vedno spremenil življenje Duška Supića. S prijateljem sta odšla kolesarit, spustila sta se po gozdni poti na Mariborskem Pohorju, nato pa se je zgodil padec. "Padel sem na glavo, poškodoval sem si vratno vretence in danes sem na vozičku," se usodnega dogodka spominja Duško. 

Petnajst minut je bil še pri zavesti, s helikopterjem prepeljan v ljubljanski klinični center, nato pa dva tedna v komi. Diagnoza, ki so mu jo postavili, pa tetraprelgija z delno ohranjenostjo zgornjih udov. "Komolce lahko stegnem, ramena lahko, same fine motorike v prstih pa ni," pove Velenjčan. 

Velenjčanu Dušku Supiću je njegovo strast do športa prekrižal padec, ki ga je priklenil na invalidski voziček.
Velenjčanu Dušku Supiću je njegovo strast do športa prekrižal padec, ki ga je priklenil na invalidski voziček. FOTO: Kanal A

Operacija v Švici je tista, ki bi kot svetel žarek zasijala v Duškovo družino. "Sama operacija bi spremenila veliko tega, izboljšal bi se oprijem. Potem bi lahko dejansko prijel in držal predmete, kot so pisalo miška, telefon. Lahko bi se sam obril, si umil zobe, se vrnil nazaj v službo ter pobožal svoja otroka, ko odideta spat," razlaga nekdaj zagrizen športnik in doda, da takšen operativni poseg predstavlja velik finančni zalogaj. Operacija stane dobrih 95.000 švicarskih frankov, kar je dobrih 84.000 evrov. To pa je cena za operacijo ene roke. 

Sam pravi, da verjame v srečen konec, ki mu ga sedaj pomagajo pisati prijatelji in znanci, s pomočjo katerih je zbral že 50.000 evrov. Do zadnjega, srečnega poglavja celotne družine, pa potrebuje tudi vašo pomoč. Kot pravi Duško, kar so za nas vsakdanja opravila, so zanj velik projekt, vsako dejanje pomeni vključitev tretje osebe. A vse to je lahko drugače, z vašo pomočjo. Dušku lahko pomagate zbrati sredstva za operacijo preko društva Paraplegikov jugozahodne Štajerske:

DRUŠTVO PARAPLEGIKOV JUGOZAHODNE ŠTAJERSKE 
(predsednik društva Janez Hudej) 
Opekarniška 15a, 3000 Celje
TRR: SI56 6100 0001 5032 243, sklic: SI00 1995-18, namen: Duško Supić.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
25. 06. 2019 14.14
+8
Kar dajte minuse - vendar, sit sem novic, kjer prosijo za pomoč za nezgode, ki so jo povzročili sami sebi. Saj imamo zavarovalnice. Če se greš razgibano življenje, pa naj bo to kolo, potapljanje, riniti na najvišje vrhove po svetu, potem moraš biti zavarovan, torej plačuješ. Če nimate denarja, pa pazite, kaj in kako delate, da ne naredite škode samemu sebi.
matehost
06. 08. 2019 21.24
Srcno upam,da maš noro visoko zv.polico kjer ti ob podobni nezgodi krijejo Transformacijo V TRANSGENDERJA.Če je nimaš posreduj IBAN.Verjami,še so ljudje pripravljeni pomagati sočloveku in prirodi nasploh.(eh, pa ti so robot)pozabi-za je b,NČ Zate NI,pa naj zgodi we ti karkoli. poz.#
Pan1
25. 06. 2019 12.31
+0
Pomagat je treba, normalno. No, nekaj bi lahko dodali tudi matični. Pa vse dobro g. Supić
riss
25. 06. 2019 12.21
+14
Poznam zgodbo. Duska spoznal samo na videz, ko sem bil pred 2 letoma na veteranskem kosarkarskem turnirju v Zadru. Igral je za Elektro iz Sostanja. Njegov prijatelj Niko igra z nami v Ljubljani. Ko je povedal kaj se je zgodilo se zamislis. Proti koncu lanskega leta sem bil na dobrodelni prireditvi zanj in tekmah v Sostanju. Zbralo se je nekaj denarja, vidim da se vedno ne dovolj. Na prireditvi sem se pogovarjal tudi z eno igralko, ki se ji je pa letos aprila zgodila teska prometna nesreca in je se vedno v nezavesti. Njen partner igra z nami. Hudo je to, se pa tega se posebej zaves, ce se zgodi tvojemu bliznjemu ali nekomu, ki ga poznas. Nesreca nikoli ne pociva in tudi (ne)izbira. Pomagamo lahko na razlicne nacine, ce je eni osebi v tem trenutku dovolj moralna podpora, pa Dusko potrebuje financno pomoc, ki mo bu omogocila kvalitetnejse zivljenje in tudi njegovi druzini. Glede na to, da sem velik ljubitelj kosarke in imam cut za humanitarnost, se bom vedno trudil tako ali drugace pomagati Dusku, Nadji,...
basic 5
25. 06. 2019 10.38
+5
INVALIDI, pomoč ,zamaški, prispevki, samo za tiste, kateri se dajo v javnost. Kdo izmed vas, ki donirate, pomagate, je kdaj obiskal kakšen zavod z invalidi, kdo je s temi ljudmi spregovoril lepo besedo, kdo jim je naklonil nasmeh, ki nič ne stane, kdo jim je ponudil roko. To so ljudje, ki so hvaležni za najmanjšo pozornost, to so ljudje, ki vsebujejo ogromno dobrote, so ljudje, ki pomagajo vsakemu, pa čeprav težko. Vsi ti ljudje bi radi delali, pa nimajo kaj, ker za njih ni dela in ni pomoči. Država ne da nič. Nimajo nikogar, da bi jih dal v javnost in da bi jim kdo pomagal. So nekatere domovi, kateri se zavzemajo za njih, da jih obravnavajo kot ljudi, samo niso vsi domovi enaki. Zavarovalnice so skope, raje jim vzamejo, kot dajo. Nekateri imajo nek dohodek, pa jim ga vzamejo za plačilo domov, dobijo 10 procentov od svojega prihodka. Od tega morajo sami plačati za spremstvo k zdravnikom, ali bolnico , vse to vem iz lastnih izkušenj. ker sem imela sestro invalidko, ampak ona je imela mene. O invalidih in upokojencev po domovih bi se lahko pisali romani, pa kdo se bo z njimi ukvarjal. S zamaški pomagam, drugače pa pomagam direktno osebi, katera potrebuje pomoč.
JohnsonJohnson
25. 06. 2019 10.28
+13
jaooooo, koliko jih je po vezah v invalidskih penzijah in pulijo milijone iz drzavnih blagajn, tule pa 200 jurjev problem?????
NotMe
25. 06. 2019 09.48
+11
Ne razumem najbolj te naše države, matematika jim ni jaća strana. Mi lahko pojasnite, zavarovalnice, v čem je fora, da ne plačate teh ušivih 200.000 in nekomu omogočite polno življenje?! Ja, vem, denar. Ampak - gospod verjetno prejema polno invalidnino, potrebuje tudi 24 urno pomoč - pomeni ali negovalce ali pa njegova žena ne more delat. Koliko vse to stane?! Samo invalidnina pomeni najmanj 10.000 na leto, kje so še pripomočki, nega in vse ostalo?! A ni bolje omogočiti človeku, da bi sam kaj delal?! Saj veste - odpade pomoč, dobite dohodnino, ni treba plačevat negovalk. Kakovost življenja je itak za zavarovalnico sekundarnega pomena, čudi pa me, da niso sposobni skozi številke oceniti, da se jim rehabilitacija izplača. Butale press.
KAPIBARA
25. 06. 2019 09.05
+9
Pred leti je na Topniško, pozvonil neznanec, z listkom v roki in dejal( z "lepim" jugo naglasom), da zbirajo samoprispevek(komi izum) za nakup inval. vozička, za nekog iz Črtomirove...?? Obiskovalec in Črtomirova, gojišče iz bivših nam vsiljenih republik..
KAPIBARA
25. 06. 2019 09.07
+7
Še danes, cerka 10 let od tega, nisem ne takrat, ne danes videl bilokoga da se vozi z vozičkom...
WestCoast
25. 06. 2019 07.37
+13
Z veseljem pomagam. Rad bi pa videl da se enkrat toliko izkaze nasa politika!!! Pa da denar iz zdravstva za ljudi kot je on!! Ampak politika ne da...ona vzame!
beaxie
24. 06. 2019 21.28
+42
Svala cast gospodu da tudi ob taksni tragediji ne obupa, in ce bodo ljudje dobri se mu lahko uresnicijo sanje. In napisala se bo ena lepa zgodba za nauk mladim in starim, eno zivljenje pa bo polepsano. Se vec takih prispevkov, 24 ur.