Tujina

Izrael: Opozicija s svojim predlogom

Jeruzalem/Ramala, 31. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelska opozicija je v knesetu vložila svoj predlog zakona o ločitvi Izraela od Palestincev, ki pa naj bi bil podoben Šaronovemu predlogu.

Kamen spotike med Izraelci in Palestinci so - med drugim - tudi nelegalne izraelske naselbine na palestinskih ozemljih (Foto: Reuters)
Kamen spotike med Izraelci in Palestinci so - med drugim - tudi nelegalne izraelske naselbine na palestinskih ozemljih (Foto: Reuters) FOTO:
Načrt, ki ga je Šaron nedavno nekoliko predelal, predvideva postopen umik z območja Gaze in izselitev 21 judovskih naselbin s tega območja in štirih naselbin na severu Zahodnega brega.

Opozicijski predlog naj bi bil skoraj enak načrtu premiera Ariela Šarona, se je izvedelo iz njegovega urada. Predlog zakona, ki ga je vložil poslanec izraelskih laburistov Ofir Pines, naj bi parlament začel obravnavati v sredo v prvem branju, za sprejetje pa mora skozi tri branja. Šaron je pred tem danes glasovanje o svojem načrtu v knesetu prestavil za teden dni, saj ni prepričan, da ima zadostno podporo. O Šaronovem načrtu bi morala v nedeljo glasovati že izraelska vlada, a je Šaron glasovanje prestavil, ker ni imel podpore večine ministrov.

Sprti strani sprejeli egiptovsko pobudo

Izraelci in Palestinci so sprejeli egiptovsko mirovno pobudo, ki predvideva ustavitev nasilja na Bližnjem vzhodu, oživitev mirovnega procesa in srečanje med izraelskim in palestinskim premierom Arielom Šaronom in Ahmedom Kurejem.

Omenjeno mirovno pobudo so pozitivno sprejele tudi ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Španija in nekatere druge države, ki so obljubile pomoč pri opremljanju palestinskih sil, ki bi jim s tem omogočili nadzor varnostnih razmer v Gazi.

Egipt je v Gazo pripravljen napotiti 150 do 200 vojakov, ki naj bi šest mesecev urili 30.000-članske palestinske sile. Egiptovske vojake naj bi podpirali mednarodni strokovnjaki in opazovalci, ki naj bi nadzorovali in zagotavljali spoštovanje premirja na območju.

Jaser Arafat
Jaser Arafat FOTO: Reuters

Palestinski voditelj Jaser Arafat je za izraelsko televizijsko postajo Channel 10 izrazil pripravljenost na mirovne pogovore s Šaronom. Arafat je tudi izjavil, da je njegova vlada pomagala preprečiti maščevalne napade na Izrael po uboju dveh voditeljev Hamasa.

Palestinski premier Ahmed Kurej je danes izrazil pripravljenost na srečanje z izraelskim kolegom Šaronom pod pogojem, da bo njun sestanek prinesel rezultate. Kurej je izjavil, da je naklonjen vsakršnemu srečanju, ki bi končalo trpljenje Palestincev in sprožilo izvajanje časovnega načrta za Bližnji vzhod. Kurej se, odkar je od oktobra 2003 na položaju premiera, še ni sestal s Šaronom.

Vojska mora spoštovati mednarodno pravo

Izraelsko vrhovno sodišče pa je v nedeljo odločilo, da je vojska obvezana spoštovati mednarodno pravo in palestinskim civilistom zagotoviti dostop do medicinske oskrbe, vode, hrane in elektrike med vojaškimi operacijami v palestinskih mestih. Sodišče sicer vojske ni neposredno obtožilo kršitve mednarodnega prava, je pojasnil odvetnik Združenja za človekove pravice v Izraelu Fatmeh El-Aju. Združenje je eden izmed podpisnikov peticije, ki so jo oblikovali po izraelskem vdoru v Rafo.