Tujina

Opozicija poziva k protestu

Tbilisi, 05. 01. 2008 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Iz Gruzije prihajajo različne novice o volilnem rezultatu predsedniških volitev. Opozicija ne priznava zmage Sakašvilija.

V Gruziji so danes potekale predčasne volitve za predsednika države, ki jih je sklical sedanji predsednik Mihail Sakašvili v upanju po vnovični zmagi in vrnitvi zaupanja volivcev, potem ko je novembra lani nasilno zadušil opozicijske protivladne proteste. Prvi uradni rezultati bodo znani v nedeljo, o volilnem rezultati pa prihajajo različne prve ocene.

Po rezultatih vzporednih volitev je zmagovalec Sakašvili, ki je dobil skoraj 53 odstotkov glasov volivcev, poroča agencija Reuters. Medtem ko ameriška tiskovna agencija AP in francoska tiskovna agencija AFP navajata, da je sedanji predsednik Sakašvili štiri ure pred zaključkom volitev nabral 52,5 odstotka glasov, nemška tiskovna agencija dpa poroča, da je v prednosti njegov najresnejši tekmec Levan Gačečiladze.

Mihail Sakašvili se je v spremstvu družine odpravil na volišče.
Mihail Sakašvili se je v spremstvu družine odpravil na volišče. FOTO: Reuters

Volišča v državi so bila odprta do 17. ure po srednjeevropskem času, za njihovo veljavnost pa je potrebna najmanj 50-odstotna udeležba. Kandidat za predsednika države s petletnim mandatom potrebuje za izvolitev v prvem krogu najmanj 50-odstotno podporo.

Za mesto predsednika so se potegovali njegov nekdanji zaveznik, Levan Gačečiladze, vodja konservativne Stranke novih pravic David Gamkrelidze, ustanovitelj populistične Laburistične stranke Šalva Natelašvili, ekonomist Giorgi Majsašvili, milijarder Badri Patarkacišvili ter Irina Sarišvili-Čanturija.

Opozicijski kandidat Gačečiladze je opozoril na številne kršitve na voliščih.
Opozicijski kandidat Gačečiladze je opozoril na številne kršitve na voliščih. FOTO: Reuters

Obtožbe o nepravilnosti

Opozicijski kandidat Levan Gačečiladze je opozoril na številne kršitve. Na nekaterih volilnih mestih naj bi državljani glasovali večkrat, nekje pa naj bi jih celo prisili, da so svoj glas namenili Sakašviliju. Te obtožbe je državna volilna komisija zavrnila.

Opozicija je zagrozila, da ne bo priznala Sakašvilijeve ponovne zmage. Ob tem so za nedeljo že napovedali nove ulične proteste in naznanili poglobitev negotovih razmer v državi. Sakašvili pa jih je pozval k enotnosti. Ko je oddal svoj glas, je po poročanju dpa dejal: "Danes se odločamo o tem, ali bo Gruzija resna država ali bo zapadla nazaj v temno preteklost."

Ankete napovedovale različen volilni razplet

Četrtkova raziskava ameriške družbe Greenberg Quinlan Rosner je pokazala, da naj bi Sakašvili dobil 52 odstotkov glasov, pri čemer je dopuščala odstopanje za nekaj odstotnih točk navzdol in s tem neprepričljiv razplet že po prvem krogu. Sakašvilijev najbolj resen tekmec je bil po anketah Gačečiladze, ki obsoja njegovo nenačelno politiko do Moskve in se zavzema za normalizacijo odnosov z Rusijo.

Gruzija, pred časom najbolj reformistična in demokratična država nekdanje Sovjetske zveze, se od novembra lani sooča s politično krizo, po incidentu z ruskimi častniki septembra 2006 pa močno čuti tudi posledice ruskega gospodarskega embarga.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HiddenThief2
06. 01. 2008 18.01
hehe, ja ce poslusas ameriske cnn in kaksn bbc mas verjetno res tako predstavo, samo poglej si clanek. Volitve veljavne, vendar problematicne, ce ti to ne pove vsega potem tud ne vem.
janezgorenc@email.si
06. 01. 2008 08.17
Dejan, njihov lakaj? Pa ste vi sploh kaj berete, kako so se stvari izboljšale, odkar je Sakašvili predsednik? Res je, da ne za vse, res je, da so se socialne razlike poglobile, vendar jih prej ni bilo, ker so bili vsi revni. Znižal je davke in oklestil birokracijo - in to je že bilo dovolj, da so začeli ljudje odpirati podjetja in da so začeli tuji vlagatelji nositi denar v državo. Lakaj? Kvečjemu bi lahko rekel, da je opozicija ruski lakaj. Sicer pa, kaj potem, če je prozahodno usmerjen? Ex occidente lux!
HiddenThief2
05. 01. 2008 20.55
hehe, tole mislim, da bodo zahodni opazovalci proglasil za regularne volitve, ko je zmagal njihov lakaj