Tujina

Evropski parlament Guaidoja priznal za začasnega predsednika Venezuele

Caracas / Bruselj / Pariz / Madrid / Bukarešta, 31. 01. 2019 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA / V.Š. / Ti.Š.
Komentarji
45

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Bruslju Juana Guaidoja priznal kot začasnega predsednika Venezuele. Ob tem je pozval visoko zunanjepolitično predstavnico unije Federico Mogherini in države članice, naj storijo enako. Evroposlanci so tudi obsodili zatiranje in nasilje v Venezueli.

Dodaten pritisk na Madura je izvedel tudi Evropski parlament, ki je na plenarnem zasedanju v Bruslju Guaidoja priznal kot začasnega predsednika Venezuele ter k temu pozval tudi članice unije.
Dodaten pritisk na Madura je izvedel tudi Evropski parlament, ki je na plenarnem zasedanju v Bruslju Guaidoja priznal kot začasnega predsednika Venezuele ter k temu pozval tudi članice unije. FOTO: AP

V resoluciji, ki so jo evropski poslanci sprejeli s 439 glasovi proti 104 in 88 vzdržanimi, poslanci izražajo polno podporo narodni skupščini. Kot poudarjajo, je to edino demokratično telo v Venezueli, njegove pravice pa je treba znova vzpostaviti in spoštovati, vključno s pravicami in varnostjo poslancev, piše na spletni strani Evropskega parlamenta.

Obsodili so tudi pridržanje novinarjev, ki so poročali o razmerah v Venezueli, med njimi tudi dva francoska in enega španskega, ter pozvali k njihovi takojšnji izpustitvi. K takojšnji izpustitvi novinarjev je ob robu zasedanja v Bukarešti pozvala tudi Mogherinijeva.

Evropski parlament tudi poziva EU in njene države članice, naj po priznanju Guaidoja tudi priznajo predstavnike, ki jih bodo imenovale legitimne oblasti.

Evroposlanci so še obsodili zatiranje in nasilje v Venezueli. Tamkajšnje oblasti pa so pozvali, naj ustavijo vse kršitve človekovih pravic, odgovorne zanje privedejo pred sodišče in zagotovijo polno spoštovanje vseh temeljnih svoboščin in človekovih pravic. Ob tem so podprli poziv generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa k neodvisni preiskavi ubojev v Venezueli.

EU bo vzpostavila mednarodno kontaktno skupino za Venezuelo

Evropski parlament je tudi pozval visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini, naj se z državami v regiji in drugimi ključnimi državami v venezuelskem konfliktu dogovori za oblikovanje kontaktne skupine, ki bi lahko dosegla dogovor o razpisu svobodnih, preglednih in verodostojnih predsedniških volitev.

ZDA in več kot deset latinskoameriških držav je predsednika venezuelskega parlamenta Juana Guaidoja priznalo kot začasnega predsednika države, za katerega se je sam razglasil minuli teden, čeprav je bil Maduro na lanskih spornih volitvah znova izvoljen na položaj.

Mogherinijeva je popoldne ob neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU v Bukarešti napovedala, da bo Evropska unija vzpostavila mednarodno kontaktno skupino evropskih in latinskoameriških držav, ki bo pomagala pri organizaciji novih predsedniških volitev v Venezueli.

Namen mednarodne kontaktne skupine je priprava novih predsedniških volitev v Venezueli v demokratičnih pogojih in ne posredovanje v pogovorih z vlado predsednika Nicolasa Madura, je povedala Mogherinijeva.

Namen kontaktne skupine je jasen: omogočiti Venezuelcem, da demokratično in svobodno izrazijo svojo voljo na novih volitvah, je dodala. Njen namen pa ni posredovanje v pogovorih, saj so v preteklosti že potekale podobna prizadevanja, ki so se izkazala samo kot kupovanje časa.

Rezultat dela kontaktne skupine pričakujejo v 90 dneh, če ne bo napredka, lahko z delom končajo prej, v primeru pozitivnega rezultata pa tudi kasneje, je pojasnila.

Evropski parlament je v danes sprejeti resoluciji tudi izrazil polno podporo venezuelskemu parlamentu kot edinemu demokratičnemu telesu v državi. Mogherinijevo je pozval, naj se z državami v regiji in drugimi ključnimi igralci dogovori za vzpostavitev kontaktne skupine, ki bi lahko posredovala pri sklenitvi dogovora za razglasitev "svobodnih, preglednih in verodostojnih predsedniških volitev, temelječih na dogovorjenem volilnem koledarju, enakih pogojih za vse udeležene, preglednosti in mednarodnem opazovanju."

Prvo srečanje kontaktne skupine bo na ministrski ravni, potekalo pa bo prihodnji teden v Latinski Ameriki, je dejala.

"Ne gre za vprašanje pridobivanja časa, ampak spremljanje države do volitev," je dodala in napovedala tudi možnost novih sankcij EU proti Venezuelcem, ki bodo ovirali proces.

Na strani EU so po njenih besedah sodelovanje v kontaktni skupini napovedale Francija, Nemčija, Italija, Španija, Portugalska, Švedska, Nizozemska in Velika Britanija, iz Latinske Amerike pa Ekvador, Kostarika, Urugvaj in Bolivija.

Mogherinijeva je danes pojasnila, da so države članice tiste, ki morajo same sprejeti odločitev o njegovem priznanju in ne evropske institucije.

Francija in Španija zahtevali izpustitev novinarjev, aretiranih v Venezueli

Francija in Španija pa sta danes zahtevali izpustitev petih tujih novinarjev, ki so ji venezuelske oblasti aretirale med prostesti proti Maduru.

Francoska novinarja Pierre Caillet in Baptiste des Monstiers, ki delata za televizijsko oddajo Quotidien francoske televizijske mreže TMC, sta bila pridržana v torek, medtem ko sta snemala pred predsedniško palačo v Caracasu. Skupaj z njima je bil pridržan tudi lokalni producent. Njegova usoda ni znana.

"Zahtevamo njuno takojšnjo izpustitev in delamo vse, da bi to čim prej dosegli," je zgodaj popoldne izjavila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Parizu Agnes von der Mühll. Kot je dodala, so francoski diplomati v stiku z venezuelskimi oblastmi od njune aretacije.

Izpustitev novinarjev so danes od venezuelskih oblasti zahtevali Francija, Španija, Evropski parlament in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mohgerini.

Venezuelske oblasti pa so popoldne (po srednjeevorpskem času) nato le izpustile francoska novinarja, je potrdil francoski veleposlanik v Venezueli Romain Nadal. Veleposlanik je še sporočil, da sta novinarja Caille in des Monstiers nekoliko utrujena in da bosta iz Venezuele odšla čez nekaj ur.

Venezuelske oblasti so poleg Francozov med torkovimi protesti pridržale tudi dva kolumbijska in enega španskega novinarja, ki delajo za špansko tiskovno agencijo Efe. Iz države pa so izgnali dva čilska televizijska novinarja, ki sta pokrivala politično krizo v Venezueli.

Tudi Španija je pozvala k izpustitvi novinarjev. "Vlada znova poziva venezuelske oblasti, naj spoštujejo vladavino prava, človekove pravice in temeljne svoboščine, med katerimi je svoboda tiska osrednji element," so sporočili z zunanjega ministrstva v Madridu.

Opozicijski protestniki v Venezueli pozivajo vojsko, naj jih podpre

Več tisoč opozicijskih protestnikov v Venezueli s samooklicanim začasnim predsednikom Juanom Guaidojem na čelu je v sredo pozivalo vojsko, naj se odreče predsedniku Maduru, podpre njih in Guiadoja ter dopusti človekoljubno pomoč v obubožano državo. Guaido je povedal, da se o tem na skrivaj pogovarja tudi z nekaterimi predstavniki vojske.

Ulice Caracasa je v sredo preplavila množica protestnikov, ki so ropotali z lonci, piskali s piščalkami in trobili. S transparenti so podpirali predvsem Guaidoja in pozivali k poštenim volitvam in padcu Madura. "Vojska, povrni si dostojanstvo""Guaido predsednik", "Maduro uzurpator" in "ne diktaturi" so le nekateri napisi.

Protestov se je udeležil tudi Guaido, ki je vojsko pozval, naj se jim pridruži, predvsem pa naj ne uporabi sile proti njim. "Ne streljajte v ljudi, ki zahtevajo pravice tudi za vaše družine," je dejal 35-letni predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, ki se je razglasil za začasnega predsednika, kot takega pa so ga priznale ZDA in druge države v regiji.

Šest velikih članic EU (med njimi Španija, Francija, Nemčija in Velika Britanija) je prejšnji teden prav tako pozvalo Madura naj do nedelje razpiše predčasne volitve. Postavile so mu osemdnevni rok, ter zagrozile, da bodo v nasprotnem primeru kot začasnega venezuelskega predsednika tudi same priznale Guaidoja. Maduro na te pozive še ni odgovoril, po poročanju nekaterih medijev pa je ultimat že zavrnil.

Politična kriza v Venezueli se je zaostrila prejšnji teden, ko se je opozicijski predsednik parlamenta Guaido na protivladnih protestih razglasil za začasnega predsednika države. Opozicija zahteva svobodne volitve in ne priznava predsednika Nicolasa Madura, ki je za drugi mandat prisegel 10. januarja. ZDA ter večina latinskoameriških držav so Guaidoja priznale kot začasnega predsednika. Podporo Maduru so med drugim izrazile Kitajska, Rusija in Mehika.

Guaido je medtem za New York Times sporočil še, da se je že srečal z nekaterimi predstavniki vojske, da bi dosegli odstavitev Madura. Da bi to lahko dosegli, je namreč ključno, da ta izgubi podporo vojske. Ta je glede na zagotavljanja visokih generalov še vedno neomajna.

Protestnike v Caracasu je po Twitterju podprl tudi ameriški predsednik Donald Trump. "Veliki protesti so danes po vsej Venezueli proti Maduru. Boj za svobodo se je začel," je zapisal. Sporočil je še, da se je po telefonu pogovarjal z Guaidojem in mu čestital za "zgodovinski prevzem predsedovanja". Zagotovil mu je tudi močno ameriško podporo Venezueli, da si znova pribori demokracijo.

Vrhovno sodišče Venezuele je v torek Guaidoju prepovedalo zapustiti državo in mu zamrznilo premoženje, Maduro pa je dejal, da je pripravljen na pogovore z opozicijo, če bodo prisotni mednarodni mediatorji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
19. 02. 2019 07.23
Eno izmed bolj zahrbtnih prikimavanj naših političnih češ elit.
Frane Šajn
18. 02. 2019 16.41
-1
No te procente je pa izmerila nora 24 ur tv! Po zadnji izdaji v BRUSLJU se vam bo slaba pisala SĐS in NSI! Bogovič ti se pa strezni!
Frane Šajn
18. 02. 2019 16.38
+0
Kaj naj pa pričakuješ od brezobraznih posrancev brez hrbtenice??? Bruselj zaudarja do nebes!
Uporabnik113189
01. 02. 2019 13.40
+1
Tukaj se gre zares in pričakujem, da bo Slovenija v najkrajšem možnem času delovala v isti smeri kot Mogherini, ali pa nas bo doletela kakšna klofuta v smislu težke finančne izgube, pa to bo še poceni. Res me zanima kako se bo Cerar izvil iz tega primeža, mogoče bo povabil Putina na obisk.. To bi bilo potem še dražje..
Frane Šajn
18. 02. 2019 16.39
Putiina ja tako Putina na obisk in naj postavi letalsko in raketno oporišče v Cerkljah na Dolenjskem!
KAPIBARA
01. 02. 2019 12.31
+6
Do sedaj je EU vpila, da se ZDA povsod vtika v notranje zadeve držav.. Sedaj pa dala to isto- sama
Frane Šajn
18. 02. 2019 16.44
Tipično za dvorne norčke v Beli hiši. Samo to so v Bruslju in nič več! Kje so tiste sanje o Evropski vojski in obrambi.
FAUSTOS1
31. 01. 2019 22.47
+8
kako nekoga brez volitev priznati za predsednika,to kar se gre evropa po naročilu zda je anarhija-morali bi omogočiti volitve ter tako odstraniti madura-jutri bodo začeli odstranjevati vse predsednike ,ki ne bodo po želji zda
Frane Šajn
18. 02. 2019 16.45
In ta ista zmeneta niska hodijo po svetu nadzirat volitve! Imaš kot normalen človek še kaj za dodati???
BUONcaffee
31. 01. 2019 16.13
-5
Odlična novica. Cerar se ni pritožil???
elrocco77
31. 01. 2019 16.01
+19
Pa kaj se gre tale EU ??? Ne rečem da MAduro ni lump, ampak priznati kar enega fičfiriča je neodgovorno in nedopustno. To naj rešijo Venezuelci sami !!!!! Po drugi strani pa nabijajo čez Donalda da je bil nelegalno izvoljen !!!! Tale EU je popolnoma nekredibilen !
Frane Šajn
18. 02. 2019 16.48
Tako so ukazali v Washingtonu in pika. Volovska vprega v Brusllju pa za štrikom kamor jih potegnejo. Ljudje pustimo ta naš položaj Poljakom , ki rinejo z glavo v zid naj jo imajo EU! Počasi se mora Slovenija oborožiti za lastno obrambo doma.
Frane Šajn
18. 02. 2019 16.49
Popravljam sem mislil Makedonce ne Poljake se opravičujem!
cistajeba
31. 01. 2019 15.55
+14
Cirkus "Amerika" se nadaljuje, saj ne morem verjeti, da se to dogaja!!a!! Takih ritoli…. kot je EU pa še ne!!! Kaj je že to mednarodno pravo in nevmešavanje????!!???
za bojši jutri
31. 01. 2019 14.38
+13
Ta Evropski parlament dela po naročilu amerov. Ni v stanju uveljavljati volje Evropejcev, katere predstavlja. Sramota!
MASTERSS
31. 01. 2019 12.57
+18
nekateri otroci sploh nevejo razliko med socializmom in komunizmom in jim je potrebno razložit. Vrste socializma Najbolj groba delitev razlikuje med primitivnim socializmom, ki teži k popolni enakosti v družbi, in večjim sklopom teoretičnega razumevanja, ki družbeno ureditev razumejo na kompleksnejši način. Vendar je taka delitev preveč pomanjkljiva, zategadelj se je razvila delitev, ki socializme deli glede na končni cilj gibanja. Tako je mogoče ločevati med: religioznim socializmom, ki končne cilje išče v verstvih, še zlasti v krščanskih principih (npr. anabaptizem); etičnim socializmom, pri katerem so glavni moralni cilji družbeno-pravne in politično-etične narave; utopičnim socializmom, ki v središče postavlja cilje nujnost nastanka idelanega gibanja večne resnice in socialne pravičnosti (semkaj sodijo: Robert Owen, Saint-Simon in drugi); reformiranim socializmom, ki zagovarja stališče postopnih socialnih reform in menjavo nekaterih pravnih institucij (npr. Eduard Bernstein); državnim socializmom, ki zaupa intervenciji države, njeni socialni zakonodaji in podržavljanju (Fichte, Ferdinand Lassalle); v današnjem svetu dominantna usmeritev socializma znanstvenim socializmom, katerega srčiko predstavljajo demokratični in humani odnosi v družbi (Karl Marx, Friedrich Engels, Lenin). Sodobna politološka znanost pozna še drugačne delitve, med katere sodi delitev po državah ali regijah. Tako je mogoče govoriti o kitajskem, kubanskem, sovjetskem, latinskoameriškem, jugoslovanskem in podobnih socializmih
MASTERSS
31. 01. 2019 12.57
+16
Jugoslovanski socializem Družbena ureditev Socialistične federativne republike Jugoslavije je sledila načelom znanstvenega socializma, vendar v smeri, ki se je razlikovala od drugih obstoječih socialističnih držav. V njem je bilo uveljavljeno načelo delavskega in družbenega samoupravljanja, spričo tega je bila ta oblika drugačna od stalinističnega razumevanja, ki je temeljilo na vsemogočnosti države. Razloge za drugačen razvoj je iskati v samostojni poti Jugoslavije po letu 1948, po resoluciji Kominforma. Deklarativno je jugoslovanski socializem nadaljeval v smeri razvoja neposredne demokracije, v okviru česar gre razumeti uveljavitev delavskega samoupravljanja, ki je postal bistven del jugoslovanskega socializma. V času obstoja je ta socializem doživel vrsto sprememb in reform, obdobje pa je zaključeno z razpadom komunističnih režimov drugod po svetu in z vzponom nacionalističnih in liberalnodemokratičnih gibanj v jugoslovanskih republikah. Njegov konec je mogoče umestiti med letoma 1989 in 1991. Nato se je uveljavil plemenski socializem, ki gradi na moči držav, osnovanih na plemensko-jezikovnih temeljih.
MASTERSS
31. 01. 2019 13.00
+5
kapitalistične so The United States, Canada, Australia, Barbados, France, Italy, Mexico, Poland, Jamaica, Peru, Chile, Sweden, Switzerland, Panama, Bulgaria, Saudi Arabia, Kuwait, Romania, Turkey and Portugal
jg57
31. 01. 2019 15.42
+3
Vsak socoslizrm, boljši ali slabši prej ali slej crkne. Pa ne zato ker bi bil slab sistem, ki je v teoriji dober, pravzaprav angelski, postavljen je za poštene ljudi, pač pa zaradi kreatorjev socialozma, ki jim je vedno cilj prevara in lastna korist.
obamafix
31. 01. 2019 12.37
+21
vseno je venezuelski socilazem mnogo bolši od afganistanske,iraške ,sirske in libiske demokarcije....
jg57
31. 01. 2019 15.43
-5
obamafix
31. 01. 2019 12.35
+16
24 naj raje pove številko te množice haha gauidu so venezuelci blokiral račun,fant ko se je razglasil za precednika je pobegnil iz države in vodi venezuelo verjetno iz kolumbije hhah pa to nemoreš verjet...pravi RT analitik da so američani lotil venezule na isti način kot sirije samo da še bolj neumno...mislim da voda teče v grlo španiji in franciji rusi pa kitajci so zaprli pipice in zdej je panika v franciji...te države in njihova fašistična demokarcija bojo pocrkale če bojo nehale krast po svetu...
obamafix
31. 01. 2019 12.34
+8
Frane Šajn
31. 01. 2019 10.46
+10
Če je vojska taka kot mora biti naj jih zatre ne pa podpre! Venezueli se dogaja odprodaja države po ceni Bolha .com. Obetajo se ji hlapčki na oblasti in pa Ameriški patronat nad vsem kar imajo vrednega, na vse to za povrh pa še enormni krediti po najvišji možni meri obrestovani. Klovni! Dober tek vam želim.
Alojz69
31. 01. 2019 10.44
+17
To moreju v venezueli ljudje sami odlocit kako hocejo zivet ne pa da nekdo vzame iz predala star scenarij ki ga je ze uporabil v Avganistanu.Iraku,Libiji... in vidimo kako se je izsel pot to pretvezo demokracija.Star scenerij isti reziserji samo drugi igrlci.
flamengo
31. 01. 2019 10.31
-8
Zakaj pa ne. Saj maduro ni zmagal na regularnih volitvah.
+3
krneka
31. 01. 2019 10.30
-7
Imamo polno primerov uspešnih, komunističnih socialističnih sistemov : Venezuela, Kuba, Severna Koreja, Laos. Vse delujoče države z 4 G full size free internetom (NOT). Žalostno je , da mladi sploh nimajo pojma, kakšen sistem je bil komunistični (socialistični) sistem v v praksi. Telefoni, svoboda govora in interneta ODPADEJO PRVI DRAGI MILENIJCI ! Dostop do Googla/FB/IG - črtaj - nema ! Dostop samo preko državne komunistične strani (ki preveri vsak SMS, vsako besedo ki si jo vpisal v internet, vsako besedo ki si jo vpisal v iskalnik KI GA NI ! , Wikipedia- pozabi NEMA - blokada ) . Kar vam vzamejo je torej tudi svoboda do govora in svobodnega izobraževanja v tujini (to nekateri ful pogrešajo - to vsiljevanje naših načel) (no nekateri željijo to sedaj uveljavit pod pretvezo nestrpnosti/sovražni govor) , potovanja strogo omejena, carine 43 % na vse kar ni iz naše države , uvoz /izvoz dodeljen članom z knjižico in je skrbno nadziran (Ruski izdelki imajo prednost) ipd ipd . Poslušajo samo starše, ki jim pojejo pravljice, da so jim "odpisali" kredite za hiše(stanovanja) , ker so vzeli 10 letni kredit z 10 % nominalno obrestno mero leta 1984 v DIN, leta 1988 so jim zaradi inflacije odpisali kredit (recimo 50.000 DEM) , plačal je pa Jaka Racman v navezi z Miki Miško ! In to si sedaj predstavljajo, da bi tudi z Levico in Titom dosegli leta 2019 ! =$#"(/$#($())#"(/#"!"#!"$). ! biseri revolucije !
rekapaka
31. 01. 2019 11.09
+1
krneka. S tem si mislila forum NoveTV in Facebook, kajneda! Tam so šele blokade, na 24ur brišejo, ne pa blokirajo!
krneka
31. 01. 2019 11.31
-7
krneka
31. 01. 2019 11.31
-8
Salamandros
31. 01. 2019 12.43
+7
Zanimiv vpis. Se pravi v Jugoslaviji nikoli nismo imeli ne socializma in ne komunizma, saj v Jugoslaviji si vse te reči lahko počel brez problema?
cistajeba
31. 01. 2019 10.22
+16
Res "zgodovinski" prevzem. Zanima me, če se lahko okličem za predsednika tudi preko Facebooka?!? Sem na tesnem s časom.
+2
NPC24ur
31. 01. 2019 09.54
-4
Nobedrn mi se ni odgovoril na tolikokrat postavljeno vprasanje; Mi lahko kdo nasteje drzave, ki so uspele in uspevajo se danes pod komunizmom/socializmom? Hint, Nordijske drzave niso socialisticne
jen321
31. 01. 2019 10.00
-6
Noben ti ne more odgovorit, ker ni take države.. socializem zagovarjajo samo ljudje, ki živijo v pravljici.. in vrjamejo v pravljice
jen321
31. 01. 2019 10.02
-3
Hkrati pa mislijo, da si tisti, ki ležijo na kavču zaslužijo isto kot nekdo, ki gara 12 ur na dan.. nimaš kej, sej niso čisto sami krivi, pranje možganov je bilo v polnem efektu..
cistajeba
31. 01. 2019 10.24
+7
VolkBrenin
31. 01. 2019 11.20
+10
npc...kompleksna tema . Ker je članek o venezueli bom poskušal narediti kratek povzetek , da je socializem v venezueli dal konkretne pozitivne rezultate - ki pa so se zaradi xy faktorjev , od krize 2008 naprimer / cene nafte / korupcija - nikar ne dopovedujte da zahod nima korupcije - v bruslju jih je več tisoč- lobistov/ nepravilnih potez vladajočih v ekonomskem smislu itd itd ..največ pa zaradi pritiskov usa , sankcij ( kaj pa je to ? kdo pa so oni da vsakomur ki jim ni položen delijo sankcije ? ) ...Torej pred chavezov in njegovo revolucijo so imeli pod perezom in še kom ekstremno revščino , vojno diktaturo in vse kar paše poleg...cca 20 let chavizma je dalo pozitivne rezultate za ljudi ..od šolstva 85 % pismenih , do zdravstva in podobno...( ste vedeli da so kolumbijci največje število migrantov v venezuelo, pa nimajo socializma ) ...Konkretno je torej socialistična ureditev v primeru venezuele dala pozitivne rezultate za narod ...morali bi najorej poznati razmere v latinski ameriki na splošno ...kaj in kako je bilo pred tem - tudi v venezueli...Še mini zanimivo dejstvo - več kot 300 tujih opaz0valcev ob zadnjih volitvah se je strinjalo , da so volitve ok ...itd itd ...Predolga tema ..preveč kompleksna ...
VolkBrenin
31. 01. 2019 11.21
+15
primer...in dejstva...Venezuelska socialna politika je v primerjavi z ravnanji v nekaterih drugih latinskoameriških državah liberalna in napredna. Vsi otroci od sedmega do trinajstega leta morajo obvezno obiskovati osnovno šolo in možnosti za brezplačno šolanje ima mladina prav do univerzitetne ravni. Okoli 85 odstotkov vseh odraslih Venezuelcev bere in piše. V zadnjih letih so oblasti zasnovale, finansirale in izvedle vrsto obsežnih zdravstvenih načrtov in velikih javnih del. Zdaj je po državi razpredena mreža sodobnih avtomobilskih cest, ki povezujejo najpomembnejša središča. Belih, nemešanih prebivalcev je okoli 20 odstotkov. Kdaj pa kdaj se pripadniki te skupine sicer štejejo za nekakšno "zgornjo plast", vendar pa v Venezueli ni nikakršnih uradnih ali zakonskih omejitev na podlagi razredne ali rasne pripadnosti. Veliko preseljevanje ljudi s podeželja v mesta, ki se je začelo v štiridesetih letih, je kljub vsemu naftnemu bogastvu ustvarilo revno mestno spodnjo plast, ki živi v bedi, v prenatrpanih obmestnih barakarskih naseljih. Prestolnica Caracas s primestji ima okoli 3 milijone prebivalcev, od teh jih tretjina živi v kolibarskih naseljih (barrios). Težave s prebivalci teh naselij so še hujše zaradi velikega naravnega prirastka, saj je več kot 40 odstotkov prebivalcev mlajša od 15 let. Vladna naprezanja za premagovanje socialne neenakosti in dviganje življenjske ravni imajo že nekaj otipljivih uspehov, kar dokazuje tudi naval skrivnih priseljencev iz bolj revnih sosednih držav, zlasti iz Kolumbije.
VolkBrenin
31. 01. 2019 11.34
+16
Sicer pa je trobezljanje o komunizmu , socializmu in podobno- ter primerjave - hecno ...vedno vzeto iz konteksta brez upoštevanja dejstev za narod - PRED " socializmom " in vsak primer posebej je specifičen.../ enačite socializme ex sfrj , sssr , venezuele itd ..je kot bi enačil dva osebna avta...recimo zastava 101 in ford kuga...oba sta prevozno sredstvo / neke dobe in okolja ter vseh faktorjev ki spadajo poleg ...za prevoz od točke a do točke b / ...Mogoče veste zakaj je venezuelska rafinerija v teksasu in da jo jo že 2016 kupila rusija ...??? in kdo jo želi na podlagi zadnjih dogodkov zapleniti venezueli- ali bolje- rusom ..? Trump...Se Vam vsaj svita ,zakaj je Erdogan Madura podprl z besedami ...mi smo s teboj , brat ...??? Ali pa , kam in kako gre zlato / v venezueli je veliko kvalitetnih rud , od zlata , diamamtov , niklja itd / ...kdo ga sesa / ker je še perez podpisal žalostne pogodbe...?? Kakšno povezavo ima venezuela / in nafta / z indijo , iranom in rusijo ...??? itd itd ...Res se mi ne da pisati dva dni ..Za celotno sliko venezuelskega socializma in plusa za narod je potrebno pogledati kup dejstev - vsaj za zadnjih 40 .let ...
VolkBrenin
31. 01. 2019 11.43
+14
bom pa vseeno dodal drobno malenkost - kot primer - za primerjavo ex yu ...Preučite pismenost področja ex yu , zdravstvo , dostop do elektrike in pitne vode...šolstvo in izobrazbo na splošno ...vse ostale dejavnike za narod kot tak v celoti na celem področju ex yu ...pred recimo letom 1945 ...in potem to povojno obdobje do razpada sfrj...Vsi resni analitiki se strinjajo/ tudi iz usa- tej sploh -- da je ta socializem v ex yu dal ekstremne pozitivne rezultate v parih desetletjih za narod živec na tem prostoru ...