Tujina

365 žrtev protestov v Egiptu

Šarm el Šejk/Kairo, 16. 02. 2011 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
6

Vir blizu Mubaraka je zanikal govorice, da ima nekdanji egiptovski predsednik težave z zdravjem. Egipčani pa so medtem dočakali opravičilo novinarjev nekdaj režimskega časopisa. Pravijo, da so bili v neobjektivno poročanje prisiljeni.

Mubarak se je v Nemčiji zdravil že lani.
Mubarak se je v Nemčiji zdravil že lani. FOTO: Reuters

Po sestopu Hosnija Mubaraka z oblasti in umiku v egiptovsko obmorsko letovišče Šarm el Šejk so se pojavile številne govorice, da politik umira. A vir blizu nekdanjemu predsedniku pravi, da z njim ni nič narobe. "Dobro je," pravi vir in potrjuje, da je Mubarak z družino v Šarm el Šejku. Kot še dodaja, sprejema telefonske klice, pogovarjal pa se je tudi z njim.

Pred tem je savdski časnik Asharq al-Awsat namreč poročal, da ima Hosni Mubarak težave z zdravjem, a noče na zdravljenje v tujino. Nekaj egiptovskih časopisov je poročalo tudi, da naj bi Mubarak v noči na nedeljo padel v komo. "Jasno je, da njegovo zdravje drastično peša. Poleg tega naj bi zavračal tudi potrebno zdravstveno nego,"je pisalo v Asharq al-Awsatu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton bo Egipt obiskala prihodnji torek, je sporočil njen predstavnik.

Mubarak naj bi zavrnil nasvet, naj se odpravi v Nemčijo na zdravljenje. "Svoje bližnje je prosil, naj mu dovolijo, da umre v svoji državi, in verjamem, da nima več veliko časa," piše v časniku. Nekdanji predsednik je bil na operaciji v Nemčiji lani in od takrat se širijo govorice o njegovem slabem zdravju.

Zaposleni v predsedniški palači v Kairu, so se medtem dogovorili, da naslednji petek pripravijo protest 'Petek opravičil'. Povabljeni bodo sorodniki in prijatelji zaposlenih ter mnogi podporniki Mubaraka, je poročal egiptovski opozicijski časnik al-Wafd. Glavni namen dogodka je, opravičiti se za žalitve in druga dejanja med protesti. Eden od organizatorjev je povedal, da protest ni povezan z revolucijo, temveč želijo izraziti kritičen pogled na žalitve, namenjene Mubaraku, ki naj bi bil simbol naroda in ga ne bi smeli poniževati. Na protestu bodo imeli transparente, na katerih bo v več jezikih pisalo "oprosti dedek" in "ne žaliti egiptovskega simbola".

Po podatkih zdravstvenega ministrstva se je število smrtnih žrtev protestov v Egiptu povzpelo na 365.

Egiptovski časnik se je opravičil za pristransko poročanje

Medtem pa so Egipčani dočakali opravičilo novinarje državnega časnika Al Ahram, za katerega je dolgo časa veljalo, da je podaljšana roka vladajočega režima. Razlog: "neprofesionalno" poročanje o protivladnih protestih.

V izjavi, pod katero se je podpisalo 300 novinarjev, so zapisali, da se opravičujejo bralcem in egiptovskemu narodu za neprofesionalno in neetično uredniško politiko med ljudsko vstajo. Dodali so, da so že desetletja žrtve vodstva, ki je bilo izbrano na podlagi zvestobe predsedniku Mubaraku, njegovi družini, vladajoči stranki in varnostnim silam.

V Egiptu so v zadnjih dneh zaposleni pri več časopisnih hišah, ki so bile naklonjene nekdanjemu režimu, protestirali in zahtevali zamenjavo urednikov in vodilnih, ki jih je nastavil prejšnji režim.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
17. 02. 2011 09.39
Odpri.oči Tisto kar ti povejo v telovadnici(improvizirani džamiji), pa res ne moeš verjeti, s tem te filajo da hočeš skočt v zrak do svojega boga! Po drugi strani pa so Izraelski sosedje oz. Iraq pod huseinom v eni noči ubili 100000 kurdov!!! Islam nikoli ni nič kriv tudi ko se samomorilec raztreli na romanju šiitov. Seveda pri tako mejnhem IQ-ju drugega kot za samomorilski napad obtožiti zahod, je čista logika, pač ljudje ne morjo bolj razmišljati, dobro da imajo zahod da smo jim postavili hiše, da več ne živijo v šotorih in pasejo ovce in koze!
major1
16. 02. 2011 21.58
Mubarak postaral si se.
Odpri.oci
16. 02. 2011 18.51
365 ??? . Za vsak dan v letu eden ??? . Ko fašistične ZDA pobijejo po 2000 nedolžnih civilistov na dan že zadnjih 12 let, pa o tem ni vredno pisati ???? . PS : 80% egipčanskih žrtev so itak pobili tajni sodelavci CIA-e !!!!!
avava
16. 02. 2011 15.04
upam da bo egipt zaživel in dal konec židom z njihovo okupacijo
ja_samo
16. 02. 2011 12.32
Pregajajo bolanega človeka , sram naj ji bo
Ferdo Crni
16. 02. 2011 11.28
Neuvrščeni so navdušeni da je njihov generalni sekretar trdnega zdravja.