Tujina

Optanti zahtevajo premoženje

Strasbourg, 18. 01. 2006 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred Evropskim parlamentom se je zbralo okoli 150 optantov, ki zahtevajo vrnitev premoženja ter mednarodno arbitražo.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO:

Pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu so se na protestnem shodu, ki ga je pripravila Unija Istranov, zbrali optanti iz Italije, ki so med drugim zahtevali vrnitev premoženja optantom v slovenski in hrvaški Istri ter Dalmaciji. "Zahtevamo pravico za optante in mednarodno arbitražo," je na shodu poudaril Massimiliano Lacota, predsednik Unije Istranov, organizacije istrskih italijanskih optantov s sedežem v Trstu, ki je organizirala protest.

Optante, ki se jih je v Strasbourgu po podatkih organizatorjev zbralo približno 150, je podprl evropski poslanec iz Italije Luca Romagnoli, sicer član italijanske desničarske skupine Fiamma tricolore, ter jih povabil v parlament.

Kaj zahtevajo optanti?

Na novinarski konferenci v Evropskem parlamentu, na kateri so sodelovali tudi nekateri evropski poslanci iz Italije iz vrst Severne lige in Nacionalnega zavezništva, je Lacota pojasnil tri glavne zahteve optantov. To so razveljavitev vseh povojnih italijansko-jugoslovanskih sporazumov, brezpogojna vrnitev premoženja optantom in mednarodna arbitraža na evropski ravni za rešitev spora s Slovenijo, Hrvaško in Italijo.

Slovenija in Hrvaška, ki sta po osamosvojitvi nasledili Rimski sporazum med Italijo in SFRJ, sta se julija 1996 dogovorili, da bo Slovenija plačala 62 odstotkov, Hrvaška pa 38 odstotkov od skupaj 110 milijonov dolarjev dolga nekdanje SFRJ po Rimskem sporazumu, ki določa višino finančne odškodnine za zapuščeno premoženje optantov. Slovenija je to že v celoti izplačala na poseben fiduciarni račun. Čeprav so ta sredstva na voljo, pa jih Rim nikoli ni niti črpal niti ni sprejel uradne odločitve o tem. Črpanju tega denarja optanti ostro nasprotujejo, saj še vedno upajo na vrnitev premoženja v naravi.

Po 60 letih morajo Slovenija, Hrvaška, pa tudi Italija prenehati z diskriminacijo optantov, jim vrniti premoženje ter zagotoviti pravice, je dejal Lacota. Veljavnost vseh sporazumov, ki sta jih sklenili nekdanja Jugoslavija in Italija, mora najprej zanikati vlada v Rimu, za rešitev spora in povrnitev premoženja optantom pa je nujna mednarodna arbitraža, je dejal.

Slovenija in Hrvaška zdaj razpolagata s premoženjem in nepremičninami optantov, ki ga morata vrniti, je Lacota ponovil zahtevo optantov. "Želimo, da ljudje na tem območju živijo skupaj v miru, to pa bo mogoče le, če bo zadoščeno pravici," je poudaril.

'Želimo pravico za italijanske državljane'

Na dopoldanskem protestnem shodu je evropski poslanec Romagnoli poudaril, da je v pogodbi o EU zapisana pravica, da so vsi njeni državljani enakopravni. "Slovenija je že članica EU, Hrvaška se za članstvo pogaja, zato želimo pravico za italijanske državljane, ki so jim po drugi svetovni vojni v nekdanji Jugoslaviji zasegli premoženje," je dejal.

S številnimi transparenti so optanti pred Evropskim parlamentom pozivali Slovenijo in Hrvaško, pa tudi Italijo, naj prenehajo kršiti njihove pravice in naj jim takoj vrnejo premoženje, ki jim je bilo odvzeto po drugi svetovni vojni. Evropsko unijo so tako skušali opozoriti, da so italijanski prebivalci Istre in Dalmacije vse od konca druge svetovne vojne žrtve diskriminacije, česar EU ne bi smela več dopuščati.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni