Tujina

Orban: Poročilo o Madžarski žalitev, izsiljevanje in obsodba naroda

Bruselj/Strasbourg, 11. 09. 2018 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Madžarski premier Viktor Orban je v nastopu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju poročilo o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem zavrnil kot "žalitev", "izsiljevanje" in "obsodbo" Madžarov, ker ne želijo živeti v "državi migrantov". Iz poslanskih klopi je slišal veliko ostrih kritik, a tudi izraze podpore.

Evropski poslanci so razpravljali o poročilu o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, ki vključuje poziv k uporabi 7. člena pogodbe EU. Ta v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Glasovali bodo v sredo. Socialdemokrati, liberalci, Zeleni in levica naj bi poročilo podprli, evroskeptiki naj bi bili proti. Ključno bo, kako se bo odločila najvplivnejša, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), Orbanova politična družina.

Viktor Orban
Viktor Orban FOTO: AP

Za Orbana poročilo žalitev Madžarov in Madžarske

Madžarski premier Viktor Orban je sicer uvodoma dejal, da so se evropski poslanci že odločili in da bo večina poročilo podprla, tako da njegov govor ne bo spremenil njihovih mnenj, a ob tem opozoril, da s tem ne bodo obsodili vlade, temveč državo in narod.

Opozoril je tudi, da se bodo evropski poslanci s tem poročilom "z resnimi napačnimi tolmačenji dejstev" odpovedali Madžarski, ki je prelivala svojo kri za svobodo in demokracijo ter pomembno prispevala k veliki zgodovini Evrope.

"Poročilo žali Madžarsko in čast madžarskega naroda," je poudaril in evropskim poslancem očital, da želijo izločiti narod iz odločanja v EU. Madžarska se ne bo pustila izsiljevati, pripravljena je na evropske volitve naslednje leto, je še dejal.

Orban zamudil na razpravo

Razprava se je sicer začela z zapletom, ker je Orban zamujal. Poročevalka Judith Sargentini je že izrazila presenečenje, ker ga ne bo, a je prikorakal v dvorano sredi njenih uvodnih besed. 

Sargentinijeva, nizozemska evroposlanka iz vrst Zelenih, je poudarila, da poročilo priča o očitnem tveganju resnih kršitev evropskih vrednot na Madžarskem, in kolegom položila na srce, da so dolžni ukrepati, da bodo vrednote več kot le črka na papirju.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans jo je podprl: "Žal Evropska komisija deli skrbi, izražene v poročilu." Med temi je naštel korupcijo, kršitve pravic Romov in spodkopavanje neodvisnosti sodstva. Obljubil je, da bodo nepopustljivi. 

V primeru Madžarske sicer bode v oči dejstvo, da Evropska komisija doslej še ni predlagala uporabe 7. člena, kar je sicer storila v primeru Poljske, čeprav se kršitve na Madžarskem pojavljajo že bistveno dlje.

'Madžarska danes ne bi izpolnila pogojev za vstop v EU'

V EPP bodo o glasovanju odločili na drevišnjem sestanku. Vodja skupine EPP Manfred Weber, ki je bil danes kritičen do nekaterih Orbanovih potez, je nakazal, da bo morda potreben dialog na podlagi 7. člena in uvrstitev te teme na dnevni red članic unije. V primeru sprejetja parlamentarnega poročila, za kar je sicer potrebna dvotretjinska večina, bodo namreč na potezi članice.

Vodja skupine S&D Udo Bullmann je Orbanu očital, da ne razume, za kaj gre, in da je na čelu najbolj koruptivne vlade v EU.

Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt in predstavnik Zelenih Philippe Lamberts sta opozorila, da Madžarska danes ne bi izpolnila pogojev za vstop v EU.

Odločno je Orbana podprl član zmernih evroskeptikov, Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), Ryszard Legutko, sicer član poljske vladajoče stranke PIS, ki je poročilo označil za napad na demokratično izvoljeno vlado, saj da te niso izbrali "Sneguljčica in sedem palčkov".

Odločno ga je podprl tudi evroskeptik Nigel Farage iz Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki je ocenil, da je 7. člen nova metoda v slogu "Brežnjeve doktrine omejene suverenosti", ter Orbana pozval, naj se pridruži "klubu brexit".

Podprli so ga tudi v skupini skrajne desnice, Evropi narodov in svobode (ENF), kjer so med drugim ocenili, da je poročilo "lov na čarovnice" in da se Orban zavzema za Evropo, ki jo tudi sami želijo.

Fajonova bo poročilo podprla, Zver ga ne bo

V dveinpolurni razpravi sta sodelovala tudi evropska poslanca iz Slovenije, Tanja Fajon (S&D/SD) in Milan Zver (EPP/SDS).

Fajonova je opozorila, da se Orbanova politika nestrpnosti, laži in ustrahovanja nevarno širi preko meja, in sicer preko največje slovenske opozicijske stranke SDS tudi v Slovenijo. Napovedala je, da bo v sredo glasovala za poročilo.

Zver pa je izpostavil zaskrbljenost zaradi dvojnih meril evropske levice, saj da so praviloma "na prangerju" desnosredinske vlade, medtem ko ob eklatantnih kršitvah vladavine prava v Sloveniji v času leve vlade ni bilo odziva, pri čemer je izpostavil nezakonito zaprtje Janeza Janše. Napovedal je, da bo glasoval proti poročilu.

Veliko dima, malo ognja

Če parlament poročilo v sredo podpre, bo to sicer pomembno politično sporočilo pred evropskimi volitvami, a konkretnih ukrepov v bližnji prihodnosti ni pričakovati. Nato bodo namreč na potezi članice, ki v primeru Poljske za zdaj niso sprejele še nobene konkretne odločitve, čeprav je Evropska komisija ukrepanje na podlagi 7. člena predlagala že lani decembra.

7. člen predvideva kompleksen proces. Skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic, za kar pa je potrebno soglasje, ki ga v primeru Poljske ni, saj je Orban že na začetku napovedal veto na takšno odločitev. V zameno lahko verjetno pričakuje podobno zagotovilo Poljske.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justiceiscoming81
12. 09. 2018 08.07
+13
Jaz mu dam za prav, in imajo državljani vso pravico se zaščititi pred zunanjimi dejavniki zunaj njihove države, t.j. migranti oziroma zasvojevalci. To kar vsiljuje EU, je sam poden od podna. EU bi morala zaščititi meje in na meje šengena poslati vso razpoložljivo opremo in vojsko, da se jo zaščiti pred vdorom. So ljudje in ne rečem, če bi ti ljudje prihajali iz vojnih območij da bežijo pred vojno. Ampak ko je vojne konec... vrnite se nazaj kjer ste bili. za vse ostale pa veljajo pravila, ki bi se jih morali držati. Pojdite vi v njihove države brez potnega lista in dokumentov, pa boste videli kako zgleda pravi sprejem nelegalnih migrantov...
kolbek460
12. 09. 2018 07.28
+5
Bo zmagal egoizem in zlo ,takrat je pa vsega konec ,,tudi med nami so ljudje ki so se nažrli belega kruha ,,
Melaj
12. 09. 2018 07.21
+20
Orban zapira meje pred migracijami iz drugih delov sveta. Podpira skupno obrambno politiko EU. Na kratko, želi, da bi države EU držale skupaj in imele skupno in dobro izdelano politiko, ki bi jo uveljavljale v prihodnjih desetletjih. Mogoče bo kdo rekel, da Orban nima prav. Ima pa načrt in vizijo. Kaj ima Merklova in ostali večji akterji? Nič! Sploh jim ni jasno kako se spopasti s težavami! Ima kdo tako večino na volitvah, kot jo ima Orban? Ne! Pa pravijo v Bruslju, da je diktator. Madžari se ne pritožujejo čez njega. Oni najbolj vedo, kakšen je v resnici.
MucaNeGrize
12. 09. 2018 08.38
-1
O madarski notranji politiki nimaš pojma . Mimogrede 49, 5 % volilnih upravičencev mađarske ni niti polovica madzarov in toliko je dobil na volitvah. Ostali akterji - ki jih sploh je maram Še kako Zelo imajo vozijo , samo da tega zaslepljeni z info z desne ne vidite . Predvsem pa ima vizijo tudi cia, mossad , zda , izrael . Boste že dojeli , nekoč, ali pa tudi ne .
Melaj
12. 09. 2018 09.52
+3
completorium, obišči države, ki se imajo za demokratične in boš videl, kje je bolj varno dihat. Madžarska je slabša od Nemčije, ker nima toliko bogatih. Ne pozabimo, da ima Nemčija ogromno revnih. Madžari imajo res tudi močno podzemlje. Nič pa ni v primerjavi s tem, kar ima danes zahodna Evropa. Kar zagovarjajte politiko odprtih vrat. Kmalu bojo mačete pregnale iz ulic normalne ljudi, bali se bojo obiskat prireditve, cerkve, peljati otroke v šolo. Kdo si sploh še upa ven v lajf? V Evropskih prestolnicah ponoči kraljujejo temnopolti, tuje-govoreči priseljenci. To ni rasizem iz strani Evropejcev. To je obratno! Tujci že zaničujejo, tepejo in se posmehujejo umerjenim, kulturnim domačinom. Najdi mi v nočnih urah lokal, klub, kjer bi se zadrževali avtohtoni prebivalci tiste regije! Nica ima tretjino priseljenih. Vendar ta tretjina že dolgo ustrahuje večino domačinov. Čez desetletje bojo ustanavljali svoje stranka, en človek-en glas, oblast bojo postopno prevzemali priseljenci. Vojsko, policijo, šolstvo, versko infrastrukturo. Orban se bori proti temu in želi ohranit dediščino, ki smo jo podedovali. Način je pa tak, ker verjetno nima nihče boljšo idejo. Če bi jo imel, bi jo uveljavil. Zakaj bi namerno škodoval svojemu narodu? In kaj počne Putin? Skrbi, da ne bi preveč demokracije povzročilo odcepitve določenih republik Rusije. Posledično razpad sistema, vojske in odprta vrata do 46% jedrskega arzenala, ki ga imajo v posesti. Veliko je takih, ki si želijo Rusko jedrsko orožje, plin, nafto, rudnine, obdelovalno zemljo. Zaradi tega se bijejo vojne že več, kot 100 let. Boj za prevlado nad naravnimi danosti. Če tega ne zaščitiš, te ambiciozni sosedje raztrgajo. Demokracije v pravem pomenu ni nikjer. Je samo boj za prostor in danosti.
Mali medo
12. 09. 2018 07.08
+22
Ko bodo čez 10 let vsi jokali zakaj niso Orbana poslušali.
Brakedirt
11. 09. 2018 22.51
-11
kaj pravi orban na jovanove kvote?
MucaNeGrize
11. 09. 2018 22.54
+4
MucaNeGrize
11. 09. 2018 22.43
+1
Ajde čreda kaplarjeva . obkladke na klofuto z bruslja , ugasnit luč in jokat v poušter . Ne pa da tle cvilite in jamrate kako nedemokratična je eu in epp . Ko vam je pa prav prišlo ob kaplarjevih rabotah pa vsi v en glas ...smo člani epp ...oni nas podpirajo.. najmočnejši v eu ...in blablabla . Ovce manipulatorske dementne .
acco98
11. 09. 2018 22.29
+0
Orban...pravi ...možno je svobodno odločati .
MucaNeGrize
11. 09. 2018 22.49
+2
orban pravi . migrantov nimamo , nočemo. preveri koliko jih imajo in dali so jim vso ustrezno dokumentacijo za delo in bivanje .
BUONcaffee
11. 09. 2018 22.13
-35
Dajmo pomagat migrantom, za božjo voljo.
MucaNeGrize
11. 09. 2018 22.51
+3
Pa gene preglej . da te ne bo buda za ušesa.
Chavez2
11. 09. 2018 22.13
+6
Resnica boli. Najbolj pa komuniste.
Brakedirt
11. 09. 2018 22.14
+4
Brakedirt
11. 09. 2018 22.17
+4
se opravicujem,ker nisem omenil se rdecega vinka in ostalih partijcev v SĐS.
MucaNeGrize
11. 09. 2018 22.56
+4
MucaNeGrize
11. 09. 2018 22.58
+4
cavez. Najprej morate vedeti kaj je resnica . noratv resnica ne šteje.
Brakedirt
11. 09. 2018 22.58
+1
sveckarjem je treba prepovedati uporabo besede resnica.
piljan
11. 09. 2018 21.59
+2
Na,pa je tudi Orbija dohtar januška na....nil.
brddd
11. 09. 2018 21.32
+7
EU je ena velika laž.
User416781
11. 09. 2018 21.58
+16
EU je pogoj, da Evropa preživi. Ima svoje napake, ampak generalno gledano, si bi vsi morali prizadevati, da EU obstane in se še bolj povezuje.
Dragonball
11. 09. 2018 21.26
-52
Bravo Tanja Fajon, točno to sem mislil tudi sam napisat, nestrpnost, laži in ustrahovanje. Orbanu(in njegovemu zavezniku Janezu iz Slovenije) je treba jasno in glasno povedat, da v civiliziranem svetu za take ljudi ni in ne bo prostora, nestrpnost je treba zatret v kali, sicer se utegnejo ponoviti grozote, ki smo jim bili priča v prejšnjem stoletju ob nastopu fašizma v Italiji/Španiji in nacizma v Nemčiji
Chavez2
11. 09. 2018 21.35
+14
Pripomba: pozabil ste napisat grozote komunizma. Nič hudega, vem da namenoma.
Brakedirt
11. 09. 2018 22.00
+5
rozalinda
11. 09. 2018 22.02
-4
Lej Čarovnik, svečkarji bodo šli kmal spat, potem bo pa mir. Velik plus za tvoj post!
malimoz2012
11. 09. 2018 22.16
+10
Ali pa da ti Avganistanec mamo natakne in sestro razdevici.
Jogi
12. 09. 2018 07.54
+0
grozote komunizma so bile posledica fašizma in nacizma.
sosed5
11. 09. 2018 21.21
+21
In take volimo, da dobivajo astronomske place, zaposlujejo sorodnike, ki ne znajo steti do 5, se tozarijo kot mali otroci, smo narod hlapcev, sigurno smo.
Maja Kajza
11. 09. 2018 21.16
+53
vsaka clanica ima pravico do samoodlocbo, brez pritiskov in izsiljevanja velikih clanic na majhne clanice.
vertex
11. 09. 2018 21.14
-6
Sds ovci so za izstop iz migrantske EU
Dragonball
11. 09. 2018 21.29
-2
Hehe sđsovci so lahko za karkoli hočejo, itak jih večina normalnih Slovencev ne posluša 1% in hvala bogu misli s svojo glavo
mpk2
11. 09. 2018 21.55
-11
Brakedirt? a si to ti? si se "začaral", model socialni?
Brakedirt
11. 09. 2018 22.01
+1
a mislis da sem sveckar,pa da rabim par nickov za laganje? sami priseljenci se rinete na desno.
malimoz2012
11. 09. 2018 22.17
+0
Daj bog..da ti Avganistanc junfer skine na guzi...c..i
Brakedirt
11. 09. 2018 22.21
+2
daj priseljenec,se bolj se treses kot tisti tvoj komunisticni stazist.
Kollerik
11. 09. 2018 22.42
+3
srebrnibreg
11. 09. 2018 20.55
-21
Stonickni bluzač, manipulator in ponarejevalec sebi in svoji priležnici plusov ostalim pa minusov je spet v polnem naletu. Misli, da bo s prevarami kaj dosegel. Že 10 let ste v temi in boste ostali kljub svojim manipulacijam.
wertex
11. 09. 2018 20.57
+20
baretić a tebe še skoz pluski pa minuski motjo,..umsko na ravni užaljenega zaostalega 5 letnika
Chavez2
11. 09. 2018 20.52
+76
Naj mi nekdo razloži, v čemu je težava, če Madžarska ne želi migrantov z vzhoda, kateri nezakonito vstopijo v državo?
TheGrayMask
11. 09. 2018 21.06
-19
V tem, da zaj. celo EU ker niso pripravljeni skleniti kompromisa predvsem pa iskati rešitev oni bi sm zid postavel kot da problema ni !
Chavez2
11. 09. 2018 21.17
+45
Nekatere države so že ob problemu migrantskih tokov rekle, da ne bojo sprejele migrantov, Nemčija, Švedska, itd., so jih pa vabile. Torej, naj jih imajo. V čemu je torej problem?
dannyer
11. 09. 2018 20.48
+40
Problem je francija nemčija anglija švedska. nemčija zapirajo starejše ljudje tudi če objavijo članke cnn, abc, cbs, nsnbc ali bbc ja kar je zanimivo poleg cenzure. na švedskem pridejo novinarji na tvoj dom. v angliji pa nasilo spreminjajo zgodovino da ne omenim zatajitve medijev telford ,roderhame, oxforda itd, francija pa po enaki poti. pa nihče v eu ne omeni tega????
mpk2
11. 09. 2018 20.47
+62
Orban in Mađarska bodo raje prej sami naredili "Mađarix", kot pa se poklonili Soroševim plačancem iz EU! Na njihovo srečo niso obični hlapci kotsmo to mi in to že stoletja!
Dragonball
11. 09. 2018 21.30
-22
Orban in Madžarska bodo s takšno politiko kot jo furajo zdaj v par letih ekonomsko kolapsnili
mpk2
11. 09. 2018 21.47
+10
@carovnik!!! S tako politiko so nas že dohiteli in prehiteli! Mi smo itak na poti k Venezueli!
User416781
11. 09. 2018 22.01
-5
Mah daj ne piši neumnosti - Madžari niso nikogar prehiteli. So še kar precej daleč od Slovenije. Ne piši na pamet.
Kollerik
11. 09. 2018 22.43
+1
MucaNeGrize
11. 09. 2018 20.44
-12
Niste resni . Grem na pivo . Pljuuuuujak okoli ušes sekti pa še kar odmevaaaaaaaa.
MucaNeGrize
11. 09. 2018 20.45
-12
wertex
11. 09. 2018 20.49
+14
kšn revček si, ti pira še nis pil, k si mamici na dojko prkloplen
lakala28
11. 09. 2018 22.26
-2
Orban je hinavec kot Angleži: denar bi pobiral, bluzil pa zase in svoje interese. Skupnost je za njega pretežak pojem.
MucaNeGrize
11. 09. 2018 22.38
+3
2202 . Kaj te muči muhič ? spet ne najdeš pravih vrat , junaček . Spet močan na hobcu za tipkovnico . A baba te še garba ker si še videoteko zafural, jih ti jo je financirala ona ? Pacient zahojen .