Tujina

Orban Salviniju razkazal protimigrantsko ograjo na meji

Budimpešta, 02. 05. 2019 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
281

Madžarski premier Viktor Orban je sprejel italijanskega notranjega ministra in voditelja desne Lige Mattea Salvinija pred ograjo na meji s Srbijo. Kasneje so sledili pogovori v Budimpešti, kjer je Salvini seznanil Orbana z načrti za oblikovanje evropske povezave skrajno desnih strank.

S fotografiranjem pred tri metre visoko ograjo na meji, ki so jo madžarske oblasti postavile v času vala beguncev in migrantov jeseni 2015, sta se oba politika v njima najljubši vlogi varuhov Evrope pred begunci in migranti. Skupaj sta si ogledala sistem mejnega nadzora.

"Verjamemo, da bo nova Evropa po 27. maju zaščitila svoje zunanje meje, pa naj bodo te na kopnem kot na Madžarskem ali pa na morju kot v Italiji," je Matteo Salvini povedal na novinarski konferenci z madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem. "Težava ni v razdelitvi migrantov, ki so že tu, temveč v preprečitvi prihoda tisočih drugih," je dodal.

Z Viktorjem Orbanom naj bi govorila tudi o sodelovanju na evropskih volitvah. Orban je v sredo že pozval, da bi morala Evropska ljudska stranka (EPP) okrepiti sodelovanje s Salvinijem, če želi preživeti.

Salvini na obisku pri Orbanu
Salvini na obisku pri Orbanu FOTO: AP

Salvini si je zadal oblikovanje evropske povezave skrajno desnih strank, ki naj bi jo oblikovali po evropskih volitvah. Tej povezavi naj bi se pridružili tudi francoska stranka Marine Le Pen, nemška AfD in avstrijski svobodnjaki, Salvini pa si želi tudi Orbana in njegov Fidesz, ki je sicer član EPP.

Orban se je sicer znašel v sporu z večino članic EPP zaradi svojih spornih stališč, ki da niso v skladu s temeljnimi vrednotami krščanske demokracije. Fideszu je grozila celo izključitev iz te evropske stranke, a so se potem marca v EPP odločili za zamrznitev članstva, dokler posebni odbor ne bo ocenil ravnanj te madžarske vladajoče stranke.

Madžarski premier tudi potem ni prenehal z napadi tako na "evropske birokrate v Bruslju" kot tudi na EPP. V sredo objavljenem pogovoru za italijanski časnik La Stampa je tudi menil, da bi se morala EPP po volitvah v Evropski parlament tesneje povezati s Salvinijem in njegovo skupino, če želi napredovati. Če pa bo EPP, kot je dejal, na jambor dvignila zastavo levega krila, potem bo storila samomor in se potopila.

Salvinija je Orban označil tudi za "najpomembnejšo evropsko osebnost, ker je ustavil migracije in spremenil Evropsko unijo". "Je junak, ki je ustavil migracije preko morja, tako kot smo jih tudi mi na kopnem," je dejal Orban.

Salvini je po pogovorih na novinarski konferenci danes Orbanu zaželel uspeh pri prepričevanju EPP. Orban pa je dejal, da je pomembno to, kdo je za migracije in kdo je proti njim.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
03. 05. 2019 11.55
+1
Vidim, da Orban sedaj že svojo ograjo promovira v smislu turističnih ogledov. Gre za nekaj podobnega ko je Karadžič nekoč predstavnike tujih misij vabil, na povsem novo izkušnjo ter občutke, ko iz visokega položaja nad Sarajevom izstreliš nekaj rafalov iz težkega orožja na meščane, ki morajo na tržnico po živež. No, pridite in poskusite, ne bo vam žal. Menda je strašno smešno ko poskakujejo v iluziji da se lahko izognejo kroglam, kakšen pa tudi pade. Bistvo te zgodbe je, da smo mi vsi izpostavljeni vsakodnevno nespodobnim povabilom, včasih nas vabijo celo diplomirani psihiatri in drugi pooblaščeni s papirjem (licenco) za povzročanje krivic. Preden pa se odločiš za dejanje je pametno dvakrat premisliti o posledicah, ne samo za druge, tudi za sebe. Sicer se prav lahko zgodi da nenadoma postaneš po tisočletju in pol nov Ojdip, ki se še ni dokopal do spoznanja o posledicah svojih dejanj, se bo pa prej ali slej zgodilo, učimo se žal vse življenje, modrost prihaja šele v poznih letih, ko je za marsikaj prepozno. Takrat se potem marsikdo znajde v cerkvi, kjer išče svoj duševni mir. Ograja je pač samo orodje, ki preusmerja popotnike do vrat, ne pa dokončna rešitev kakor jo vidi Orban.
Bojan-F
03. 05. 2019 09.26
+8
Spomnimo se, da se je Severna Makedonija leta 2015 branila pred vstopom migrantov iz EU z podobnimi visokimi ograjami, pa ni pomagalo ... torej pred naletom onih 50.000 migrantov Grims Branka, tudi podobne ovire na nasi juzni in zahodni meji ne bodo pomagale ... ostaja potem samo ena resitev obrambe domovine - t.j. remote weapon station ... za 100% pokritost meje se jih namesti v razmaku vidnega polja, opremi z pametnimi kamerami (da loci zajce, medvede in divje prasice od migrantov) in se jih vmrezi ... mislim, da bi zelja preckanja slovenske meje po prvem operativnem mesecu padla na 0 ... opomba1: nadgradnja avtomatike bi lahko bila domaca ... opomba2: za manjse financno nadomestilo bi se lahko kamere spremljalo on-line preko interneta (kot one odi prometa) ... big brother pa to ...
Bojan-F
03. 05. 2019 09.28
+6
... sicer pa kljub visoki ograji nobeden begunec ni ostal v Srbiji ...
FAUSTOS1
03. 05. 2019 09.23
+5
To ograjo so si člani sds že zdavnaj ogledali,edina pripomba ,ki so jo imeli je bila zakaj ne teče po njej elektrika,orban je buil naravnost navdušen nad predlogom sds.
tron3
03. 05. 2019 07.34
+6
Ker njihov vsemogočni v svojih navodilih narekuje sledeče, kjer se ustavijo in postavijo npr. šotor, je kr naenkrat njihovo, Vas sprašujem ta bel svečn, ta rdeč svečn itd, če boste dovolili, da bodo živeli na Vaših dvoriščih, zelenicah, vrtovih, mogoče tudi kr Vaša stanovanja in hiše bodo kr naenkrat postali njihova last, ker pač tako zapoveduje vera njihova, če boste takšno vedenje dovolili, ker sem pač radoveden. Pričakujem Vaše modre odgovore, ta bel ta svečn, ta rdeč ta svečn itd.
Bolfenk2
03. 05. 2019 07.29
+7
Škoda samo, da Orban ni na ekskurzijo povabil našega Cmerota, da mu pokaže kako mora izgledati ograja, ki zaustavi vsakega migranta. Potem bi danes tudi mi imeli spodobno ograjo na meji in živeli v varni državi, kot smo nekoč.
Aijn Prenn
03. 05. 2019 07.22
+0
Ste si pred dobrim desetletjem predstavljali, da bodo takšni tipi igrali vidno vlogo v EU?? Leta 2004 bi rekel, da je to povsem nemogoče. Leta 2010 bi rekel, da ne verjamem, danes pa je to dejstvo. In čez nekaj let se bo ponovila temna plat zgodovine Evrope.
Bolfenk2
03. 05. 2019 07.26
+4
Povej konkretno kaj je narobe s temi tipi kot praviš. Oba sta vzorno zavarovala svoj del schengenske meje in s tem poskrbela tudi za tvojo varnost.
Malinha
03. 05. 2019 08.05
-3
.. za svojo varnost. Torej sta ogrožena, oz. je ogrožena njuna varnost?
Aijn Prenn
03. 05. 2019 08.06
-3
Če poskrbiš za varnost tako, da okrog svoje posesti postaviš čim višjo ograjo, ne zanima pa te zakaj nekdo sploh želi prečkati tvojo posest, verjetno dolgoročno gledano ne spadaš med rešitelje problema ampak si zgolj ograjeni vrtičkar. Sicer se res lepo sliši, da je poskrbel za varnost. Malo sem v dvomih le glede tega, če je ta varnost zagotovljena na pravi način.
Malinha
03. 05. 2019 08.39
+1
Sam se pa strinjam glede 'varnostnega ograjevanja' predvsem zato, ker če si pač nekdo želi prostovoljnega zapora, potem naj pač izvoli. Recimo Platon je svoje 'junake' skušal povleči iz jame, nakar zgodbo 'zaplete', ali je bolje ostati v jami ali zunaj nje.
Zmaga Ukrajini ..
02. 05. 2019 21.59
-14
Lep večer vsem poštenim, svečkarjem pa … šc nazaj na Trstenjakovo.
Aijn Prenn
03. 05. 2019 07.19
+1
Zmaga Ukrajini ..
03. 05. 2019 19.54
Gorjanci so zgodni... tudi tebi lep preostanek dneva😉 Projekt Hedera helix zaključen, utrujenost, Jack. Štorklja v nizkem preletu, obilje hrane, odličen dan. V kljunu nekaj velikega, …pogoltne,… kepa v njenem vitkem vratu, ... hitro izgine. Pa je šel še en sluzavi svečkar. Svet je lep 😊🌿🐌🌍
Zmaga Ukrajini ..
03. 05. 2019 19.55
Gorjanci so zgodni... tudi tebi lep preostanek dneva😉 Projekt "hedera helix" zaključen, utrujenost, Jack. Štorklja v nizkem preletu, obilje hrane, odličen dan. V kljunu nekaj velikega, …pogoltne,… kepa v njenem vitkem vratu, ... hitro izgine. Pa je šel še en sluzavi svečkar. Svet je lep 😊🌿🐌🌍
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.59
+1
Ograje so zakon ...trump je s svojo proti mehiki razdelil usa na pol...orban pa s svojo na razviti demokratični vzhod in višegrajcev...in zaostali zahod eu brez bodočnosti...Zdej smo pa pečeni...Na zdrovje...
ayrtonsenna
02. 05. 2019 21.52
+32
Vidite državljani Slovenije temu se reče ograja ki varuje schengen in EU pred nezakonitimi migranti. Ne pa naša slovenska panelna ograjca "kočevar" s katero si lahko ogradimo naše vrtičke da nam kužki ne hodijo lulat na vrtove. Razlika med našo in Orbanovo ograjo je več kot očitna. Orbanova ograja služi namenu varovanja meje in schengna,na Madžarski strani ni nobenega nezakonitega prehoda, medtem ko naša mini ograjca bolj služi metanju peska državljanom v oči da nekaj imamo postavljeno na meji ampak ne opravlja svoje funkcije varovanja meje. Naša meja je propustna kot luknjasti sir, dokaz za to je varovanje notranjih meja na avstrijski in italijanski strani. Italijani in Avstrijci bolj vedo da ne varujemo schengenske meje kot mi sami z levo vlado komedijanta Šarca na čelu.
dunc46
02. 05. 2019 21.42
+17
bravo H in I... hocemo to v slo
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.39
-18
Sploh nima smisla ...na vzhodu nas varuje orban ...avstrija zaprte meje ...italijan je povedal da je vse njihovo z dalmacijo vred ...hrvaška močno stoji na svojih mejah ...desni ujeti v svojih mislih , ki jih misli grims...Torej smo popolnoma varni...zato grem na pivo ...pa lep pozdrav ...
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.35
-26
je sovražnost do drugih demokratična pluralna kultura ...???
BobbyP
02. 05. 2019 21.39
+17
Ni. Je pa *demokratična pluralna kultura" verjetno tvoja ljubezen do drugače mislečih, predvsem desno orientiranih. Tvoji komentarji govorijo zase, socialac patetični. 🤢🤮
Malinha
02. 05. 2019 21.40
-3
Predvsem, če nosi znak meščanstva, buržoazije, lumpenproletarijata in seveda najbolj klera.
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.42
-9
bobi pa tedi pa medi...moj stric je imel psa bobija...o pluralni kulturi s pridihom demokratičnisti ti bo kaj več povedal štuhec...
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.44
-15
desno orientirani me absolutno ne motijo ...motijo me mizokseni skrajni desničarji...razni lažnivci in histeriki tipa - grims ...Mimogrede ...a veš da so desni skrajneži teroristi...
BobbyP
02. 05. 2019 21.50
+8
Mene ne moti nihče. Le ideoloških in ostalih bedakov ne toleriram.🙄
Zmaga Ukrajini ..
02. 05. 2019 21.53
-10
Imaš kakšno ogledalo doma? Kdo je ideološki bedak? Pomisli, Watson!
BobbyP
02. 05. 2019 21.59
+6
Vsak, ki popolnoma nekritično živi po načelih katerekoli ideologije. Ideologija je paša za ovce, Sherlock.🙄
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.33
-10
grčija ograje ne potrebuje ...je nekaj nad norveško in tja ne prihahajo...???
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.32
-16
je erdogan že spustil 5.miljonov migrantov v eu ali ima dovolj evrov in premalo migrantov...???
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.31
-14
salvini bo gradil ograjo ali ne ...??....
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.31
-16
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.30
-17
macron ne dela ograje...???
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.29
-14
sebastian kurz ne bo naredil kurzeve ograje da obrani avszrijo ...??.
Zmaga Ukrajini ..
02. 05. 2019 21.53
-6
Chavez2
02. 05. 2019 21.21
+33
Bo treba volit desne stranke, da nas zaščitijo pred pretečo nevarnostjo.
BobbyP
02. 05. 2019 21.19
-26
Fašistoidni Madžari sploh ne vedo, kakšne so lepote rasne, kulturne in verske obogatitve avtohtonega prebivalstva. Niso pač tako napredni kot npr. Francozi ali Švedi. 😒
AlternativeFacts
02. 05. 2019 21.24
-11
Nočejo izgubiti mogolskega pedigreja a ne....oh pardon evropskega....
AlternativeFacts
02. 05. 2019 21.24
-11
Bolfenk2
02. 05. 2019 21.25
+35
Ja, Madžari ne vedo kaj zamujajo, ker jim je Orban zaprl mejo. Gozdovi, mesta in vasi polni migrantov. Kupi smeti v gozdovih. Požgani in izropani vikendi in lovske koče. Ukradeni avtomobili. Prestrašeno prebivalstvo, ki več ne upa iz svojih hiš. Enormni socialni izdatki za vzdrževanje migrantov.
AlternativeFacts
02. 05. 2019 21.37
-21
Bofenik@ Hvala bogu imamo tebe....da nam kažeš luč na koncu khmm khmm tunela. Sicer ne bi bilo potrebno ker imamo svetilke, ampak vseeno hvala.
BobbyP
02. 05. 2019 21.41
+4
Če bi sarkazem ubijal, bi bil na tem portalu pravi pokol. 😂😂😂
Malinha
02. 05. 2019 21.44
+1
Alter, glede Madžarske predlagam v branje Agoto Kristof, njeno trilogijo. Krasna luč na začetku in koncu tunela.
VolkBrenin
02. 05. 2019 21.15
-23
zakaj desničarji cvilijo , da ima avstrija neprodušne meje za migrante z vseh strani razen proti nemčiji , če ima orban tako odlično ograjo ...A pol ograja ne dela , al kako ...