Tujina

Orkan Florence grozi ZDA z velikimi poplavami

Miami, 10. 09. 2018 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
8

Na nacionalnem centru za orkane ZDA, ki že več dni spremlja gibanje orkana Florence v Atlantiku, so čedalje bolj prepričani, da bo v četrtek udaril ob obalo ZDA nekje med Južno in Severno Karolino s hitrostjo vetrov do 250 kilometrov na uro. Florence se je medtem že okrepil v orkan četrte kategorije.

Florence se je danes okrepil v orkan četrte kategorije s hitrostjo vetrov do skoraj 200 kilometrov na uro in se s položaja jugovzhodno od Bermudov pomika proti vzhodni obali ZDA, kamor naj bi prišla v sredo zvečer ali četrtek zjutraj. Projekcije za zdaj kažejo, da bo udaril na Severno in Južno Karolino, izredne razmere je za vsak primer razglasila tudi Virginija, v pripravljenosti pa so prav tako v Georgii.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Orkan bo prinesel s seboj visoke valove, močan veter, zaradi njegove velikosti pa meteorologe skrbi, da bo nekaj dni obilno zalival območje srednjega dela vzhoda ZDA v notranjosti od obale in povzročal hude poplave. Te grozijo območju od Južne Karoline oziroma Georgie na jugu in vse do države New York na severu.

Orkan Florence.
Orkan Florence. FOTO: AP

Poleg Florence Nacionalni center za orkane spremlja tudi gibanje tropske nevihte Isaac zahodno od Zelenortskih otokov in Helene na jugu. Helene se bo do torka okrepila v orkan druge kategorije, vendar pa trenutne projekcije kažejo, da se bo obrnila proti severu in ostala v Atlantiku. Isaac pa po drugi strani grozi z udarcem na Antile v sredo ali četrtek kot orkan druge kategorije.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
13. 09. 2018 08.40
Florence ima obliko črne luknje, ki je tudi v vsemirju in njena centripetalna sila po spiralastih zavojih vse pogoltne vase. Tako na nebu kot na zemlji. #zavedanje
Kimberley Echo
10. 09. 2018 21.11
+3
Po svetu trenutno divja 7 močnih neviht. V Atlantiku Florence, Isaac in Helene, v V Pacifiku Olivia in Paul, v Z pa tajfun Manghut in tropska nevihta, ki še nima imena. Ameriško ozemlje bodo kot kaže v tem tednu prizadele 3 nevihte. Že omenjena Florence, ki trenutno piha 215 km/h, Olivia se pomika proti Havajem, v Z Karibskem morju pa je nastala depresija, ki se bo ojačala in se premikala proti Texasu. Orkan Isaac bo najbrž nadaljeval pot proti Azorom, Helene pa bo dosegla Privetrne otoke. Florence je srednje velik orkan, ki je hitro ojačal, saj se giblje nad morjem, ki ima 29 st.C, ves sistem pa se premika okoli 20 km/h proti obalam Južne oz. Severne Karoline. Američani so ga (jo) označili kot super nevihto, ki bo povzročila velike poplave deloma zato, ker bo visok plimni val nevihte (50-70 cm) vključeval še visoke valove in plimo, ki jo povzroča Luna. Pa tudi zato, ker bi naj Florence ostala na približno istem mestu 4 dni. Je pa hecno, da bodo ravno orkani z ženskimi imeni najhujši. Se opravičujem vsem ženskam vnaprej.
Ka pa mislis
10. 09. 2018 20.45
+3
Zverina56
10. 09. 2018 18.52
+0
Ma nej odpihne celo muriko s Trumpovim tupejem vred!!!