Tujina

Osebnost leta revija Time so 'varuhi'

Washington, 11. 12. 2018 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Revija Time je razglasila osebnost leta 2018. To so postali 'varuhi' - ubiti in zaprti novinarji, ki tvegajo svoja življenja v iskanju resnice. V obdobje 'vojne proti resnici' je njihovo delo pomembnejše kot kadarkoli prej.

"Ker prevzemajo velika tveganja v iskanju resnice, za nepopolno, a bistveno iskanje dejstev, za njihova zavzemanja, ker spregovorijo." 

Varuhi v vojni proti resnici, Džamal Hašokdži, Capital Gazette, Maria Ressa, Wa Lone in Kyaw Soe Oo so postali osebnost leta revije Time. 

'Človek, ki si je drznil spregovoriti o nestrinjanju z vlado lastne države. Svetu je povedal resnico o njeni brutalnosti. In za to je bil umorjen.'

Kruto umorjeni savdski novinar, kritik prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, je bil v začetku oktobra ubit v prostorih savdskega konzulata v turški prestolnici. Vsaka podrobnost njegovega umora je pretresla svetovno javnost, od posnetkov varnostnih kamer, načina umora in motorne žage, vpletenosti savdskega prestolonaslednika, posnetka njegovih zadnjih trenutkov in zadnjih besed 'ne morem dihati'. 

Njegova smrt je javnosti razkrila pravi obraz prestolonaslednika bin Salmana, ki se je svetu pred tem predstavljal kot 'reformist' Savdske Arabije, ki se modenizira in usmerja na zahod. Umor je razkril tudi popolno pomanjkanje morale v odnosih med Združenimi državami Amerike in Savdsko kraljevino. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Filipinska novinarka Maria Ressa velja za strokovnjakinjo na področju globalnega terorizma. Poročala je z vojnih območij, danes pa vodi spletno stran Rappler, v državi, kjer ima predsednik močne avtoritarne težnje. Poroča o vojni proti drogah predsednika Duterteja, v kateri je bilo ubitih že več kot 12.000 ljudi, ter izvensodnih pobojih. Vlada Duterteja ne želi akredititrati novinarjev spletne strani, novembra so Rappler celo obtožili davčne goljufije, zaradi česar Ressi grozi do deset let zapora. 

Oseba, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto

Posebna izdaja revije Time je posvečena osebi, skupini, ideji ali objektu, ki je po mnenju avtorjev revije najbolj zaznamoval določeno leto. Osebnost leta razglašajo že vse od leta 1927. V lanskem letu je to postalo gibanje MeToo oziroma 'Jaz tudi' ter žrtve spolnih zlorab. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na seznamu pa se je v preteklosti znašlo tudi nekaj kontroverznih imen. Leta 1938 je osebnost leta postal Adolf Hitler, leto zatem pa Josef Stalin, ki mu je uspelo najbolj zaznamovati tudi leto 1942. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUGIEVIT
12. 12. 2018 09.19
+7
Kaj objokujete novinarske kolege če pa zavračate njihova razkritja ker so sovražni govor! To je čista zahrbtnost in ne solidarnost!!!!
RUGIEVIT
12. 12. 2018 09.17
+2
Žal apostol delno res! Kot zdravnikov to ni res ker z pristranskim novinarjem si nimaš kaj za začet sploh če vidiš obe plati zgodbe!!!!
Apostol1
11. 12. 2018 17.49
+4
Psi lajajo karavana gre dalje , vseeno si pa ne znam predstavljati , da bi ne bilo novinarjev ,to bi bilo ravno tako kot če ne bi bilo zdravnikov.
gogi_
11. 12. 2018 14.32
+18
Kar sejes to zanjes! Spomnimo se gonje proti ravnatelju in uciteljici,unicene druzine in smrtna zrtev. Pa nikomur nic! Treba je vedno porocati z obeh strani.