Tujina

Osebnost leta revije Time so osebe, ki so javno spregovorile o spolnih zlorabah

Washington, 06. 12. 2017 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osebnost leta revije Time so osebe, ki so prekinile molk in javnost seznanile s spolnim nadlegovanjem in nasiljem. Njihova jeza je imela takojšnje in šokantne posledice, so zapisali pri reviji Time. O nadlegovanju so spregovorile tako znane kot tudi manj znane osebe.

Osebnost leta revije Time so osebe, ki so prekinile molk in javnost seznanile s spolnim nadlegovanjem in nasiljem, ki je prisotna med vsemi rasami in ekonomskimi razredi.

Njihova jeza je imela takojšnje in šokantne posledice, so zapisali pri reviji Time. 

Gibanje "The Silence Breakers" (osebe, ki so prekinile molk) je tesno povezano z oznako #MeToo (tudi jaz), s katerimi so ženske po vsem svetu na družbenih omrežjih označile svoje izpovedi o nadlegovanju. "A objave na Twitterju so le en del izjemno močnega gibanja," so zapisali pri Time.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gibanje je sicer prisotno že nekaj let, a je letos dobilo nov zagon, potem ko so spregovorile žrtve vplivnega hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina

''To je najhitrejša družbena sprememba, ki smo jo videli v desetletjih,'' je dejal odgovorni urednik revije Time Edward Felsenthal''Začelo se je kot individualno dejanje poguma številnih žensk - in tudi moških - ki so stopili v ospredje in povedali svoje zgodbe,'' je še dejal. 

Med ženskami, ki so se odločile prekiniti molk in spregovoriti o zlorabah, sta igralka Ashley Judd in pop pevka Taylor Swift, ki je dobila civilno tožbo proti nekdanjemu DJ-ju, ki jo je prijel za zadnjico. Obe sta se uvrstili na naslovnico "slavnostne" izdaje,ob njiju pa so se z obrazom javno izpostavile še 42-letna nabiralka jagod iz Mehike Isabel Pascual (ni njeno pravo ime), 40-letna lobistka Adama Iwu iz Sacramenta in 26-letna Susan Fowler, nekdanja inženirka pri podjetju Uber. Zaradi njenih obtožb je iz družbe odletel tamkajšnji izvršni direktor. 

Ogromno žensk je anonimnih, a tudi njim gre zasluga za to, da se je končno javno spregovorilo o spolnih nadlegovanjih in posilstvih, so zapisali pri Time. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem mestu je pristal ameriški predsednik Donald Trump, sledijo mu kitajski predsednik Ši Džinping, neodvisni preiskovalec ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller, severnokorejski voditelj Kim Džong Un, podajalec v ligi NFL Colin Kaepernick, ki je sprožil upor v ligi zaradi rasizma, in režiserka filma Čudežna ženska Patty Jenkins

Revija Time naslov podeli osebi ali osebam, ki je ali v pozitivnem ali negativnem smislu zaznamovala leto. 

Tradicijo so začeli že leta 1927, ko so razglasili moškega leta in takrat utemeljili izbiro z besedami: "Dejanja izbrane osebe so izjemno vplivala na dogodke po vsem svetu."

Največkrat so si naslov sicer "prislužili" posamezniki, skupine so bile redke. Leta 2014 so bili za osebe leta imenovani borci proti eboli, tri leta prej pa borci v t.i. arabski pomladi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hle
07. 12. 2017 11.37
+0
Konec koncev so ravno takšne ženske ustvarile razne Veinsteine ker so iz koristoljubja pristajale na poniževanje
Levcekk
07. 12. 2017 09.27
Tudi vplivnezi niso vsemogocni,jih je treba postaviti na reanla tla pa zacnejo razmisljat.
nikhrast
06. 12. 2017 20.39
-4
Primitivci, imate sploh kakšne stike z realnostjo? Leta nazaj so se tem ženskam smejali, še norca so se delali z njim, na sodišču bi pa prišli do solucije da je nekaj narobe z njo. "Times, they are changin'."
Skunk Works
06. 12. 2017 19.04
-1
Vidim sedaj spodaj, nekateri za nick in avatar uporabljajo podobo arhaičnih, občutljivih ameriških staroselcev, da bi tako poudarili svojo levičarsko superiornost in intelektualno širino.....Je pa zanimivo, da so ti takozvani levi "intelektualni težkokategorniki", vsi poskriti v varnem zavetju javnih služb, daleč od proste konkurence in na plečih najbolj ranljivih v družbi, to je delavcev, za katere se kao borijo....Njih na prostem trgu, kjer se mora človek boriti in izkazovati ter dokazovati vsak dan sproti, ne boste našli, ker so prvič prevzvišeni nad navadnimi ljudmi in drugič. ker so v tem svetu nesposobni preživeti, ker so v resnici nesposobni in leni.....
tomi.passion@gmail.com
06. 12. 2017 19.04
+2
Absurd in načrtno spodbujanje radikalnega feminzma, ki velja za eno najbolj destruktivnih ideologij. Rezulat je jasen, poglejte družbo. Seveda pa te "junakinje" ni prav nič motilo "spolno nadlegovanje", dokler so tako lezle po lestvici kariere, celo Pamela Anderson je pred kratkim javno vrgla rokavico tem ženskam, da so same prostovoljno šle v določene stike, da so prišle tako do določenih položajev in vlog. Sedaj, ko takšna "pomoč" ni več potrebna, gre pa za spolno nadlegovanje. Bolano.
Gašper Rozenstein
06. 12. 2017 18.40
+1
same fajn babe, mmmm
kiboko
06. 12. 2017 18.39
-5
Odlično. Kar tako naprej. Svet potrebuje močne, pogumne in angažirana ženske. Drugače nas bodo požrli Trump, Putin, Erdogan ipd.
Zmaga Ukrajini ..
06. 12. 2017 18.37
-4
Kakšni primitivni komentarji! Mnogi tule razmišljajo, da so babe samo za pof....? Kakšna pa je potemtakem njihova vloga? Da so v vlogi osemenjevalcev? Morda na prvi pogled res zgleda, da so te ženske preračunljive, saj naj bi se (pre)pozno oglasile. Pa niti ni stvar v tem, da bi šlo za spolno nadlegovanje. Razni Weinsteini & Co. so na najbolj gnusen način zlorabili svojo moč. V tem je poanta. Zdaj pa se vsi pametnjakoviči, ki kritizirate te ženske vprašajte, kako bi pa vi reagirali na njihovem mestu. Pa imejte v mislih željo, da želite uspeti, nimate denarja, skratka ste v riti. Zelo si želite uspeti in verjamete v svoje talente, nato pa nabašete na enega takega Weinsteina. Ki mimogrede niti ni edini primer. Takih gnusnih zlorab moči je očitno vsepovsod dovolj - tale škandal je namreč oplazil tudi britanski parlament, pa EU parlament, pa še koga. Počasi se morajo deci (ali kako bi se lahko reklo takim modelom) navaditi, da je čas kamene dobe že zdavnaj mimo in se tega ne počne in pika. Svoje živalske nagone bodo pač morali brzdati. Drugi ljudje s tem nimajo težav.
kiboko
06. 12. 2017 18.42
-5
Res je. Tip kot je Weinstein zdaj sedi v Beli hiši. Javno je otipaval lastno hčerko in še opolzko komentiral njeno lepoto pred kamero.
Zmaga Ukrajini ..
06. 12. 2017 18.49
-7
Ja, ta tip je pač neandertalc. Tudi njegov IQ je krepko pod povprečjem. Četudi je predsednik ZDA, izgleda da je na ravni reptila, zato je ves njegov fokus na tem kaj bo žrl, s kom se bo boril, in katero bo nateg...
CestniKolesar370Wattov
06. 12. 2017 19.07
+7
kiboko ti si na nivoju podčloveka. "otipaval lastno hčerko"... Od kdaj je prijem za boke optipavanje? "Če ne bi bila moja hčerka, kdo ve, mogoče bi pa hodil z njo" - to je primer zgrešene izjave, bistvo je večini jasno: Hotel je na svoj način povedati, da je Ivanka lepa in njena lepota vpliva na njen brand, kar prinaša €. Seveda o poslu ti ne veš nič in nikoli ne boš. Nerodna izjava, ampak more ti it pa nekaj bolanega po glavi, da v tej izjavi vidiš to, kar vidiš ti in verjetno si resnično prikrit bolnik in perverznež. Otrok pa nimaš, to mi je jasno. Zdaj ali si žrtev novic, ki iz 30 minutnega videa vzamejo screenshot na 0.1 sekunde in iz njega delajo senzacijo, ali si pa sam v sebi rahlo moten, da v preprostih zadevah vidiš to kar vidiš. In čeprav se imata vidva oba za neka princa na belem konju, mi je tut jasno, da bosta december preživela z desanko.
Talent212
06. 12. 2017 19.23
+6
FriedmanovMilton pusti ju, ta dva sta šolska primera manipulacije medijev. Najbrž moram imeti IQ krepko pod povprečjem, da lahko nardim miljardne posle. Tu mi lahko comanchee pomaga
Zmaga Ukrajini ..
06. 12. 2017 19.58
No, če že prosiš - od kdaj pa potrebuješ visok IQ za milijardne posle? Malo poglej naokoli kdo so bogataši - ruski oligarhi, prikriti mafijci, dediči, pa nekaj mladostnih zagnancev, ki se dobro spoznajo na IT, ... no vmes pa se znajde še kakšen Trump (ki je tudi mešanec med dedičem in oligarhom tipa Abramovič). Na primer Tesla nikoli ni bil bogataš, pa Leonardo da Vinci tudi ne, niti Einstein, itd. Malce razmisli o korelaciji IQ in bogastvom (merjenim v denarju). Ampak, ker že tako častiš Trumpa, naj vaju oba s Fridmanom obvestim, da je danes obdobje globalizacije, kar pomeni, da popolnoma vsako vest lahko prečekiraš. Najbolj ironično pa je to, da je Trump največja nevarnost ZDA sami. Mimogrede, pravkar je razglasil Jeruzalem za izraelsko prestolnico (če kdaj, potem sedaj upam, da gre za fake news). Stavit grem kar hočeta, da se bo (v ne tako oddaljenem času) zaradi tega izkazalo, da je bil Osama bin Laden samo kamilica. Ker preprosto povedano - normalen predsednik z nekim predznanjem zgodovine, vsaj povprečnimi svetovalci, tega ne bi nikdar naredil. Uživajta skratka v lastni zmoti, kajti prav kmalu bo sledila boleča streznitev.
karamba34
06. 12. 2017 18.30
-6
hvala tem pogumnim ženskam, da so spregovorile o krutem nasilju v holywoodu. proč z nasilneži, svoboda ženskam!
Skunk Works
06. 12. 2017 18.35
+5
Al83
06. 12. 2017 19.22
+3
Holivood je najbolj levi del Amerike, ki pridiga celem svetu moralo. Weinstajn pa glavni demokratski financer.
xxdrgregoryhouse
06. 12. 2017 18.18
+6
Redžepi
06. 12. 2017 18.13
+16
če svojo pišelco nastaviš zaradi službe, je to poslovna poteza iz koristoljubja, ne pa zloraba...
hle
06. 12. 2017 17.51
+12
V oči bode dejstvo da je večina od teh žensk spregovorila šele po kar precej letih in ne takrat ko so bile revce nadlegovane bi rekel da potem ko so jih začele izpodrivati mlajše na enak način kot so na svoje pozicije prišle one
RTVjeZAKON
06. 12. 2017 18.14
+3
kiboko
06. 12. 2017 18.44
-7
Kakšen primitivec si, kot da bi iz gozda prilezel.
ZivljenjeJeResLepo
06. 12. 2017 18.54
+2
alenka.NN
06. 12. 2017 20.13
-1
saj imamo v večini podobno mnenje, razen 'kiboko'...že ve zakaj
brini
06. 12. 2017 17.49
+12
obakrat so imele korist ..... takrat so molčale jim je koristilo zdaj so spregovorile in zopet imajo korist!
RTVjeZAKON
06. 12. 2017 18.14
+4
Skunk Works
06. 12. 2017 17.40
+11
Gresta mož in žena v živalski vrt, pa se ustavita pri kletkah z gorilami...pa se žena malo preveč približa in močan gorilji samec jo zgrabi, potegne v kletko, začne trgati obleko z nje in jo naskakovati...pa žena kriči možu, pomagaj, pomagaj.....na pomoč.......reci mu, da te boli glava,...ji odvrne mož......
RTVjeZAKON
06. 12. 2017 18.14
+4
Skunk Works
06. 12. 2017 17.37
+0
Glede na to, da nas je že skoraj 8 milijard, je očitno da gre pri spolnem nadlegovanju za primere, ki se štejejo v milijardah......Sej ne veste, a ji je bilo tisti trenurtek res za, ali je ni morda bolela glava, morda je bil DA narobe razumljen, itd., itd....
Suckhead
06. 12. 2017 17.33
+3
Samo da gnar vlečejo šte babe, drugače bi ble pa vse tiho. Navohale so lukno v zakonu in to je to nič drugega.
kiboko
06. 12. 2017 18.45
-2
alenka.NN
06. 12. 2017 20.11
-3
ja ja...denar je sveta vladar, ko ga zmanjka so pa drugi vzvodi :)
Nilič
06. 12. 2017 17.25
+4
Prav je, da pridejo taki dogodki v javnost. Tukaj me moti le hinavščina. Med volitvami pa so te ženske glasno opravičevale pretekla dejanja Hillary, ko je šikanirala in raztrgala kariere ljubic Billa. Takrat so govorili, da gre to za zasebno življenje in ni pomembno kaj se je dogajalo. Zakaj so ene zlorabe nepomembne, druge pa je potrebno do potankosti razkriti?
kiboko
06. 12. 2017 18.46
+2
Skunk Works
06. 12. 2017 17.13
-1
Globalno farbanje možganov.....A zraven se podpira preseljevanje nekih kultur, kjer pojma spolna zloraba sploh ne poznajo, ga niti ne morejo razumeti...saj, kako lahko zlorabljaš predmet, ki je tvoji lasti...Potem berem zadnjič, da je spolnega nadlegovanja osumljen celo Ron Jeremy, znani porno zvezdnik iz prejšnjih desetletij, A si predstavljate?.......Nekdo nam skuša razrušiti in uničiti našo civilizacijo in način življenja na zelo suptilen in sprevržen način.......prve predpriprave na depopulacijo so zgleda v teku.....
Skunk Works
06. 12. 2017 17.13
-2
in "napredni levičarji" jim pri tem peklenskem planu nasedajo na ideološke fore in z veseljem pomagajo, ne vedoč, da bodo sami isto odplaknjeni z obličja zemlje......
Bofur
06. 12. 2017 17.03
+4
ahahahahahahaha, Donald Trump je pa mislil, da je on osebnost leta revije Time
the kop
06. 12. 2017 16.38
+13
sedaj ko imajo kariere se oglašajo! sem proti vsaki zlorabi nad ženskami vendar kar počnejo te ženske je mil rečeno pomilovanja vredno!!
fljfo
06. 12. 2017 16.39
-1
Molčale so do sedaj in s tem pripomogle, da so se te svinjarije dogajale še naprej
alenka.NN
06. 12. 2017 17.18
+3
absolutno se strinjam....sem proti vsakršnemu nasilju, ampak te karieristke so milčale dokler niso prišle do cilja - beri denarja!...zdaj je kriv vsak, ki jo je, v njeno zadovoljstvo, prijel za lepo r.i.t.k.o.........zgražanja in obsojanja pa so vredna vsa PRAVA posilstva nad nemočnimi ženskami
fljfo
06. 12. 2017 17.18
+1