Tujina

'Ko so ga vrnili v vodo, je začel migati in širiti škrge'

Savudrija, 04. 03. 2019 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Magdič/N.P.
Komentarji
11

Savudrijski ribič Ivan Pavelić je naletel na precej neobičajen ulov, saj se je v njegovo mrežo ujel osemmetrski morski pes planktonaš. Izpustili so ga nazaj v morje, 35-letni Pavelić pa upa, da je preživel.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Ujeli morskega psa orjaka
  02:28
  Iz 24UR: Ujeli morskega psa orjaka
 • Iz SVETA: Ujel morskega psa
  02:48
  Iz SVETA: Ujel morskega psa

Ivan Pavelić, 35-letni ribič iz Savudrije, je v petek zvečer v morje 60 m stran od obale vrgel tri mreže. "Zjutraj sem prišel, da bi dvignil mreže, a ene ni bilo tam. Najprej sem zapaničaril, saj sem mislil, da so mi jo ukradli," pripoveduje Pavelić. Na dnu morja je potem mrežo zagledal, v njej pa je bilo tudi nekaj črnega, doživeto pove.

Ko je ugotovil, za kaj gre, je na pomoč poklical druge ribiče, saj je bil njegov šestmetrski čoln prekratek za osemmetrskega orjaka. Pavelić je dejal, da se je sprva malo ustrašil, ko še ni vedel za kaj gre, potem pa ga ni bilo več strah, čutil je le veliko vznemirjenja.

V savudrijskem pristanišču so morskega psa planktonaša osvobodili iz mreže, v katero se je zapletel. Ko so ga vrnili nazaj v vodo, je začel migati in širiti škrge, pripoveduje Pavelić. Zapeljali so se bolj na odprto morje in morskega psa tam izpustili. "Ne vem, ali je potonil ali odplaval, upam pa, da je preživel," je dejal ribič.

Dodal je še, da so poklicali več pristojnih služb, a se nihče ni odzval, zato so reševalno akcijo izpeljali kar ribiči sami.

Morski pes je tehtal kar dve toni.
Morski pes je tehtal kar dve toni. FOTO: iPress

Morski pes je tehtal kar dve toni, kar je toliko kot Pavelić sicer ulovi v pol leta. Šlo je za človeku popolnoma nenevarno vrsto – zaščitenega morskega psa orjaka, ki se hrani izključno s planktonom.

Lovrenc Lipej z Morske biološke postaje Piran je o morskem psu povedal, da se ne ozira na to, kako blizu obale se nahaja, saj pluje z neko določeno hitrostjo s široko odprtim gobcem, da dobi čim večjo količino vode. Prehranjuje se z zooplanktonom, ki ga je v marcu veliko. Pri nas se pojavi vsakih nekaj let, tako kot drugi občasni obiskovalci našega morja.

 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BrainDance
05. 03. 2019 07.02
+9
Morski pes planktonaš?? :D ...to je Kitovec
Argentumonium
30. 03. 2022 17.10
Ni kitovec, ampak morski pes orjak. Drugi največji morski pes na svetu, takoj za kitovcem (ki pa ga ne najdemo v Sredozemlju).
janezpodre
04. 03. 2019 20.06
-62
Ni mi jasn, kaj je s tem Hrvatom Paveličem /hahaha/. Ribo je vrgu nazaj v morje, namest, da bi jo zamrznu in polet prodajal Slovencem kao ovenočiulovljene filete brancina, cara medžu ribama.
spidman
04. 03. 2019 22.52
-4
resnicaosvobaja
05. 03. 2019 10.02
+5
Kje jo naj ima , če imajo zamrzovalne skrinje polne