Tujina

Otežkočena identifikacija trupel

Kolombo/Bangkok, 09. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Trupla, ki so jih naplavili cunamiji, se hitro razkrajajo, zato je težko ločiti ali pripadajo domačinom ali tujcem.

Tajske oblasti so povedale, da je trenutno nemogoče prepoznati več kot 2000 trupel, ki so jih povzročili popotresni valovi pred dvema tednoma. Templji služijo za začasne mrtvašnice, tajski in tuji forenziki pa skušajo identificirati več tisoč trupel. Tajsko notranje ministrstvo je potrdilo, da so se preiskave 1973 trupel izkazale za nezanesljive in bo potrebno narediti še dodatne teste.

Identifikacija trupel, ki se hitro razkrajajo, je zelo otežkočena (Foto: Reuters)
Identifikacija trupel, ki se hitro razkrajajo, je zelo otežkočena (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Zaradi cunamijev na JV Azije je več kot 7000 turistov umrlo, so pogrešani ali pa neprešteti. Pogrešani so tisti, ki so bili v času cunamijev na prizadetih območjih, neprešteti pa tisti, ki so potovali v dežele, ki so jih prizadeli cunamiji.

Večina obalnega pasu v pokrajini Aceh je popolnoma uničena, oblasti predvidevajo, da naj bi pokrajino ob pomoči iz tujine obnovili v petih letih. Čeprav novega potresa ali cunamijev ne napovedujejo, avstralski znanstveniki opozarjajo, da se zemlja pod prizadetimi območji še vedno trese.

Pod ruševinami so po trinajstih dneh našli živega Šrilančana, predsednik Šrilanke pa je povedal, da nameravajo kmalu graditi in obnavljati objekte, da bi se turisti čim prej vrnili.

Preživelim na indijskih otokih Andaman in Nikobar zmanjkuje hrane in vode, veliko ljudi pa je še vedno ujetih v džugli, kjer ni ne hrane ne vode.

Fischer pretresen nad razdejanjem

Joschka Fischer ni pričakoval takšnega uničenja, kot ga je videl
Joschka Fischer ni pričakoval takšnega uničenja, kot ga je videl FOTO: Reuters

Nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki se mudi na Tajskem, pa je, potem ko je obiskal posebej prizadeto območje Khao Lak na jugozahodni obali, danes izrazil pretresenost nad razdejanjem. Poleg tega je potrdil ponudbo Nemčije, da pomaga pri obnovi, in znova pohvalil sodelovanje s tajskimi oblastmi in prebivalstvom.

Sorodnikom nemških žrtev cunamijev je vodja nemške diplomacije zagotovil vso možno podporo. Po najnovejših podatkih je pogrešanih več kot 700 Nemcev, v Nemčijo pa se je medtem že vrnilo približno 7000 dopustnikov.

Annan iz Šrilanke na Maldive

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je ob koncu dvodnevnega obiska na Šrilanki, ki so jo pred dvema tednoma prizadeli cunamiji, izrazil željo, da bi se vrnil in obiskal vse dele države, ki jih je prizadela naravna katastrofa, za kar mu je tokrat primanjkovalo časa.

Annan med tistimi 'srečneži', ki so preživeli naravno katastrofo na Šrilanki (foto: Reuters)
Annan med tistimi 'srečneži', ki so preživeli naravno katastrofo na Šrilanki (foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Upam, da se bom vrnil in videl vse dele države," je dejal in s tem jasno zanikal poročanje medijev, da je tamkajšnja vlada zavrnila predlog ZN, da bi na povabilo Tamilskih tigrov obiskali severni del države. Po pisanju nedeljskih lokalnih časnikov šrilanška vlada namreč ni želela, da bi Annan obiskal prizadeta območja, ki so pod nadzorom upornikov in je njegov obisk omejila na južni delo otoka, ki je pod vladnim nadzorom.

Vlada je omenjene navedbe hitro zavrnila, češ da je njihov seznam predlaganih območij, ki naj bi jih obiskal Annan, vključeval tudi Mullaitivu, ki je v rokah upornikov, in da je bil končni program sprejet po posvetu s predstavniki ZN.

Annan pa je že prispel na Maldive, kjer bo obiskal območja, ki so jih prizadeli cunamiji, pogovori pa bodo tekli tudi o nadaljnji pomoči tej državi. Na Maldivih je v naravni nesreči umrlo najmanj 82 ljudi, za nujno pomoč in obnovo pa je v naslednjih treh letih potrebna poldruga milijarda dolarjev sredstev.

Moški, kljub uničenju okoli sebe, dela na železni konstrukciji, ki jo je naplavilo (foto: Reuters)
Moški, kljub uničenju okoli sebe, dela na železni konstrukciji, ki jo je naplavilo (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na Tajskem tudi italijanska podsekretarka

V tajskem Phuketu pa se je danes mudila italijanska podsekretarka za zunanje zadeve Margherita Boniver. Obiskala je krizni center, ki so ga odprli po naravni katastrofi, v kateri je na Tajskem umrlo več kot 5300 ljudi, od tega številni tujci. Njen obisk poleg Tajske - v Bangkoku se bo zgodaj v ponedeljek srečala še s tajskim zunanjim ministrom Surakiartom Sathirathaijem - vključuje še Šrilanko in Maldive, kjer je 26. decembra umrlo največ Italijanov.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3