Tujina

'Ni dokazov, da je čas, preživet pred zasloni, strupen za otroke'

London, 05. 01. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodilni britanski pediatri so objavili poročilo, v katerem staršem sporočajo, naj se manj obremenjujejo, koliko časa njihovi otroci preživijo pred zasloni. Do zdaj je veljajo, da je čas, preživet pred zasloni, ’strupen’ za zdravje otrok, a avtorji raziskave trdijo, da za to ni trdnih dokazov. Čas, preživet pred zasloni, je problematičen takrat, ko nadomesti vsakodnevne dejavnosti otrok.

Do zdaj je veljajo, da je čas, preživet pred zasloni, ’strupen’ za zdravje otrok, a britanski pediatri trdijo, da za to ni dobrih dokazov.
Do zdaj je veljajo, da je čas, preživet pred zasloni, ’strupen’ za zdravje otrok, a britanski pediatri trdijo, da za to ni dobrih dokazov. FOTO: iStock

V novih smernicah, ki jih je izdala britanska inštitucija Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) za otroke do 18 let, pojasnjujejo, da je glede na ugotovitve in dokaze nemogoče priporočiti, koliko časa bi lahko otroci glede na svojo starostno skupino preživeli pred zasloni in elektronskimi napravami, a vseeno je pomembno, kdaj otroci čas preživljajo pred zasloni. 

Tako britanski strokovnjaki priporočajo, da se otroci izogibajo zaslonom vsaj uro pred spanjem, poroča BBC. Skupaj s smernicami so v znanstveni reviji BMJ Open medical journal objavili tudi poročilo z ugotovitvami

Strokovnjaki poudarjajo, da je pomembno, da čas uporabe elektronskih naprav ne nadomesti spanja, telesne aktivnosti in časa preživetega z družino.

V smernicah britanski pediatri predlagajo, da se starši, namesto da otrokom omejujejo ali prepovedujejo čas pred zasloni, osredotočijo na spodbujanje otrok, da prosti čas preživljajo aktivno, da se gibajo, družijo in dovolj spijo. Čas, preživet pred zasloni, namreč po njihovih ugotovitvah ni problematičen, težava pa nastane takrat, ko nadomesti tovrstne dejavnosti, ugotavljajo. 

V smernicah predlagajo, da se starši, namesto da otrokom omejujejo ali prepovedujejo čas pred zasloni, osredotočijo na spodbujanje otrok, da prosti čas preživljajo aktivno.
V smernicah predlagajo, da se starši, namesto da otrokom omejujejo ali prepovedujejo čas pred zasloni, osredotočijo na spodbujanje otrok, da prosti čas preživljajo aktivno. FOTO: Thinkstock

'Ni dokazov, da uporaba elektronskih naprav povzroča debelost in bolezni srca'

Do zdaj so čas, preživet pred zasloni, povezovali z debelostjo, motnjami duševnega zdravja, boleznimi srca in ožilja, ampak nikomur še ni uspelo neizpodbitno dokazati, da je čas, preživet pred zasloni, dejansko 'strupen' za otroke, trdijo v poročilu.

Russell Viner, avtor poročila, predsednik in profesor na londonskem inštitutu za otroško zdravje, opozarja, da moramo sprejeti, da so zasloni postali stalnica sodobnega načina življenja in da se ne moremo več vesti, kot da jih ni. 

"Duha ne moremo zapreti nazaj v steklenico. Čeprav obstajajo negativne asociacije med uporabo zaslonov in  motnjami v duševnem zdravju, motnjami spanja in slabo telesno pripravljenostjo, ne moremo biti prepričani, da gre za neposredno  povezavo med temi dejavniki. Ni namreč jasno, ali več časa, preživetega za zasloni, povzroča te težave, ali so morda tisti, ki za njimi trpijo, le bolj nagnjeni k temu, da več časa tako preživijo,"  je pojasnil dr. Max Davie iz RCPCH. 

Največ ugotovitev v poročilu temelji na preučevanju časa preživetega pred televizijskimi zasloni, a v raziskavi so upoštevali tudi druge zaslone, ki se jim v vsakdanjem življenju težko izognemo, kot so pametni telefoni in računalniki.

Ostale smernice priporočajo omejitev uporabe elektronskih naprav

Smernice, ki jih je izdala britanska organizacija, se tako močno razlikujejo od smernic, ki so jih izdali druge tovrstne organizacije in strokovnjaki.

Ameriški pediatri (American Academy of Pediatrics) so tako denimo staršem leta 2016 namreč odsvetovali uporabo vseh elektronskih naprav za otroke do 18 mesecev. Svetovali so največ uro časa pred zaslonom na dan za otroke med dvema in petimi leti. Predlagali pa so tudi, da starši določijo stroge omejitve za uporabo elektronskih naprav za otroke od šest let starosti.

Leta 2017 je organizacija American Heart Association sporočila, da je zelo verjetno, da preživet čas pred zasloni vpliva na razvoj srčnih bolezni, in predlagala, da starši močno omejijo čas, ki ga naj otroci preživijo pred zasloni.

Smernice, ki jih je izdala britanska organizacija, se tako močno razlikujejo od smernic, ki so jih izdale druge organizacije in strokovnjaki.
Smernice, ki jih je izdala britanska organizacija, se tako močno razlikujejo od smernic, ki so jih izdale druge organizacije in strokovnjaki. FOTO: Thinkstock

"Smernice ameriških organizacij preveč pokroviteljske in niso v koraku s časom"

A britanski strokovnjaki, ki so izdali poročilo, so tovrstne smernice kritizirali, saj naj le te ne bi temeljile na trdnih dokazih, ker do zdaj nobena raziskava neizpodbitno ne potrjuje, da je čas, preživet pred zasloni, škodljiv za otroke v katerikoli starostni skupini, in jih označili za preveč osredotočene na tveganja, namesto da bi priznavale tudi potencialne koristi uporabe digitalne tehnologije za namene izobraževanja in industrije.

Kot trdi vodja projekta Viner, so smernice ameriških organizacij namreč preveč pokroviteljske in niso v koraku s časom: "O sodobnih pametnih elektronskih napravah moramo razmišljati kot o novostih, kot so bile nekoč gledanje televizije, poslušanje radia ali branje knjig."

Namesto časovne omejitve uporabe elektronskih naprav britanski pediatri svetujejo, da si starši odgovorijo na vprašanja:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Starši, nehajte skrbeti'

Kot je izpostavil dr. Max Davie, so pametni telefoni, računalniki in tablice lahko dober način za odkrivanje sveta, a se starši večkrat počutijo krive, če svojim otrokom dovolijo njihovo uporabo: "Staršem želimo sporočiti, da če je družina srečna in če so si odgovorili na vsa zgoraj navedena vprašanja, nadaljujte življenje in prenehajte skrbeti." Viner je dodal, naj starši premislijo tudi o svoji uporabi elektronskih naprav, če prekomerna uporaba teh negativno vpliva na njihovo vsakdanje življenje.

Kot je izpostavil dr. Max Davie, so pametni telefoni, računalniki in tablice lahko dober način za odkrivanje sveta, a se starši večkrat počutijo krive, če svojim otrokom dovolijo njihovo uporabo.
Kot je izpostavil dr. Max Davie, so pametni telefoni, računalniki in tablice lahko dober način za odkrivanje sveta, a se starši večkrat počutijo krive, če svojim otrokom dovolijo njihovo uporabo. FOTO: Thinkstock

Še nekaj nasvetov iz smernic

Nove smernice vseeno odsvetujejo, da bi otroci uporabljali zaslone uro pred spanjem, saj je dokazano, da lahko tovrstna uporaba zaslonov moti spanje. Kot so zapisali, so nekatera podjetja zato razvila zaslone z nočnim načinom, a ni dokazano, da bi bili ti učinkoviti, zato uporabo tovrstnih naprav pred spanjem odsvetujejo. V poročilu staršem še svetujejo, da se z otroki pogovorijo o vseh vidikih uporabe elektronskih naprav in vzpostavijo pravila, da otroci med njihovo uporabo ne jedo in zato ne zanemarjajo ostalih aktivnosti. Prav tako svetujejo, da so skupni obroki lahko dobra priložnost za čas, preživet brez zaslonov. Če starši menijo, da otroci pretiravajo z uporabo elektronskih naprav, naj ukrepajo. Otrokom je treba razložiti tudi, da komunikacija na družbenih omrežjih ni nadomestek za pristne medčloveške odnose.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
06. 01. 2019 11.19
+2
S temi strokovnjaki se popolnoma strinjam. Majhen otrok bo gledal risanke, pa otroške filme, na žalost niso vsi sinhronizirani. Verjemite, počasi se bo sam odločal, kaj ga zanima, verjetno bo izbral ob odraščanju bolj pomembne oddaje, ki ga v resnici zanimajo. Če ne bo gledal bebavih romantičnih nadaljevank, je že pametnejši od svojih staršev, ki to gledajo.
periot22
06. 01. 2019 09.43
+10
Pop tv a kanal tv 1 tv 2 planet itd.... to so kanali ki vrtijo stare brezvezen filme zlajnane reklame za ovce ki kupijo vse kar vidijo! Samo radio nam se ostane! Ko je dnevnik na pop tv je prva amerika kot da Slovenija več ne obstaja enako na tv 1!
periot22
06. 01. 2019 09.36
+1
Ni dokazov? Zato ne ker so sami nesposobni!
Nadzornik
05. 01. 2019 18.47
+15
Tudi strokovnjaki niso vec to kar so bili. Tudi oni so že zastrupljrni z novodobnimi informacijami in so izgubili kompas. Že navaden laik vidi da že na sliki otroci škilasto gledajo, se puklasto držijo,.... Da ne dojamemo da ima vse več otrok govorne, gibalne in koncentracijske težave.
Devilz Pff
05. 01. 2019 18.18
+13
Najbolj strupeno je gledati 24ur to pa velja za stare in mlade.
Devilz Pff
05. 01. 2019 18.16
+4
ko gledaš ekran se ti ponujajo slike kar ubija domišljijo oziroma zavira njen razvoj. Domišljija je pa temelj kreativnosti. Strupeno seveda ni saj strup deluje na organizem drugače vsekakor pa se otrok čustveno ne razvije tako kot bi se v igri z živaljo, prijatelji, ustvarjanjem.
NotMe
05. 01. 2019 16.10
+11
Zakaj bi bil izgubljen? Lahko je celo zelo koristen, obstaja kup super programov, od NatGeo, Animal Planeta History Chanell, do Radovednega tačka in klasičnih risank, kakovostnih filmov, ki imajo zgodbo in sporočilo. Je pa problem, ja, če zaslon pomeni neumnosti na YT v nedogled, razne vinksice in napadalne robote.
Balki30
05. 01. 2019 15.00
+7
Na tv je vec stvari......reklame ki seveda lazejo....porocila ki seveda vec ali manj zadovoljujejo zasebne intetese....pa seveda filmi.....100 krat videni.....tak da ..teh stvari ne gledam.....za vse ostalo so tu p2p omrezja....pa to.
_endrug
05. 01. 2019 13.06
+12
Seveda ni, le čas je izgubljen. No včasih pa paše nič delati.
Sputnik
05. 01. 2019 12.52
+1
sploh ne. samo prežarčen si z modro svetlobo
mackon08
05. 01. 2019 12.11
+30
Kvazi znanstveniki so odkrili toplo vodo. Seveda škodi sedenje pred televizijo 8 ur ali pa več. Ko smo bili mladi smo večino časa preživeli zunaj na igrišču, telesno smo bili dosti bolje pripravljeni kot sedanji otroci, seveda v povprečju. Predebelih je bilo za vzorec .
MATEJ5321
05. 01. 2019 13.26
+2
Sedaj ljudje živijo dlje!!! Časi se spreminjajo in tako tudi človeštvo. Ko sem bil mlad je bila ena risanka ob 7h. In že takrat so težili, mi kot mladi nismo imeli....
dajno
05. 01. 2019 12.04
+26
Otroci ne morejo bit drugačni, če gledajo starše...
Sanuka
05. 01. 2019 12.00
+25
otrokom telefone dat čim kasneje v roke,pred sredno šolo ga nima kaj nucat..bojo mel še celo življenje k bojo lahko tipkal pa surfal..ne rabjo že prec ko se rodijo pa po telefonih drsat..
Alojz69
05. 01. 2019 11.57
+29
Mislim da je za dusevni in telesni razvoj potrebna mama ne pa jaslice in vrtec in televizija...napiste tudi kdo so ti znanstveniki in gdo jim je dal nalogo za raziskavo pa si lahko potem ustvarimo mnenje kaj kapital in kapitalu podrejena politika hoce slisat
nezhy123
05. 01. 2019 11.44
+45
Zato pa so predebeli, ne znajo brcnit žoge, kaj je gumitvist ali zemljo krast se jim sploh ne sanja... ker ni škodljivo pred zasloni sedet. JOJ, razjezijo me take t.i. raziskave. V mojem otroštvu so nas komaj na večerjo poklicale mame, cele dneve smo bili zunaj... na TV-ju pa le 4-je programi, kaj bi hotel otrok pred zaslonom, le cik-cak!
metronom
05. 01. 2019 11.55
+0
metronom
05. 01. 2019 11.56
-11
Polis123
05. 01. 2019 12.02
+20
Gre za krivdo staršev, ki se namesto vzgoji posvečajo igranjem igric. 🙂
nezhy123
05. 01. 2019 12.58
+21
@metronom: nisem tako stara: moj mali lahko gleda zvečer risanke tistih max 20 min, ob nedeljah oddaje za otroke (da se s partnerjem lahko malo pockrljava - priznam, zaradi miru), sicer pa imava točno zmenjeno dvakrat dnevno po 15 min igric, ki mu jih jaz naložim na tablico - je pa težko, ima šest let, ko si želim malo miru, bi mu najraje dovolila vse. Pa si raje vzamem čas, mu berem, jaz in partner mu razlagava o stvareh, ki ga zanimajo, s pomočjo knjige in ne neta... Težava: živim na mirnem koncu Lj, pa ni zunaj nobenega otroka, da bi se lahko igral z njim. Škoda. Želim si, da se z vstopom v šolo kaj spremeni, ne moremo jih imeti za vedno zavitih v vato!
YUGO45.
05. 01. 2019 11.27
+46
Če bulji v ekran namesto igre na igrišču ob sončnem dnevu...in mu ni do tega da bi šel na igrišče..takrat je zelo škodljivo..ni treba da vam znanstveniki razlagajo..
apodgra
06. 01. 2019 08.45
+3
Jugo Tudi v šoli mora 7 ur sedeti in buliti v knjige in se učiti in poslušati preveč balasta , ki mu v življenju ne bo nikoli koristil. V šoli , bi ga morali toliko naučiti , da ne bi bilo potrebno doma še nekaj ur sedeti in se učiti . Ta čas bi morali izkoristiti za razno razne športne in druge dejavnosti. Vsaj v časih je bilo tako. Žal se mora ob sončnem dnevu popoldan učiti , če hoče opraviti vso naloženo obvezno nalogo. Treba je spremeniti šolski sistem in ga prilagoditi sedanjemu času. Tudi šola zahteva vse več uporabe interneta ,kjer morajo učenci veliko svojih domačih nalog reševati s pomočjo tega medija .
Polis123
05. 01. 2019 11.16
+7
Dokazano? 🙂
Quatflow
05. 01. 2019 11.12
+14
Televizija se za odrasle ni zdrava, otroci so pa spuzve, ki srkajo informacije se toliko bolj. In spet je tezko delati raziskave na splosno, ker ima vsak otrok drugacne filtre kako razume stvari. Tudi mi smo gledali npr. Tom&Jerry pa so bili nasilni prizori v risanki, ki jih kot otrok cisto drugace vzames in razumes, lahko pa dejansko na nekoga vpliva tako, da prevzame kaksne traparije iz televizije bolj dobesedno. Poleg tega te tv poleni, deluje nate kot hipnoza, te umika od razmisljanja bistvenih stvari ipd.
WhatDoYouCare
05. 01. 2019 11.07
+12
Ko komentatorji tukaj mislijo, da vedo več kot znanstveniki. Je treba razumet raziskavo kar verjamem da je marsokomu z nizkim IQ težko. Raziskava pravi, da elektronske naprave niso odgovorne za debelost otrok. Kar popolnoma drži. Če otrok 5 ur preživi za ekranom potem gre pa 5 ur ven laufat ne bo debel. Če otrok preživi 10 ur za ekranom in gre nato za 5 ur ven se igrat ravno tako ne bo debel. Čas preživet pred ekranom torej ne vpliva negativno na zdravje. Pomanjkanje gibanja je glavni dejavnik za vse te bolezni.
YUGO45.
05. 01. 2019 11.29
+16
Otrok ki bulji 5do10ur v ekran je že napol zombi! Tako da ne bluzi raje naredi otroka..;)
apodgra
06. 01. 2019 08.53
+2
Yugo Otrok , ko pride domov mora na zahtevo staršev najprej opraviti domačo nalogo, ki pa včasih traja tudi dve do tri ure. Pride domo ob 14 uri , svoje šolske obveznosti doma konča recimo ob petih in zunaj je tema . Torej se naj ponoči rekreira in s kom . Preostane mu samo še internet , TV ali druga elektronska naprava .
AndrazHribernik
05. 01. 2019 11.05
+21
Morda bi bilo dobro, da dodate povezavo do originalnega clanka in ne povezamate zgolj clanka iz BBCNews. Originalen clanek trdi, da je malo dokazov, da Screen time vpliva na anksijoznost, medtem ko je strong evidence, da je korelacija med debelostjo in screen timom.