Tujina

Otroci tarče ugrabiteljev

Colombo/Džakarta, 08. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Unicef je v Indoneziji, kjer je po katastrofi veliko otrok ostalo brez staršev, zabeležil prve primere prodaje otrok.

Kje so njegovi straši? (foto: Reuters)
Kje so njegovi straši? (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) je sporočil, da ima dokaze o prvih primerih preprodaje otrok, ki so po naravni katastrofi v Indoneziji ostali brez staršev ali pa jih še niso našli. Zato predstavniki Unicefa opozarjajo, da utegnejo biti otroci v prihodnjih dneh vse bolj pogosto tarče ugrabiteljev, ki otroke nato prodajajo. Tisti, ki so 'bolj srečni', so prodani posvojiteljem, druge pa prodajo v suženjstvo, kjer najpogosteje končajo v prisilni prostituciji.

Po trditvah različnih nevladnih organizacij obstaja več poročil o ugrabitvi otrok, najbolj množična naj bil bila ugrabitev okoli stotih dojenčkov, ki so jih neznanci z ladjo sredi noči odpeljali iz Aceha.

Kot je povedala vodja Unicefove enote za zaščito otrok v Indoneziji Brigithe Lund-Henriksen, je policija Unicef že obvestila o potrjenem primeru ugrabitve 4-letnega dečka v indonezijskem Acehu, ki je bil v katastrofi najhuje prizadet. Par, ki je trdil, da sta starša, je dečka odpeljal iz zbirnega centra. Predstavnikom nevladne organizacije pa sta 'starša' postala sumljiva, saj se njuni zgodbi nista ujemali, zato so ju prijavili policiji. 'Starša' pa sta nato začela trditi, da sta dečkova soseda.

Treba je nahraniti preživele

Po navedbah Združenih narodov je v potresu in cunamijih v Aziji umrlo skoraj 160.000 ljudi, pogrešajo pa jih še 18.000. 1,12 milijona ljudi je po tej naravni katastrofi ostalo brez strehe nad glavo.

Združeni narodi so začeli z zelo obsežno operacijo, v kateri skušajo nahraniti do dva milijona preživelih po naravni katastrofi, ki je prizadela države ob Indijskem oceanu. Šestmesečna operacija, ki bo po predvidevanjih stala 136 milijonov evrov, se bo osredotočila predvsem na nosečnice, matere, ki dojijo, in mlajše otroke, je dejal izvršni direktor Svetovnega programa za prehrano (WFP) James Morris.

Operacijo močno otežuje nedostopnost terena in uničena infrastruktura, tako da bodo predstavniki WEP pomoč razredljevali tudi z helikopterji in letali.

Deček na sliki je dobil porcijo hrane. Koliko Indonezijcev pa hrane danes zaradi težav z distribucijo pomoči ne bo dobilo? (foto: Reuters)
Deček na sliki je dobil porcijo hrane. Koliko Indonezijcev pa hrane danes zaradi težav z distribucijo pomoči ne bo dobilo? (foto: Reuters) FOTO: Reuters

WHO: Zdravstvene krize še ni

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da zaenkrat ni znakov večje zdravstvene krize med prizadetimi v JV Aziji.

Generalni direktor WHO Lee Jong-woo, ki je na obisku na Šrilanki je povedal, da beležijo posamezne primere diareje, kar je po takšni katastrofi normalno, sicer pa so zadeve zaenkrat pod nadzorom. Opozoril pa je, da morajo biti zdravstveni delavci še naprej izjemno pozorni.

Humanitarna pomoč še naprej prihaja s celega sveta (Foto: Reuters)
Humanitarna pomoč še naprej prihaja s celega sveta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Annan že prispel na Šrilanko

Na Šrilanko je že v petek dopotoval tudi generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, ki je danes obiskal vzhod otoka, ki ga je cunami najbolj prizadel. Ob tem je Annan obljubil, da bodo ZN poskušali pomagati pri obnovi, kolikor je to mogoče. "To je čudovita država. Žal mi je ljudi, ki so morali doživeti takšno uničenje," je dejal Annan.

Annan se je na Šrilanki srečal s šrilanškim premierom Mahindo Rajapaksejem in predsednikom Svetovne banke Jamesom Wolfensohnom, zavrnil pa je povabilo, da bi obiskal tudi del države, ki ga nadzorujejo uporniški tamilski tigri. Medtem pa je indonezijska vlada sporočila, da bo za obnovo prizadetih območij na Sumatri v prihodnjih petih letih potrebovala 1,7 milijarde evrov.

Od cele stavbe je ostal le še stol. Takole izgleda indonezijska pokrajina Aceh (Foto: Reuters)
Od cele stavbe je ostal le še stol. Takole izgleda indonezijska pokrajina Aceh (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po zadnjih podatkih je v potresu in cunamiju umrlo že blizu 160.000 ljudi, več tisoč pa jih še vedno pogrešajo. Samo v Indoneziji je bilo žrtev preko 107.000. Med umrlimi je po zadnjih podatkih 431 tujcev, večinoma iz evropskih držav. Gre za žrtve, ki so jih že identificirali, sicer pa je pogrešanih ali še neidentificiralnih še več tisoč Evropejcev.

Kako lahko pomagate?

Slovenska karitas poleg denarnih sredstev zbira tudi osnovne potrebščine kot so odeje, šolske potrebščine za otroke, igrače ter preprosto orodje. Oblačil tokrat ne zbirajo. Podrpobnejše informacije dobite na sedežu Slovenske karitas na telefonu 01 – 300 – 59 – 60 ali na njihovi spletni strani.

Indonezijska deklica - je bila tako srečna, da je preživel tudi kdo od njenih staršev? (foto: Reuters)
Indonezijska deklica - je bila tako srečna, da je preživel tudi kdo od njenih staršev? (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Akciji Rdečega križa Slovenije, ki zbira sredstva za prizadeta območja v Aziji, pa se je pridružil tudi Si.mobil. Vsi uporabniki operaterja Si.mobil, prav tako pa tudi uporabniki Mobitela, lahko s pošiljanjem SMS sporočil s ključno besedo CUNAMI na številko 1919 prispevajo 230 SIT.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja