Tujina

Nemški notranji minister Merklovi postavil ultimat: 'Sem pod velikim pritiskom'

Washington, 19. 06. 2018 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Migracije in azilna politika povzročajo napetosti v EU. Merklovi se zaradi ultimata notranjega ministra Seehoferja mudi k sprejemu skupne evropske azilne politike. Še vedno pa je zaradi vladne politike odvzemanja otrok azilantom napeto v ZDA. Ministrica za domovinsko varnost Nielsenova je zavrnila kritike in zatrdila, da le uveljavljajo zakonodajo.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron bosta na gradu Meseberg severno od Berlina v okviru skupnega zasedanja obeh vlad razpravljala o reformah v Evropski uniji in o skupnem pristopu v reševanju migrantske krize. Sestala se bosta tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerjem.

Stališča Nemčije in Francije se precej razlikujejo

Nemška in francoska vlada bosta razpravljali o štirih glavnih projektih: ekonomski in monetarni uniji, okrepitvi zunanje in obrambne politike, skupni azilni politiki in raziskovalnem sodelovanju. Vladi bosta skupne predloge predstavili tudi Junckerju. Iz Evropske komisije so sicer v ponedeljek sporočili, da Juncker pripravlja teren za evropske odločitve glede migracijske politike, saj je to po njihovi oceni edini način za rešitev sporov.

Ameriško javnost so pretresli posnetki krikov prestrašenih otrok azilantov, ki so jih na silo ločili od njihovih družin. Vse več ljudi poziva ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj preneha s tako nehumano prakso.

Macron je septembra lani predstavil svojo vizijo o prenovi EU, Merklova pa mu je odgovorila šele v začetku meseca. Za junijski vrh EU sta voditelja napovedala skupen predlog reform, a stališča držav se precej razlikujejo. Francija se zavzema za več integracije, za evrski proračun in finančnega ministra, čemur v Berlinu niso naklonjeni.

Notranji minister Merklovi postavil ultimat, zato se ji mudi z evropsko azilno politiko

Pomembnejša tema bo tudi evropska azilna politika, za katero se močno zavzema Merklova. Nemški notranji minister Horst Seehofer ji je namreč postavil ultimat, da namerava začeti zavračati migrante na meji, ki so že registrirani v eni od drugih članic EU, če Merklovi do konca meseca ne uspe najti evropske rešitve. To naj bi domnevno naredila z dvostranskimi dogovori na vrhu EU.

Angeli Merkel se mudi z rešitvijo azilne politike, saj ji je njen notranji minister postavil ultimat.
Angeli Merkel se mudi z rešitvijo azilne politike, saj ji je njen notranji minister postavil ultimat. FOTO: AP

1. julija, po dvodnevnem vrhu EU-ja, se bo tako Merklova srečala z vodstvom stranke CDU in razpravljala o nadaljnjih korakih. Merklova vztraja, da imata stranki CDU in CSU isti cilj - boljšo kontrolo priseljevanja, a da je to lahko rešljivo le na ravni EU, poroča CNN.

Merklova: Sem pod velikim pritiskom

Merklova se zaveda težavnosti naloge: "Sem pod velikim pritiskom. Tisti, ki poznajo Evropo vedo, da naloga ni lahka."

Zveza prijateljev mladine Slovenije je pozvala slovenski politični vrh, naj v imenu Slovenije obsodi ločevanje otrok migrantov od njihovih staršev v ZDA ter pozove ameriškega predsednika Trumpa, naj s takšnim nečloveškim ravnanjem nemudoma preneha.
"Če si politiki držav pošiljajo čestitke ob izvolitvi, če si izrekajo sožalja ob tragičnih dogodkih v državah, pričakujemo, da se bodo medsebojno opozarjali tudi na nečloveško ravnanje," so zapisali v pozivu predsedniku republike Pahorju, premierju Cerarju in predsedniku DZ Brglezu.

Seehoferjev "veliki migracijski načrt", ki ga je Merklova prejšnji teden zavrnila, je predvideval zavrnitev vseh prosilcev, ki prihajajo brez dokumentov, ki so jim že zavrnili prošnjo za azil v Nemčiji ali so bili registrirani v kateri drugi državi EU. Vsi ti predlogi po mnenju človekoljubnih organizacij nasprotujejo mednarodnim dogovorom.

Seehofer je sicer dolgoletni kritik migracijske politike kanclerke Merklove, še posebej odprtja mej leta 2015 v veliki begunski krizi.  Kritiki njegove zadnje manevre razlagajo v luči pridobivanja in ohranjanja desnih volivcev pred oktobrskimi  volitvami na Bavarskem. Na zadnjih volitvah je stranka CSU namreč na račun skrajno desne stranke AfD izgubila tisoče glasov.

Seehofer bo urad za migracije in begunce preselil pod svoje okrilje

Notranji minister Seehofer je sicer presenetil tudi z napovedjo, da bo Urad za migracije in begunce preselil (Bamf) pod svoje okrilje na notranje ministrstvo, potem ko so ga zadnja tri leta neposredno vodili in nadzorovali iz kanclerske pisarne, piše nemški Focus.

Bamf, še zlasti njegova izpostava v Bremnu, je bil nedavno v središču pozornosti, potem ko so na dan prišle informacije o skoraj 1200 odobrenih prošenj za azil brez utemeljitve.

Sem pod velikom pritiskom. Tisti, ki poznajo Evropo vedo, da naloga ni lahka. Angele Merkel

Seehofer trdi, da je treba Bamf korenito reorganizirati, zato ima pripravljenih še več sprememb, od imena novega vodje Bamfa do odpuščanj zaposlenih za določen čas, ki naj bi jih bilo kar 3000.

Človekoljubna organizacija Care je medtem pozvala k ustrezni opremi in političnem nadzoru Bamfa, da bo lahko »skrbno in hitro deloval v okviru zakonskih določb«. Dodali so še, da urad odloča o usodi ljudi, zato ne sme postati predmet političnih igric.

Po 13 letih konec dobe Angele Merkel?

Merklovi, ki kanclerski položaj največjega evropskega gospodarstva zaseda že od leta 2005, se zaradi napetosti v zadnjem času lahko tudi zamaje stolček, vse pa bo odvisno od razvoja dogodkov v prihodnjih tednih. Če se razkol zaradi migracij poveča in Merklova iz vlade odslovi Seehoferja, bi to lahko razdrlo tudi unijo med CDU in CSU. To lahko vodi tudi do nezaupnice kanclerki in koncu njene dobe na čelu Nemčije.

Če se CSU odloči zapustiti koalicijo, bi vladajoči koaliciji ostalo le 353 glasov, torej eden manj od večine, kar lahko privede tudi do padca vlade.

Nielsenova vztraja, da je treba spremeniti zakon, čeprav ga ni

Še vedno pa ostaja napeto tudi na drugi strani Atlantika, kjer se vrstijo kritike na račun vladne politike odvzemanja otrok azilantom. Ameriški predsednik Donald Trump je na kritike odgovoril tako kot po navadi, kljubovalno, in zagotovil, da se bo politika nadaljevala, ker ne bo, dokler je na oblasti, dovolil, da bi ZDA postale taborišče za begunce in azilante. Obenem še naprej vztraja, da so za njegovo politiko krivi demokrati, čeprav imajo v kongresu večino njegovi republikanci, noben zakon pa zveznim agentom ne nalaga, da staršem odvzemajo otroke.

Ameriška ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen zavrača kritike odvzemanja otrok azilantom in zatrjuje, da vlada le uveljavlja zakonodajo.
Ameriška ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen zavrača kritike odvzemanja otrok azilantom in zatrjuje, da vlada le uveljavlja zakonodajo. FOTO: AP

Ministrica Kirstjen Nielsen vztraja, da je treba spremeniti zakon, ki ga ni, in da ne delajo nič drugega kot uveljavljajo zakonodajo, česar prejšnje vlade niso. Ameriške televizije so bile medtem v ponedeljek polne podob zaprtih otrok, tudi v kletkah zasilnih skladišč, ki jih je objavilo ministrstvo za domovinsko varnost, in tonskih posnetkov majhnih otrok, ki jočejo za mamo.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je po obisku centra za pridržanje migrantov v San Diegu pozvala Trumpa, naj preneha nečloveško in barbarsko politiko, Nielsenovo pa po novinarski konferenci v Beli hiši k odstopu.

Microsoft pozval vlado, naj spremeni politiko, in kongres k sprejetju ustreznega zakona

Oglašati so se začela tudi podjetja. Microsoft je položaj obsodil in pozval Trumpovo vlado, naj spremeni politiko, kongres pa naj sprejme ustrezno zakonodajo, da se to ne bo več dogajalo.

Republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz je napovedal predlog zakona, ki bo preprečil ločevanje družin, in sporočil, da so vsi Američani upravičeno zgroženi nad tem, kar vidijo. Med drugim gre za podobe, kako vlečejo otroke stran od mater in očetov. "To se mora takoj prenehati," je dejal Cruz, do zdaj trden zaveznik Trumpa v senatu.

Trump in njegov pravosodni minister Jeff Sessions ter Nielsenova so se za novo politiko odločili zaradi naraščanja pritoka nezakonitih priseljencev v ZDA. Samo maja so pri tem ujeli 52.000 ljudi.

Večina Američanov nasprotuje Trumpovi migracijski politiki

Anketa univerze Quinnipiac ugotavlja, da kar 66 odstotkov Američanov nasprotuje politiki ločevanja otrok migrantov od staršev. Tej politiki nasprotuje 91 odstotkov demokratov in le 35 odstotkov republikancev. Kar 55 odstotkov republikancev podpira odvzemanje otrok staršem.

Anketa tudi ugotavlja, da 50 odstotkov Američanov meni, da je Trump preoster do nezakonitih priseljencev, 33 odstotkov jih meni, da vodi ustrezno politiko, 13 odstotkov pa, da bi moral biti še bolj oster. Kar 79 odstotkov Američanov meni, da bi morali nezakoniti priseljenci, ki so jih v ZDA mladoletne pripeljali njihovi starši, ostati v ZDA in dobiti državljanstvo. Temu nasprotuje 15 odstotkov Američanov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
28. 06. 2018 21.57
Kaj pomeni biti evropski liberalec? Tipicni taksen primer je pokvarjen Macron, ki zahteva od Italijanov, da sprejmejo ladje z migranti sami pa so zaprli mejo z Italijo, da ja ne bi kaksen migrant iz Italije prisel v Francijo. Podobno politiko vodi tudi Evropa, ki bi migrante razdeljevala po EU drzavah s cimer bo samo pospesila razpad unije!!
MrKritik77 .
19. 06. 2018 22.17
+11
To ni sovražni govor, butasti 24ur moderator, to je dejstvo! Ponavljam: Obstaja celo zelo enostaven test: Na meji ti rečejo, da narišeš preroka Mohameda. In če tega ne boš naredil, potem pač ne boš prišel v državo. Povsem sam se odločiš, ali ti je bolj pomembno tvoje življenje in življenje tvojih bližnjih ali tvoja retardirana vera. BTW, vse vere so retardirane, samo niso pa vse enako škodljive v današnjem svetu. Islam škodi vsem razvitim civilizacijam in skrajni čas je, da se nehamo pretvarjati glede tega!
Dule Med
19. 06. 2018 20.53
-4
Najbolj žalostno pe je to, da so se ljudje za kos pobarvanega papirja, dali razdvojiti.
puspan
19. 06. 2018 20.11
+2
Dule s podano ugotovitvijo o današnji Nemčiji, si potrdil to, kar že vsi vemo, da od plota, kjer se nahajaš, še nisi prestopil niti metra naprej. Dobro se ga drži, da ne padeš.
Dule Med
19. 06. 2018 20.19
-5
Dule Med
19. 06. 2018 20.56
-4
To je edini stavek, katerega znaš napisat ?
Dule Med
19. 06. 2018 19.04
-4
Nemčiji se zelo slabo piše, tretji rajh se je prebudil, najbolj do pa nasankali zavedeni, vodeni prišleki.
Dule Med
19. 06. 2018 19.07
-3
Nasankala de celotna Evropa, najbolj pa agresorske države.
Dule Med
19. 06. 2018 20.20
-3
Krainerland
19. 06. 2018 18.45
-4
Karkoli se bo zgodilo, sem na strani ZDA!!!!!
štrekeljc
19. 06. 2018 19.08
+6
Saj se ti po nadimku vidi, da nisi zaveden Slovenec, ampak potencialni kolaborant in izdajalec!
Dule Med
19. 06. 2018 20.26
+4
Vsak drugi je že oprani, plačani sistemski izdajalec.
Dule Med
19. 06. 2018 20.40
+2
Najbolj pa se boj domačih izdajalcev, ki bi te izdali za škatlo cigaretov, kos kruha.
Dule Med
19. 06. 2018 20.41
+0
zemljan10
19. 06. 2018 18.22
+7
Največja Evropska rušilka,ki bi že zdavnaj morala biti za zapahi. Koliko škode je naredila,ne samo Nemčiji,ampak celi Evropi.
Shisui
19. 06. 2018 17.45
+0
Hvala. Bogu. "Willkommen" je bila ena redkih napak sicer lepe kariere Merklove.
Krainerland
19. 06. 2018 18.49
+3
A to je napaka, da veliki bojeviti nemški narod poseliš s tujimi kulturami?! Veliki nemški narod bo vstal, samo še vprašanje časa.
Al83
19. 06. 2018 16.10
+3
Bravo ! Naslednja koalicija v Nemčiji naj bo Bavarski krščanski demokrati in Alternativa za Nemčijo. AFD je sedaj že druga najmočnejša nemška stranka in so prehiteli socijalne demokrate, Bavarski krščanski demokrati pa tudi samo rastejo odkar so trdno proti migracijam.
alex cross
20. 06. 2018 08.04
+2
in potem bodo te uvajali in vsiljevali svojega boga... hvala ne... ateist4ever
Mars1212
19. 06. 2018 15.47
+15
Človekove pravice niso dolžnost pač pa privilegij, ki si ga zaslužiš s spoštovanjem zakonodaje in običajev družbe v kateri se nahajaš. Vsi problemi, ki nastajajo zaradi migraci
Mars1212
19. 06. 2018 15.48
+8
..so zaradi tega, ker se neprestano govori samo o "pravicah" nihče pa ne govori o dolžnostih.
Al83
19. 06. 2018 16.07
+10
Taki ki so prekršili zakon, da so prišli v Evropo se nimajo kaj na zakon izgovarjat.
Uporabnik443897
19. 06. 2018 15.29
+14
V začetku se mi zdela kar OK. S tem uvozom lani pa me je veselje mi naloge do Merklove. Berem tuje časopise o težavah ki jih povzročajo begunci ali migranti se posebej na Norveškem in sploh na Severu ko so ljudje bolj strpni. V Nemčiji pa imaš prav inklave ali geta kjer si kot v Ameriki policija ne upa. No tega si pa v Sloveniji res ne ŽELIM.!!! Luku Mesecu pa sporočam naslednje. Ko boste enega migrante vzeli k sebi domov, podpišem pri notarju da vam za 5 let mesečno prispevam za njega 250 evrov. Čakam g. Mesec.!!!
emilzapata
19. 06. 2018 15.04
+13
sem kar navdušen, da se čas Angeline izteka, priznati ji moram sposobnost spletkarjenja, saj nemški čudež pod njenim kanclerstvom temelji samo na uboštvu veliko evropskih držav, tudi nam ni prizaneseno.
KranskyJanez
19. 06. 2018 14.44
+1
kohl pride in vse uredi
korintos23
19. 06. 2018 14.35
+20
Čuj Angelas, sedaj ti je pa ta wilkomen s poceni delovno silo nazaj v fris priletel, kaj pa bomo sedaj?
Vse stransko
19. 06. 2018 14.20
+3
Američani imajo raje Kim Džong Una kot demokratsko voditeljico Anketa medija Daily Beat pa ugotavlja, da imajo republikanski volivci boljše mnenje o severnokorejskem diktatorju Kim Džong Unu kot pa o voditeljici demokratov v predstavniškem domu ameriškega kongresa Nancy Pelosi, kar potrjuje kritike, ki pravijo, da se republikanska stranka spreminja v kult osebnosti Donalda Trumpa.
brabusednet
19. 06. 2018 14.13
+19
Angela šteti so ti dnevi mandatarke.
Bott
19. 06. 2018 14.03
+22
Zapreti meje tudi z avstrijo da jih ne bi slucajno poslali nazaj, na volitvah pa se volite leve, pa bo isto kot v nemciji in avstriji..ko se zmraci ne vidis vec domorodcev, ker jih je strah migrantov..to je resnica
korintos23
19. 06. 2018 14.33
-6
antilevi?ar
19. 06. 2018 13.59
+8
"O nekdanjem predsedniku Georgu Bushu mlajšem ima danes pozitivno mnenje 63 odstotkov Američanov, le 31 odstotkov pa negativno." To vse pove kaj amerika je. Rabim še kaj dodat?
Uporabnik443897
19. 06. 2018 14.47
+5
Bil je pač bebec, taki se ljudem smilijo in jih majo radi. 😀😀😀
štrekeljc
19. 06. 2018 15.00
+3
... in tako prideš do relativnega zmagovalca volitev!
mackintosh
19. 06. 2018 16.38
+3
Borec21
19. 06. 2018 13.53
+23
Mejo neprodusno zaprte če pa kdo želi migrante si jih naj pelje domov dovolj imamociganuje na Dolenjskem
Uporabnik443897
19. 06. 2018 14.48
+3
etul
19. 06. 2018 13.38
+21
No Levica zdaj pa pridite vi ven z svojo idejo o odprti meji,Avsrtija jih varuje z vojsko in policijo,glede na geografsko lego lahko meje zapre v 24 urah,Nemčija svoje varuje z policijo katera je oborožena z brzostrelkami, da te kar srd spreleti ko pelješ mimo,mi bi pa naj vse odprli in postanemo žep ki bo sprejemal vse in vsakogar?
štrekeljc
19. 06. 2018 13.48
+4
Janševa izjava: Reševanje življenj beguncev, še posebej tistih, ki so že na begu kot cele družine, mora ostati prioriteta. Tu je evropska solidarnost potrebna. Obenem je nujno tesno sodelovanje vseh članic EU pri preprečevanju prikritih vstopov pripadnikov ISIS. Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno. Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema.
Uporabnik443897
19. 06. 2018 13.54
+9
Hvala bogu za komuniste in predvsem levice in Mesečnika. Vsi ki vam je EU pri srcu DOBRODOŠLI. JA MESEC KJE BOMO PA DOBILI DENAR, E kaj pobrali bomo upokojencem, saj imajo vlekel pokojnine in privatni kom ki so rak rana vsake DRZAVE😀😀😀