Tujina

Pahor: 'Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu.' Duda pa ostro nad Rusijo

Varšava, 01. 09. 2019 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Varšavi skupaj z drugimi visokimi gosti udeležil slovesnosti ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne. Predsednik Pahor je po koncu spominske slovesnosti dejal, da ga je skozi današnjo slovesnost spremljala Antigonina misel: "Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu."

Kot so izpostavili v predsednikovem uradu, je današnje srečanje svetovnih voditeljev v Varšavi namenjeno potrditvi skupne zavezanosti k ohranjanju miru. "Republika Slovenija dogodku pripisuje velik simbolen pomen, saj so tovrstne obeležitve opomin pred pozabo na grozote vojne in utrjujejo spravo med evropskimi narodi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poljski predsednik Andrzej Duda in njegov nemški kolega Frank-Walter Steinmeier sta v nagovorih poudarila pomen ohranjanja miru. Nemški predsednik je Poljake tudi prosil za odpuščanje za vse grozote, ki so bile storjene med vojno.

Slovesnosti v Varšavi so se udeležile delegacije iz več kot 40 držav. Prišlo je tudi več kot 250 visokih gostov, med njimi 20 predsednikov držav, tudi slovenski predsednik Pahor.

Sodelujoči voditelji so v potrditev skupne zavezanosti ohranjanja miru ob koncu slovesnosti pozvonili z zvoncem miru, ki so ga ob tej priložnosti prinesli iz cerkve, ki je bila v mestu Wielun porušena na dan začetka druge svetovne vojne. Po zadnjem odzvenu so začeli hkrati zvoniti zvonovi vseh varšavskih cerkva. Sledilo je polaganje venca h grobu neznanega vojaka, opisujejo v predsednikovem uradu.

Predsednik Pahor je imel ob robu slovesnosti tudi več dvostranskih srečanj. Na kratko se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, mu čestital za zmago na parlamentarnih volitvah in ga povabil na uradni obisk v Slovenijo.

Sestal se je tudi s slovaško predsednico Zuzano Čaputovo, s katero sta potrdila tradicionalno dobre in prijateljske odnose med državama, brez odprtih vprašanj in soglašala s pomembnostjo ohranjanja rednega političnega dialoga tudi v bližnji prihodnosti.

Predsednik se je v Varšavi sestal tudi z latvijskim kolegom Egilsom Levitsom, s katerim sta spregovorila o aktualnih mednarodnih vprašanjih. Soglašala sta, da Slovenija in Latvija delita mnoga sorodna stališča do zapletenih mednarodnih razmer, kot sta na primer izziva brexita in prihodnosti EU, so še sporočili iz Pahorjevega urada.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaška predsednica: Hrvati so največ doprinesli k antifašističnemu boju

Na Poljsko je prišla tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in izjavila, da so Hrvati glede na število prebivalcev največ doprinesli k antifašističnemu boju v Evropi. V tem boju je sodelovalo pol milijona Hrvatov, je poudarila.

"Tu smo, da bi izkazali čast vsem žrtvam vojne, tako na Poljskem, ki se je prva začela boriti proti nacizmu, kot v vseh ostalih državah, ki so se postavile za obrambo svobode in miru v Evropi in svetu. Hrvaški narod je glede na število prebivalcev največ doprinesel antifašističnemu boju v Evropi, v katerem je aktivno sodelovalo več od pol milijona hrvaških državljanov," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina izjavila Grabar-Kitarovićeva.

"Obeležujemo 80 let od začetka druge svetovne vojne, kar je zelo pomembna obletnica – za Hrvaško, Poljsko in za ves svet. Ta obletnica nas spominja, kako si je treba vseskozi in z največjo odgovornostjo prizadevati za izgradnjo in ohranjanje svetovnega miru, varnosti in stabilnosti, da se nam nikoli več ne bi bilo treba soočiti z grožnjo svetovne in vsake druge vojne," je še dodala hrvaška predsednica.

Obletnica na Poljskem
Obletnica na Poljskem FOTO: AP

Poljski predsednik kritičen zaradi obnavljanja imperializma

V Varšavo bi moral priti tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki pa je zaradi bližajočega se orkana obisk odpovedal. Slovesnosti se tako v imenu ZDA udeležuje podpredsednik Mike Pence. Niso pa na slovesnost v Varšavo povabili ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Medtem je poljski predsednik Andrzej Duda kritiziral "imperialistične težnje v Evropi" in s tem kritiziral predvsem Rusijo. "Voditelje Evrope in sveta, članice Nata in Evropske unije" pa je pozval proti "popuščanju agresorjem".

"V zadnjem času vidimo celo obujanje imperialističnih teženj v Evropi, poskuse spreminjanja meja s silo, napade na druge države, zavzemanje ozemelj in zasužnjevanje prebivalcev," je dejal Duda.

Duda v svojem nagovoru sicer ni poimenoval Rusije, a je bilo jasno, na koga misli, ko je izpostavil "vojaške akcije proti Gruziji leta 2008 in Ukrajini leta 2014, ki so vodile v spremembe meja".

Poljski predsednik je tudi pozval voditelje evropskih in drugih držav, da se zoperstavijo agresorjem in naj jim ne popuščajo. "Morajo slediti sankcije, odločna dejanja, mora biti jasno, da bo vsaka vojaška agresija naletela na trden odgovor, odločen in močan," je dejal Duda. "Zatiskanje oči ni dober recept za vzdrževanje miru. Je pa to dobra pot za spodbujanje agresivnih osebnosti, da se jim da zelena luč za nove napade," je še dodal.

"Evropa mora postati samozavestnejša"

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je medtem v svojem nagovoru zavzel za negovanje transatlantskega partnerstva. "Ne pozabimo, kaj nas krepi na obeh straneh Atlantika. Ohranimo, kar imamo skupnega v tem svetu hitrih sprememb in vse manj gotovosti," je dejal nemški predsednik.

Po drugi svetovni vojni je Amerika želela združeno Evropo, pravo partnerstvo in medsebojno spoštovanje. Danes pa veliko tega ni več tako samo po sebi umevnega, je še dejal Steinmeier.

"Vemo, da mora Evropa postati močnejša in bolj samozavestna. Ampak vemo tudi, da Evropa ne sme biti močna brez Amerike. Ali pa celo proti Ameriki. A tako kot Evropa tudi ZDA potrebujejo partnerje v tem svetu. Zato negujmo to partnerstvo in potrdimo, da je Zahod več kot samo geografska oznaka," je še dejal nemški predsednik.

Tudi ameriški podpredsednik Mike Pence se je zavzel za krepitev transatlantskih vezi, vendar predvsem v smislu krepitve obrambnih proračunov. Članice Nata je pozval, naj izpolnijo obljube.

Van der Bellen za mirno skupno prihodnost

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen pa se je zavzel za mirno skupno prihodnost, predvsem pa za skupno Evropo, ki je po njegovih besedah edinstven projekt miru.

"Ko se spominjamo katastrofe druge svetovne vojne, preganjanih in izgnanih, številnih mrtvih civilistov in vojakov in še posebej tistih, ki so se pogumno upirali ali nudili zaščito in pomoč preganjanim in ki so za to pogosto plačali z življenjem, bi morali skupaj storiti kar največ, da se zoperstavimo vojni in fašizmu in se zavzamemo za mirno prihodnost," je v izjavi za javnost sporočil Van der Bellen.

Opozoril pa je tudi, da so se nekdanji nasprotniki v vojni "naučili lekcij iz diktatur, agresivnega nacionalizma in vojne, ter se odločili za skupno Evropo, edinstven projekt miru", je še zapisal avstrijski predsednik in poudaril pomen temeljev liberalne demokracije, na katerih počiva EU.

Dogodki izpred 80 let ga tudi opominjajo, da mir, svoboda in demokracija "niso sami po sebi umevni, ampak si je treba za njih vsak dan znova prizadevati".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
03. 09. 2019 18.50
-1
Čudno, pa zakaj? Poljaki se zgražajo nad Rusi, manj nad Nemci, mlajša generacija se spominja Ruse in kakšne probleme so jim Rusi povzročili, pravzaprav vsa vzhodna Evropa sovraži Ruse, vsaj tako vidim moje sorodnike in prijatelje.
Ate_ist
05. 09. 2019 10.46
daj vprašaj svoje poljake, ali so se borili proti hitlerju ali z njim! dejstva so, da je bilo v nemški vojski milijon in pol poljakov. 300.000 jih je bilo v vrstah odpora pod poveljstvom britancev in še toliko pod povelstvom sovjetov. se pravi 3x več pod hitlerjem. nad poljskimi židi so zločin zagrešili poljaki in ne nemci.
agenor
03. 09. 2019 15.58
+0
Kitarovićki bi svetoval naj gre na pregled k psihiatru, če ni morda shizofrenik. Njene pogoste proustaške izjave so prav šokantne in njeno redno obeleževanje ustaških spomenikov, kot npr. letos v Pliberku, tudi. NDH je bila tesna zaveznica nacistične Nemčije. Pavelić je na Vzhodno fronto poslal vojaške enote, ki so se borile proti Rdeči armadi. Kitarovićka, takoj k psihiatru!
Ciymbalta
02. 09. 2019 20.00
+1
Duda sam naj duda ta jezik ki ga ima
BUONcaffee
02. 09. 2019 16.21
-1
Kolinda je lepa in pametna ženska.
ValterUdovernik
02. 09. 2019 16.05
+7
A se je Kolindi zmesal?
kakafonijaprava
02. 09. 2019 15.24
+10
ah, Poharček, ti si na tem svetu, da delaš selfije!
DeadBull
02. 09. 2019 15.23
+7
BUONcaffee
02. 09. 2019 15.21
+3
Vsi omenjate samo Poljsko, Prusije pa ne.
BUONcaffee
02. 09. 2019 15.17
-4
Svet se že 70. let pripravlja na to tretjo svetovno vojno, a nje hvala bogu ni. Imam občutek, da politiki širijo neke strahove po nepotrebnem. Naj vas potolažim da nobene vojne ne bo.
PUTINOVI?
02. 09. 2019 15.04
+8
polovico udeležencev je fašistov ki slavijo 80. obletnici začetka druge svetovne vojne...sploh pa nima več kaj dodat ko sirota iz hrvaške pravi da so bli hrvati največji antifašisti....
BUONcaffee
02. 09. 2019 15.03
+1
Tito je uredil zadevo z fašisti, nato pa še z Rusi.
BUONcaffee
02. 09. 2019 15.02
+2
Hrvaška je ogromno prispevala antifašistčnemu boju na naših tleh, sploh Tito se je izkazal kot Heroj. Trst so nam tudi osvobodili a naši so ga šenkali Italijanom.
BUONcaffee
02. 09. 2019 14.51
-6
Nemci bodo branili brate Poljake, če bo potrebno.
HorstWiesel
02. 09. 2019 14.50
+3
Buon, ne nakladi, ker te nihče resno ne jemlje.
BUONcaffee
02. 09. 2019 15.04
-3
BUONcaffee
02. 09. 2019 14.43
-2
Pahor rojen po vojni ni okusil vojne. H sreči tudi ruskega terorja ne.
BUONcaffee
02. 09. 2019 14.36
-2
Rusi spretno manipulirajo z našimi nesposobnimi politiki.
BUONcaffee
02. 09. 2019 14.35
-5
Rusija največja grožnja miru na tem planetu.
samuray1
02. 09. 2019 17.31
+0
Če razmišljaš po hrvaško potem bi se dali rečt.
BUONcaffee
02. 09. 2019 14.32
-1
Poljaki so okusili Ruski teror na svojih tleh. Pahor nek teoretik nima pojma kako je bilo.
Misija1
02. 09. 2019 13.57
+14
Si pa kar veliko dovoli Kolindica. So bili namreč eni izmed redkih držav, kjer so med 2 sv. vojno samostojno razglasili neodvisno državo, ki je sodelovala z nacisti. Ne samo to, bili so celo eden izmed najhujših klavcev lastnega in sosednjega naroda, z metodami, katerih so se sramovali celo nemci sami.
korintos23
02. 09. 2019 13.25
+4
Pahor ni nič naredil in nič polomil, dober je.