Tujina

Hunt se je Pahorju opravičil za besede glede Slovenije

London, 27. 02. 2019 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / Ma.Ko. / K.H. / STA
Komentarji
109

Predsednik republike Borut Pahor se mudi na tridnevnem uradnem obisku v Veliki Britaniji, med katerim se bo v četrtek sešel z britansko kraljico Elizabeto II. Namen obiska, v ospredju katerega bo brexit, je utrditi prijateljske odnose med državama. Sešel se je s princem Edwardom in zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom, ki se je opravičil za besede glede Slovenije.

Predsednik RS Borut Pahor se kot gost kraljice Elizabete II. in vlade mudi na uradnem obisku v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Princ Edward je Pahorju obljubil, da bo ponovno obiskal Slovenijo.
Princ Edward je Pahorju obljubil, da bo ponovno obiskal Slovenijo. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Na posebno povabilo kraljeve družine se je predsednik republike danes najprej sestal s princem Edwardom, grofom Wesseškim, najmlajšim sinom kraljice Elizabete II. Princ Edward se je z veseljem spomnil obiska v Sloveniji, ko sta s soprogo Sophie, grofico Wesseško, leta 2013 prvikrat obiskala Ljubljano in se srečala s predsednikom  Pahorjem in gospo Tanjo Pečar. "Sogovornika sta se pogovarjala o nagradah za mlade, ki so vključeni v mladinski program MEPI, in jih vsako leto podeljujemo tudi v Sloveniji. Ta program mladim med 14. in 25. letom omogoča, da z aktivno udeležbo skozi različne dejavnosti odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale, posebni častni pokrovitelj programa pa je princ Edward," so sporočili z urada predsednika.

Pahor je princa Edwarda povabil, naj Slovenijo ponovno obišče. Princ je povabilo z veseljem sprejel in obljubil, da bo to zelo kmalu.

Pahor se bo srečal tudi s Slovenci na Otoku, morda tudi z britansko premierko Thereso May.
Pahor se bo srečal tudi s Slovenci na Otoku, morda tudi z britansko premierko Thereso May. FOTO: Aljoša Kravanja

Hunt se je Pahorju opravičil za besede glede Slovenije

Predsednik se je danes sestal še z ministrom za zunanje zadeve Jeremyjem Huntom, ki je bil prejšnji teden na obisku v Sloveniji. Strinjala sta se, da so odnosi med Slovenijo in Združenim kraljestvom zelo dobri. Minister Hunt je poudaril, da bo obisk predsednika Pahorja dal nov zagon dvostranskim odnosom med državama. Predsednik republike pa je dejal, da ima Slovenija iskren interes po krepitvi dvostranskih odnosov tudi po napovedanem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Sogovornika sta ocenila, da državi kljub napovedanemu skorajšnjemu brexitu tesno povezujejo mnoge skupne vrednote in tradicija. Združeno kraljestvo ostaja pomemben gospodarski partner in varnostni zaveznik v Natu. Druži ju skupno zavedanje o pomenu multilateralizma, varnosti in stabilnosti ter splošnega napredka v svetu, še posebno v Evropi, so sporočili iz urada predsednika republike.

Državi krepita dvostransko sodelovanje na področju gospodarstva, turizma, investicij, znanosti, izobraževanja in kulture. Blagovna menjava med državama zadnja leta raste in je lani prvikrat presegla milijardo evrov.

Britanski zunanji minister Hunt je pogovor s predsednikom Pahorjem takoj sam začel s pojasnilom glede svoje izjave v Ljubljani, ki ga je predsednik sprejel kot opravičilo.
Britanski zunanji minister Hunt je pogovor s predsednikom Pahorjem takoj sam začel s pojasnilom glede svoje izjave v Ljubljani, ki ga je predsednik sprejel kot opravičilo. FOTO: Borut Pahor / Twitter

Minister Hunt je predsedniku republike predstavil postopek sprejemanja izstopnega sporazuma v britanskem parlamentu in aktualne britanske poglede na možne poti naprej. Predsednik Pahor je ob tem izpostavil pomen ustreznih rešitev tako za EU kot Združeno kraljestvo in odgovornost v prizadevanju za potrditev izstopnega sporazuma kot najboljšega možnega kompromisa, ki bi omogočil urejen izstop in v največji možni meri omilil negativne posledice tako za državljane kot za gospodarstvo.

Predsednik Pahor je danes tvitnil, da je Hunt pogovor z njim "takoj sam začel s pojasnilom glede svoje izjave v Ljubljani, ki ga je predsednik sprejel kot opravičilo". Hunt je namreč med obiskom v Sloveniji poskrbel za razburjenje v javnosti z nerodno izjavo, v kateri je Slovenijo označil za nekdanjega sovjetskega vazala.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu pa so glede Huntove sporne izjave pojasnili, da se je britanska stran po obisku Hunta v Sloveniji obrnila na zunanje ministrstvo. Veleposlanici so jasno razložili neustreznost njegove izjave in nelagodje, ki ga je povzročila. Zunanji minister Miro Cerar se bo o tej zadevi s Huntom pogovoril na prihodnjem srečanju zunanjih ministrov EU, so dodali.

Ob tem so izpostavili, da pa ostaja dejstvo, da sta ministra v konstruktivnem duhu govorila o odnosih Slovenije in ostalih članic EU z Združenim kraljestvom po njegovem odhodu iz Evropske unije. Strinjala sta se glede pravic slovenskih državljanov, ki živijo na Otoku, in pravic Britancev, ki živijo v Sloveniji. V pogovorih delegacij sta državi potrdili prijateljske odnose, ki jih z obiskom Združenega kraljestva poglablja tudi predsednik republike Pahor, so še povedali na MZZ.

Pahor je imel v okviru obiska danes tudi predavanje na uglednem kraljevem inštitutu za mednarodne zadeve Chatham House, kjer je spregovoril o geostrateški umestitvi Evrope.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor se bo jutri srečal s kraljico Elizabeto II.

V okviru uradnega obiska se bo v četrtek srečal z gostiteljico, kraljico Elizabeto II. Predvideni pa sta tudi srečanji s predsedujočim zgornjega doma britanskega parlamenta, lordom Normanom Fowlerjem in z županom londonskega finančnega središča City Petrom Estlinom, predvidoma pa tudi s premierko Thereso May. Srečal se bo tudi s Slovenci, ki živijo v Združenem kraljestvu. Zadnji dan obiska bo obiskal Londonsko borzo in nekatere vodilne finančne institucije.

Jutri zvečer bo veleposlanik RS v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske Tadej Rupel priredil sprejem za Slovence, ki živijo v Združenem kraljestvu.

Pahor se bo med drugim v sešel z britansko kraljico Elizabeto II.
Pahor se bo med drugim v sešel z britansko kraljico Elizabeto II. FOTO: Profimedia

Slovenija želi z Otokom ohraniti dobre dvostranske odnose

Kot je Pahor pojasnil pred odhodom v London, je eden glavnih razlogov za obisk to, da želi Slovenija tudi po brexitu, predvidenem za 29. marec, z Združenim kraljestvom ohraniti zelo dobre dvostranske odnose.

Po napovedih bodo poleg brexita med temami obiska tudi prihodnost Evrope, evroatlantska perspektiva držav Zahodnega Balkana ter globalni izzivi v svetu, še posebej migracije, nove varnostne grožnje in podnebne spremembe.

Vodja britanske diplomacije je po pogovorih s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem poudaril, da si Slovenija in Velika Britanija prizadevata zaščititi status in pravice državljanov obeh strani tudi v primeru trdega brexita.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lado Lopati?
28. 02. 2019 12.42
+1
MODERATOR, A SI TI TUDI V KOMIKOVI STRANKI ,kjer je rdeča "demokracija" ,-svoboda govora !!!!! NAJ POVE TVOJ ŠEF ,KJE JE 1 milijon ZA KAMNIŠKO ŠOLOO !!!! ZAKAJ TO BRIŠEŠ ?????????!!!!!!!!!!
Lado Lopati?
28. 02. 2019 12.32
-2
ja ,ŠE ZMERAJ JE TO BALKANSKO-RUSKA VAZALNA pokrajina in VPRAŠAJTE VAŠEGA KAHLNA !!! SMRT KOMUNIZMU IN KOMUNISTOM !!!!!!!
flamengo
28. 02. 2019 08.41
-13
Žal je leva elita zapravila ugled in dostojanstvo Slovenije, ki je je priborila demosova vlada. Spet smo postali vazali rusije in srbije. Ti izvajajo oblast preko strarih udbovcev. Anglež ima prav, ne vem za kaj naj bi se opravičil.
flamengo
28. 02. 2019 10.39
-3
eFranjo
28. 02. 2019 11.40
+4
de bilen komentar, ki nič ne pove. eno samo pljuvanje, značilno za sds
flamengo
28. 02. 2019 11.52
-2
nisem v sds ali drugi opciji. Spremljam poročila. Ve se kako vlogo imajo zemljarič in kompany. Ta tvoja fraza o sds je priučena in napiflana
dreko123
28. 02. 2019 15.05
hahaha kr liži ti riti tem anglosaxonskim imperjalističnim požrešnim psihopatom...
Karantanija
28. 02. 2019 17.33
+2
Ta Anglež je rekel, da je njegova žena Japonka, čeprav je Kitajka ... Ima vse omešano, še tega ne ve, od kod in kaj je njegova žena ...
MAJOH
28. 02. 2019 08.17
+6
Če bi komentatorjem na forumu dal v roke orožje, bi se na veliko pobijali-grozota da so SLOVENCLNI tako butasti!
eFranjo
28. 02. 2019 11.41
ooResnicA
28. 02. 2019 07.58
-3
...bravo g.Borut Pahor kar tako naprej SLO je vedno boljša in bolj prepoznavna......
ooResnicA
28. 02. 2019 07.59
+6
....upam da delaste za SLO interese in ne za GB.....
Nimasmisla
28. 02. 2019 07.32
+2
največja katastrofa bo če bo nov referendum in bodo angleži ostali v eu
Manu Cocker
28. 02. 2019 07.21
+3
KONCNO PAHOR V PRAVI (Z)DRUZBI-
za bojši jutri
28. 02. 2019 07.18
+3
Neotesanec kljub opravičilu ostane neotesanec
ValterUdovernik
27. 02. 2019 22.57
+4
Kraljici gre v visoki starosti ze malo na otrocje. Na Lipizzanca vec ne more, zato je v dar dobila Barbiko.
MsPikapiki
27. 02. 2019 22.52
+5
Ah, kakšna zlaganost, dolgčas, narcizem, koristoljubje.... Pahorjevih zapitkov ne bodo poplačali niti od naših prapraprapra vnukov vnuki. :((((
Krajnc22
27. 02. 2019 22.38
-3
Nasi socialisti bi samo z tretjim svetom bili zadovoljni ce bi sedolovali..ne vem kom gre slo diplomacija na zivce?? Aja...propadlim jugoslovsmom ki so nepomembni
klukec
27. 02. 2019 22.33
+2
Je šel reptilno bitje pogledat če še diha?
kure bedne
27. 02. 2019 21.45
+11
Kaj smo spet prodali, da je lahko Pahor prišel do kraljice oz. vešče stare?
Krajnc22
27. 02. 2019 22.36
-3
Vrača obisk..kraljica je ze bila tu in je v dar dobla lipicanca...
klukec
27. 02. 2019 22.39
-1
Pa ne sme se je dotikati baje lahko krepne ce se rokuje
komarec
27. 02. 2019 22.51
+1
ValterUdovernik
27. 02. 2019 21.44
+10
Lejga, vazala, k se hihita imperatorju. Se ni bilo dovolj ponizevanja?
Mitja Bi?ek
27. 02. 2019 21.01
+7
Ampak, brez žaljenja pa ne gre tu pri nas...
Pozitiven
27. 02. 2019 19.19
+1
Se je dolga pot do sprejema do kraljice.
Krajnc22
27. 02. 2019 19.07
-10
robespierre16
27. 02. 2019 19.07
+12
nej kar ostane tam....
Teja Zasek
27. 02. 2019 18.54
-12
Borut Pahor nas dostojno zastopa na otoku.
Seetheworld
27. 02. 2019 18.53
+1
Pa kaj tota Betka še ni v domu upokojencev?