Tujina

Pakistanski poslanci za revizijo odnosov z ZDA

Islamabad, 14. 05. 2011 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./T.Še./STA
Komentarji
19

Zaradi ameriške akcije na pakistanskih tleh, v kateri je bil ubit bin Laden, so v pakistanskem parlamentu sprejeli resolucijo, ki ukazuje neodvisno preiskavo, hkrati pa so zahtevali revizijo odnosov z ZDA.

Protest proti napadom z brezpilotnimi letali ameriške vojske.
Protest proti napadom z brezpilotnimi letali ameriške vojske. FOTO: Reuters

Pakistanski parlament se je zaradi enostransko izvedene akcije, v kateri so ameriški vojaki na pakistanskih tleh brez vednosti pakistanskih organov ubili vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, zavzel za revizijo odnosov z ZDA. Zavzeli so se za neodvisno preiskavo o omenjeni akciji, ki naj bi predlagala tudi ukrepe, "s katerimi bi preprečili morebitno ponovitev takega incidenta".

Poslanci pa so soglasno sprejeli tudi resolucijo, s katero bodo Natu, ki v sosednjem Afganistanu vodi mednarodno misijo Isaf, prepovedali tranzit preko pakistanskega ozemlja, če ZDA ne bodo prekinile napadov z brezpilotnimi letali na pakistanskem ozemlju. Resolucija take napade ameriške vojske označuje za nesprejemljive.

Samo lani naj bi ameriška vojska na goratem območju na meji med Pakistanom in Afganistanom izvedla več kot 100 napadov proti skrajnežem. Pakistansko vodstvo že ves čas zanika, da bi odobraval take akcije, poznavalci pa trdijo, da Isalamabad pri tem taktično podpira ameriško vojsko. Ker pa je pritisk javnosti zaradi teh napadov vse večji, so se v zadnjih mesecih višji pakistanski uradniki začeli zavzemati za omejitev takih operacij.

Med parlamentarno razpravo so poslancem tudi povedali, da je vodja pakistanskih obveščevalnih služb Ahmed Šuja Paša zaradi akcije, v kateri je bil ubit prvi človek Al Kaide, ponudil svoj odstop, a ga je vojaški poveljnik zavrnil.

Ameriška vojska še vedno napada v Vaziristanu

Nekaj ur pred razpravo v parlamentu pa so ameriški vojaki v Severnem Vaziristanu izvedli že četrti napad z brezpilotnim letalom po smrti bin Ladna. V napadu je bilo ubitih pet skrajnežev.

Policija v mestu Čarsada, kjer sta se včeraj razstrelila dva samomorilska napadalca, pri tem pa je umrlo najmanj 80 ljudi, od tega večina vojaških rekrutov, pa je sporočila, da je našla dele trupel obeh napadalcev. Talibanski predstavnik je včeraj povedal, da za napadom stojijo oni, izvedli pa so ga, da bi maščevali bin Ladnovo smrt.

Še več žrtev včerajšnjega napada

Pakistanske oblasti so danes tudi sporočile, da je v včerajšnjem samomorilskem napadu na severozahodu države umrlo 89 ljudi, kar je 9 več, kot smo poročali včeraj. Odgovornost za napad so prevzeli talibani, ki so dejali, da so s tem maščevali smrt bin Ladna.

Odzval pa se je tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen, ki je pozval pakistanske oblasti, naj sodelujejo z zahodnimi državami v boju proti talibanskim skrajnežem. "Ta napad je močno opozorilo, da morajo biti Pakistan in zavezniki enotni, če želijo premagati nasilje skrajnežev," je zapisal v pismu pakistanskemu predsedniku Asifu Aliju Zardariju.

Mušaraf se vrača v pakistansko politično areno.
Mušaraf se vrača v pakistansko politično areno. FOTO: Reuters

Mušaraf se vrača kljub nalogu za aretacijo

Nekdanji pakistanski predsednik Pervez Mušaraf se namerava prihodnje leto vrniti v domovino in sodelovati na parlamentarnih volitvah. Novinarjem v Dubaju je namreč po poročanju lokalnega časnika The National povedal, da bo najkasneje 23. marca, ko je dan državnosti v Pakistanu, prišel v Lahore.

Pervez Mušaraf je kot vrhovni poveljnik vojske prišel na oblast v Pakistanu leta 1999 z državnim udarom. Sredi leta 2001 je zaprisegel kot predsednik Pakistana in na tem položaju ostal do avgusta 2008, ko je bil zaradi obtožb zlorabe položaja in protestov prisiljen odstopiti. Nasledil ga je sedanji predsednik Asif Ali Zardari, vdovec nekdanje premierke Benazir Buto, ki je bila ubita v atentatu 27. decembra 2007.

Mušaraf trenutno živi v Londonu, v primeru vrnitve v domovino pa bi ga aretirali. Pakistansko sodišče je namreč februarja letos izdalo nalog za njegovo aretacijo v zvezi z atentatom na Benazir Buto. Tožilstvo mu očita, da je vedel za načrte talibanov, vendar ni storil ničesar, da bi preprečil uboj te opozicijske voditeljice.

"Mušaraf je dejal, da ni sklenil nobenih dogovorov s pakistansko vlado ali kakšno politično stranko, s katerim bi si zagotovil varno vrnitev, in prav tako tudi ni iskal podpore tujih vlad," je v današnji izdaji zapisal časnik The National. "Pojasnil je, da se namesto tega osredotoča na krepitev svoje stranke in priljubljenosti med ljudmi," je še dodal.

Mušaraf je oktobra lani v Londonu ustanovil stranko Liga vseh muslimanov Pakistana, s katero namerava nastopiti na parlamentarnih volitvah leta 2013 kot civilist.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Platon23
14. 05. 2011 19.31
Misija cilj je povzročiti nemire glej ne da se mi vsakič na široko razlagat sam malo pobrskaj ne samo cnn gledat! Ne ne vrjamem vskai stvari tudi tistim ki me gredo po godu! preberi so kaj o gospodu Zbigniew Brzezinski... povem jmi zakaj bi sploh objavili smrt osame??? Povej mi 1 dober razlog! če bi jim šlo za mir na svetu bi ga odstranil in to je to! Samo obama nima več podpore pa je treba to zgodbico prodat pa še nemiri nastanejo in upanje na možnost za posredovanje! Preberi si še kaj o gospodu timu osmanu pa mogoče kako dolgko družina bin laden poslovno sodeluje z družino bush so tudi veliki prijatelji! Zakaj je edino letalo po 9/11 ki je smelo odleteti bilo letalo z družino Bin Laden ki so odleteli na varno v Jordanijo???
Misija1
14. 05. 2011 18.21
@Platon23: Kakorkoli ze, meni je vseeno komu ti verjames, vem da ce bi slo za nekaj kar bi ti bilo po godu, bi pa takoj verjel. Nisem zelel tega povedat. Hocem povedat da ima Pakistan kar mogocno vojsko, kar se lahko zahvalijo americanom in njihovim 4 milijardam dolarjev letno, ki gredo za vojsko. Da se drzi ravnotezje, saj Indijo oborozuje Rusija. Nekako tako. Dejstvo je da je Pakistanski vrh vedel za napad in je v njem tudi sodeloval. Seveda ne bodo priznali, ker se bojijo povracilnih udarcev samomorilcev, ampak ze pticki civkajo kako je vse to teklo.
Platon23
14. 05. 2011 18.06
Misija114.05.2011, 15:43-2 Smesno mi je to, kako se zdaj pakistanci sprenevedajo. Ok navadni ljudje tako ali tako niso vedeli za akcijo, ampak vrh pakistansve vojske je vedel vse in tudi sodeloval, to je dejstvo. Kot je ze povedal en analitik na CNN, Pakistan je tocno vedel kdaj in kaj se bo zgodilo, dal je tudi zeleno luc, samo dogovor je bil, da se kasneje ne izpostalvjajo prevec, saj bi posledicno utrpeli se vec samomorilskih napadov, katerih je v Pakistanu dnevno tako ali tako ogromno. So pa Pakistanci smesni, ne branijo se par milijard dolarjev pomoci na LETO, s katero so si zgradili vojsko, ko pa je treba pljuvat po ZDA pa se zadeve obrnejo. Kaj so pa mislili da jim ZDA vsako leto senkajo 4 milijarde dolarjev zato ker jih imajo tako radi?! Lepo prosim no. Vse nekaj stane, vse ima svojo ceno in tako to pac je. Nekaj so dobili in nekaj so morali dati. vava analitik na CNN je povedal hahahahaha meeee misija nehaj no lepo te prosim smešiš samega sebe! Amerika (IMF CFR in ostali) posojajo Pakistanu denar pod takimi pogoji da ga ta ne bo moral vrniti stara praksa malo se še o tem pozanimaj da ne boš poslušal samo analitikov iz CNN sploh veš kaj pomeni analitik? pejd na pašnik
giraffee
14. 05. 2011 17.39
kosovelj, koker jst vem je CNN se kako neodvisna medijska hisa. Ce bi pa zdej govoril o Fox News bi se pa strinju s tabo.
Salamandros
14. 05. 2011 17.15
In ti vrjameš CNN-u ? Ameriški podkupljeni ubistvu kupljeni medijski hiši ?
Misija1
14. 05. 2011 15.43
Smesno mi je to, kako se zdaj pakistanci sprenevedajo. Ok navadni ljudje tako ali tako niso vedeli za akcijo, ampak vrh pakistansve vojske je vedel vse in tudi sodeloval, to je dejstvo. Kot je ze povedal en analitik na CNN, Pakistan je tocno vedel kdaj in kaj se bo zgodilo, dal je tudi zeleno luc, samo dogovor je bil, da se kasneje ne izpostalvjajo prevec, saj bi posledicno utrpeli se vec samomorilskih napadov, katerih je v Pakistanu dnevno tako ali tako ogromno. So pa Pakistanci smesni, ne branijo se par milijard dolarjev pomoci na LETO, s katero so si zgradili vojsko, ko pa je treba pljuvat po ZDA pa se zadeve obrnejo. Kaj so pa mislili da jim ZDA vsako leto senkajo 4 milijarde dolarjev zato ker jih imajo tako radi?! Lepo prosim no. Vse nekaj stane, vse ima svojo ceno in tako to pac je. Nekaj so dobili in nekaj so morali dati.
ljx
14. 05. 2011 15.42
Zvonenje po toči,itak da bojo kao neki godrnjal.
luckyss
14. 05. 2011 14.26
ZDA ima pod "sponzorstvom" tudi pakistansko vlado- vsi nesporazumi so le navidezni - tudi Pakistan premore kakšno "Barbiko"- ne bit naiven folk no !! :))
hot-shot69
14. 05. 2011 14.13
Zelo zanimivo je, da Pakistan nima ravno slabe vojske, pa lahko Američani brez problema preletijo pol države, likvidirajo par ljudi in ozemlje zapustijo. Ameri z največjo lahkoto zgazijo cel svet in to brez jederskega orožja. Ne da podpiram njihova dejanja, ampak tako pač je!
redinmir
14. 05. 2011 12.31
Obstaja neka jasnovidna napoved od decembra 2010, ki pravi da bo Pakistan postal glavni svetovni teroristični mecen in še več, postal bo tudi resna grožnja Indiji.
Ny152
14. 05. 2011 12.01
Upret Američanom, samo godrnjaš lahko in probaš, ampak dokler ima Amerika interese na tvojem vrtu brez skrbi da bo dobila svoje. Če lahko FBI ki naj bi delovala samo v ZDA lovi barabe po celem svetu in pride v vasico imenovano Maribor in dat rektalni pregled vsem štajercem da najdejo to kar iščejo, potem kaj šele lahko nardi Ameriška vojska:D:D:D:D God blessD:D:D
tekavcminka56
14. 05. 2011 11.51
mcclain raj si poglej kok minusov si dobiu k si reku da so tenerifi u ameriki hahahahhh talent
tekavcminka56
14. 05. 2011 11.33
mcclain js ti nism kriv za tvojo nerazgledanost in da je 9/11 uprizorila amerika sama...če pri vseh teh virih še nisi prišel do tega, ti pa ni pomoči, tko da ti kr veselo naprej živi v zmoti, čez 10let boš pa vidu da je meu stric rocky prav...lp
McClain
14. 05. 2011 11.14
rocky247 ti se pa na soncno svetlobo vozis naokrog? Amerikanci potrebujejo nafto glih tko kot ti, pa mogoce se malo manj, ker so 35 let pred nami v vsem. CPakistancem pa svetujem, naj taksne barabe kot je bil Bin Laden izvozijo v Slovenijo, tukaj se jim sigurno ne bo nic zgodilo in rocky bo srecen.
tekavcminka56
14. 05. 2011 10.56
pakistanci dobro jutro....svaka čast, treba se jim bo počas mal upret sam bomo vidl kaj si bodo pa oni spet zmisll...mogoče osamo bin ladna 2 alpa kej podobnega in spet se bo bombandiralo po bližnjem vzhodu in črpalo nafto...sick
Mr.Somebody
14. 05. 2011 10.40
Ja, ker Pakistanci se pa res lahko borijo proti Talibanom, ubistvu so pri tem tako uspešni, da je zaradi visoke varnosti postal Islamabad prava turistična bomba!
wxyzzyxw
14. 05. 2011 10.25
bravo Pakistan...folk ni neumen
tsdafsdfsfgjhtz
14. 05. 2011 10.01
ko enkrat preleti tako letalo čez neko ozemlje potem ti mora narediti klik klik klik povsem jasno je kdo nadzira to ozemlje. klik
erikon
14. 05. 2011 09.53
Bravo Pakistanci da ste se končno zmigali proti tem teroristom....