Tujina

Palestinci živijo v revščini

New York, 25. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški veleposlanik v Izraelu Dan Kurtzer je po srečanju z izraelskim zunanjim ministrom Šimonom Peresom izjavil, da razmere na zasedenih palestinskih ozemljih spominjajo na "humanitarno katastrofo".

Izraelski dnevnik Ha'aretz je poročal, da 70 odstotkov vseh Palestincev živi z manj kot dvema evroma na dan. Vsak peti otrok pa trpi za hudo podhranjenostjo.

Na srečanju z izraelskim zunanjim ministrom Šimonom Peresom je Kurtzer Izrael pozval, naj odpravi stroge omejevalne ukrepe za palestinsko prebivalstvo in jim da več svobode gibanja. Izraelske oblasti pa so medtem pod pritiskom mednarodnih obtožb napovedale, da bodo uvedle preiskavo o ponedeljkovem letalskem napadu v Gazi, v katerem je umrlo 17 ljudi. Med žrtvami je bilo največ žensk in otrok.

Sprostitev palestinskega denarja

Razmere v katerih živijo palestinski otroci obsojajo celo Američani
Razmere v katerih živijo palestinski otroci obsojajo celo Američani FOTO: Reuters

Izraelski zunanji minister Šimon Peres, ki se je danes sestal s predstavniki ZDA, ZN, EU in Rusije, je četverici predstavil načrt za olajšanje trpljenja ljudi, ki že več mesecev živijo v obleganih mestih na Zahodnem bregu, kjer velja policijska ura. Zaradi velikega pritiska iz tujine, predvsem iz ZDA, pa je izraelska vlada včeraj tudi sklenila, da bo palestinskim oblastem kot nujno pomoč že v prihodnjih dneh nakazala kakih 15 milijonov evrov.

Izrael je od začetka intifade pred 22 meseci zadržal za okoli 450 milijonov evrov davkov, ki jih je pobral v imenu palestinskih oblasti. Na pritisk ZDA je izraelska vlada prenehala pogojevati nakazilo teh sredstev palestinskim oblastem. Peres je že včeraj povedal, da je Izrael Palestincem nakazal okoli 45 milijonov ameriških dolarjev od sredstev, ki jih je Izrael zamrznil po septembru 2000.

Eksplozija v Dženinu

V Dženinu na Zahodnem bregu je bilo medtem v eksploziji, ki je odjeknila v bližini avtobusa, huje ranjenih pet Palestincev. Palestinski avtobus naj bi zadel v obcestno bombo, ki je eksplodirala. Bombo naj bi palestinski skrajneži nastavili že pred meseci, ko so načrtovali napad na izraelski tank, so povedali palestinski varnostni viri.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA