Tujina

Palestinski parlament potrdil Abasa

Gaza/Betlehem, 29. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Palestinski parlament je potrdil novega palestinskega premiera Mahmuda Abasa in njegov kabinet. Abas je sicer v parlamentu v Ramali predstavil svoj program. Napovedal je okrepljene varnostne ukrepe in odločnejše ravnanje proti palestinskim skrajnežem.

Palestinski premier Mahmud Abas odhaja iz rezidence palestinskega vodje Arafata
Palestinski premier Mahmud Abas odhaja iz rezidence palestinskega vodje Arafata FOTO: Reuters

Ob začetku odločilnega zasedanja palestinskega parlamenta v Ramali, na katerem so izrekli zaupnico njegovi vladi, je Abas povedal, da se bo vlada osredotočila predvsem na vprašanja varnosti. Pri tem je napovedal operacije varnostnih sil proti nelegalnemu posedovanju orožja. "Ustavitev oboroženega kaosa, ki ogroža varnost prebivalcev, bo ena izmed naši osnovnih nalog. Orožje imajo lahko zgolj predstavniki vlade," je dejal Abas in napovedal boj proti korupciji v palestinski administraciji: "Vlada ne bo nikomur dovolila zlorabljanja funkcij…. Vlada se ne bo obotavljala, da pokvarjene ljudi pripelje pred sodišča," je dejal Abas.

Abas je obenem zahteval popolno končanje izraelske zasedbe palestinskih ozemelj, ki naj bi bila "korenina našega trpljenja in glavni vir naših težav". Kot je dejal Abas, bo končanje izraelske navzočnosti na palestinskih ozemljih v mejah iz leta 1967 in v vzhodnem Jeruzalemu prva naloga nove palestinske vlade. Pri tem je poudaril, da pogajanj o spremembah mednarodnega mirovnega načrta za Bližnji vzhod ne bo. "Časovni načrt je potrebno uresničiti, ne pa se o njem pogajati", je povedal. Časovni načrt bližnjevzhodne četverice - ZDA, Rusija, EU in ZN - med drugim predvideva vzpostavitev palestinske države do leta 2005.

Hamas in Islamski džihad zavračata razorožitev

Skrajni palestinski gibanji Hamas in Islamski džihad sta zavrnili poziv novega Mahmuda Abasa, naj položita orožje. "Menim, da Abasov poziv ni primeren, kajti naša življenja ogroža sionistični sovražnik, poleg tega moramo tudi braniti našo zemljo," je dejal predstavnik Hamasa Abdelaziz al Rantisi in dodal, da bi bilo to samomorilsko dejanje.

Predstavnik Hamasa Rantisi je dejal, da orožje ne bodo položili, dokler jih Izrael okupira
Predstavnik Hamasa Rantisi je dejal, da orožje ne bodo položili, dokler jih Izrael okupira FOTO: Reuters

Islamski džihad pa je poudaril nujnost, da ohrani "orožje za upor". "Želimo vedeti, ali je Abas z nelegalnim orožjem imel v mislih orožje za upor. Palestinski narod je namreč tarča neprestane agresije, nadaljuje pa se tudi okupacija naših ozemelj. Zato ostaja naša prednostna naloga, da se ji postavimo po robu," je dejal predstavnik Islamskega džihada Mohamed al Hindi.

Izrael čaka na dejanja

Na govor novega palestinskega premiera se je že odzval Izrael. Tiskovni predstavnik izraelskega premiera Ariela Šarona, Ranan Gisin, je ob tem dejal, da bo Izrael sodil Mahmuda Abasa po dejanjih, ne besedah. "Kar šteje, niso obljube in reforme, temveč njihovo uresničevanje. Pri tem pa ne gre le za boj proti terorizmu, temveč tudi za vodenje reform, s katerimi bi se končal kaos, ki vlada v palestinski družbi," je še dodal Gisin.

Japonska zunanja ministrica Joriko Kavaguči pa je po pogovorih s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom, premierom Abasom in ministrom za mednarodne odnose Nabilom Šatom v Ramali dejala, da bo Japonska Abasovo vlado podprla z več kot 22 milijoni dolarjev. Kavagučijeva je še dodala, da Japonska pričakuje čimprejšnjo uresničitev časovnega načrta za Bližnji vzhod, ki so ga pripravili ZDA, Rusija, EU in ZN, med drugim pa predvideva vzpostavitev palestinske države do leta 2005.

Nasilje ne pojenja

Tudi izraelska politika "usmerjenih atentatov" se nadaljuje v nezmanjšanjem tempu (Foto: Reuters)
Tudi izraelska politika "usmerjenih atentatov" se nadaljuje v nezmanjšanjem tempu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po navedbah očividcev je bil v raketnem napadu izraelskih helikopterjev na avtomobil ubit vodilni član skrajne Ljudske fronte za osvobodite Palestince. V napadu naj bi bil ubit še nek mimoidoči.

Od začetka začetka upora proti izraelski okupaciji, ki se je začel septembra 2000, je umrlo 2012 Palestincev in 734 Izraelcev.

Že pred tem pa sta bila blizu Betlehema na Zahodnem bregu v napadu izraelskih oklepnikov ubita dva pripadnika skrajnih Brigad mučenikov Al Akse, ki so povezane z gibanjem Fatah palestinskega voditelja Jaserja Arafata, so še navedli palestinski varnostni viri.

Ubita sta bila 28-letni Mohamed Salah, vodja Brigad na območju Betlehema in 26-letni Anan Džavariš, eden od poveljnikov Brigad. Pripadnika Brigad so ubili v Salahovi hiši v vasi Al Hader blizu Betlehema.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0