Tujina

Papež dopolnil 82 let

Vatikan, 18. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Janez Pavel II. je danes dopolnil 82 let. V Vatikanu ne načrtujejo posebnega praznovanja, vse več pa je namigovanj, da bi papež zaradi slabega zdravja po 23 letih pontifikata utegnil odstopiti.

Janez Pavel II.
Janez Pavel II. FOTO: Reuters

Za Svetega očeta bo danes torej običajen delovni dan, nekoliko bolj svečano naj bi bilo le kosilo, na katerega je povabljenih tudi nekaj gostov, so sporočili s Svetega sedeža.

V zadnjem času so zaradi papeževega slabega zdravja vse pogostejša ugibanja o njegovem morebitnem odstopu, ki pa jih je sam odločno zavrnil. Tako je v sredo v govoru na trgu Svetega Petra dal vedeti, da v 24. letu vodenja rimskokatoliške cerkve ne namerava odstopiti s položaja. "Računam na vašo duhovno podporo, da bom lahko zvesto nadaljeval službo, ki mi jo je zaupal Gospod," je dejal.

Dva vplivna kardinala sta pred dnevi izrazila prepričanje, da bi papež zagotovo odtopil, če bi ugotovil, da zaradi bolezni ne more več opravljati svojih obveznosti. Uradni Vatikan se na te izjave prvič ni odzval z ogorčenjem. Spomnili so le na papeževe besede, da bo ostal na položaju dokler bo taka božja volja.

Italijanski mediji so danes poročali, da ima papež kljub slabemu zdravju in špekulacijam o odstopu načrte za prihodnost: jeseni naj bi obiskal Hrvaško, januarja pa Filipine. Poleg tega sodeluje pri nastajanju "Socialnega katekizma", ki naj bi ga objavili jeseni in ki bo na približno 300 straneh govoril o družini, delu, gospodarstvu in politiki. Najbolj pa se vrhovni poglavar rimskokatoliške cerkve trenutno pripravlja na svoje 96. apostolsko potovanje, v okviru katerega bo prihodnji teden obiskal Azerbajdžan in Bolgarijo. "Na rojstni dan se papež uči bolgarščine," je v današnji izdaji zapisal nek italijanski časnik.

Janez Pavel II. se je kot Karol Jozef Wojtyla rodil leta 1920 v poljskih Wadowicah. Leta 1938 je odšel v Krakov na študij polonistike, ukvarjal se je z gledališčem in literaturo, v prvih letih druge svetovne vojne pa se je odločil, da bo postal duhovnik. Po končanem bogoslovju v tajnem semenišču je študij nadaljeval v Rimu, učil se je tuje jezike in se nato z doktorsko disertacijo vrnil v domovino. Opravljal je duhovniško službo, bil univerzitetni profesor v Krakovu in Lublinu, leta 1958 je postal krakovski pomožni škof, leta 1964 nadškof in leta 1967 tudi kardinal. 16. oktobra 1978 je bil Wojtyla izvoljen za 264. papeža rimskokatoliške cerkve in tako postal prvi Slovan na sedežu Petrovega naslednika. Prvič po 456 letih je papež postal nekdo, ki ni Italijan.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA