Tujina

Papež Frančišek: Brez dela ni dostojanstva

Cagliari, 22. 09. 2013 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papeža Frančiška je pred Marijinim središčem Bonaria na Sardiniji pričakalo več kot 100.000 vernikov. Papež je bil v nagovoru kritičen do denarja, ki je kot "idol" postavljen v središče gospodarskega sistema in ima nadzor nad vsem, hkrati pa opomnil, da pomanjkanje dela povzroča trpljenje.

Papež Frančišek se je po prihodu na letališče v Cagliariju najprej odpravil v središče mesta, kjer so ga pričakali številni verniki.

Srečal se je s predstavnikom brezposelnih, predstavnico organizacije za solidarnost in predstavnikom pastirjev. Sardinija se spopada z visoko stopnjo brezposelnosti; kar 18-odstotkov otočanov nima dela, med mladimi pa je brezposelnost kar 51-odstotna.

Papež Frančišek je obiskal Sardinijo.
Papež Frančišek je obiskal Sardinijo. FOTO: Reuters

V nagovoru 20.000-glavi zbrani množici v središču mesta je papež nagovoril mlade, ki trpijo zaradi pomanjkanja dela, in vse, ki živijo v negotovosti, omenil pa je tudi delodajalce, ki se borijo za boljši jutri.

V govoru se je dotaknil tudi svojega odraščanja. "To je realnost, ki sem jo dobro poznal v Argentini. Sam tega, da ne bi imel dela, nisem doživel, moja družina pa," je dejal papež in pojasnil, kako je njegov oče s severa Italije odšel v Argentino s trebuhom za kruhom, tam pa v času velike krize leta 1929 vse izgubil.

Zbrane je tolažeče nagovoril o pogumu, ki je potreben za preživetje. Ob tem je dejal, da je današnje stanje "posledica odločitve sveta, ekonomskega sistema, ki v svoje središče postavlja idol, ki se mu reče denar," ob tem pa opomnil, da je potrebno v središče ponovno postaviti moškega in žensko.

"Brez dela ni dostojanstva," je odločno dejal papež. "Borimo se proti temu idolu, proti sistemu brez etičnosti in pravičnosti, v katerem vsemu vlada denar."

V imenu tega sistema smo pozabili na najšibkejše, na starejše, na tiste, ki nimajo ničesar, tudi mladi so danes zapuščeni in brez dostojanstva, je med drugim dejal poglavar Katoliške cerkve.

Pričakali so ga številni verniki.
Pričakali so ga številni verniki. FOTO: Reuters

Papež se je potem odpravil v Marijino svetišče Bonaria, kjer je pred 100.000 verniki obhajal mašo. Ime tega svetišča je tudi izvor imena papeževega rojstnega mesta Buenos Aires.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
24. 09. 2013 01.27
+1
"Papež Frančišek: Brez dela ni dostojanstva" ---> Še slabše je pa, če delaš in za to dobiš minimalca. Da moram potem tik pred penzijo razmišljati o tem, če se ne bom moral iti prodajat v kako pristanišče na stara leta, da bom sploh preživel. Ker se že s plačo ne da, kje pa potem z invalidsko penzijo. -- in bom po tridesetih letih delovne dobe lahko lovil po Luki koper tuje mornarje, če dajo mogoče vsaj pet evrov za brzaka.
SDS_je_poden
23. 09. 2013 11.23
+1
Res lep odraz katolibanov so nekateri goreči komentatorji tu gor, tipa Frater, Götterdämmerung..... Pogled na svet preko okvirjev vere. Obstaja še kakšno drugo orodje, metoda, da sam sebi izkriviš pogled na svet in probleme? Mislim da ne, tega se zaveda tudi Cerkev in zato tako rada vero trži.
T_one
23. 09. 2013 09.04
+3
..."volkovi preoblečeni v jagnjeta oz. v ("dušne") "pastirje""....
Boschtjan Zupanchich
23. 09. 2013 14.50
+2
Žal - Res . Že Tisočletja nas zatirajo , tko kot vladajoči Isto !!!
expl0it
23. 09. 2013 08.55
+1
Naj si pride po dostojanstvo v SLO.
suzuki bandit1200
23. 09. 2013 09.36
+2
Boschtjan Zupanchich
22. 09. 2013 20.42
+0
Hmmmmm, ... ja, ampak, Keeer delomrznež to reče !!!
ONniON
22. 09. 2013 20.18
+7
najnižja stopnja brezposelosti je v avstriji 4,6 % v evropski uniji , tako da ni povsod problem, včasih govorite zelo posplošeno , austrija nikol ni imela problemov z brezposelnostjo , slovenija lahk pa samo sanja o nizki brezposelnosti
Götterdämmerung
22. 09. 2013 21.45
+0
Hecno, skoraj cela Avstrija je zaposlena, pa nikjer ne vidiš praktično nobenih fabrik. Morda delajo v podzemnih laboratorijih, nemara oskrbujejo 200 milijonov turistov, kot bi nas vsako leto obiskali cela Nemčija, Italija in Francija in pri nas pustili eno svojo plačo.
Götterdämmerung
22. 09. 2013 17.58
-9
Kadar papež nekaj reče, se mi zdi, da to nekaj pomeni, ni brez veze, mogoče bi rad uvedel katoliški teror in nas prisilil, da bi začeli spet graditi katedrale in piramide. Zavedajo se tudi objektiva kamere, vsaka malenkost na sliki in okolje imajo svoj simboličen pomen. Sprašujem se, od kod mu takšen prezir in sovraštvo do denarja, nihče ne mara trgovcev, ki služijo le s preprodajo produktov tujega dela in menjalcev denarja, ki z denarjem delajo še več denarja, ne da bi sami dejansko ustvarili kakšno novo vrednost. Od Frančiška denar gre, ne pušča ga ležati po žepih in predalih, ker se zaveda, da tam ne bo nikogar pripravil do tega, da bi naredil kaj koristnega. Cerkev naj reče STOP denarju, v božje hrame naj vstopijo le tisti, ki nimajo nobenih kovancev, bankovcev in kreditnih kartic pri sebi, Vatikan je bankrot, kaput, bomo deložirali, pa to. Kdor ne dela, naj ne je!
Götterdämmerung
22. 09. 2013 17.30
+2
V mestu Calighari, na Sardiniji se nahaja grič Bonaria, kjer so prve punske, rimske in krščanske civilizacije postavile nekropolo in v podzemnih katakombah pokopavali mrtve, kasneje pa so ga preuredili v pokopališče, kjer so pokopavali številne slavne osebnosti. Tam se nahaja tudi Bonarijino svetišče, s katerim od 17.oktobra leta 1335 dalje, upravlja Mercedarijanski duhovniški red, posvečen Devici Mariji, mami od Jezusa. Mercedijanci so bili kraljevski vojaški red, posvečen Mariji, zaščitnici odrešitve vojaških ujetnikov, ki so ji pravili tudi Boginja odkupnine. Sledilci te sekte se še danes zaobljubijo, da so pripravljeni žrtvovati tudi svoje življenje, za pripadnika cerkve, ki bi se odločil, da se bo odvrnil od vere. Gospa iz Bonarije je svetišče dobilo ime po stari legendi. 25. marca 1370 je med hudim neurjem skoraj nasedla na obalo ladja, ki je potovala proti Italiji iz Španije, kapitan je ukazal mornarjem, naj odvržejo ves težak tovor v morje, da bi rešil njih in potnike. Nazadnje so vrgli čez krov še velik zaboj, takoj ko je padel v vodo, je neurje iznenada čudežno prenehalo. Mornarji so sledili zaboju in skušali pobrati tovor iz vode, nato pa so obupali in nadaljevali pot. Zaboj je voda odnesla na obalo, pod vznožjem hriba Bonaria, ko ga je naplavilo, so pritekli ljudje pogledat kaj je notri in ga skušali odpreti. Zaman so razbijali so po težkem zaboju in zmajevali z glavo, nato pa se je spomnil nek otročaj, naj pokličejo Mercedarianske vikarje in moralne teologe na pomoč, ker oni so menda obvladali. Redovniki so takoj pritekli, brez napora dvignili zaboj in ga odnesli v svoje svetišče na hribu. Tam so potihoma in z občutkom odprli zaboj, v prisotnosti vseh lokalnih firbcev so zagledali notri prečudovit kipec Blagoslovljene Device Marije, z malim Jezuščkom v naročju, ki je v desni roki držala GOREČO svečo. A ni to lepo?
Götterdämmerung
22. 09. 2013 17.33
Götterdämmerung
22. 09. 2013 17.44
+0
Lepa je Gospa iz Bonetije, spominja na queste iz FRP igrice Skyrim, grem malo nabijat, rad bi si nabildal skilse, da bom dobil speech perk, s katerim bom lahko v vsakega trgovca investiral 500 zlatnikov, da jm ne bo nikoli zmanjkalo denarja za mojo nakradeno kložuno, he he... Tudi tam dobiš čudežne sposobnosti, s katerimi lahko obvladuješ razne mračne sile, če se posvetiš Demonu Denarja, ti vsi ponujajo boljše cene, če delaš stranske queste, pa lahko najdeš boljšo in dragoceno opremo, ki jo imaš le ti in nihče drug v igrici.
SDS_je_poden
23. 09. 2013 11.19
Götterdämmerung: Kolk si ti star? Duševno bi te uvrstil nekje v obdobje otroka, ki rad posluša pravljice in se igra za najljubšimi stvarmi.
lennchma
22. 09. 2013 17.30
+8
Brez ustreznega plačila ni dostojanstva dragi papež. Dela je veliko, vendar plačila bolj malo!
Boschtjan Zupanchich
22. 09. 2013 20.42
+4
suzuki bandit1200
23. 09. 2013 09.38
+0
Pa glih oni rečejo "ti bo že bog poplačal".
suzuki bandit1200
23. 09. 2013 14.29
Vse lepo na roko brez ddv,država tukaj je dnar.
trucker87
22. 09. 2013 17.10
+5
toti papež pa mi je taki car da bi ga rad enkrat v živo vido
Frater
22. 09. 2013 17.00
+0
Papa Franjo I., našim ljudem se vsiljuje "demokratični socializem", kakršenkoli zmazek že to naj bi bil. Vemo le, da gre za idejo, ki črpa iz Kardeljevega samoupravljanja in je esencialno reakcionarna, enkrat pa smo jo že izkoreninili. Danes "socializem" postkomunističa "levica" skuša vnovič prodati, kot nekaj novega v "demokratičen" celofan zavitega. Ko propade partija in se njihovi ideologi razkropijo, marginalizirajo, skušajo na javno mnenje vplivati preko raznih iniciativ, delavsko punkerska univerza, je ena ljubljenka foruma 21, njihov načrt pa prevzem vloge delavske avantgarde tekom revolucionarne ujme. Vendar s to vrsto ljudi imamo Slovenci bogate izkušnje, zato njihove resnične namene z lahkoto prepoznamo ter nanje tudi primerno odreagiramo. Resnica je le ena, oziroma kot je povedal apostol neoliberalnega kapitalizma Milton Friedman; "Svet deluje po principu posameznikov, ki si prizadevajo za svoj lasten interes." Za solidarnost in benevolenco pa imamo tu cerkev.
fabjan72
22. 09. 2013 17.08
+3
to je prav tako nagnusno napisano,kot je nagnusen tudi tvoj fris
Frater
22. 09. 2013 17.18
+2
In potem se sodobni agnostiki pohujšujejo nad ritualom eksorcizma. Kaj je to, če ne zlo, ki je obsedlo in izmaličilo človeka, to prelepo Božjo stvaritev?
Götterdämmerung
22. 09. 2013 17.31
-1
Najhujši so ateisti, ker zanikajo vse razen najvišjo naravno silo.
SDS_je_poden
23. 09. 2013 11.15
+1
Frater: Oglašaš se ti, ki imaš polno rit. Dej povej že enkrat s čim se ukvarjaš, da tako zagovarjaš neoliberalni kapitalizem.
Götterdämmerung
22. 09. 2013 16.41
+2
Tudi delo je v redu, včasih so ljudje živeli v odročnih in majhnih, med sabo oddaljenih skupnostih, namesto ritja po blatu in zlaganja kamenja, so se raje zamotili z lovom na samice in pohajkovanjem, pogumno so rinili tja, kamor se ni še nikomur prej ljubilo, pa to. Ker ni bilo praktično s sabo vlačiti pol tone razne krame, orožja, hrane in čarobnih napitkov, kolikor največ zmore človeška mišica in kost, so iznašli zlato in diamante, kasneje pa tudi denar. Cerkev to dobro ve, fizično delali so bolj malo, svetlečih kamenčkov in ogledalc so si nabrali pa za celo goro, najbrž zato, ker tako zaničujejo Idola Denarja. Katoliška cerkev ima najraje spreobrnjence, ker oni so dojeli bistvo in so najbližje njihovemu Idolu Boga, nedosegljivega idealnega človeka. Rad se sprehajam po gozdu, včasih najdem kakšno lepo jaso in se sprašujem, kako lepo bi bilo, če bi mi nekdo tja postavil kakšno lepo svetišče, s kakšno mistično skrivnostno zgodbo, amapk se nikomur ne ljubi nositi tja toliko težkega kamenja. Bi bilo tudi brez veze, narava je najlepše svetišče sama po sebi, rastline in živali temu ne pravijo Idol Dela ampak življenje, njihov proizvod je anizotropija, borijo se za preživetje in delajo edino kar znajo in zmorejo s svojimi kreplji, tačkami, parklji. Idol Dela je radikalno spremenil naravno okolje, ukrivil je naravne zakone in postavil visoke zaloge potencialne energije. Delo je sila na poti, sila je produkt pospešene mase, vse je energija, ki je le razlika med različnimi potenciali, čas teče le v očeh posamezne zavesti, ne vidimo celega spektra svetlobe, narava se uči od človeka in posnema njegovo umetnost, vse to ne morejo biti zgolj nepovezana naključja. V potu svojega obraza boš jedel kruh, dokler se ne povrneš v zemljo, kajti iz nje si bil vzet. Zares, prah si in v prah se povrneš, kaj so hoteli povedati pa s tem? Vse je bilo v redu, dokler ni prišel Jezus kristus in nas začel siliti, naj delamo.
Götterdämmerung
22. 09. 2013 16.41
+1
SDS_je_poden
23. 09. 2013 11.17
To kar si napisal gor je navadno smetje. Če se kdo od koga uči, se človek od narave, ki je prisotna na tem planetu veliko dlje kot mi. Ne postavljaj ljudi nad naravo, ker realno smo samo njen del.
dr.dare
22. 09. 2013 16.34
+0
Brez dela ni dostojanstva? Ja kdaj pa bodo duhovniki potem začeli delat in si plačevati prispevke?
Boschtjan Zupanchich
22. 09. 2013 20.43
žal so se preveč polenili, tko kot celotno Človeštvo, Tko, d atega filma Žal nebomo videli , vsaj pred Velikim Čiščenjem ne .
Matjaž Zvan
22. 09. 2013 16.29
+2
Dela, poštenja, in miroljubja. Začinjenega s kančkom pomoči sočloveku. Oh, morda bi to celo pripeljalo do enakopravnosti :-)
Götterdämmerung
22. 09. 2013 16.16
+0
V redu denar, ampak kaj pa naj počnemo, a nismo v imenu lažnega Idola Dela naredili že dovolj škode, na celem planetu?
Götterdämmerung
22. 09. 2013 16.14
-2
Frančišek je pozabil povedati, zakaj je njegov oče izgubil ves denar in ostal brez vsega, mogoče se ga je zapil.
Götterdämmerung
22. 09. 2013 16.15
+1
Nisem še slišal, da bi kak gostinec zapustil oštarijo cerkvi.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
22. 09. 2013 16.04
-1
CE BI BILO DELO KAJ VREDNO V SVETU REVCINE NEBI BILO .POZABIL JE POVEDATI BISTVO DA CE SI LOPOV V SVETU IMAS VSE TO VELJA POSEBEJ ZA POLITIKE SVETA IN SLOVENIJE. CE SI DELAVEC NIMAS NIC VEC .PRENEHAJTE Z TEMI VERAMI.CE BI BILE ZLAGANE VERE RES TAKO DOBRE REVCINE V SVETU NEBI BILO VEC .VERA HODI Z POLITIKO V ROKI TAKO JE ZE OD JEZUSOVE SMRTI .SRAM VAS BODI VERA SVETA SAME SKORUMPIRANE BESEDE SVETA.LAZE .LEP POZDRAV 24 UR
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
22. 09. 2013 16.07
-2
LEP POZDRAV 24 UR TILE SKORUMPIRANI VODITELJI VER NIMAJO POJMA KAJ SPLOH GOVORIJO.LEP POZDRAV