Tujina

Irski premier: 'Rane so še vedno odprte.' Papež: 'Samo priznam lahko težo škandala'

Dublin, 25. 08. 2018 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
6

Papež Frančišek je prispel na dvodnevni obisk Irske, kjer se katoliška cerkev sooča z novim valom kritik zaradi spolnih zlorab v tamkajšnjih cerkvenih institucijah. Papež Frančišek ob prihodu izrazil "sram in trpljenje", ker se cerkvene oblasti niso ustrezno spopadle s spolnimi zlorabami, ki so jih na Irskem zagrešili duhovniki.

Gre za prvi obisk papeža na Irskem od leta 1979, ko je zeleno deželo obiskal Janez Pavel II. Papež Frančišek je iz 'Papamobila' pozdravil tisoče, ki so se zbrali na dublinških ulicah. 

Papež na Irskem
Papež na Irskem FOTO: AP

Papeža sta ob prihodu na letališču v irski prestolnici Dublin med drugim pričakala zunanji minister Simon Coveney z družino in dublinski nadškof Diarmuid Martin, srečal se je tudi že s predsednikom Michael D Higginsom in premierjem Leom Varadkarjem, homoseksualcem, ki je uspešno vodil kampanji za poroke istospolnih parov in rahljanje zakonodaje o splavu. Premier je pred srečanjem dejal, da namerava s papežem spregovoriti o resničnih skrbeh Ircev glede dediščine preteklosti. "Rane so še vedno odprte," je dejal.

Neuspeh cerkvenih organov sproža zgražanje

Številne preiskave na Irskem so namreč pokazale, da so v preteklosti v posvojitev nezakonito dali številne otroke neporočenih žensk, pri tem pa sta sodelovali država in katoliška cerkev.

"Neuspeh cerkvenih organov - škofov, duhovnikov in drugih - pri soočanju z zločini sproža zgražanje in ostaja razlog za trpljenje in sram katoliške skupnosti. Tudi sam delim ta občutka," je po prihodu v Dublin dejal Papež Frančišek.

Dejal je, da lahko samo prizna težo škandala, ki so ga pripadniki Cerkve zagrešili z zlorabami mladoletnih, ki so jim bili zaupani v varstvo in izobraževanje. Dodal je, da še posebej misli na "ženske, ki so bile v preteklosti izpostavljene težkim preizkušnjam".

Frančišek je še izrazil upanje, da bodo razkrite zlorabe pripomogle k temu, da bo v celotni družbi prepoznan pomen zaščite mladoletnih in ranljivih skupin odraslih.

Ob obisku papeža v Dublinu poteka tudi protest skupine Mi smo Cerkev, ki se zavzema za reforme katoliške cerkve, med drugim za možnost posvetitve žensk v duhovnice in odpravo izključevanja istospolnih.
Ob obisku papeža v Dublinu poteka tudi protest skupine Mi smo Cerkev, ki se zavzema za reforme katoliške cerkve, med drugim za možnost posvetitve žensk v duhovnice in odpravo izključevanja istospolnih. FOTO: AP

Papež je obenem Irce v času, ko se v državi krepi sekularizacija, pozval, naj ohranijo vero.

Kot poroča the Guardian se je v govoru, ki mu je prisostvoval papež, Varadkar osredotočil na temne čase Cerkve in pozval k vzpostavitvi novega razmerja med državo in cerkvijo, ki bo odražalo sodobno Irsko, v kateri religija ni več v središču družbe.

Ob obisku protesti

Ob obisku papeža v Dublinu poteka tudi protest skupine Mi smo Cerkev, ki se zavzema za reforme katoliške cerkve, med drugim za možnost posvetitve žensk v duhovnice in odpravo izključevanja istospolnih.

Na most, ki je bil pred kratkim prizorišče protesta, so v znak solidarnosti z žrtvami cerkvenih zlorab, protestniki privezali modre trakove.

Papež se bo med dvodnevnim obiskom na Irskem sestal tudi z žrtvami spolnih zlorab v irskih cerkvenih institucijah. Kdaj bo do srečanja prišlo, še ni znano.

Na most, ki je bil pred kratkim prizorišče protesta, so v znak solidarnosti z žrtvami cerkvenih zlorab, protestniki privezali modre trakove.
Na most, ki je bil pred kratkim prizorišče protesta, so v znak solidarnosti z žrtvami cerkvenih zlorab, protestniki privezali modre trakove. FOTO: AP

Osrednji namen papeževega potovanja na Irsko je sicer udeležba na devetem svetovnem srečanju družin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
26. 08. 2018 14.19
+1
Če bi bilo papežu zares žal, bi odpravil celibat in za glavnega krivca za zlorabe proglasil tistega papeža, ki ga je uzakonil.
JE-BI-GA
26. 08. 2018 10.16
+3
Cerkvene oblasti se niso spopadle z spolnimi zlorabami........ kako ???????.........sami so bili največji pra.ci
kolbek460
26. 08. 2018 07.24
+4
Samo jih iztožit za tri štiri milijarde dolarjev odškodnine !!!!!!!!!!!!!!!!!
ina5785
25. 08. 2018 21.07
+4
Moj omiljeni papež FRANČIŠEK!!!!! EDINI, EDINI papež do sedaj, ki je odkrito spregovoril o pedofiliji in nečednostih v RKC. Opravičil se je neštetokrat žrtvam. . . . . . . in hoče oz.želi, da se te sprevrženosti cerkvenih fanatikov, izkoriščevalcev brez duše - kaznuje! Dragi FRANČIŠEK, jaz pa enostavno NE razumem, ZAKAJ te desnaki NE marajo??????????????
penintheass
25. 08. 2018 19.28
+7
Prepovedat RKC! In zico okrog Vatikana postavit...
anakondabox
25. 08. 2018 18.34
+16
Pojdimo od besed k dejanjem. Vse dragulji, zlato, neizmerno bogastvo Vatikana in z njim cerkvenih institucij, ne more odtehtati trpljenja, ki so ga doživele najstniške žrtve pedofilije. Predlagam, da vsi cerkveni dostojanstveniki, ki so skrunili mlada bitja, molijo na kolenih do konca življenja za svoje odpustke. Pa še ne bo dovolj, kajti fizična bolečina je mnogo blažja od bolečine duše.