Tujina

Papež, ne pridigaj, ali kako Salvini odpira (ne)osvojljivo fronto

Ljubljana, 30. 06. 2019 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Faris Kočan
Komentarji
122

V začetku junija je Matteo Salvini za potrebe predvolilnega shoda pred lokalnimi volitvami v majhnem mestecu Foligno izjavil, da se počuti kot "oče 60 milijonov Italijanov". Ta izjava bi šla hitro v pozabo, če je župan Milana Giuseppe Sala ne bi ohranil pri življenju na način, da se je nanjo žolčno odzval. Dejal je, da Salvinija ne želi niti za strica, s tem pa je (ne)hote zgolj utrdil tezo, da Salvini v Folignu ni govoril kot politik, temveč kot verski vodja.

V preteklih mesecih politične delnice Mattea Salvinija, sicer ministra za notranje zadeve in predsednika Severne lige, rastejo v nebo, kar mu je omogočilo, da svojo retoriko predrugači na način, da v svoje govore z vpeljevanjem elementov katoliških verskih simbolov v italijansko družbo penetrira kot kvazi-papeška figura. Ironično je, da je v (izpraznjenem) italijanskem političnem prostoru njegov edini rival resnično zgolj papež. Ne samo, da je papež Frančišek v preteklosti zasedel promigrantska stališča, kar je v nasprotju s stališči Salvinijeve Severne lige, ampak je s svojimi posrednimi sporočili Salviniju sporočil, da ostro nasprotuje njegovim poskusom prilaščanja verskih simbolov. Papež Frančišek in Matteo Salvini nista zgolj popularna voditelja, ki se med seboj ne strinjata, ali pa mogoče celo ne marata, temveč v izjemno polarizirani Italiji upodabljata dva nasprotujoča pogleda na zahodno civilizacijo in temeljne vrednote – upam si trditi, da smo priča dejanskemu boju za "italijansko dušo".

Matteo Salvini
Matteo Salvini FOTO: AP
Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Konflikt med političnim in verskim voditeljem se večino časa odvija na subtilni ravni, včasih pa kdo od njiju enostavno ne more iz svoje kože. Malce vidnejši napad se je zgodil v začetku maja, ko je papež Frančišek prek predstavnikov romske in sintske skupnosti v svojem govoru napadel Salvinijevo protiromsko retoriko. Dejal je, da "obstajajo drugorazredni državljani", ampak da so "drugorazredni državljani tisti, ki sovražijo, namesto da bi sprejemali". Boj med Salvinijem in Papežem se je nadaljeval nekaj dni kasneje, ko je kardinal Konrad Krajewski, sicer tesen zaveznik papeža Frančiška, prekršil italijansko pravo, odprl že policijsko zapečaten števec ter vrnil dostop do elektrike revnim italijanskim družinam, ki živijo v eni izmed stavb v Rimu. Salvini je bil, zaradi svoje funckije, o prekršku Krajewskega nemudoma obveščen, kar je pridoma izkoristil na naslednjem predvolilnem shodu v majhnem mestecu Bra. Dejal je, "da si želi verjeti, da bo (Krajewski) po tem, ko jim je ponovno odprl števec, plačal še 300.000 evrov visok račun". Salvinijeva retorika proti papežu Frančišku se je samo še stopnjevala in sodu izbila dno 18. maja v Milanu, ko je Salvini gostil Marine Le Pen in Geerta Wildersa. Salvini je v uvodnih besedah dejal, "da to govori Papežu Frančišku, ki je dejal, da moramo znižati število žrtev v Sredozemskem morju", in nadaljeval, da "italijanska vlada s ponosom in v duhu krščanstva skrbi za to, da v Sredozemskem morju ne bo žrtev". Velja omeniti, da je množica, ko je Salvini omenil papeža Frančiška, izžvižgala vrhovnega duhovnega vodjo vseh katoliških Cerkva.

Papež Frančišek namreč že dlje časa ostaja največji kritik retorike Severne lige do iskalcev azila, predvsem pa vladne politike do rešilnih ladij, kar je izgnalo večino nevladnih organizacij iz Sredozemlja in povzročilo oster odziv Visokega komisarja Združenih narodov za begunce. Papež Frančišek prav tako ni ostal tiho, ko je Salvini uveljavil politiko preprečevanja vstopa ladij z migranti v italijanska pristanišča, a pri tem svojih govorih ni niti enkrat omenil ne Salvinija ne njegove stranke, kar pa ne moremo reči za italijanskega podpredsednika vlade. Salvini, ki je sicer že večkrat poudaril, da je njegov papež Benedikt XVI., je v intervjuju za osrednjo italijansko televizijo dejal, "da Frančiška skrbi za duše, njega pa za avtohtone Italijane". To pa ne pomeni, da Salvini na svojih intervjujih in shodih ne uporablja lastne različice katoliške pripadnosti in religioznosti. Na enem izmed shodov je denimo poljubil rožni venec in pel gospel. Ko je njegova stranka dosegla rekordnih 34 % na zadnjih evropskih volitvah, je Salvini zmago posvetil devici Mariji, oziroma kar Marijinem brezmadežnem srcu. Na njegovi knjižni polici v pisarni se nahaja vzhodna pravoslavna ikona Jezusa Kristusa in voda iz reke Pad, ki je osrednjega pomena za domnevno neopogansko preteklost njegove stranke. Stranka Severna liga je namreč v svojih začetkih bila izrazito secesionistična stranka severa, ki naj bi predstavljala "keltske korenine" severnjakov v izrazito "latinski Italiji". Severna liga si je namreč prizadevala za nastanek Padanije, kar pa je sčasoma opustila in pričela podpirati idejo davčne avtonomije bogatega severa. Šele Salvini je bil tisti, ki je leta 2013 Severno ligo popeljal na državni politični parket in jo v petih letih pripeljal do najmočnejše stranke v državi.

Razumevanje vere in samega koncepta religioznosti v Italiji je precej neobičajno, kar je v svoji najnovejši knjigi o "Fenomenu Salviniju" dokazoval tudi Lorenzo Pregliasco. V knjigi je poudaril, da je religija v Italiji bolj institucija kot vrednostni sistem, saj se Italijani, ki se večinoma izrekajo za sekularnost, identificirajo kot katoliki. Cerkev je v Italiji močno prisotna, a je razumljena bolj kot vir stabilnosti in ne simbol vernosti, kar dokazujejo predvsem osrednji italijanski časopisi, ki se velikokrat razpišejo o okrnjeni moči Vatikana, nikoli pa o sami verski doktrini. 

Italijanska politika je izjemno zanimiva, ko pride do vprašanja religije, saj na eni strani ne obstaja jasna ločnica med cerkvijo in državo, po drugi strani pa sama vera ni dominantna v javnem diskurzu, sploh če italijanski javni prostor primerjamo z ameriškim. Salvini je dober primer italijanske anksioznosti, ko je govora o veri in Vatikanu, saj človek včasih dobi občutek, da si želi prepričati Italijane v to, da je večji katolik od Papeža. Podobno opažanje je ponudil tudi Dario Tuorto, sociolog na Univerzi v Bologni, ki je poudaril, da Salvini ne more neposredno napasti papeža, ko govori o katolicizmu, zato je v zadnjem obdobju raje ubral taktiko, ki temelji na poudarjanju tradicionalnosti. Slednje je pri relativno mladem Salviniju koristno tudi zato, ker postaja vse bolj privlačen za starejše konservativce, ki so prej volili predvsem Silvia Berlusconija. Za starejše volivce Salvini postaja povprečni Italijan s sliko očeta Pija iz Pietrelcine, za mlajše reakcioniste in identitarce pa branitelj italijanske katoliške identitete. Takšen pogled utrjuje tudi italijanska agencija za merjenje javnega mnenja Quorum, ki je jasno pokazala, da Severna liga ni zgolj izjemno popularna med najbolj vernimi Italijani (34 %), temveč tudi med tistimi, ki cerkev obiskujejo občasno (38,5 %). Popularnost Salvinija pri slednjih je potrebno razumeti na način, da je nacionalna identiteta Italije, ki je močno vezana na religijo, ogrožena zaradi naraščajočega števila migrantov. Salvini ni popularen samo pri izjemno sekularnih volivcih in pri tistih, ki močno spoštujejo papeža, a nič zato, saj je raziskava leta 2016 pokazala, da se 71 % Italijanov identificira kot katolike, ki ne prakticirajo cerkvene religioznosti.

V zadnjem obdobju med raziskovalci in analitiki obstajata predvsem dva pogleda pri razumevanju vzpona skrajno desnih strank v Evropi. Če jih en tabor razume kot spopad med prorazstveljenskimi in protirazsvetljenskimi silami, pa jih drugi tabor razume kot spopad med krščanstvom in islamom. Na eni strani imamo cerkev, ki poudarja načelo spoštovanja drugačnosti, na drugi strani pa tiste, ki zavračajo tujce in temeljne človekove pravice. V Italiji v tem trenutku zmaguje predvsem druga različica razumevanja sveta, Vatikan pa po tej poti ostaja edina resna sila, ki se je zmožna spopasti s Salvinijem. 

*Faris Kočan je mladi raziskovalec na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
05. 07. 2019 12.41
Zakaj se pa mi bunimo zaradi ograje z Italijo?? Saj mi imamo tudi ograjo na J meji.
Nimasmisla
01. 07. 2019 07.19
+2
ta ne bo videl nebeškega kraljestva
Alojz69
30. 06. 2019 15.58
-7
Ja saj sam to pocnejo sami pa izdajo svojo nacijo ko odobrujejo migracije
sid33
30. 06. 2019 15.47
+4
Moja podpora gre salviniju...
Sava Sava
30. 06. 2019 15.19
+0
ZA allcolours: Praviš, da vera in sveti spisi ne zapovedujejo teh zločinov. Žal ne drži. Sveto pismo stare zaveze vrvi od ukazov Boga zaslepljenim vernikom, koga vse naj pobijejo. Napr.: o dobrem bogu, ki je naročil poslušnemu Abrahamu, naj v dokaz svoje vere lastnoročno ubije svojega vdanega sina Izaka (Genesis). - o odpuščajočem bogu, ki »ne pušča brez kazni, ampak kaznuje krivdo očetov na sinovih in vnukih do tretjega in četrtega roda.” (2 Mojzes) - o božjih popotnih nasvetih Mojzesu, če v puščavi sreča druga (neizvoljena) ljudstva: “… poderite njihove oltarje, razbijte spominske kamne in posekajte sveta drevesa!” (2 Mojzes) - o Mojzesu, božjem izbrancu, ki je svojim preostalim privržencem (ki se niso vrnili v vero svojih dedov) velel, naj z meči po taboru od vrat do vrat pobijejo vse razvratneže, “celo svojega brata, prijatelja in sorodnika”. Tisti dan so tako po izrecni želji razsrjenega boga pobili okoli 3.000 rojakov (2 Mojzes)…. In za konec še spoštovanje božjega ukaza o tujcih: “Tujca ne zatiraj in ne stiskaj; kajti tujci ste bili (moj op.: vključno z Jezusovo družino) v egiptovski deželi!«. – Torej ni problem sedanji papež, ki zagovarja migrante, ampak sam levičarski Bog. A ga je Salvini razkrinkal.
Quatflow
30. 06. 2019 16.25
-4
Sava tezko je dobesedno povzeti stavke, kajti tu gre za celotno zgodbo in pravilno branje sv.pisma, ki se ga v nekaterih primerih bolj poslusa, ..kot dobesedno povzema. Nekaj je tudi poosebitev. Bog je skusal Abrahama koliko je ubogljiv, tako ali tako je imel moc ga oziviti.. kazen Boga se povzema kot opozorilo glede na lastna (clovekova) dejanja. Kazen sama ne prihaja od Boga, ampak zaradi cloveka samega po njegovih dejanjih.
Sava Sava
30. 06. 2019 16.49
+1
To so izgovori, ko ni argumentov. Bi ti umoril svojega sina, ko bi Bog tako velel!? Jaz ne bi, raje grem za kazen dostojanstveno v pekel kot k takemu bednemu Bogu. V zadnjih nekaj letih se je podobno zgodilo v Sloveniji in v Črni Gori, enkrat je na Božji ukaz sin umoril mater, v drugem primeru očeta. Seveda nista oživela. In kakšen je ta Bog, ki na tak način preizkuša vero svojih vernikov? Le nekaj let nazaj je slovenski teolog in dr., profesor v Avstriji, javno (v Delu) zagovarjal poboj 3.000 Mojzesovih rojakov na ukaz Boga, češ da je tako Mojzes "poenotil ljudstvo"! Ti je kaj znan ta pojem iz novejše zgodovine? V 2. svet. vojni so "pravi" kristjani dobesedno in z olajšanjem poslušali razlago sv. pisma, da se sme ubijati, če tako Bog ukaže (posreduje pa jim Njegovo željo Cerkev), napr. zapornike v konc. taborišču Jasenovac.
matej1111
30. 06. 2019 15.16
+13
Salvini, ne daj se, ker skrajni levičarji bodo preko medijev udrihali po tebi.
nightangel
30. 06. 2019 14.57
+21
Franček naj neha očitno kazati da je samo lutka v rokah iluminatov in lizat tace migrantom,potem se lahko pogovarjamo dalje.Sicer pa bravo Salvini!
Krainerland
30. 06. 2019 14.38
+16
Severni keltski narodi bi lahko z lahkoto opravili z nasilnim islamom, če ne bi imeli tolk gnilih politikov kot jih imajo.
ArkaMast
30. 06. 2019 14.26
+2
Nam kristjanom ni mogoce vzeti vere. Ne dvomimo v Boga. Za to je bojazen odvec. Tako polni smo ga, da radi pomagamo drugim. Tako smo verni, da nam ni tezko pomagati ljudem, ki verujejo v nekaj drugega. Bog jih varuj pac. Mi pa imamo edinstveno priložnost, da svojo vero preizkusimo, dokazemo Bogu da ga ljubimo. Pa ne z mečem nad druge, ampak po Jezusu. Kakor je rekel: "ljubi sovraznika".... ce pa komu to ni vsec, naj se neha pretvarjati da je kristjan, oziroma naj se ne boji za vero, v katero sploh ne verjame oz. ne zivi po njej.
gappy666
30. 06. 2019 16.00
-4
Zmaga Ukrajini ...
30. 06. 2019 16.46
+4
Arka,... tudi ateisti oz. verniki v "drugačnega" boga imajo podobne misli. Za pravega in resničnega krščanskega vernika pomoč nekomu v stiski sploh ne more biti vprašanje. Ampak tokrat tu ne gre za "biti ali ne biti kristjan", ampak bi Salvini - mali fašo, očitno rad povzročil novo "Véliko shízmo" v krščanstvu (ne priznava Frančiška, pač pa Benedikta XVI.). Zgleda, da Papa izgublja moč.
Krainerland
30. 06. 2019 14.23
+9
Benedikt nikoli no vabil migrantov, tud jaz rad pomagam ampak naj bodo tam kjer so doma!
Krainerland
30. 06. 2019 14.22
+3
Mi lahko kdo pove kaj dela Salvini narobe?
Brakedirt
30. 06. 2019 14.23
+10
Bolfenk2
30. 06. 2019 14.21
+20
Salvini in Orban bosta z zlatimi črkami vpisana v evropsko zgodovino kot rešitelja evropske civilizacije, ki sta zaustavila vdor barbarov. Slovenski politiki iz Cmerarjeve in Šarceve vlade pa so se vpisli med izdajalce evropske civilizacije. 600 km slovenske južne meje je odprta rana na evropskem organizmu skozi katero v Evropo vdirajo nevarni migranti.
94001
30. 06. 2019 13.48
+25
Če bi bila politika EU normalna, bi bila Salvinijeva miselnost obsojanja vredna. Glede na to, da je obstoj Evrope pod vprašajem pa ima popolnoma prav. To NI fašizem, je domoljubje, katerega naši politiki ne premorejo.
jured100
30. 06. 2019 13.14
+35
Papež ima kakšnih 10 metrov visok zid, je odsekan od navadne družbe, revežev in povprečnih ljudi ter ima tone zlata. Seveda bo podpiral migracijsko politiko, saj njemu to ne bo nič škodil, tako kot bogatašem.
Centurion
30. 06. 2019 12.58
-2
Salvini ima prav!! Ta papež je itak lutka multikulturne politike in elit v ozadju, le zakaj je moral prejšnji Benedikt odstopiti. Naj si vse migrante iz Italije in ladij razvozi v Vatikan in naj jih tam vzdržuje.
Centurion
30. 06. 2019 12.59
-5
Btw. Salvini z razliko od naših politikov skrbi za svojo državo, koliko je našim do Slovenije se vidi po stanju Slovenske vojske ki je v totalnem razsulu!!
obamafix
30. 06. 2019 13.55
+20
ja takim ki kažejo karto velike italije jo res ne mislim...po muslimanih si na vrsti ti slovan ,tko kot si biu po židih leta 40...
Centurion
30. 06. 2019 14.02
-12
tamiflu
30. 06. 2019 12.53
+6
neverjetno,da se je uredništvo 24com ,distanciralo od članka in njegovega avtorje,ja težko je,kadar se je treba opredelit za eno stran,ali za deklariranega fašista,ali za skrite v cerkvenem vatikanu...
FCM2
30. 06. 2019 12.42
+39
Dejstvo je da se mora oboje ustavit.. Tako migracije kot ta fasiem, ki se kaze na drugi strani, ker iz tega ne bo na koncu nic dobrega ispadlo...
sky100
30. 06. 2019 12.50
+24
FCM 2, fašizem kot ga imenuješ je za moje pojme nacionalizem kot odgovor na nekontrolirano priseljevanje brez soglasja Evropejcev. Vprašaj se, če vsakega tujca spustiš v svoj dom, sploh, če se ni pripravljen podrediti pravilom, ki veljajo v tvoji hiši.
MASTERSS
30. 06. 2019 12.54
+40
nacionalisti ne skačejo za salvinija in orban in pljuvajo slovenijo in njihov vlado zato ker je leva...nacinalist je enostvano je za slovenijo pa ni važna vladna opcija...
Kristof19
30. 06. 2019 12.57
+15
Ta fašizem kot ga omenjaš, je samo reakcija na nezakonite migrante. Ko se premeša ustaljenost vsakega naroda prihaja do zbujanja takšnih in drugačnih desničarjev, ki si enostavno ne želijo samo ene stvari, to pa je spreminjanje njihovega načina življenja.
Castrum
30. 06. 2019 12.32
-19
Papež ni grožnja, takih kot je Salvini pa smo z zgodovini tako vzhodne, kot zahodne Evrope imeli priliko videti že kar nekaj.....
sky100
30. 06. 2019 12.56
+40
Castrum, največja grožnja so tisti politiki, ki dajejo prednost tujcem pred lastnimi državljani.
Castrum
30. 06. 2019 12.31
+5
He, he Salvini, za začetek bodo naše punce danes namahale vaše košarkašice, potem se pa pogovarjamo naprej. ))))
Intimnanega3
30. 06. 2019 12.24
+13