Tujina

Papež ob svetovnem dnevu miru: Nasilje ni zdravilo za naš razdrobljeni svet

Vatikan, 01. 01. 2017 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Frančišek je v maši ob svetovnem dnevu miru posvaril pred egoizmom in duhovno osiromašenostjo, ki povzročata osredotočanje zgolj nase in na lastne interese. Zavzel se je tudi za zoperstavljanje praznini in osamljenosti, ki nista način za preprečevanje nasilja. Med seboj se moramo močneje povezati, je prepričan.

Papež Frančišek je v maši ob svetovnem dnevu miru v baziliki svetega Petra posvaril pred "razpadlo in razcepljeno kulturo". Družba, kjer takšna kultura prevladuje, je po njegovih besedah izgubila vrednote, kot so smeh, igra in mir. "Nismo potrošne dobrine, temveč smo poklicani, da skrbimo drug za drugega," je dejal.

Ob tem je izpostavil vlogo matere, ki je po njegovem prepričanju najmočnejše sredstvo proti individualističnim in egoističnim težnjam. "Družba brez mater ne bi bila le neusmiljena družba, temveč hladna družba, ki je izgubila srce in smisel družine," je dejal Frančišek. Kot je poudaril, matere niso obupale niti v najbolj groznih trenutkih, ampak so vedno izkazovale svojo brezpogojno naklonjenost, moč in upanje.

Papež je ob svetovnem dnevu miru posvaril pred duhovno osiromašenostjo.
Papež je ob svetovnem dnevu miru posvaril pred duhovno osiromašenostjo. FOTO: AP

Po njegovih besedah posamezniku ni treba zatirati drugih, da bi se počutil močnega.

Frančišek je izrazil tudi sožalje družinam ubitih v današnjem napadu v nočnem klubu v Istanbulu in celotnemu turškemu ljudstvu. "Žal je nasilje vnovič udarilo v tej noči želja in upanja," je dejal. Ob tem je obsodil terorizem ter sleherno obliko sovraštva in nasilja. Le mir in sprava lahko omogočita oblikovanje novega sveta, je poudaril.

Svetovni dan miru, ki letos poteka že 50. zapovrstjo, je katoliška cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan vsako leto pošlje na ministrstva za zunanje zadeve po celem svetu. Letos dan poteka pod geslom Nenasilje: stil politike za mir. Papež Frančišek je v poslanici narode, voditelje in posameznike pozval k politiki miru oz. k prizadevanjem za mir. "Nasilje ni zdravilo za naš razdrobljeni svet," ugotavlja.

V poslanici je papež svetovne voditeljev pozval k razorožitvi, prepovedi in odpravi jedrskega orožja, hkrati pa pozval, naj se konča nasilje v družini. Poudaril je tudi, da bo Cerkev spremljala vsak poskus vzpostavljanja miru. Med drugim bo v ta namen še ta mesec zaživel nov dikasterij (urad rimske kurije), ki naj bi Cerkvi pomagal "k učinkovitejšemu pospeševanju pravičnosti in miru".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
02. 01. 2017 13.46
+1
Verniki, kakršnikoli ki molite k Bogu, Alahu in vsem ostalim svetovnim bogovom, teh v resnici ni, so pa res bogovi nad bogovi (nad običajnimi smrtniki). Papež je pa tudi malo senilen, pa je pozabil, kakšno gorje lahko vera naredi !
Transformerji
02. 01. 2017 13.56
+1
Ko zaslišim politika, ki omenja boga, da bo boljše, tudi Trump ga omenja, pa vsi am. predesniki - ostal bom pesimist!
bb5a
02. 01. 2017 10.25
+6
A spet ste tega klovna prevarantskega objavl? Pa sej sam lažejo pa kradejo in nič ne kaže da bodo to spremenil...
kolbek460
02. 01. 2017 08.12
+4
Kjer far gospodari tam hudič mesari ,,
Novorazodetje
01. 01. 2017 19.38
+9
Vsaka družba, ki njegovi ustanovi ne prinaša denar, ni vredna obstoja. Vatikan širi svojo religijo po vseh kontinentih, a ko se tam zgodi katastrofa (potres, cunami, poplave,....nikoli ne pomagajo z denarjem odpraviti posledice. Oni v najboljšem primeru molijo za njih.....ali pa celo "darujejo" mašo .....
kure bedne
01. 01. 2017 18.32
+11
Največji zdrahar je prav ta šema iz Vatikana. Saj ne bo več dolgo.
Novorazodetje
01. 01. 2017 19.34
+6
Še vsakega doslej je pobralo, a vedno so postavili drugega. V zgodovini Vatikana je bilo kar nekaj nasilnih smrti papežev. Pokončali so jih njihovi sodelavci iz različnih vzrokov.....
BURGA
01. 01. 2017 17.38
+13
Tegale papeža imam pa že vrh glave. Govori, in govori, naredi pa popolnoma nič. Tako kot vsi farji.
Apostol1
01. 01. 2017 18.07
-8
Kaj dosti več tudi ne more storiti vendar ,če so se ljudje pripravljeni pogovarjati se tudi lahko kaj dogovorijo in lepo bi bilo če bi se kdo s tem papežom tudi pogovarjal , ki je vsekakor daleč najbolj človeški , potem bi se morda tudi kaj obrnilo na bolje ,je že prav da opozarja na krivice in nesmiselnost vojn po svetu vsekakor bolje kot naš Borut z vzdevkom Barbika.
pop greznica
01. 01. 2017 18.23
+8
Od tega da je ta papež človeški nima noben NIČ!