Tujina

Papež ogroža 116-milijardni posel mafijcev, ki jih je pozval h kesanju

Rim, 15. 11. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijanski tožilec je nekoliko omilil izjavo, da italijanska mafija ogroža življenje papeža Frančiška, a poznavalci menijo, da je nevarnost najbrž realna. Pa ne zato, ker Frančišek v pridigah kritizira "krščanske" vrednote mafijcev, ampak ker čisti po banki IOR.

Medtem ko je papež med ljudmi izjemno priljubljen, naj bi bilo precej drugače znotraj vatikanskih zidov in med tistimi, ki so vatikanske ustanove desetletja izrabljali za (nečedne) namene.
Medtem ko je papež med ljudmi izjemno priljubljen, naj bi bilo precej drugače znotraj vatikanskih zidov in med tistimi, ki so vatikanske ustanove desetletja izrabljali za (nečedne) namene. FOTO: Reuters
Potem ko so italijanski mediji objavili izsek iz intervjuja s kalabrijskim tožilcem Nicolo Gratterijem, v katerem naj bi dejal, da želi italijanska mafija ubiti papeža Frančiška, je Gratteri zanikal, da bi dejal kaj takšnega. Trdi, da je le opozoril, da Frančiškove poteze, ki se nanašajo na trganje vezi med kalabrijsko 'Ndrangheto in Vatikanom, jezijo nekatere mafijske šefe.

"Ker mafija potrebuje ljudsko podporo, da lahko nadzoruje svoj teritorij, menijo, da morajo biti blizu Cerkvi. Papež Frančišek pa pravi, da z ljudmi, ki izseljujejo in morijo, ne more biti nobenih kompromisov," je dejal Gratteri.

Da je njihova avtoriteta priznana, lokalni mafijski šefi praviloma vzpostavijo tesne vezi z lokalnim duhovnikom, razlaga Gratteri in spominja, kako zelo "krščanska" je 'Ndrangheta . Tako na primer med iniciacijo, ki jo imenujejo kar krst, nov član drži gorečo podobo nadangela Mihaela, medtem ko svoje življenje izroči v roke organizacije.

Papež nad tem ne kaže navdušenja. Maja je mafijce pozval, naj se pokesajo. "Moje misli so pri ženskah, moških in otrocih, ki jih mafija izkorišča in zasužnjuje. Tega ne bi smeli početi! Naših bratov ne bi smeli zasužnjevati! Molimo, da se mafijci obrnejo k Bogu," je dejal na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

A številni menijo, da tudi omiljena izjava tožilca še vedno pomeni, da je Frančišek v nevarnosti. Že mogoče, da so njegove moralne pridige morda prizadele verska čustva kakšnega mafijskega šefa, a prava težava je Frančiškova odločenost, da bo počistil v vatikanski banki IOR, česar se je loti s precej veliko metlo.

Papež je začel tisto, kar je obljubljal – reforme banke, ki je veljala za najljubšo pralnico kriminalnega denarja italijanskih mafijcev. In tega denarja ni malo. Združeni narodi ocenjujejo, da so največje mafijske družine – Cosa Nostra s Sicilije, 'Ndrangheta s Kalabrije in neapeljska Camorra – s tihotapljenjem mamil, izsiljevanjem in drugimi nezakonitimi dejavnostmi "obrnile" 116 milijard evrov.

Da mafija svoj zaslužek, preden ga lahko realno zapravlja, pere v IOR, ni bilo nikoli dokazano. Revizorji, potem ko je papež Frančišek naročil revizijo, ki traja že več mesecev, so našli 30.000 sumljivih računov, ki jih v banki ne bi smelo biti, na njih pa naj bi bilo še vedno okoli 300 milijonov evrov.

Uradno so storitve ustanove Istituto per le Opere di Religione (IOR), kot se banka uradno imenuje, namenjene le ozkemu krogu ljudi – katoliškim duhovnikom, zaposlenim in upokojenim v Vatikanu, njegovih institucijah in drugih katoliških organizacijah ter dobrodelnim skladom. Imetniki odkritih računov pa naj ne bi spadali v nobeno od teh skupin.

Namesto z upravljanjem računov duhovnikov in cerkvenih ustanov naj bi se IOR ukvarjal predvsem s pranjem mafijskega denarja.
Namesto z upravljanjem računov duhovnikov in cerkvenih ustanov naj bi se IOR ukvarjal predvsem s pranjem mafijskega denarja. FOTO: Reuters

V Vatikanu so zatrdili, da papež ni v nevarnosti, a poznavalci razmer menijo, da se seznam tistih, ki bi lahko imeli motiv, da se znebijo papeža, ki je med ljudmi zelo priljubljen, vse daljši. Prav tako pa se je v preteklosti že izkazalo, da je lahko finančno poslovanje z mafijo precej nevarno.

Številni ob tem spominjajo na primer propadle milanske Banco Ambrosiano, ki velja za največji bančni zlom v italijanski zgodovini. Odločilno vlogo pri propadu je odigral prav IOR, njen predsednik Roberto Calvi pa je bil kmalu zatem najden obešen pod londonskim mostom z zajetno količino gotovine v žepu. Kot se je izkazalo, ni storil samomora, ampak je bil umorjen. In njegov tajnik je "slučajno" padel skozi okno pisarne.

Umora je bila osumljena mafija s Sicilije, ki je v zapleteni poslovni mreži s pomočjo duhovščine trgovala s tujimi valutami in orožjem ter prala na ta način prislužen denar in podkupovala italijanske politike.

Obsodbe ni bilo, mafijski finančnik iz te zgodbe Michele Sidona pa je umrl v zaporu, potem ko je spil kavo, "začinjeno" s cianidom.

Kot pravijo bolj ali manj preverjene zgodbe, s tem sumljivega poslovanja ni bilo konec, tako italijanski politiki kot mafijci naj bi v Vatikan vse do pred kratkim nosili kovčke denarja.

A če se bodo stvari odvile, kot si želi papež, ki meni, da IOR močno škoduje ugledu Cerkve, bo mafija morala najti novo banko, ki bo morala biti vsaj tako dovzetna za netransparentnost, kot je bil to pred sprejetjem nekaj pravil IOR, ki je veljal za kraj z diskretnostjo davčne oaze. Poleg tega papež pravi, da so v zvezi z banko odprte vse možnosti, tudi tista, da IOR zapre svoja vrata.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tadej Miheli?
24. 11. 2013 21.53
-1
hehe, appollyon - v resnici tvoja teorija, ki je sicer ne poznaš, pravi, da ste nastali iz kamenja. Na katerega je deževalo dolgo časa. in nastala je juha. in iz juhe prva celica. in bla bla bla... potem pa si nastal ti. :) vem, težko verjeti neumnostim evolucije. saj za to nimajo nobenega dokaza, nikjer na svetu!! niti enega fosila, ki bi dokazoval evolucijo. tako da, če imaš res veliko veliko slepe vere, si pravi človek za evolucijo. trust me, lažje je verjeti, da je Bog, Stvarnik vsega ustvaril vse, kot pa verjeti znanstvenikom stvari kot so, kot so: no, stvarnika ni, je pa iz nič nastalo vse. sicer je nemogoče, ampak je. hehe. kao "znanstveniki" pa taki slepi zamegljevalci.. Seveda pa razumem, da če ne poznaš druge "krščanske" cerkve kot rimokatoliško, se ti krščanstvo verjetno zameri.
appollyon
16. 11. 2013 13.32
Spominja me na vojno mafij v NY v 50, 60 letih prejšnega stoletja!
encijandupli
15. 11. 2013 10.56
+3
Tako kod bo in je že nekaj počistil z Italijansko mafijo, tako bo tudi on pripomogel k očiščenju rdeče mafije v Sloveniji! Naši komunisti niti niso trepetali, da bi bil izvoljen Rode za papeža, saj je sedaj prišla komunistično- cerkvena zadeva na dan. Mnogo Slovencev se je spraševalo, zakaj Vatikan ne ukrepa z svojo močjo proti Slovenski levici? In kmalu zatem, ko smo dobili novega papeža se je razvedelo nekaj kar skoraj nismo mogli verjeti. Rdeča mafija je po osamosvojitvi v svojem divjem tajkunskem plenjenju naredila izjemno potezo! Slovenski cerkvi je dovolila vzeti iz nekdaj družbenega premoženja svoj delež plena (nameniti Zvon 1,2). Tako je bila Slovenska cerkev opletena v lopovščino, ter zaradi tega ni na Vatikan pritiskala in opozarjala na pojav post-komunizma v Sloveniji, saj je imela od tega tudi ona velike koristi. Ampak sedaj je prišlo drugo poglavje na katerega Slovenski komunisti niso niti najmanj računali. Za papeža je bil izvoljen neki Giorgio Mario Bergoglio, iz daljne Argentini, ki je verjetno naše levake prevzel z lahkomiselnostjo, češ da po vsej verjetnosti niti ne ve kje je Slovenija, kaj šele da bi vedel za njihove v nebo vpijajoče grehe. Ampak izkazalo se je da novi papež Frančišek prav dobro ve kje je Slovenija saj jo je leta 1971 tudi obiskal. Najhuje za Slovenske levake je pa to, da je in je bil papež Frančišek velik prijatelj Slovenske emigracije v Argentini, ter je natančno seznanjen o grehih Slovenskih komunistov. Zato ni presenetljivo, da je kar kmalu po izvolitvi Frančiška morala Bratuškova v Vatikan na raport, sicer so v PS rekli, da so oni zaprosili za obisk he he he. Nato je novi papež nagnal iz Slovenije naše tajkunske škofe in tudi kar naenkrat je mednarodna politika začela počasi obračati hrbet Slovenski levici!
appollyon
15. 11. 2013 14.47
+0
Danes so komunist veliko močnejši kot si marsikdo misli! Samo npr. poglej dolensjko, letos so ukinili dobrodelno prireditev za Miklavž v centuru mesta, miklavž ni komunistični zato so ga mogli umakniti, no Dedek mraz bo ;D
superdonleon
15. 11. 2013 10.30
+0
če mafija obrne hrbet RKC bo tudi njen vpliv in vpliv papeža močno padel kar pa si po mojem mnenju ne more privoščlit. italijanska mafia je v preteklosti ogromno vplivala na potek svetovnih dogotkov in bo tako tudi v prihodnje. Pa vsi tisti ki tako pljuvate po italijanski mafiji morate prvo poznat njihovo delovanje, cosa nostra v bistvu deluje popolnoma nasprtno kot jakuze, triade, MS13 in ostale tako imenovane mafie ki sploh mafija niso. Brez pomoči mafije se Kenedy ne bi povzpel na prestol najmočnejše države, WWII je tudi vprašanje če bi se končala če ne bi Lucky Luciano pomagal z mafio izkrcanja zaveznikov na Siciliji in še veliko takšnih in podobnih vplivov je imela italijanska mafia
Ajda46
15. 11. 2013 10.11
+6
Sem enkrat ze napisala svoje mbenje in cestitala papezu Francisku s pripombo, da bi lahko prisel tudi k nam pomest z doloceno sodrgo, pa ste moj komentar zbrisali-zakaj?
NicNeVem
15. 11. 2013 09.41
+16
...definitivno je Frančišek začel nekaj, kar ni upal nihče, res mora imeti jajca, da se tako izpostavi in zadnji čas je, da vsaj nekdo nekaj ukrepa in konkretnega stori, ne samo z besedami ampak z dejanji. Svaka mu čast! Je pa sigurno s tem dregnil v osje gnezdo, bo velik trn v peti tako mafijcem kot tudi znotraj svojih, ki so ravno tako zmožni vsega...
Ajda46
15. 11. 2013 09.41
+12
Bravo papez Francisek, se pri nas pocisti zadeve, ki mejijo na mafijske, imel bos veliko dela!
dj laško
15. 11. 2013 09.25
+15
ne verjamem v to vero, ampak človek je kakor vidim res duša od srca.
gostgozd
15. 11. 2013 09.22
-4
...ne morem pa verjet, kako ljudje kupujejo to propagando ... to je res prav neverjetno. še nevereniki s solznimi očmi in odprtih ust gledajo in se čudijo. otrdeli. čakajoč končno odrešenje .... resnično grozljivo ... ovca je pač ovca. pa naj se priklanja križu ali dolarju.
ZakoniZdravja
15. 11. 2013 09.38
-3
nevrjetno je da eni vrjamete da smo nastali iz kamenja in juhe ki naj bi se kuhala milijone let in da smo nastli iz podgan :D
NicNeVem
15. 11. 2013 09.43
+9
gostgozd-sam prznaj, da je za enega človeka začel premikat ogromne skale...lotil se je nedotakljivih
gostgozd
15. 11. 2013 13.08
+4
no, če kdo hoče verjet v razna brezmadežna spočetja, zombije, dedkemraze na oblaku, ki so ustvarili celotno vesolje (zraven jih pa najbolj skrbi, da ne bi ljudje masturbiral), naj kar verjame. ampak doma. in naj ne razširja svojih zablod naokoli. že tako je dovolj neumnosti na svetu.
appollyon
15. 11. 2013 14.46
-2
kdo pa pravi da smo nastali iz kamenja in juhe?!? Nastali smo iz enoceličarjev, samo kaj čmo če tebi podobni nimajo pojma kaj sploh to je! Sej bo pa še enkrat ZEMLA JE OKROGLA!
gostgozd
15. 11. 2013 09.20
+2
blablabla ... in novocerkveni marketing melje dalje ... (no, res je, če se bo kdo spravil na papatata, bo sigurno član mafije. v širšem pomenu besede (ki zajema torej tudi politko in cerkev) .. drugače pa hudo dvomim, da lahko res kaj tako usodnega za mafijo naredi (razen morda ozaveščanja ljudi, da ta sorta kriminalne mafije, pač ni ok. kar se pa dogaja tudi že sedaj. ...lahko pa bi obsodil tudi vse tiste župnike, duhovnike, bivše papke, ostale vernike - ki so do sedaj dajali odpustke mafiji za njihova kriminalna dejanja. in obsodil cerkev/religijo - ker daje zavetje tudi morilcem, ki jim, pač, božiček oprosti njihova dejanja, ker pač je pomembno da vervajo vanjga....
otomici
15. 11. 2013 09.06
+5
A je takšno stanje v Vatikanu nastalo ob upoštevanji 10 božjih zapovedi? Predpostavljam, da je Vatikan edina legalna mafija na svetu.
appollyon
15. 11. 2013 14.44
Ah je še veliko ostalih religij, tako da niso sami, konkurenco imajo!
kolbek460
15. 11. 2013 09.02
+7
Ptiči iste barve letijo v istem jatu ,tu ni kaj dodat
Boris Plantan
15. 11. 2013 08.59
+10
Tust jest nisem veren, ampak tale Papež mi je čedalje bolj všeč
jani666
15. 11. 2013 08.54
+20
Nisem veren, samo ta papež je pravi CAR !! Lahko bi prišel na obisk v Slovenijo, da si pogleda kako deluje tu pri nas Jankovičeva mafija, ki ima prostore v parlamentu, se kaj nauči :)
Uroš Miloševi?
15. 11. 2013 08.57
-5
bolš da jankovič uzame k pa pedofilska ustanova
zastava91
15. 11. 2013 12.13
-1
Uroš Miloševi?
15. 11. 2013 08.54
-4
Pa že bolj podpiram mafijo kot cerkev
luckyss..
15. 11. 2013 08.58
+15
Kot bi dejal, da imaš raje jogurt kot mlečne napitke...:)
tronkodak
15. 11. 2013 08.53
+3
Mafiaj = politika. Na koncu vedno zmagajo - na žalsot. Tako ali drugače.
luckyss..
15. 11. 2013 08.44
+7
Ovce, ki jih striže mafija so večinoma tudi cerkvene....normalno, da prihaja do trenj.....
moj i
15. 11. 2013 08.42
+7
Frančišek bravo, upam, da ne boš preveč na poti ........
Samuellson
15. 11. 2013 08.30
+0
Naj si niti ne drznejo dotaknit papeza ker bodo bili izbrisani z oblicja zemlje.
kjesinisi
15. 11. 2013 08.47
-1
lepi!!
15. 11. 2013 08.25
+5
jaz predlagam NLB za pranje!!