Tujina

Papež: Spolnih zlorab in njihovega prikrivanja ni več mogoče tolerirati

Vatikan, 06. 10. 2018 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
10

Papež Frančišek je odredil poglobljeno preiskavo vatikanskih arhivov glede bivšega ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki je odstopil julija po obtožbah o spolnih zlorabah. Ob tem je papež v izjavi poudaril, da spolnih zlorab in njihovega prikrivanja ni več mogoče tolerirati.

Papež odredil dodatno preiskavo o bivšem kardinalu McCarricku
Papež odredil dodatno preiskavo o bivšem kardinalu McCarricku FOTO: AP

V izjavi, ki jo je objavil Vatikan, je papež Frančišek izpostavil, da se mora Cerkev lotiti težkega bremena zlorab znotraj in izven institucije. Dolžnost Cerkve je v prihodnosti "preprečiti tovrstne zločine proti najbolj nedolžnim in najbolj ranljivim v družbi", je poudaril.

Primer bivšega kardinala Theodora McCarricka je avgusta povzročil pravi vihar, ko je nekdanji veleposlanik Vatikana v ZDA, nadškof Carlo Maria Vigano objavil pismo, v katerem je papeža Frančiška obtožil, da je za obtožbe o spolnih zlorabah McCarricka vedel najmanj od leta 2013, a jih je ignoriral. Kardinal je odstopil julija letos, a zanikal obtožbe. Očitajo mu zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov.

Po tem pismu so ameriške skupine, ki predstavljajo žrtve spolnih zlorab katoliških duhovnikov v ZDA, pozvale Vatikan k objavi seznama duhovnikov, ki so obtoženi spolnih napadov na otroke.

Papež je v današnji izjavi dejal, da se zaveda in da je zaskrbljen zaradi zmede, ki jo te obtožbe povzročajo pri vernikih.

Glede McCarricka so sporočili, da je papež odločil, da bodo informacije, ki so jih zbrali v okviru predhodne preiskave, dopolnili z "dodatno podrobno preiskavo vse dokumentacije v arhivih dikasterijev in uradov Svetega sedeža, da bi preverili vsa relevantna dejstva ter jih postavili v zgodovinski okvir in objektivno ovrednotili".

Sklenili so, da Sveti sedež priznava, da bi lahko na dan prišlo, da so bile sprejete odločitve, ki niso v skladu s sodobnim pristopom do teh vprašanj, da pa bodo, kot je dejal papež Frančišek leta 2015, "sledili poti resnice, kamorkoli lahko pripelje."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
02. 12. 2018 15.01
Kaj ne tolerirati, izničiti jih je potrebno. Problem je edinole v tem, ker Vatikan nima toliko samic, kamor bi jih peljali 'odkljukati'! Bog, če so to njegovi imitatorji, ni bil nikoli pedofil in tudi ne bankir. #zgled
acco98
07. 10. 2018 12.30
+2
Ni mogoče tolerirati./Ja,ker so od zunaj " pritisnili" ...ni mogoče !! /Take težavne stvari niso in ne smejo biti nikdar v rubriki - tolerirati .
KavčStrokovnjak
07. 10. 2018 07.09
+7
IN? Je že predal pristojnim oblastem seznam pedofilov pod svojo komando?
flojdi
06. 10. 2018 18.11
+3
.ja res. do sedaj je bilo možno.
murate
06. 10. 2018 18.02
+0
zlorabe takšne in drugačne se nebi smele dogajati v civilizirani družbi.Pri nas v Rimokatoliški cerkvi jih je samo za vzorec,pa še te so nekatere resnično vprašljive.Zaradi boja za oblast med cerkvijo in rdečimi se te zadeve v rdečih časopisih strahovito potencirajo.Medtem ko za oblast nenevarni učitelj svoji učenki naredi otroka in za nagrado postane direktor v občinski firmi in se to pomete pod preprogo, se pa naprimer pri župniku iz medvod strahovito potencira nekaj kar se očitno sploh ni zgodilo in se na vse načine trudi župnika obtožiti .Po drugi strani toleriramo vero,ki pri 1o, 12 letih poroča deklice z 50,60 letniki,seveda ta vera trenutno še ni nevarna ta rdečim in njihovi oblasti.Sprašujem odgovorne koliko deklic,ki ne smejo telovaditi zaradi vere v osnovni šoli je že pod prisilo poročenih?Kot sem napisal nihče nebi smel nikogar zlorabljati,žal naša oblast nekje dopuča takšno početje.
jg57
06. 10. 2018 20.33
-5
se popolnoma strinjam ! Tudi mene je zanimalo koliko je teh sprevrženih dejan v Sloveniji. V medijih neprestano sledimo predvsem poročila o spolnih zlorabah v RKC, spomnim se še nekaj poročanja o zlorabah v šoli in trenerskih vrstah. Na urani strani MNZ sem zasledil, da je bilo v število kazenskih ovadb kaznivega dejanja spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let v obdobju od 2000 do 2016 skupno 3039. Res grozljiva številk . Glede na to, da so brez dvoma bile objavljene vse obtožbe, ki so se nanašale na RKC lahko hitro ocenimo, da so v tem času poročali o 10 do 20 primerih, mislim pa da je število bližje 10 kot 20. Statistično je torej teh primerov v RKC bistveno manj kot 1 %. Seveda to ni nikakršno opravičilo za sprevržena dejanja, a zanima me zakaj ni možno dobiti podatke v katerih ustanovah, društvih, poklicih, itd. se je zgodilo 99% ostalih primerov. Ali kdo razpolaga s temi podatki?
anakondabox
06. 10. 2018 17.56
+2
Papež ima vedno prav, saj je vrh našega občestva. Edina napaka je, da je nekoliko počasen pri obtožbi pedofilov in se ti slej ko prej umaknejo na Kajmanske otoke. #zdravamarija
komarec
06. 10. 2018 17.54
+14
S to izjavo odkrito priznava, da so spolne zlorabe tolerirali, kar je hudo kaznivo in hudo moralno sporno. Torej cerkev je velik grešnik.
flojdi
06. 10. 2018 18.14
+2
.sori.na misel mi je prišel nekoč prebran vic"": pri verouku : kaj moraš storiti, da so ti grehi odpuščeni ?.: grešiti /torej njim ni zime"