Tujina

Papež za ''humanitarni koridor'' za kosovske begunce

Rim, 04. 04. 1999 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Papež Janez Pavel II. je zahteval vzpostavitev ''humanitarnega koridorja'' na meji s Kosovom, da bi tako pomagali kosovskim beguncem. Med današnjo velikonočno poslanico v Rimu je vlado v Beogradu pozval, naj dopusti vzpostavitev takšnega koridorja. Poglavar rimskokatoliške cerkve je izrecno kritiziral izgone albanskega prebivalstva s Kosova. Kot je dejal, ljudi preganjajo in ''jim zažigajo streho nad glavo''.

Na desettisoče vernikov in turistov je izrazilo odobravanje s papeževimi besedami, ko je ta sprti strani znova pozval k miru. Papež je roteče govoril o ''mučeni zemlji Kosova, ker se mešajo solze in kri''. Kot je dejal, se nihče ne bi smel izmakniti trpljenju ljudi, nihče ne bi smel odreči pomoči, glede solidarnosti pa ne bi smelo biti nikakršnih meja.

''Mislim na umorjene, na brezdomce, na ločene družine...'' Tudi v zvezi z vojnami v Afriki je papež dejal: ''Mir je mogoč, mir je dolžnost, mir je prednostna odgovornost vseh.''

Ob sklepu slovesnosti je papež v številnih jezikih prebral velikonočno poslanico ter blagoslovil mesto in svet (urbi et orbi).

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.