Tujina

Ameriška kapetanka na paradi zmagovalk: Moramo več ljubiti in manj sovražiti

New York, 11. 07. 2019 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriške nogometašice so posluh javnosti po drugem zaporednem naslovu svetovnih prvakinj znale dobro unovčiti. Pri tem še posebej izstopa Megan Rapinoe, prvi obraz in kapetanka ekipe. Na paradi zmagovalk je v navdihujočem govoru pozvala vse, da naredimo svet boljši. "Biti moramo boljši. Moramo več ljubiti in manj sovražiti. Več poslušati in manj govoriti," je dejala.

Več videovsebin
  • Govor Megan Rapinoe na paradi
    01:08
    Govor Megan Rapinoe na paradi
  • Parada svetovnih prvakinj v nogometu v New Yorku
    01:08
    Parada svetovnih prvakinj v nogometu v New Yorku
  • Sprejem ameriških nogometašic pri županu New Yorka
    00:57
    Sprejem ameriških nogometašic pri županu New Yorka

Verjetno se po koncu ženskega svetovnega prvenstva še nikoli ni toliko govorilo o prvakinjah kot letos. Na veličastni paradi v čast svetovnim prvakinjam v nogometu se je v New Yorku po nekaterih ocenah zbralo več kot 300.000 ljudi.

Tudi parada, kot celotno prvenstvo, v duhu slogana 'Enako plačilo'

Tudi parada je, tako kot celoten nastop Američank na mundialu, minila v duhu odmevnih pozivov k izenačitvi plač med nogometašicami in nogometaši, h kateri je nedavno pozval tudi znani ameriški raper Snoop Dogg. Nogometne reprezentantke ZDA so marca na mednarodni dan žensk proti svoji nogometni zvezi celo vložile tožbo na podlagi spolne diskriminacije.

Američanke so za svoj četrti naslov v finalu ugnale Nizozemke. Tretje mesto so osvojile Švedinje.

Soj žarometov, ki so z vsakim njenim javnim nastopom bolj bleščali, je odlično izkoristila Megan Rapinoe, ena izmed kapetank in 'glas' ekipe, ki se je prebila med najbolj prepoznavne borke proti rasni, spolni in plačni diskriminaciji čez lužo. Rapinoe, ki se je leta 2016 kot ena prvih belk postavila v bran Colinu Kaepernicku pri njegovem boju s klečanjem med državno himno, je predsedniku ZDA Donaldu Trumpu že med prvenstvom zabrusila, da ne gre v "je..no Belo hišo", in sprožila plaz jeznih tvitov ameriškega predsednika, ki jo je posvaril, naj spoštuje svojo državo, zastavo in Belo hišo.

Ob koncu parade je Rapinoejeva, potem ko jim je župan New Yorka Bill de Blasio simbolično podelil ključe do mesta, zavzela govorniški oder in v svojem govoru izpostavila, da se moramo ljudje poenotiti in poskrbeti, da bo ta svet boljši. 

Rapinoejeva z navdihujočim sporočilom: Vsak izmed nas nosi odgovornost

"Ne bi mogla biti bolj ponosna, da sem lahko sokapetanka tej ekipi. Ni lepšega, kot voditi tako čudovito ekipo na igrišču in ga ni kraja na svetu, kjer bi raje bila. Niti v predsedniški tekmi," je začela svoj govor Rapinoejeva in namignila na svoj spor s predsednikom Trumpom. Navdušeno množico je nato vendarle razočarala: "Žal mi je, ne morem, preveč sem zasedena."

Na paradi zmagovalk je Megan Rapinoe v navdihujočem govoru pozvala vse, da naredimo svet boljši.
Na paradi zmagovalk je Megan Rapinoe v navdihujočem govoru pozvala vse, da naredimo svet boljši. FOTO: AP

Zahvalila se je tudi prvemu možu zveze Carlosu Cordeiru, s katerim je bila v iskanju plačne pravice pogosto v sporu. Malce šaljivo mu je dejala, da je vsak, ki se nahaja na vplivnem položaju, kdaj deležen negativnih vzklikov, kot jih je bil sam med svojim govorom na paradi.

Nato je nadaljevala s sporočilom za vsakega posameznika: "Biti moramo boljši. Moramo več ljubiti in manj sovražiti. Več poslušati in manj govoriti. To je odgovornost nas vseh. Vseh, ki smo tu, in vseh, ki jih ni. Tudi vseh, ki nočejo biti tu. Vseh, ki se strinjajo, in vseh, ki se ne. Odgovornost, da naredimo svet boljši. Mislim, da je ta ekipa storila izjemno delo, da je to prevzela na svoja ramena in razumela svojo pozicijo in podlago za svoja dejanja."

'Bilo je veliko sporov. Sama sem bila napadena in sama sem napadala'

Predsedniku ameriške nogometne zveze Carlosu Cordeiru so obiskovalci parade vzklikali "enako plačilo, enako plačilo" in tudi sam se ni mogel izogniti tej pereči temi, zaradi katere so ameriške nogometašice vložile tožbo proti zvezi. Dejal je, da bodo nadaljevali z večjimi vložki v ženski nogomet kot katerakoli druga država na svetu. "Tudi druge, vključno z našimi prijatelji pri Fifi bomo spodbujali, da sledijo našemu zgledu. Menimo, da si vse športnice zaslužijo pošteno in enakovredno plačilo," je dejal in dodal: "Mislim, da nam skupaj lahko uspe. Ker, kot nam je pokazala ta ekipa, biti najboljši ne pomeni le, kako igraš na igrišču, ampak tudi, kaj zagovarjaš zunaj njega."

"Da, res je, tekmujemo v športu, igramo nogomet, smo ženske v športu, ampak smo še veliko več od tega. In vi ste veliko več od tega. Ste veliko več od navijačev. Ste več kot nekdo, ki gleda šport in nas spremlja le na vsake štiri leta. Vi ste nekdo, ki se sprehaja po teh ulicah vsak dan. Komunicirate s svojo skupnostjo vsak dan. Kako delate skupnost boljšo, kako delate svojo družino boljšo. Svoje prijatelje. 10 njih, 20 njih, 100 njih, ki so vam najbliže. To je odgovornost vseh nas," je povedala kapetanka ameriških nogometašic.

V bolj spravljivem tonu je nadaljevala:  "V zadnjem času je bilo veliko sporov o vsem tem. Tudi sama sem bila napadena in sama sem napadala. V prepiru z zvezo … žal mi je za nekatere stvari, ki sem jih rekla. Ampak je čas, da se poenotimo. Moje današnje sporočilo govori o 'naslednjem koraku'. Moramo sodelovati, in to velja za vse."

Vse prisotne je pozvala, da s svojim zgledom naredijo svet boljši. "To je moj poziv vsem. Storite, kar zmorete. Storite, kar morate, in stopite naprej. Bodite več, bodite boljši in bodite večji, kot ste bili kadar koli. Ta ekipa je dokaz, kaj se zgodi, če to storite. Vzamite si jo za zgled. Ta ekipa je neverjetna. Toliko smo sprejele na svoja ramena, da smo lahko tukaj, da lahko proslavljamo z vami. In to smo storile z nasmehom. Pozivam vas, da storite enako za nas," je zaključila.

Sporočilo Trumpu: 'Vaše sporočilo izključuje ljudi. Delati morate bolje za vse'

Rapinoejeva je nastopila tudi na ameriški televiziji CNN in poslala neposredno sporočilo ameriškemu predsedniku: "Vaše sporočilo izključuje ljudi. Izključuje ljudi kot sem jaz, ljudi, ki so videti kot jaz, izključuje temnopolte, izključuje Američane, ki vas morda celo podpirajo."

Na newyorški podzemni železnici so neznanci osem plakatov, na katerih je podoba Megan Rapinoe popisala z nestrpnimi komentarji. Policija dogodek obravnava kot zločin iz sovraštva, poroča CNN.

Obregnila se je tudi ob njegov slogan 'Naredimo Ameriko spet véliko': "Sklicujete se na obdobje v naši zgodovini, ki ni bilo 'véliko' za vse. Za nekatere je verjetno bilo in verjetno je Amerika še vedno 'vélika' za nekatere tudi danes, ampak ne za dovolj Američanov na tem svetu."

Trumpu je položila na srce: "Kot vodja te države imate veliko odgovornost, da poskrbite za vsakega izmed državljanov. Delati morate bolje za vse."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
12. 07. 2019 08.43
-7
Tipična liberalka, še ta pravi konzervativci jo spoštujejo, manj sovraštva, ljubezen do vseh, rasa, barva, religija, spolna usmerjenost..., vseo toni pomebno. Seveda pa gre to na jetra Trumpu in njegovi osnovni bazi hinavcev, evangelistov...
trumpet2018
12. 07. 2019 07.57
-1
ne morete brez omembe Trumpa, res patetično, sploh me ne zanima, kaj ima za povedati ta oprana SJW snowflake feministka s skrajno neumno obarvano frizuro, še zdaj jokate ker ni zmagala Killary. pa spet se boste metali ob tla, noreli po ulicah in kričali v nebo, ko bo Trump spet zmagal
batom@pinkponk.com
11. 07. 2019 21.33
Jan Oblak je z Atleticom iz Madrida nedavno podaljšal pogodbo do leta 2023, pri tem pa se mu je plača dvignila na 10 milijonov evrov letno. Poletni premor je Škofjeločan med drugim izkoristil za uživanje na luksuzni jahti v bližini Ibize, kjer mu je družbo delala italijanska lepotica Alessia Tedeschi. Britanski The Sun se je dokopal do podatka, da je moral za tedenski najem te 22,26 metra dolge ladje Pershing 76 odšteti 25,600 evrov, kar pa se je komaj poznalo na njegovem računu, saj na dan zasluži več kot 27 tisoč evrov. Vratar Manuel Neuer (Bayern) in njegov rojak Mario Götze (Borrusia Dortmund) sta s svojima izbrankama Anno Kathrin Brommel in Nino Weiss za dopustovanje v Balearih najela jahto z imenom Baloon 1 (Pershing 74X), za katero so morali odšteti 39 tisoč evrov (tedenski najem). Raheem Sterling (Manchester City), se je prejšnji mesec mudi onkraj luže, v bližine obale Miamija, kjer so ga opazili na krovu jahte Golden Touch (Zlati dotik), ki je običajno zasidrana na Floridi, v mestu Fort Lauderdale. Ladja je bila zgrajena leta 1992, korenito pa so jo prenovili leta 2014. Za tedenski najem je potrebno odšteti 27.000 evrov. Kevin-Prince Boateng (Barcelona) je na Ibizi dopustoval na 26-metrski jahti Boom Shakalaka, ki premore posebne stabilizatorje. Ti poskrbijo za udobje tudi v primeru razburkanega morja. Jahta premore številne vodne igračke, kot so vodne smuči, podvodni skuter, supi, wakeboard deske ipd. Temu primerna je tudi cena za tedenski najem, ki znaša 52.000 evrov. Ko tvoja tedenska plača znaša 111.000 evrov, lahko narediš marsikaj, da navdušiš svoje dekle. In Dele Alli (Tottenham) pričakovano ni štedil, saj so ga z Ruby Mae opazili na jahti Delhia v bližini St. Tropeza, za katero je potrebno tedensko odšteti 45.000 evrov. Nihče izmed omenjenih nogometašev pa ni tako široko razprl denarnice, kot Cristiano Ronaldo, ki je dopustoval na razkošni jahti Africa I, za najem katere je treba na tedenski ravni odšteti 200.000 evrov.
CestniKolesar370Wattov
11. 07. 2019 21.58
-3
CR7 je en najboljših in najbolj tržno zanimivih nogometašev na svetu. Takšne počitnice si privoščijo tudi najboljši in najbolj marketinško zanimivi: kuharji, košarkaši, pisaterlji, pesniki, pevci... Ljudje cenijo industrijo zabave. Cenijo jo s svojim denarjem in ne s tvojim denarjem. Kje je problem?
DeBill
11. 07. 2019 17.28
+0
enako plačilo za enako delo. to delo pa ni enako. ne vem če veste, ampak ta igra še ni niti na ravni kadetskih ekip. po tehniki blizu, sicer pa kadeti igrajo s precej višjim tempom in bistveno bolje pokrivajo igrišče. torej ta fuzbal je slab in ne zasluži takega plačila. ker seveda tudi gledalcev ni niti približno toliko. recimo, proti ženskemu rokometu zelo, zelo zaostajajo. proti ženskemu tenisu tudi. ženska košarka je boljša, čeprav še vedno spodobno slaba. ko se bo igra v ženskem nogometu konkretno izboljšala potem ja, do takrat pa ne.
DeBill
11. 07. 2019 17.32
-2
je pa zelo moteč vstop moških, ki so spremenili spol v ženske v ženski šport. fizično se sploh ne moremo meriti in je to dobesedno podlo izkoriščanje družbeno-medicinskih danosti.
dannyer
11. 07. 2019 18.47
+4
seveda15 letniki so zmagali z 5:2. avstralke pa so izgubile 7:0 bilo je tudi že 13:0. njene pravljice velajo glede sovraštva zanjo saj sama ni sposobna videti realne slike letos so ženske ostvarile 130 milijonov od tega pa bodo dobile 13% med tem ko so fantje imeli 6 milijard in so dobili 400 kar je 7% zasluška. sedaj pa hočejo da bi moški plačevali ženskam ali kaj.te lažne propagande glede plač me moti ker mediji ne naredijo svojega dela da bi izzivali dejstva. moški imajo večje gledanosti več tekem in so telesno močnejši in boljši v igri. ženske pa imajo prednost pri dalšem plavanju, gimnastiki. itd.
SVETTEL5
11. 07. 2019 17.21
+1
ha ha ko bodo vsi rožnati bo konec z vsemi ljudmi in vladale bodo opice ,ki ne bodo rožnate...rožnata prihodnost ha ha
26277
11. 07. 2019 16.53
-2
Mimogrede, Tito je imel razumevanje do lejzbik....če, ne veste. Srečno.
26277
11. 07. 2019 16.30
+2
Fa.......ma eni ste res ....po, kaj je šou Donči v S. Arabijo? Po pesek ...po vaše.
26277
11. 07. 2019 16.11
+0
Vsak dan, se ponavljam, kje je vzrok....za vašo primitivno razmišljanje. Taka so dejstva. Lp
26277
11. 07. 2019 16.08
+0
Samo v razmislek. Jodie Foster, za mene, vrhunska igralka, mati dveh otrok, se je tudi spreobrnila in...Komentar ..hvala.
papa štrumf
11. 07. 2019 16.05
-2
Za špegli pa čist prtegnena,bogve na čem vse.
masni
11. 07. 2019 16.03
+8
Trumpu dol hisi za vse gaye in lejzbe
26277
11. 07. 2019 16.12
+1
26277
11. 07. 2019 16.27
+0
In prou ta, ki ga omenjaš, podpira Izrael, posledično žide, korupcijo....itd LGTB...tebi pravim masni.
sonofabitch
11. 07. 2019 15.34
+16
Zraven je pa polna sovraštva napram vsakemu, ki ne razmišlja isto kot ona. Tipična liberalna dvoličnost.
26277
11. 07. 2019 16.02
-5
Ni polna sovraštva, kolikor je ..npr. Trump, do drugače mislečih...bo?
pingvinislo5
11. 07. 2019 15.29
+18
'Enako plačilo' - jah, predvsem v ameriki bi morali vedeti, da je plačilo v športu predvsem posledica gledanosti nekega športa, publicitete, oglaševanja, itd, itd. če pač ženski nogomet zanima manj ljudi, kot moški nogomet, je pač povsem logično, kdo bo dobil večje plačilo....
pingvinislo5
11. 07. 2019 15.32
+14
npr v modi pa ljudi predvsem zanimajo manekenke in ne manekeni. zato so posledično ženske bolje plačane. ali bi sedaj morali pod enako krinko enakosti zahtevati enako plačilo za moške ali ženske..?
Komendator
11. 07. 2019 16.19
+8
Enako se moškim godi huda krivica v porno industriji, kjer so katastrofalno slabše plačani kot ženske kolegice!
Samo?lovek
11. 07. 2019 15.27
+6
Samo ta dvoličnost me moti pri istospolnih. Toliko govorijo o ljubezni, a če samo malo drugače misliš, kot oni, te sovražijo iz petnih žil. Gospodična recimo sovraži Trumpa, ki jo je povsem lepo povabil na obisk. Zakaj ga sovraži? Ima kakšen razlog? NE! Sovraži ga zato, ker je to moderno, če si lezbika. Človek ji nič žalega noče, ona je problem.
CestniKolesar370Wattov
11. 07. 2019 15.39
+6
Prav nič ni ne ona, ne noben drug isto usmerjen na slabšem pod Trumpom, kot je bil pod Obamo.
Samo?lovek
11. 07. 2019 15.46
+7
SVETTEL5
11. 07. 2019 15.05
-3
ha ha rožnati ščitijo rožnate
26277
11. 07. 2019 15.09
+1
Lej, ...ko boš imel ali imela 1dg soli v glavi, se javi.
SVETTEL5
11. 07. 2019 15.23
-2
26277
11. 07. 2019 16.41
+0
Verjetno, si golo telo prvič zagledal v cerkvi. Lp
SVETTEL5
11. 07. 2019 17.17
+0
Redžepi
11. 07. 2019 15.01
+14
Moramo več ljubiti in manj sovražiti....kako zguljena fraza feministk in mavričnih, ki najbolj sovražijo sploh pa moške...
SVETTEL5
11. 07. 2019 15.24
+3
26277
11. 07. 2019 14.57
-1
SenecaL...si gledal tekme ali pišeš v fole? Povej pošteno. Hvala
SenecaLucius
11. 07. 2019 15.21
-1
Večkrat po malo, za kaj več se mi je zdelo škoda časa....
26277
11. 07. 2019 17.11
+0
To je nula, od odgovora, še tuki si se zlagal, hvala.
RichPiana
11. 07. 2019 14.54
+14
Saj so bolje placane. Dobijo 13% prihodkov Spja. Moski dobijo 9%.
SenecaLucius
11. 07. 2019 14.29
+32
Predlagam, da nas gre par moških malo potelovaditi na svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki. Bomo kakšnih 100x slabši od žensk, a bomo "upravičeno" zahtevali enake nagrade kot ženske! 😇
batom@pinkponk.com
11. 07. 2019 14.36
-15
kvalificiraj se, pa lahk greš. ti kdo brani?
SenecaLucius
11. 07. 2019 14.44
+13
Ne grem, ker moški imamo neko moralo in za razliko od vas nismo taki zajedalci! 😜💪
26277
11. 07. 2019 14.47
-14
Se......us, prvo nimaš pojma o nogometu, drugo skrb vzbujajoče... tudi o ženskah. Lp
batom@pinkponk.com
11. 07. 2019 14.58
-4
Lucius, očitno si samo z besedami spreten, ostalo pa...
the kop
11. 07. 2019 14.24
+34
dnevna doza feminizma!!