Tujina

Peking se bori za čist zrak

Peking, 15. 02. 2008 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska prestolnica bo zaradi olimpijskih iger zaprla več bencinskih črpalk, omejila promet in poslala dnevne migrante na dopust.

Peking bo te dni zaradi bližnjih olimpijskih iger, ki bodo potekale med 8. in 24. avgustom letos, zaprl 153 bencinskih črpalk in drugih skladišč goriv. Tako se želijo oblasti na najučinkovitejši način spopasti z onesnaženim ozračjem, ki že dalj časa pesti kitajsko prestolnico. Poleg tega bodo Kitajci omejili promet, dnevni migranti pa bodo dobili dopust.

Vsak dan se po cestah v kitajski prestolnici pelje 1000 novih avtomobilov, ki še dodatno upočasnijo promet po mestu.
Vsak dan se po cestah v kitajski prestolnici pelje 1000 novih avtomobilov, ki še dodatno upočasnijo promet po mestu. FOTO: Reuters

V Peking se vsak dan na delo pripelje več tisoč, če ne kar nekaj milijonov dnevnih migrantov, ki bodo med igrami dobili dopust. Tako bodo lahko ostali na svojih domovih, da vsaj delno ne bodo prispevali k onesnaževanju ozračja. Peking si že nekaj mesecev izdatno prizadeva zmanjšati vse možne izpuste, zato so pred časom ustavili delo v nekaterih tovarnah, ki so največji onesnaževalci, v času iger pa bodo ustavili tudi večino gradbenih del. Prireditelje skrbijo predvsem športniki, ki bodo morali v vzdržljivostnih športih tekmovati na prostem.

Zaprtja bencinskih črpalk bodo posledica zastarele opreme. Takih črpalk je približno deset odstotkov, večina pa si ne more privoščiti nadgradnje v modernejše sisteme, ki pri točenju goriva ne bi povzročali izhlapevanja plinov v ozračje. Za nekatere črpalkarje bi bil strošek modernizacije previsok, zato bodo svoje servise preprosto zaprli.

Nevarnost za zdravje atletov

Kot je že pred časom opozoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, bo MOK v primeru preveč onesnaženega ozračja kakšno tekmovanje prisiljen tudi odpovedati. Vrhunski etiopijski tekač na dolge proge Haile Gebreselassie pa je že dejal, da razmišlja o odpovedi sodelovanja v maratonu.

Onesnažen zrak v Pekingu je ena največjih skrbi za atlete, ki se bodo udeležili letošnjih olimpijskih iger.
Onesnažen zrak v Pekingu je ena največjih skrbi za atlete, ki se bodo udeležili letošnjih olimpijskih iger. FOTO: Reuters

Tudi britanski olimpijski komite je izrazil skrb nad onesnaženostjo, zato razmišlja, da bi svojim športnikom pred odhodom v Peking zagotovil obrazne maske. Večina športnih organizacij iz drugih držav pa si že prizadeva, da bi njihovi športniki na prizorišče prišli kar se da pozno in Peking zapustili neposredno po tekmovanjih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.