Tujina

'Peklensko' vroč teden v Franciji: temperature krepko čez 40 stopinj

Pariz, 24. 06. 2019 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko v Sloveniji v prihodnjih dneh pričakujemo že drugi letošnji vročinski val s temperaturami okoli 38 stopinj Celzija, se na še višje temperature pripravljajo v zahodni Evropi. V Franciji bi lahko v četrtek dosegli nov junijski rekord, najbolj vroče pa bo v Parizu. Oblasti po mestu postavljajo začasne fontane, javni parki in bazeni bodo odprti vse do poznega večera.

Afriški zrak, ki se širi nad zahodno Evropo, s seboj prinaša izrazit vročinski val. Ta se v večjem delu Evrope začenja že danes, vrhunec pa bo dosegel v četrtek oziroma petek, ko ponekod napovedujejo nove junijske temperaturne rekorde. 

Po napovedih meteorologov bo najhuje v Franciji, kjer bodo temperature presegle mejo 40 stopinj Celzija. Danes se je ogrelo do 35 stopinj, temperature pa bodo z vsakim dnem višje. Najbolj vroče bo na severu države, vključno s Parizom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V francoski prestolnici so oblasti postavile začasne fontane s pitno vodo, javni bazeni pa bodo odprti vse do poznega večera. Prebivalcem bodo delili brezplačno vodo, poskrbeli pa bodo tudi za najbolj ranljive, še posebej starejše. 

Z višanjem temperature se bo stopnjevala vlaga v zraku, kar pomeni, da bodo ljudje vročino še težje prenašali. V Parizu bo tako pri izmerjenih 40 stopinjah občutek, kot da bi v resnici termometer kazal 47 stopinj Celzija. 

V Parizu se prebivalci pripravljajo na peklensko vroč konec tedna.
V Parizu se prebivalci pripravljajo na peklensko vroč konec tedna. FOTO: AP

V prestolnici so že razglasili 3. stopnjo nevarnosti zaradi hude vročine - najhujša, 4. stopnja, še nikoli ni bila razglašena. Oblasti so poskrbele za dodatnih 900 prostorov, kjer se bodo ljudje lahko ohladili, za javnost pa bo ponoči odprtih še 13 parkov. 

Francoski meteorologi že primerjajo trenutni vročinski val s tistim iz leta 2003, ko je umrlo več kot 15.000 ljudi. V samo enem mesecu so zabeležili kar tri temperaturne rekorde, najbolj vroče pa je bilo 12. avgusta 2003, ko je termometer pokazal 44,1 stopinje Celzija. 

Francoska meteorološka agencija Meteo France je opozorila, da bi se lahko visoke temperature obdržale vse do prihodnjega tedna. Zelo tople bodo tudi noči, ko bodo temperature večinoma ostale nad 20 stopinj Celzija. Najbolj ogrožena so večja mesta, so še zapisali pri Meteo France.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Temperaturne rekorde pa napovedujejo tudi v Belgiji, Švici in Nemčiji. Več kot 30 stopinj bodo namerili v Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu in drugih mestih. V četrtek naj bi v nemški prestolnici namerili 38 stopinj. 

Vroče bo tudi v Španiji. Državna meteorološka agencija Aemet napoveduje temperature nad 35 stopinj po vsej državi, najhuje bo v središču, v prestolnici Madridu, in v dolinah rek Ebro, Tajo, Guadiana in Guadalquivir, kjer se bo segrelo nad 42 stopinj Celzija. 

Turisti na Majorki in na Kanarskih otokih lahko prav tako pričakujejo temperature nad 35 stopinj, v Veliki Britaniji pa poleg vročine napovedujejo tudi hude nevihte. 

Oblasti so lastnike živali pozvale, naj ob vročih dnevih še posebej poskrbijo za svoje hišne ljubljenčke.
Oblasti so lastnike živali pozvale, naj ob vročih dnevih še posebej poskrbijo za svoje hišne ljubljenčke. FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
25. 06. 2019 09.05
-3
Ne mine dan v levih medijih prez histerije o globalnem segrevanju. Mogoče, če levica zažene dovolj histerije glede globalnega segrevanja bodo slaboumne množice predale oblast nad Svetom globalistom, socijalistom in njihovim zionističnim elitam.
gasper111
25. 06. 2019 07.36
+2
Drugi vročinski val?? Kdaj je bil pa prvi?
jg57
24. 06. 2019 21.57
A so to že pasji dnevi?
Uporabnik429336
24. 06. 2019 20.10
+1
vročinski valovi vam po glavi butajo, letos še ni bilo vročinskega vala pa pika, tole kar prihaja niti približno ni vročina, malo toplejši zrak
Torpedo
24. 06. 2019 18.47
-1
kako ce pa na karti pise paris 30-34?!?
?erniGad
24. 06. 2019 17.21
-4
Torej ...vroč afriški zrak in ne globalno segrevanje? In kaj na to porečejo naši vrli klimatologi? A ja ...posledica segrevanja zraka v Afriki? :-) Seveda, slab prevod ali pa napačna interpretacija?! Šalabajzerji so tile Hibatologi!