Tujina

Pentagon o napadu ne ve nič

Islamabad/Washington, 14. 01. 2006 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da nima podatkov o napadu, katerega tarča naj bi bil Al Zavahiri.

Duhovni vodja Al Kaide in desna roka Osame bin Ladna na enem od videoposnetkov
Duhovni vodja Al Kaide in desna roka Osame bin Ladna na enem od videoposnetkov FOTO:
Ustanovitelj egiptovske oborožene skupine Islamski Džihad Ajman al Zavahiri velja za duhovnega voditelja Al Kaide in desno roko Osame bin Ladna. FBI ga obtožuje odgovornosti za napade na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji, v katerih je leta 1998 umrlo prek 250 ljudi. Nedavno je v imenu Al Kaide prevzel odgovornost tudi za napad na London 7. julija, v katerem je bilo ubitih 52 ljudi.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da nima podatkov o današnjem letalskem napadu na pakistansko-afganistanski meji, v katerem je bilo ubitih 18 ljudi. "Nimamo podatkov o prisotnosti koalicijskih letal na območju v bližini kraja, kjer so odjeknile eksplozije," je dejala neimenovana tiskovna predstavnica Pentagona. 

Pred tem je Pakistan zaradi napada že vložil protest pri ameriškem veleposlaniku v Islamabadu. "Po prvih preiskavah so bile na območju prisotne tuje sile, izstrelki pa so bili izstreljeni z afganistanske strani. Posledično so življenje izgubili civilisti, kar obsojamo," so sporočili s pakistanskega zunanjega ministrstva. Islamabad bo vprašanje današnjega napada izpostavil tudi na naslednjem srečanju tristranske komisije, ki jo sestavljajo Afganistan, Pakistan in ZDA. 

So Američani ciljali na desno roko Osame bin Ladna?

Cilj napada naj bi bila vas Damadola, znano domnevno skrivališče drugega moža teroristične mreže Al Kaida Ajmana al Zavahirija. Namestnik Osame bin Ladna in njegov glavni ideolog naj bi se pogosto zadrževal v tej vasi. Kot so sporočile pakistanske oblasti, al Zavahirija v času napada ni bilo v vasi.

Napad je naročila ameriška obveščevalna služba CIA, vsaj tako trdijo pakistanski obveščevalni viri. CIA naj bi akcijo sprožila potem, ko je od svojih obveščevalcev prejela informacijo, da se drugi mož mednarodne teroristične mreže Al Kaida Al Zavahiri in vodja talibanov Mulah Dadulah Omar v tej vasi udeležujeta praznovanja muslimanskega praznika.

Iz Pentagona so sporočili, da o napadu ne vedo nič
Iz Pentagona so sporočili, da o napadu ne vedo nič FOTO: Reuters

Tisoči Pakistancev protestirali

Medtem pa je več tisoč Pakistancev v pakistanskem kraju Inajat Kala protestiralo proti ameriškem napadu. Lokalni poslanec iz Islamske stranke Sahibzada Harun ur Rašid je dejal, da so bile vse žrtve napada lokalni prebivalci, napad pa je ocenil kot "odprti terorizem". Po ocenah očividcev naj bi se protesta udeležilo okoli 8000 ljudi.

Med žrtvami ženske in otroci

V napadu je umrlo najmanj 18 oseb, med njimi je veliko žensk in otrok. Ameriški mediji so poročali, da je med žrtvami najmanj pet pomembnih teroristov Al Kaide, med katerimi bi lahko bil tudi Al Zavahiri. Pakistanske oblasti so medtem že zanikale, da je med žrtvami tudi desna roka Osame bin Ladna.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA