Tujina

Pepel še vedno ogroža letališče

Reykjavik, 24. 04. 2010 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./STA
Komentarji
2

Glavno letališče na Islandiji je že drugi dan zapored zaprto zaradi oblaka pepela, ki ga od 14. aprila bruha islandski ognjenik Eyjafjallajökull. Trenutno je vulkan aktiven, a bruha le manjše količine pepela.

Vulkan
Vulkan FOTO: Reuters

Mednarodno letališče Keflavik v islandski prestolnici Reykjavik danes ne bo odprto, potrjujejo v islandski administraciji za civilno letalstvo. Zaradi vulkanskega prahu, ki je v zadnjih dneh povzročil kaos v letalskem prometu v Evropi, so v petek prvič po izbruhu ognjenika zaprli letališča na Islandiji. "Videli bomo, kaj bo jutri, ampak nihče ne ve," je dejal predstavnik islandske administracije za civilno letalstvo Hjordis Gudmundsdottir.

Vulkanski pepel se je do danes razširil tudi nad severni del otoka ter s tem ogrozil tudi delovanje manjšega letališča Akureyri. To predstavlja dodatne težave za islandskega letalskega prevoznika Icelandair, ki je svojo floto preselil v Glasgow na Škotskem, potnike pa tja vozi prav z letališča Akureyri.

Letališče Akureyri je bilo sicer ponoči nekaj časa že zaprto, trenutno pa operacije tam potekajo nemoteno in letala od tam vzletajo normalno. Tako naj bi ostalo tudi danes zvečer.
Islandija doslej ni imela težav v letalskem prometu zaradi vulkana, ki leži okoli 120 kilometrov jugovzhodno od Reykjavika, saj je pepel in paro bruhal zelo visoko v zrak, veter pa je oblak vulkanskega pepela odnašal proč od te otoške države. Trenutno je vulkan sicer še aktiven, a bruha le manjše količine pepela.

Ogromna škoda

Islandski znanstveniki so prejšnji teden opozorili, da bi lahko bruhanje ognjenika Ejyafjallajökull sprožilo še večji izbruh bližnjega vulkana Katla. Ta vulkan stoji na ledeniku Myrdalsjokull, izbruhne pa približno vsakih 80 let. Nazadnje je v večjem obsegu izbruhnil leta 1918. Vulkan Ejyafjallajökull je v zadnjih 40 letih izbruhnil osemkrat, a le tokrat so vetrovi vulkanski pepel odnesli jugovzhodno proti severni Evropi.

Vulkan
Vulkan FOTO: Reuters

Po podatkih Mednarodnega letalskega združenja (IATA) naj bi imele letalske družbe po Evropi in svetu zaradi izbruha vulkana za okoli 1, 7 milijarde dolarjev (1,2 milijarde evrov) škode. Med 17. in 19. aprilom, ko je bil vulkan najbolj dejaven, je škoda zrasla na 400 milijonov dolarjev (295 milijonov evrov) na dan.

Direktor IATA Giovanni Bisignani je poudaril, da je izbruh vulkana prizadel okoli 1,2 milijona potnikov dnevno. Razsežnost dogodka je primerljiva s terorističnim napadom na Svetovni trgovinski center v ZDA, ko je celotni ameriški zračni prostor ostal zaprt tri dni.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xyz12
24. 04. 2010 20.55
Vulkan Ejyafjallajökull je v zadnjih 40 letih izbruhnil osemkrat, a le tokrat so vetrovi vulkanski pepel odnesli jugovzhodno proti severni Evropi. Kolikokrat je izbruhnil??? Nazadnje je Eyjaf izbruhnil leta 1821!!!!!
urshyka666
24. 04. 2010 17.59
evo tok smo "napredni" ko pa izbruhne vulkan pa ugotovimo da smo ene pohlevne ovčke=))) počakajte da izbruhne še Yellowstone, ki je na točki 0 glede izbruha kar pomeni da lahko izbruhne kadarkoli....takrat bo šele veselo...najman 3 leta brez sonca...no na tej točki bi se lahko vsi zamislili kok je brezveze si grabiti neko premoženje ki na konci dejansko ne nuca nič..ko umreš ti ne pomaga par miljard evrov nič...