Tujina

Pesek ogroža zdravje

Peking, 22. 03. 2010 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Peščeni viharji, ki divjajo že nekaj dni, so številna kitajska mesta obarvali rumeno. Veter pesek iz Mongolijo odnaša celo do 2600 kilometrov oddaljenega Tajvana, kjer so zato zabeležili tekordno onesnaženje zraka.

Vdihavanje drobnih peščenih delcev lahko poškoduje dihala, zato si morajo ljudje takole zaščititi obraz.
Vdihavanje drobnih peščenih delcev lahko poškoduje dihala, zato si morajo ljudje takole zaščititi obraz. FOTO: Reuters
Peščeni viharji so na Kitajskem v zadnjem času vse pogostejši, saj se puščave širijo zaradi krčenja gozdov, širjenja urbanih naselij in sušnih obdobij. V preteklih 50 letih se je tako število peščenih viharjev na Kitajskem povečalo za šestkrat, na okoli 25 letno.

Na Kitajskem od konca tedna divjajo peščeni viharji, ki so številna mesta, tudi Peking, prekrili s plastjo rumenkastega peska. Kitajski vremenoslovci zato pozivajo prebivalce, naj zapirajo okna in vrata, obraz pa si zaščitijo z maskami, kadar se zadržujejo na prostem. Opozarjajo jih tudi, da je treba zaščititi občutljive elektronske naprave.

Veter pesek iz Mongolije raznaša celo v Hongkong in na 2600 kilometrov oddaljeni Tajvan. V Hongkongu so zato danes zabeležili rekordno onesnaženje zraka, vrednost je kar za dvakrat presegla tisto, pri kateri je priporočljivo ostati v zaprtih prostorih. Zaradi težav z dihanjem je več deset ljudi, predvsem starejših, poiskalo zdravniško pomoč. Oblasti so prebivalce pozvale, naj ne zapuščajo stanovanj, zavzele so se tudi za odpoved športnih prireditev.

Peščeni vihar je Peking obarval rumeno.
Peščeni vihar je Peking obarval rumeno. FOTO: Reuters

Na Tajvanu je onesnaženje zraka rekordno vrednost doseglo v nedeljo. Tudi danes pa se prebivalci na ulice odpravijo le z zaščito čez obraz, da ne bi vdihavali drobnega peska, ki lahko povzroči obolenja dihal.

Peščeni viharji se iz Kitajske, kjer so začeli divjati konec tedna, širijo proti jugozahodu. Umirili naj bi se v torek, ko bodo dosegli Južno Korejo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
23. 03. 2010 10.55
Peščeni viharji se ne širijo proti JZ, ampak proti jugu in JV. Zakaj tisti, ki piše članek vsaj prej ne pogleda na zemljevid, pa tudi vremenske fronte v zimsko pomladnem času prihajajo iz zahoda. Zdaj je že čas tajfunov, ki prihajajo iz JV, a ti se ne držijo voznega reda.
ex-patriot
23. 03. 2010 10.46
Butasti Kitajci ne poznajo druge zgodovine kot rdeče zgodovine. V ZDA je v 1930ih bilo enako. Zaradi uničenja gozdov, sprememba travnatih površin v polja so nastala velika poljedelska območja. Le-ta so bila neprimerno izkoriščena in dovoljevala veliko erozijo zemlje. Najhujše šele prihaja, na žalost s posledicami za nas vse.
TeEmO33
23. 03. 2010 10.28
kjer so zato zabeležili tekordno onesnaženje zraka. loooooooooool :D
ObaltazarO
23. 03. 2010 10.07
Veter pesek iz Mongolijo odnaša. Pa dajte ta stavek že enkrat popedenat...
mad-max
22. 03. 2010 17.38
+1
Ka mate to enga neslovničnega strokovnjaka da ne zna pisat. Tekst v naslovnici je tok napisan koda nebi hodo v šolo. Mene zaposlite.
moelmol
22. 03. 2010 17.34
kjer so zato zabeležili tekordno onesnaženje zraka...... akhm ... rekordno mogoč?