Tujina

Pet let od izginotja MH370 preiskovalci nič bližje resnici

Kuala Lumpur, 08. 03. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

8. marca 2014 je malezijsko letalo z 239 potniki na krovu iz Kuala Lumpurja poletelo proti kitajski prestolnici Peking in nikoli pristalo. Skrivnostno izginotje je spodbudilo najdražjo iskalno akcijo v zgodovini, a preiskovalci pet let kasneje niso nič bližje resnici. Po številnih teorijah zarote zdaj svojci potnikov nesrečnega letala pozivajo malezijsko vlado, naj se zaveže, da bo nadaljevala iskanje.

Družinski člani potnikov nesrečnega leta MH370 so ob peti obletnici izginotja pozvali malezijsko vlado, naj postane bolj proaktivna, potem ko je eden od ministrov namignil na potencialno novo iskanje manjkajočega letala. Malezijski minister za promet Anthony Loke je pred dnevi dejal, da je vlada pripravljena na novo iskanje, a le, če zanj obstajajo "posebni predlogi".

Vendar pa je ob tem eden od svojcev, čigar žena je bila na MH370, dejal, da bi vlada morala pokazati več kot samo "pasivno naravnanost" in bi morala prevzeti vodstvo pri novem lovu na letalo. Dve obsežni iskalni akciji na območju 200.000 kvadratnih kilometrov namreč nista ponudili novih odgovorov. Zadnje iskanje se je po štirih mesecih končalo junija lani, potem ko ameriška družba Ocean Infinity po preiskanju južnega Indijskega oceana ni našla nič novega. Leto kasneje pri družbi trdijo, da so pripravljeni začeti znova in da iščejo nove tehnologije, ki bi izboljšale njihove možnosti.

Svojci nesrečnih potnikov zahtevajo, da se iskanje znova začne.
Svojci nesrečnih potnikov zahtevajo, da se iskanje znova začne. FOTO: AP

"Nismo še izgubili upanja," je zatrdil Oliver Plunkett, direktor družbe. "Če nas bodo prepričali, da je nova tehnologija lahko bolj učinkovita pri iskanju, potem smo več kot pripravljeni na ponovni zagon," pa je dejal minister Loke.

Pred letom 2018 je ATSB izvedel obsežno triletno iskalno akcijo, a brez uspeha. Leta 2017 so ob zaključku preiskave v končnem poročilu ponudili le "prednostno področje". To je področje, kjer naj bi letalo najverjetneje strmoglavilo. Čeprav do zdaj ni bilo podanih prepričljivih dokazov o vzroku za izginotje MH370, je sedanja uradna teorija ta, da je letalo strmoglavilo v južnem Indijskem oceanu, ob obali Zahodne Avstralije.

8. marca 2014 je let Malaysia Airlines MH370 zapustil Kuala Lumpur in poletel proti Pekingu, kjer letalo nikoli ni pristalo. Oblasti še vedno niso ugotovile, zakaj je pilot letalo po 40 minutah preusmeril in odletel proti južnemu Indijskemu oceanu. Teorije o tem, kaj se je z letalom zgodilo, so bile različne, nekatere so z leti spremenili, druge diskreditirali, pojavile pa so se tudi številne teorije zarote.

2014: Teorija o severnem pristanku

Neposredno po dogajanju in posledicam, ki so sledile izginotju, je zgodnja teorija predlagala, da je bilo letalo preusmerjeno ne na jug, temveč na sever proti centralni Aziji. Zdaj že ovržena teorija je sprva imela nekaj podlage, sledila je namreč različnim načinom sledenja MH370. V zgodnjem poročilu se je omenjala tudi možnost, da so letalo ugrabili. MH370 je izginil po tem, ko je izklopil transponder. Zaradi tega letala po približno 40 minutah letenja radarji niso več zaznali. Preiskovalci so mu sicer še vedno lahko sledili, in sicer s pomočjo vojaškega radarja.

Preko radarja vemo, da je MH370 bil na začetku na severno-vzhodni poti do Pekinga, nato pa se je obrnil in odletel proti jugozahodu, nato pa se spet obrnil proti severozahodu proti Indiji. Tukaj se radarska pokritost konča.

Nato so preiskovalci uporabili satelitske podatke, ki pa sicer ne morejo določiti točnega položaja letala, ampak ga postavijo le v neko določeno območje. Tudi ti podatki niso ponudili odgovorov.

Obe iskalni akciji sta bili neuspešni.
Obe iskalni akciji sta bili neuspešni. FOTO: AP

2015: Nesreča v bližini Zahodne Avstralije

Leta 2015 je razbitine letala napavilo na plaže v Vzhodni Afriki, na Mauritiusu in Reunionu. Modeliranje tokov v oceanu je pokazalo, da je MH370 strmoglavil v južnem Indijskem oceanu blizu zahodne Avstralije, hkrati pa je bilo jasno, da je letalo tudi v resnici padlo v morje. Oblasti in strokovnjaki so domnevali, da je na krovu izbruhnil požar ali pa da je prišlo do neke vrste okvare, posledično se je letalo preusmerilo v iskanje primernega kraja za zasilni pristanek. Kasnejša teorija je predvidevala, da je posadki in potnikom zmanjkalo kisika preden so lahko pristali. Ko so bili nezavestni, je letalo še naprej letelo s pomočjo avtopilota, vse dokler ni zmanjkalo goriva.

Teorija, da je bil pilot ob strmoglavljenju nezavesten, je sicer še vedno uradna teorija malezijske vlade in Avstralskega urada za prometno varnost (ATSB). 

2016: Namerno strmoglavljenje

Leta 2016 so ameriški preiskovalci in ATSB odkrili simulator letenja v pilotovem domu. Ta naj bi si že vnaprej pripravil pot podobno tisti, za katero je znano, da se je odvila tisti usodni dan. Toda takrat je ATSB takoj zanikal, da je to dokaz, da je pilot namerno preusmeril letalo in da je bila pot del njegovega načrtovanega samomora. Pilotova družina je takrat dejala, da je "ljubil življenje" in da nikoli ne bi storil česa takšnega.

Ker je bilo letalo, ki je izginilo, ameriške izdelave (boeing 777), so se v preiskavo vključili tudi Američani.
Ker je bilo letalo, ki je izginilo, ameriške izdelave (boeing 777), so se v preiskavo vključili tudi Američani. FOTO: AP

2017: Prednostno območje

V letu 2017 je ATSB izdal najobsežnejše poročilo o skrivnostnem izginotju. Čeprav niso našli letala, so predstavili dve teoriji. Prva je bila že znana, in sicer, da naj bi bil pilot nezavesten. Druga teorija pa je bila ta, da so določili tako imenovano prednostno območje, kamor naj bi letalo zares strmoglavilo.

2018: Zavesten pilot in nadzorovano strmoglavljenje

Leta 2018 so preiskali 25.000 kvadratnih kilometrov veliko območje – prednostno območje, a brez uspeha. Ta teorija je temeljila na predpostavki, da je MH370 zmanjkalo goriva, pilot je bil nezavesten, letalo pa je samo padlo v morje. Zato so letalo iskali tam, kjer so opazili naftne madeže. Neuspeh je ponudil novo teorijo. Nekdanji pilot Simon Hardy je povedal, da je pilot bil buden in letalo vodil vse do padca v morje. Če bi letalo zares jadralo, bi lahko potovalo še nadaljnjih 200 kilometrov dlje, kot je bilo predpostavljeno. To bi pojasnilo, zakaj ga nihče ni mogel najti.

ATSB je to teorijo zavrnil, saj so že leta 2017 dokazali, da se je letalo zelo hitro spuščalo.

V Maleziji so postavili na ogled del letala, ki so ga morski tokovi naplavili na obalo Reuniona.
V Maleziji so postavili na ogled del letala, ki so ga morski tokovi naplavili na obalo Reuniona. FOTO: AP

2019: Nič bližje resnici

Ob peti obletnici izginotja MH370 še vedno ni prepričljivih dokazov o tem, kje je letalo strmoglavilo, in še manj dokazov je o tem, kaj ga je povzročilo. Ali se bo malezijska vlada po pritisku svojcev vendarle odločila za ponovno iskanje, bo znano še letos.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dostrojevški xd
08. 03. 2019 17.16
+2
Moje osebno mnenje je da če letala v vseh teh letih niso našli je možnost da najdejo letalo 0.0001% in seveda vsem svojcim sožalje in poskusite prebolet vem da je to zlo težko ampak ni drugega
kure bedne
08. 03. 2019 17.15
+0
Zakaj morajo biti vedno ameri v bližini ali zraven???
periot22
08. 03. 2019 15.36
+0
Povejte raje kaj je prevažal zraven potnikov!
marzidov
08. 03. 2019 14.23
+3
Letalo je bilo ugrabljeno, ugrabil ga je tehnično lahko samo en človek - pilot. Verjetno je bilo preusmerjeno na Diego Garcia. Nekateri verjetno vedo resnico, za ostale pa kupi peska v oči.
Darko32
08. 03. 2019 10.36
+5
Ne verjamem tej zgodbi v celoti. To letalo je moralo biti ugrabljeno in če gledamo poročila iz enega otoka, kjer so domačini videli v nizkem letu letalo, katero je letelo proti AFRIKI se ne čudim, da niso mogli potrditi druge zgodbe. Zato me zanima zakaj je tista zgodba, katero so opisali tisti prebivalci naenkrat šla v pozabo in je vse tiho okrog tega.
SaintTrinity
08. 03. 2019 11.25
+4
Ugrabljeno in po petih letih niti enega, ki bi se javil svojcem?
puspan
08. 03. 2019 10.29
+11
Nekateri res ne morete živeti brez bedarij. Tu gre za več, kot 200 življenj, za katere svojci tavajo v temi. Kako bi se počutil nekdo, ki je izgubil očeta, mater ali sestro brez pojasnila, kako so izginili. Če imaš grob, vsaj svečko prižge v spomin, tu pa ostaja vse nerazjasnjeno, res hudo, zelo hudo za bližnje.
Andree
08. 03. 2019 09.55
+0
Zdaj je kar je
mr_green
08. 03. 2019 09.40
-4
gor so bili 4 ljudje z vojaškimi patenti, ki si jih je želela ameriška vojska...več pa mi ni potrebno govorit ali pač?
sredin?ar
08. 03. 2019 10.14
+18
Dejansko mislis da se ljudje tega kalibra vozijo s komercialci? To je isto kot ce bi rekel, da se pride Trump kopat v Radence.
Darko32
08. 03. 2019 10.38
+7
Se spominjaš debate in pisanja medijev ter pričevanj lokalnih prebivalcev enega otoka, kateri so videli letalo v nenavadnem nizkem letu, k ije letelo proti AFRIKI. Če povežemo vse zgodbe skupaj je to najverjetnejša zgodba.
no29
08. 03. 2019 10.59
-3
Ne rabiš več govort. Si že dovolj neumnosti naklamfal v enem stavku.
Nightrider
08. 03. 2019 11.17
+1
In nikakor niso mogli do teh ljudi. Edini nacin ugrabit letalo in 200 ljudi. Ter skrivat celem svetu. Pa se to ni 100% da bi uspelo
User1094863
08. 03. 2019 08.56
+7
pri vseh možnih sledilnih napravah kot nalašč nobene ni možno imeti montirane v letalu??in pri vsej tehniki se ne da črne skrinjice naredit take da signal oddaja na satelit leto dni!! ne me basat.....vprašanje je kdo izmed potnikov je bil tako moteč da so ga odstranili na tak način......
sredin?ar
08. 03. 2019 10.16
+0
Sej vec, da je oddajat signal pod 50m vodne gladine skoraj nemogoce? Sej ves kaksen pritisk vode je na skrinico in kako more bit zapecatena da voda ne prodre not? In iz tega hermeticnega kalupa bi ti posiljal signal iz globine 200m?
tornadotex
08. 03. 2019 10.58
+2
Da se narediti skrinjico,ki bi odajala več let,tudi varnost,kot je namenjena za Trumpovo letalo z kletko, v kateri imaš veliko možnost preživetja,toda potem bi bile cene karte za avijon ,kot bi leteli na luno....vse se dela samo za profit in minimalno varnost,,,,
antilevi?ar
08. 03. 2019 17.40
+1
Saj tukaj je celotna zgodba,.kaj ti to pravi,.ni satelitov, ni 30.000 in več satelitov, ki vidijo vsako piko vsepovsod, vse je en velik nateg, ko bodo to ljudje dojeli bodo bolj srečni,.da ti psihopati delujejo pač na tak način, za njih 200 ni nič, če so znali pobiti 3000 svojih samo za izgovor ti to pove vse. Tako vse zamaskirajo kot nesrečo, neljub dogodek in ni potrebno se izpostavljat.
upornik30
08. 03. 2019 08.14
-3
pejte pogledat v podzemno bazo dulce blizu meje z mehike!
Devilz Pff
08. 03. 2019 07.57
-6
baje je en mobilnik od enega potnika še oddajal signal po izginotju iz ameriške baze katere imena se ne spomnim več.
MojsterSplinter
08. 03. 2019 08.08
+18
Mogoče to informacijo sporočiš policiji, gotovo jim bo zelo koristno.
dark horse
08. 03. 2019 08.12
+9
Otok Diego Garcia eno največjih ameriških oporišč
sredin?ar
08. 03. 2019 10.18
-3
To z Diegom bi sicer imelo teorijo, in bi blo logicno, ampak Americanom tega ni potrebno...