Tujina

Pet somalskih piratov do smrti v ameriškem zaporu?

Norfolk, 24. 11. 2010 21.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Petim mladim Somalcem grozi dosmrtna ječa, ker so aprila pomotoma napadli ameriško vojaško ladjo, saj naj bi jo zamenjali za trgovsko. Njihov odvetnik pa trdi, da so nedolžni.

Aretacija somalskih piratov
Aretacija somalskih piratov FOTO: Reuters

Porota ameriškega sodišča v Norfolku je presodila, da je pet mladih Somalcev aprila letos poskušalo napasti ameriško ladjo USS Nicholas. Zamenjali naj bi jo za trgovsko ladjo, zato so se ji približali in nanjo streljali. Glede na dokumente tožilstva so s svojo ladjo obalo zapustili že v marcu in čakali na trgovske ladje, da bi jih zajeli. Oboroženi pa so bili z avtomatskim orožjem in metalci raket.

Na svojo ribiško ladjo so imeli privezana dva manjša čolna, ki naj bi jim služila za sam napad na trgovske ladje. Eden izmed prijetih Mohamed Mohdin Hasan je preiskovalcem povedal, da so jim obljubili 30.000 dolarjev nagrade, če jim bo zasedba ladje uspela.

Tako sta dva člana piratske posadke neke noči res v vodo vrgla manjši čoln in se poskušala vkrcati na ladjo, misleč, da gre za trgovsko. Izstrelila naj bi tudi nekaj strelov, nato pa se je odzvala ameriška ladja, katere misija je bila takrat preprečitev piratskih napadov na trgovske ladje. Oba napadalca so hitro zajeli, hkrati pa tudi njune kolege, ki so bili na matični ribiški ladji. Nekaj dni pozneje so v bližini Džibutija prijeli še šest piratov, ki naj bi streljali na neko drugo ameriško vojaško amfibijsko vozilo.

Odvetniki peterice trdijo, da so njihovi varovanci nedolžni. Bili naj bi le ribiči, ki so streljali, ker so želeli priklicati pomoč. A porota je presodila, da so bili pirati, z namenom zavzetja pomorske ladje, in da so pri tem uporabili orožje. Za to jim grozi dosmrtna kazen v ječi. To je sicer prvi piratski primer po 200 letih pred ameriškimi sodišči.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
25. 11. 2010 14.44
A je iz pisarne ČEFERIN?
Ca6e
25. 11. 2010 13.48
Duka-San ti bom jst povedal zakaj to počnejo, zato ker jih njihova vera drugega kot ubijat in sežigat ne uči. Tudi jst sm ostal brez službe in nisem šel krast, pa ugrabljat ladije, sem enostavno odprl firmo in začel sam delat, na začetku je malo težko potem pa je zmerom boljš!!! Vse je v človeških glavah, v enih možgani, pri takih pa vakum da ušesa stran ne padejo! Konec koncev pa bi lahko se začeli ponovno ukvarjati z edino obrt ki jo poznajo, past ovce!!! Kriminal ne sme bit nikoli izgovor!!! Sm pa če pogledaš jst bi jih pomilostil sm zaradi tega k so tako butasti, te bi itak čez dva mesca napal pomornico k bi mislni da je kit!
BlackNotWhite
25. 11. 2010 13.35
Duka-San se strinjam s tabo res da nimajo pravice da bi ubijali,kradil in tako dalje sam vseeno pa morajo nekak živet :)
MERDE-AVE-MERDE
25. 11. 2010 12.29
Misija1 slabo ti to, kaj drugi mislijo, nič ne mislim jaz da imajo pravico napadat ladje z orožjem in v veliko primerih tudi ubijat nedolzno posadko, kot praviš. Ne, ne mislim tega, ne polagaj drugim besed v usta in ne ugibaj kaj drugi mislijo, ker se zmotiš. Napisal sem če se je kdo vprašal zakaj počnejo to, nikakor pa da odobravam to početje. Mir s teboj
fafajonka
25. 11. 2010 08.32
Smešen je odvetnik!
Misija1
25. 11. 2010 07.18
@ Duka-San: TO vsi vemo, nic novega nisi napisal. SI pa ocitno edini, ki misli, da imajo pa s tem pravico napadat ladje z orozjem in v veliko primerih tudi ubijat nedolzno posadko. Sedaj pa jim je cisto prav, zasluzijo si fajno kazen in jo bodo tudi dobili. Jaz jih sicer razumem, verjetno so ze velikokrat kaksno zajeli, ampak enkrat zmanjka srece. Konec. Basta.
Alexxsaso@yahoo.ca
25. 11. 2010 06.36
D4DO25.11.2010, 00:595 hahah ta je pa dobra: ''.....ker so aprila pomotoma napadli ameriško vojaško ladjo, saj naj bi jo zamenjali za trgovsko'' Isto ko da vdreš v zlatarno pa rečeš: ''ups, sem hotel v banko vdreti'' Si verjetno mislil, da je isto kot ce na policijo vdres pa rečeš: ''ups, sem hotel v banko vdreti''
MERDE-AVE-MERDE
25. 11. 2010 04.52
Se je kdo vprašal zakaj počnejo to, zakaj ne hodijo za 8 ur vsak dan v službo? Aja, mogoče zato ker ni služb?!
Jimi1
25. 11. 2010 04.32
Ha,ha,ha.... Ribiči z avtomatskim orožjem in raketometalci? Kot kaže so one risbe velikih morskih pošasti resnične in le te živijo ob obalah Somalije....? Šlo je kot kaže ža popolnoma neškodljivo ribiško opremo !
jvk
25. 11. 2010 02.54
1x jim pačni ratalo - rimljani so take pezdece preseljevali v notranjost in se jim dane reče dalmatinska zagora in pa hercegovci sicer pa je doživljenski zapor po mojem mnenju bol podoben pomilostitvi glede na stari rim : )
G.R.E.E.N
25. 11. 2010 00.59
hahah ta je pa dobra: ''.....ker so aprila pomotoma napadli ameriško vojaško ladjo, saj naj bi jo zamenjali za trgovsko'' Isto ko da vdreš v zlatarno pa rečeš: ''ups, sem hotel v banko vdreti''
paulo19
25. 11. 2010 00.47
vse je smešno: 1. da niso ločili vojaške ladije od tovorne 2. da so meli kao ribiči avtomatsko orožje in metalce raket 3. če so napali tovorno al pa vojaško ladijo je zame enkao. napad je napad. šlo je za namero narediti škodo in zajeti ladjo in zato sploh ni pomembno za kako vrsto ladije je šlo.
GR.GO.
25. 11. 2010 00.47
kazajma gengsta FO ' LAAAJF...... .......Eden izmed prijetih Mohamed Mohdin Hasan je preiskovalcem povedal, da so jim obljubili 30.000 dolarjev nagrade, če jim bo zasedba ladje uspela............ ........Odvetniki peterice trdijo, da so njihovi varovanci nedolžni. Bili naj bi le ribiči, ki so streljali, ker so želeli priklicati pomoč.......... ZANIGRATI SI : Glagol Po nerazumnem in/ali nerazumljivem dejanju, s katerim si je oseba prislužila kazen, si s klišejskim obnašanjem, s katerim dotična oseba ostane zvesta svoji kulturi, uničiti možnost rešitve pred kaznijo oz. kakršnokoli obliko omejitve ali omilitve prej omenjene kazni, v večini primerov kazen povečati, podaljšati ali zgolj dodati na intenziteti kazni. Uporaba v stavku...... Zanigral si je še dodatnih 15 let.
Martian
25. 11. 2010 00.39
te si pa zaslužjo zapor že sam zarad tega,k so tko neumni da ne ločijo trgovske ladje od vojaške ladje..
NinjaRockStar
24. 11. 2010 23.02
Moj odziv na ta dogodek - LOL :D