Tujina

Pet tabel izpolnilo zakon?

Celovec, 04. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Jörg Haider, deželni glavar avstrijske Koroške meni, da so s postavitvijo petih dvojezičnih tabel izpolnili zakonske zahteve do slovenske manjšine.

Jörg Haider noče več dvojezičnih tabel
Jörg Haider noče več dvojezičnih tabel FOTO: Reuters

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider meni, da so s postavitvijo petih dvojezičnih krajevnih tabel, ki so jih po uredbi iz leta 1977 postavili 12. maja, izpolnjene zakonske zahteve do slovenske manjšine. "Zakon smo sedaj izpolnili. Ne želim dodatnih dvojezičnih tabel, razen če to želi prebivalstvo samo," je dejal Haider na petkovi prireditvi ob 50. obletnici ustanovitve koroških svobodnjakov v Celovcu. Haider je pri tem še pripomnil, da stoji za obljubo, ki jo je dal v predvolilnem boju in da dvojezičnih tabel "ne bomo postavljali po predpisu z Dunaja". Če pa bi v soglasju s prebivalstvom postavili še dodatne dvojezične krajevne napise, pa bo to "mogoče samo z zagotovilom, da je s tem dejansko konec," je še poudaril.

12. maja so postavili 5 dvojezičnih tabel (Foto: Reuters)
12. maja so postavili 5 dvojezičnih tabel (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

12. maja, tri dni pred 50. obletnico podpisa Avstrijske državne pogodbe (ADP), katere 7. člen zagotavlja slovenski in hrvaški manjšini v Avstriji posebne pravice, so ob navzočnosti avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla in koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja v petih krajih na avstrijskem koroškem postavili dvojezične krajevne table.