Tujina

Umrl pobudnik izziva z ledeno vodo

Washington, 10. 12. 2019 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Se spomnite izziva z vedrom ledene vode, s katerim je Peter Frates želel ozaveščati o bolezni ALS, ki so mu jo diagnosticirali leta 2012? V izzivu je sodelovalo več kot 17 milijonov ljudi. Frates pa se je v ponedeljek za vedno poslovil. Star je bil 34 let.

Slabe tri tedne, preden bi dopolnil 35 let, se je za vedno poslovil Peter Frates, mož z amiotrofično lateralno sklerozo ali ALS, ki je navdihnil in se zavzemal za izziv na družbenih omrežjih, da bi ozaveščal o nevrodegenerativni bolezni. Njegova družina je novico o smrti potrdila v ponedeljek.

Z izzivom je ozaveščal o bolezni ALS.
Z izzivom je ozaveščal o bolezni ALS. FOTO: AP

"Rojeni vodja in vrhunski soigralec, Pete je bil vzornik vsem, še posebej mladim športnikom, ki so se po njem zgledovali zaradi njegovega poguma in neomajnega pozitivnega duha, kljub stiskam," so zapisali. "Bil je plemenit borec, ki nas je vse navdihnil, da smo svoje talente in moči uporabljali v službi drugih." Družina je tudi povedala, da se Frates ni nikoli pritoževal nad diagnozo, namesto tega je svojo bolezen videl kot priložnost.

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ali Lou Gehrigova bolezen je bolezen zgornjega in spodnjega motoričnega nevrona, ki se kaže z atrofijo mišic in spastičnimi znaki, pogosto tudi z znaki odpovedi spodnjih možganskih živcev. Gre za napredujočo bolezen, ki se navadno pojavlja posamič, poznane pa so tudi dedne oblike.

Frates je bil nekdanji bejzbolski igralec moštva Boston College, ki so mu leta 2012 diagnosticirali ALS. Ustanoviti je pomagal spletno senzacijo na družbenih omrežjih, izziv z vedrom ledene vode, ki je dvignil zavest in sredstva za bolezen. Po podatkih združenja ALS, so z izzivom po vsem svetu zbrali več kot 200 milijonov evrov, ko so ljudje delili video posnetke, v katerih so se polili z vedrom ledene vode. Sodelujoči v izzivu so nato izzvali prijatelje, naj to storijo še sami, zraven pa so jih spodbudili še k donaciji za združenje ALS. Brian Frederick, tiskovni predstavnik združenja ALS, je povedal, da je v izzivu sodelovalo več kot 17 milijonov ljudi, kar se je odražalo tudi v 2,5 milijonov donacijah.

Na Fratesovo smrt so se odzvali tudi pri Boston College, ki so družini izrekli sožalje. "Sprejel je svojo bolezen in zadnja leta posvetil ozaveščanju o ALS in pomagal zbirati denar za zdravilo. Je vzornik vsem študentom Boston College in priljubljena oseba našega kampusa," so sporočili.

Frates je zapustil ženo in hčerko.
Frates je zapustil ženo in hčerko. FOTO: AP

Peter Frates je za seboj pustil soprogo Julie in hčerkico Lucy.

ALS je znana tudi kot Lou Gehrigova bolezen, in sicer v čast prvega obrambnega igralca moštva New York Yankees, ki so mu bolezen diagnosticirali leta 1939. Gehrig se je od profesionalnega športa poslovil dva dni pozneje, v svojem znanem nagovoru javnosti pa je izpostavil, da je "najsrečnejši moški na zemlji".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
10. 12. 2019 21.55
-3
Sam tile izzivi.... A ne morte brez njih tudi vi novinarji? Enega taksnega cloveka takoj povezete z izzivom?!?! So tile izzivi za vas nekaj pozitivnega ali kako? Pac, grejo se jih ne prevec inteligentni sloji ljudi, ki pac nimajo drugih izzivov v lajfu
mijam75
11. 12. 2019 11.12
+2
aaaammm.. povezali so ga, ker je bil pobudnik tega izziva. Zato tudi pišejo o njem. Ali misliš, da sicer pišejo o vsakem človeku, ki umre?
Stauffenberg
10. 12. 2019 18.40
+11
Smo nepomembni kozmični prah, ki ga premetava in nosi po drobceni modri pikici. Predstavljamo si, da smo pomembni, domišljamo si svoje poslanstvo - smo NIČ. Ruknite šilco domačega žganja, vam bo za trenutek odleglo.
Ramzess
10. 12. 2019 17.16
+3
Ob naslovu sem imel čisto drugo asociacijo, da je ta oseba umrla med to zadevo, polivanjem z ledeno vodo. Kasneje berem, da je bil invalid.
dragan krstic
10. 12. 2019 13.27
-6
Umrla je vokalistka skupine Roxette.
Sanuka
10. 12. 2019 13.17
+1
zahrbtna bolezen..
Bassettt
10. 12. 2019 09.35
+43
Pa vseeno vecina ljudi po svetu ve bolj za to norijo polivanja z vodo in objavljanjem po fejsbuku kot pa o njem in njegovem poslanstvu ozavescanja in pomaganja dvigovanja prispevkov za take bolnike :( Sozalje in srecno, naj se poslanstvo nadaljuje oz opravi samo od sebe
mijam75
11. 12. 2019 11.10
+1
Mogoče se ni govorilo o njem, mogoče jih polovica tistih, ki so te izzive počeli, sploh ni vedela, zakaj počne ta izziv. No, jaz sem o tej bolezni izvedela takrat (tudi če nisem delala izziva), torej očitno je to ozaveščanje pa le izpolnilo namen.